InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Luarea, in cursul judecatii, a masurii de siguranta a internarii medicale, prevazuta de art. 114 Cod penal. Conditii.

(Decizie nr. 273/A din data de 09.10.2008 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Masuri de siguranta si educative | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt




Luarea, in cursul judecatii, a masurii de                  Domenii asociate:
siguranta a internarii medicale, prevazuta               Dreptul la un
de art. 114 Cod penal. Conditii.                              proces echitabil.


Decizia penala nr. 273/A din 09.10.2008

Prin sentinta penala nr. 299/15.04.2008, pronuntata de Judecatoria Piatra-Neamt, in temeiul art.11 pct.2 lit. a Cod. procedura penala,  raportat la art. 10 lit. e Cod procedura penala, coroborat cu art. 48 Cod penal s-a dispus achitarea pe inculpatului R. P. M., pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere, prev. si ped. art. 86 al.1 din OUG 195/2002 republicata (fost art.78 al.1 din OUG 195/2002), cu aplicarea art. 41 al.2 Cod penal, existand o cauza de inlaturare a caracterului penal al faptei - iresponsabilitatea.
  In temeiul art. 112 al.1 lit. b, raportat la art. 114 al.1 Cod penal, s-a  dispus internarea inculpatului intr-un institut medical de specialitate, pana la insanatosire.
  S-a luat act  ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza.
  In temeiul art. 192 al.3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare  au ramas in sarcina statului.
  Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Piatra Neamt nr. 4533/P/2006, inregistrat la Judecatoria Piatra-Neamt, sub nr. 3011/279/2007, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului R. P. M. pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere, prev. si ped. art.78 al.1 din OUG 195/2002, cu aplicarea art. 41 al.2 Cod penal, retinandu-se ca  la data de  21.11.2006,  in timp ce partea vatamata S. L. se afla cu autoturismul marca Ford nr. NT-73-RCF la o benzinarie de pe str. General Dascalescu din Piatra Neamt, inculpatul R. P. M. i-a smuls cheile din mana, i le-a restituit pe cele de la locuinta, dupa care a plecat cu masina.
  S-a mai retinut ca autoturismul apartine tatalui inculpatului  Roca Ioan, care l-a incredintat spre folosinta celui de al doilea fiu, acesta la randu-i incredintandu-l partii vatamate.
  La data de 23.12.2006, in timp ce partea vatamata conducea acelasi autoturism in zona intersectiei de la Spitalul Judetean Neamt, a fost oprita de catre inculpat care i-a spus acesteia si martorei V.S.E. care se afla in masina sa coboare, dupa care a urcat la volanul autoturismului si a plecat.
  S-a stabilit ca inculpatul nu poseda permis de conducere.
  Legal citat, inculpatul s-a prezentat in fata instantei de fond si a recunoscut savarsirea faptelor, aratand insa ca a procedat astfel deoarece se considera nedreptatit de catre tatal sau.
  Partea vatamata, legal citata, a aratat ca nu intelege sa se constituie parte civila.
  In cauza, instanta a dispus audierea martorilor din lucrari V. S. E. si L. G. Fata de memoriul si actele depuse la dosar de catre parintii inculpatului, instanta a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, pentru a se stabili daca inculpatul a savarsit faptele cu discernamant.
  Din actele si lucrarile dosarului, analizand probatoriul administrat in cauza in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti, instanta de fond a retinut ca: la data de 21.11.2006, in timp ce partea vatamata S. L. se afla cu autoturismul marca Ford nr. NT-73-RCF la o benzinarie de pe str. General Dascalescu din Piatra Neamt, a venit inculpatul R. P. M., care i-a smuls cheile din mana, si dupa ce i le-a restituit pe cele de la locuinta a plecat cu masina.
  Autoturismul apartinea tatalui inculpatului,  R. I., care l-a incredintat spre folosinta celui de al doilea fiu, acesta la randu-i incredintandu-l partii vatamate.
  La data de 23.12.2006, in timp ce partea vatamata conducea acelasi autoturism in zona intersectiei de la Spitalul Judetean Neamt, a fost oprita de catre inculpat, care i-a spus acesteia si martorei V. S. E. care se afla in masina sa coboare, dupa care a urcat la volanul autoturismului si a plecat.
  S-a constatat, ca inculpatul nu poseda permis de conducere, conform adresei nr.76362/11.12.2006 a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Autovehiculelor.
  Situatia de fapt descrisa a fost stabilita in baza declaratiilor inculpatului date pe parcursul urmaririi penale si in fata instantei, ale partii vatamate si ale martorilor V. S. E. si  L. G. .
Fata de concluziile expertizei medico – legale psihiatrice, din care rezulta ca inculpatul prezenta schizofrenie paranoida si are discernamantul abolit in raport de fapta comisa, instanta de fond a constatat ca in speta exista o cauza  de inlaturare a caracterului penal al faptei si anume iresponsabilitatea, motiv pentru care s-a dispus achitarea inculpatului, dupa cum s-a mentionat mai sus.
Impotriva sentintei a declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Piatra Neamt, care a invocat nelegalitatea hotararii, intrucat atat in cursul urmaririi penale cat si al cercetarii judecatoresti inculpatul a recunoscut comiterea faptei, si nu a spus nicicand ca ar suferi de boli psihice, insa instanta de fond, pe baza unor documente depuse la dosar de parintii inculpatului, a dispus din oficiu, efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice a inculpatului, proba pe care nu a pus-o in discutia partilor.
Dupa efectuarea expertizei, inculpatul nu s-a mai prezentat in instanta.
Din concluziile expertizei medico – legale psihiatrice, rezulta ca inculpatul Roca Pavel Mihai prezinta schizofrenie paranoida si are discernamantul critic abolit in raport de fapta comisa, recomandandu-i-se luarea masurii de siguranta, prevazuta  de art. 114 Cod penal.
In baza acestor concluzii, instanta de fond a dispus achitarea inculpatului si aplicarea art. 114 Cod penal.
Ori, conform dispozitiilor art. 162 Cod procedura penala, masura de siguranta a internarii medicale, poate fi luata numai dupa ascultarea inculpatului in prezenta aparatorului si procurorului, aspect care impunea atat citarea inculpatului dupa depunerea raportului de expertiza, in vederea aducerii actului medical la cunostinta, cat si audierea acestuia.
Neprocedand astfel, s-a incalcat dreptul la aparare al inculpatului si dreptul la un proces echitabil, prin neaducerea la cunostinta a concluziilor raportului de expertiza, situatie care a determinat imposibilitatea eventualei contestari a respectivului  raport.
Ascultarea inculpatului era cu atat mai necesara, cu cat masura  care urma a fi luata de instanta, avea caracter definitiv.
Pentru aceste motive, s-a solicitat admiterea apelului, desfiintarea sentintei atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare, aceleiasi instante.
Tribunalul, verificand  hotararea atacata, pe baza lucrarilor si materialului din dosarul cauzei, in raport de motivele invocate de procuror, cat si din oficiu, in conformitate cu prevederile art. 371 alin.2 Cod procedura penala, a constatat ca apelul este intemeiat.
Astfel, conform  art. 162 alin.1 Cod procedura penala, instanta, dispune luarea masurii   de siguranta prevazuta de art. 114 Cod penal, numai dupa ascultarea inculpatului si in prezenta aparatorului si procurorului.
Or, in speta, dupa  efectuarea raportului de expertiza medico –legala psihiatrica nr. 325 din 06.03.2008, efectuat inculpatului Roca Pavel Mihai, rezulta ca acesta prezinta schizofrenie paranoida, are discernamantul critic abolit in raport  de fapta comisa si se recomanda masura de siguranta prevazuta  de art. 114 Cod penal.
Concluziile raportului de expertiza nu au fost puse  in discutia partilor, nu au fost aduse la cunostinta inculpatului, acesta nu a fost audiat cu privire la situatia ivita, in conditiile in care nici in cursul urmaririi penale si nici al cercetarii  judecatoresti, inculpatul  nu a spus ca este bolnav psihic.
Avand in vedere ca masura de siguranta a internarii intr-un institut medical de specialitate, pana la insanatosire, prevazuta de art. 114 Cod penal, are un caracter nelimitat, instanta de fond avea obligativitatea sa respecte dispozitiile  art. 162 alin.1 Cod procedura penala, mai ales ca inculpatul nu a invocat starea de iresponsabilitate si exista posibilitatea sa conteste concluziile  raportului de expertiza.
In raport de aceste considerente, s-a apreciat ca  prin nesocotirea dispozitiilor  art. 162 Cod procedura penala, s-a incalcat dreptul  la aparare al inculpatului, aducandu-se o vatamare intereselor sale, vatamare care nu poate  fi inlaturata in niciun mod, decat prin anularea hotararii.
Pentru aceste considerente, in temeiul art. 379 pct. 2 lit. b Cod procedura penala, a fost admis apelul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Piatra Neamt impotriva sentintei penale nr. 299 din 15.04.2008, pronuntata de Judecatoria Piatra Neamt care a fost casata in totalitate sentinta atacata si  cauza a fost trimisa spre rejudecare aceleiasi instante.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Masuri de siguranta si educative

Masuri - Decizie nr. 263 din data de 08.12.2016
Obligare la tratament medical. Neaducerea la cunostiinta inculpatului a acestor obligatii. Consecinte. - Decizie nr. 33 din data de 16.02.2010
Internare medicala - Sentinta penala nr. 47 din data de 18.03.2009
Potrivit art.70 alin.3 teza finala si art.73 alin.3 din Legea nr. 272/2004, instanta judecatoreasca se va pronunta cu privire la exercitarea drepturilor parintesti in cazul instituirii unei masuri speciale de protectie, respectiv cu privire la modificare - Sentinta civila nr. 10 din data de 01.02.2016
Incalcarea de catre o persoana condamnata a masurilor de supraveghere prev. de art. 86/3 al. 1 lit. a-d Cod penal. Consecinte. - Decizie nr. 55 din data de 22.03.2010
Legea nr. 272/2004. Plasament in regim de urgenta. cenzurarea masurii dupa luarea acesteia. Principiul interesului superior al copilului. - Decizie nr. 60 din data de 25.05.2009
Internare medicala. Sesizare formulata de procurorul care prin aceiasi ordonanta a dispus scoaterea de sub urmarire penala - Decizie nr. 138 din data de 06.03.2008
Masura provizorie a internarii medicale. Conditii de instituire. - Decizie nr. 67/A din data de 21.02.2006
Internarea medicala - Sentinta penala nr. 58 din data de 24.02.2011
Modul de interpretare si aplicare a dispozitiilor art.5 alin.1 lit.b din legea nr. 221/2009 privind obligatia statului de acordare a despagubirilor reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotararea de condamnare. - Decizie nr. 1368 din data de 12.10.2011
Inlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatului cu masura obligarii de a nu parasi tara, care prezinta garantiile necesare pentru atingerea scopului urmarit prin aplicarea dispozitiilor art. 145/1 alin.2 Cod pr.penala raportat la art. 145 alin... - Decizie nr. 238 din data de 30.03.2009
CALEA DE ATAC IMPOTRIVA INCHEIERII PRONUNTATE DE INSTANTA PRIN CARE S-A RESPINS PLANGEREA FORMULATA DE INCULPAT IMPOTRIVA ORDONANTEI PROCURORULUI PRIN CARE S-A DISPUS PRELUNGIREA DURATEI MASURII PREVENTIVE A OBLIGARII DE A NU PARASI TARA. - Decizie nr. 552 din data de 25.09.2009
Plangere impotriva rezolutiilor procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmariri penale fata de intimat pentru infr.prev.de art.182 al.2 C.p. - Sentinta penala nr. 339 din data de 02.02.2006
Masura de siguranta a internarii medicale nu se poate lua fata de faptuitorul care nu era iresponsabil ci doar prezenta tulburari de comportament ce constituie simple elemente de individualizare a pedepsei. - Sentinta penala nr. 914 din data de 09.12.2008
Internare medicala - Sentinta penala nr. 196 din data de 18.03.2010
- Sentinta penala nr. 827 din data de 27.10.2008
Punerea sub interdictie a paratului - Sentinta civila nr. 1716 din data de 11.10.2016
Solicitarea de inlocuire a amenzii penale cu sentinta penala - Sentinta penala nr. 300 din data de 13.06.2012
Avizul comisiei medicale competente sa avizeze internarea bolnavilor mintali sau toxicomani. Garantii ale drepturilor la aparare.. - Decizie nr. 134 din data de 23.01.2012
Masura preventiva.Pericol pentru ordinea publica. - Decizie nr. 650/r din data de 09.04.2004