InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Procedura de reconstituire a cartilor funciare prev. de art.52 din Legea nr.7/1996 arata ca, in vederea reconstituirii, se folosesc toate inscrisurile si documentatiile tehnice existente, privitoare la imobilele in cauza, precum si situatia dreptului de

(Decizie nr. 497 din data de 17.12.2015 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Procedura de reconstituire a cartilor funciare prev. de art.52 din Legea nr.7/1996  arata ca, in vederea reconstituirii,  se folosesc toate inscrisurile si documentatiile tehnice existente, privitoare la imobilele in cauza, precum si situatia dreptului de proprietate.

In vederea reconstituirii  cartii funciare nu este permis ca aceeasi incheiere sa existe, sa fie recunoscuta si sa produca efecte juridice numai cu privire la o parte din dispozitivul acesteia, iar cu privire la celelalte mentiuni –  in speta dreptul de folosinta vesnica, incheierea sa nu existe, sa nu fie recunoscuta si sa nu produca efecte juridice.
Aceeasi  incheiere ori exista si produce efecte juridice in intregul ei, ori nu exista si deci nici intabularea dreptului de proprietate asupra constructiei nu se poate inscrie la reconstituire, deoarece constructia a fost notata, corelativ cu intabularea dreptului de proprietate asupra ei, doar prin aceasta incheiere, anterior neexistand aceasta notare/intabulare in cartea funciara.


Sectia I Civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale - Decizia civila nr. 497/17  decembrie 2015


Prin plangerea inregistrata la Judecatoria Sibiu sub nr…/306/2012    petentul B.I. solicitat modificarea in parte si completarea incheierii de CF nr. …/2012, in sensul inscrierii in foaia C a C.F. Selimbar nr…, sub C.1 a dreptului de folosinta vesnica asupra terenului de 1255 mp, drept inscris in cartea funciara disparuta, in favoarea petentului B.I., prin incheierea de intabulare nr.../1979 a fostului Notariat de Stat Judetean S.; modificarea in parte si completarea incheierii de c.f. nr…/2012, in sensul mentionarii in foaia A a C.F. Selimbar nr…, sub nr. curente de la 2 la 9, a celor 8 ( opt ) corpuri funciare rezultate din dezmembrarea corpului funciar cu top… si inscrierea in foaia B, sub B.4, a aceleiasi carti funciare a faptului ca top…/5, …/6, …/7, …/8, aflate sub A+5;6;7;8, sunt reinscrise in aceasta foaie, cu indicarea proprietarul neschimbat, Statul Roman.
Prin sentinta civila nr. ../2013 pronuntata de Judecatoria Sibiu s-a respins plangerea formulata de petentul  B.I. in contradictoriu cu Statul Roman prin Comuna S. impotriva incheierii  de carte funciara nr…/2012 .
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut urmatoarele:
La data de 31.08.2012 petentul s-a adresat cu o cerere la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara S., prin care a solicitat  reconstituirea foii funciare nr…Selimbar, nr. top. ..,  conform sentintei civile nr.../14.06.2011  a Judecatoriei Sibiu, schimbata in parte prin Decizia civila nr.../2011 a Tribunalului Sibiu, asa  cum a fost modificata de Decizia civila nr…/2012 a Curtii de Apel Alba Iulia.
Prin incheierea nr…/ 31.08.2012  se admite cererea formulata si se reconstituie cartea funciara nr. 1966 Selimbar pentru imobilul loc de casa si casa de locuit in suprafata de 1255 mp cu nr. top... si se intabuleaza  dreptul de proprietate in favoarea Statului Roman asupra terenului, B.I. asupra constructiilor conform, incheierii …/1979, cu mentiunea ca terenul de sub A+1 este dezmembrat in 8 corpuri funciare conform incheierii …/1984. Impotriva acestei incheieri a fost formulata  cerere de reexaminare, fiind respinsa prin incheierea nr…/24.09.2012. Se retine ca reconstituirea foii s-a efectuat potrivit procedurii Legii nr.7/1996, in conformitate cu toate inscrisurile si documentatiile tehnice existente, privitoare la imobilul in cauza, precum si situatia dreptului de proprietate. Petentul nu a depus alte inscrisuri care sa ateste existenta dreptului sau  de proprietate sau a altor titulari de drepturi reale asupra acelorasi terenuri. Operatiunea de inscriere a dreptului de folosinta vesnica a terenului nu s-a putut efectua deoarece conform evidentelor din arhiva OCPI Sibiu, la incheierea cu nr. …/1979 exista un contract de donatie care are ca obiect imobilul inscris in C.F. … Vestem , iar nu imobilul inscris in C.F. … Selimbar.
Art. 52 din Legea nr.7/1996 dispune ca in  cazul in care o carte funciara urmeaza a fi intocmita ori completata prin inscrierea unui imobil care nu a fost cuprins in nici o alta carte funciara, precum si in cazul in care o carte funciara a fost distrusa, pierduta ori a devenit nefolosibila, in tot sau in parte, din diferite cauze, intocmirea, completarea si reconstituirea, dupa caz, se face de catre registratorul de la biroul teritorial, la cerere sau din oficiu, cu acordul celor interesati, pe baza unei incheieri. In acest scop se folosesc toate inscrisurile si documentatiile tehnice existente, privitoare la imobilele in cauza, precum si situatia dreptului de proprietate.
Analizand incheierea atacata instanta a constatat ca inscrierea s-a efectuat in mod legal cu respectarea procedurii instituite de Legii nr.7/1996. Este real faptul ca prin Decretul nr.493/1954 s-au atribuit, gratuit, in folosinta vesnica, parcele de terenuri necesare construirii de locuinte, insa la momentul reconstituirii foii de carte funciara nu se putea  omite faptul ca in timp au intervenit schimbari in ceea ce priveste situatia de carte funciara in conditiile in care printr-un act de dezmembrare imobilul a fost dezmembrat si s-a inscris dreptul de proprietate asupra constructiilor in favoarea altor persoane ( inch. …/1984 ) si transcrierea in alte foi de carte funciara. Nu se poate proceda la inscrierea dreptului de folosinta vesnica asupra terenului in suprafata de1255 mp, si mentinerea corpurilor noi de carte funciara  in foaia originara, deoarece prin aceasta se afecteaza regimul juridic al parcelelor create. In  raport de inscrierile deja facute in cartea funciara cu privire la imobilul in litigiu,  in mod legal s-a retinut de catre registratorul de carte funciara existenta unui impediment pentru a proceda la reconstituirea foii funciare in modalitatea solicitata. A proceda in maniera solicitata prin plangere inseamna a proceda la corectarea  unor operatiuni de carte funciara, care in aceasta faza sunt inadmisibile.
Fata de cele mai sus aratate, instanta a constatat ca plangerea formulata nu este intemeiata, astfel ca in temeiul art.50 din Legea  nr. 7/1996 a fost respinsa.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel petentul B.I.  criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
Se sustine ca procedand la reconstituirea cartii funciare disparuta, CF Selimbar nr…, conform Sentintei Civile nr…/2011 a Judecatoriei Sibiu, registratorul omite sa respecte regulile de evidenta funciara impuse de D.L. nr. 115/1938.
Prin decizia civila nr…/18.04.2014 Tribunalul Sibiu a admis apelul formulat de reclamantul B.I. impotriva sentintei civile nr…/2013 a Judecatoriei Sibiu, a anulat hotararea atacata si a retinut cauza pentru rejudecare, fiind fixat termen  de judecata, retinandu-se  ca la fila … din dosarul primei instante exista precizarea formulata de reclamant in sensul ca intelege sa se judece cu Statul Roman prin comuna S. In raport de aceasta precizare in cauza a fost citat Statul Roman, dar citarea s-a facut la sediul Primariei S. In raport de cele de mai sus si cum nu s-a solicitat trimiterea cauzei pentru rejudecare la aceeasi instanta, in baza art.22 si  480 NCPC s-a anulat hotararea atacata si s-a retinut cauza pentru judecarea fondului.
Prin decizia  civila nr…/24.09.2015 Tribunalul Sibiu a respins plangerea formulata de petentul B.I.  in contradictoriu cu intimata comuna Selimbar prin primar, retinandu-se urmatoarele:
Asa cum corect a retinut instanta de fond, art.52 din Legea nr.7/1996 dispune ca in  cazul in care o carte funciara urmeaza a fi intocmita ori completata prin inscrierea unui imobil care nu a fost cuprins in nici o alta carte funciara, precum si in cazul in care o carte funciara a fost distrusa, pierduta ori a devenit nefolosibila, in tot sau in parte, din diferite cauze, intocmirea, completarea si reconstituirea, dupa caz, se face de catre registratorul de la biroul teritorial, la cerere sau din oficiu, cu acordul celor interesati, pe baza unei incheieri. In acest scop se folosesc toate inscrisurile si documentatiile tehnice existente, privitoare la imobilele in cauza, precum si situatia dreptului de proprietate.
Petentul a solicitat  reconstituirea foii funciare nr… Selimbar, nr. top …,  conform sentintei civile nr…/14.06.2011  a Judecatoriei Sibiu, schimbata in parte prin Decizia civila nr…/2011 a Tribunalului Sibiu, asa  cum a fost modificata de Decizia civila nr…/2012 a Curtii de Apel Alba Iulia.
Prin Decretul nr.493/1954 s-au atribuit, intr-adevar gratuit, in folosinta vesnica, parcele de terenuri necesare construirii de locuinte, insa la momentul reconstituirii foii de carte funciara au intervenit schimbari in ceea ce priveste situatia de carte funciara.
Astfel, prin incheierea de intabulare nr…/11.07.1984 s-a dispus dezmembrarea imobilului inscris in CF … Selimbar cu nr. top … in opt corpuri de avere distinct dezmembrate si s-a inscris dreptul de proprietate asupra constructiilor in favoarea altor persoane si transcrierea in alte foi de carte funciara, aspecte retinute si in raportul de expertiza efectuat in cauza.
Tribunalul a apreciat ca nu se poate proceda la inscrierea dreptului de folosinta vesnica asupra terenului in suprafata de 1255 mp si mentinerea corpurilor noi de carte funciara  in foaia originara, deoarece prin aceasta se afecteaza regimul juridic al parcelelor create.
In ceea ce priveste incheierea  nr…/1979 din CF … Selimbar,  din raspunsul comunicat de catre OCPI rezulta ca in arhiva nu exista incheiere cu acest numar, iar actele de la nr…/1979 se refera la un contract de donatie care are ca obiect imobilul inscris in CF … Vestem si nu imobilul inscris in CF … Selimbar.
Prin urmare, in mod legal s-a retinut de catre registratorul de carte funciara existenta unui impediment pentru a proceda la reconstituirea foii funciare in modalitatea solicitata de reclamant.
Impotriva acestei decizii, in termen legal, a declarat recurs petentul B.I., care a fost admis de Curtea de Apel prin decizia nr…/17.12.2015, in sensul admiterii in parte a plangerii petentului, pentru urmatoarele considerente:
Cu privire la prima critica vizand gresita mentionare a corpurilor noi de avere sub mentiunea unei note, instanta de apel nu face nicio referire.
Astfel cum a sustinut si petentul recurent, in regim de carte funciara nu exista institutia notei.
In cartea funciara drepturile se intabuleaza, se inscriu provizoriu, iar actele si faptele juridice se noteaza, alte mentiuni in cartea funciara neputand fi facute.
In acest sens, dispozitiile art.5 din DL nr. 115/1938 prevad ca inscrierile sunt de trei feluri: intabularea, inscrierea provizorie si notarea, dispozitii care se regasesc si in art. 24 din Legea nr.7/1996: „Inscrierile in cartea funciara sunt: intabularea, inscrierea provizorie si notarea”.
In consecinta, cat timp notiunea de ”nota” nu se regaseste in legislatia care reglementeaza cartile funciare, in cazul reconstituirii unei carti funciare nu se poate regasi o astfel de „inscriere”.
Este adevarat ca nr. top initial … a fost dezmembrat in 8 nr. top  noi, numerotate de la …/1 la …/8 conform incheierii de CF nr…/1984, iar nr. top …/1, …/2, …/3 si …/4 au fost transcrise in alte carti funciare si nu mai se regasesc in cartea funciara initiala.
Insa numerele top  …/5 la …/8 nu au fost transcrise in alte carti funciare, deoarece cartea funciara nu a fost sistata, cum prevede art.15 din DL nr. 115/1938, astfel ca ele trebuie sa se regaseasca in vechea carte funciara (reinscrise, conform art.14 alin.1 pct.2 din DL nr.115/1938).
In acest sens, Curtea a apreciat ca  se impune reinscrierea in partea I-a, Foaia A, sub nr. de ordine de la 2 la 5 a celor patru numere topo dezmembrate din nr. top … ( de la …/5 la …/8) care nu au fost transcrise in alte carti funciare, astfel cum prevede si art.144 din DL nr. 115/1938.
Nu au fost  primite sustinerile instantelor de fond vizand imposibilitatea inscrierii dreptului de folosinta vesnica.
Aste adevarat ca in prezent acest drept de folosinta nu poate fi inscris (prin reconstituirea cartii funciare) asupra intregului imobil teren ce a fost inscris initial sub nr. top …, deoarece acest top nu mai exista, fiind dezmembrat.
Dar dreptul de folosinta atribuit petentului nu a fost retras, nu a fost anulat printr-o hotarare judecatoreasca, astfel ca el continua sa existe, insa nu cu privire la intreg imobilul teren in suprafata de 1255 mp, ci doar asupra parcelelor reinscrise sub nr. top  …/5 la  …/8.
In ceea ce priveste imobilele transcrise in CF …, …, …, … Selimbar,  (in care au fost transcrise nr. top  …/1 la …/4), dreptul de folosinta vesnica atribuit petentului nu mai poate fi recunoscut si deci mentinut, deoarece in aceste carti funciare a fost inscris dreptul de  folosinta pe durata existentei constructiei in temeiul Legii nr. 4/1973 in favoarea altor persoane, in baza unor incheieri de CF, iar aceste incheieri nu au fost atacate.
Nici sustinerea OCPI Sibiu in sensul ca dreptul de folosinta vesnica nu poate fi inscris, deoarece incheierea cu nr…/1979 vizeaza un contract de donatie ce are ca obiect imobilul inscris in CF … Vestem si nu imobilul inscris in CF … Selimbar nu a fost  retinuta ca un motiv intemeiat.
Aceasta deoarece prin aceeasi incheiere de intabulare nr…/1979 a fostului Notariat de Stat Judetean Sibiu a fost intabulat atat dreptul de folosinta vesnica cu titlu de drept atribuire in conditiile Decretului 493/1954 asupra imobilului inscris in CF nr… Selimbar cu nr. top …, concomitent cu schimbarea ramurii de cultura din arator in loc pentru constructii, cat si notarea constructiilor pe imobilul inscris in CF … Selimbar si intabularea dreptului de proprietate asupra acestei constructii in favoarea beneficiarului dreptului de folosinta vesnica B.I.
De altfel, prin  incheierea data de OCPI Sibiu si atacata in prezentul dosar, s-a dispus inclusiv „intabularea dreptului de proprietate in favoarea lui ….BI asupra constructiilor, conform incheierii …/1979.”
Prin urmare, nu este posibil ca reconstituirea (intabularea) dreptului de proprietate sa fie posibila in privinta constructiilor in baza acestei incheieri, dar inscrierea dreptului de folosinta vesnica, nu.
Cu alte cuvinte, nu este permis ca aceasta incheiere sa existe, sa fie recunoscuta si sa produca efecte juridice numai cu privire la o parte din dispozitivul acesteia, iar cu privire la celelalte mentiuni –  in speta dreptul de folosinta vesnica, incheierea sa nu existe, sa nu fie recunoscuta si sa nu produca efecte juridice.
Aceasta incheiere ori exista si produce efecte juridice in intregul ei, ori nu exista si deci nici intabularea dreptului de proprietate asupra constructiei nu se poate inscrie la reconstituire, deoarece constructia a fost notata, corelativ cu intabularea dreptului de proprietate asupra ei, doar prin aceasta incheiere, anterior neexistand aceasta notare/intabulare in cartea funciara.
Pentru toate cele mentionate, in temeiul art. 312 coroborat cu art.304 pct. 9 Cod pr. civila, Curtea a admis recursul  declarat de petentul B.I. impotriva deciziei civile nr. 677/24.09.2015 pronuntata de Tribunalul Sibiu – si a admis plangerea formulata de petentul BI  impotriva Incheierii de Carte Funciara nr. …/2012.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017