InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bacau

Agricultura

(Sentinta civila nr. 641 din data de 01.07.2009 pronuntata de Tribunalul Bacau)

Domeniu Agricultura | Dosare Tribunalul Bacau | Jurisprudenta Tribunalul Bacau


        
Prin cererea inregistrata sub nr.76/110/5.01.2009, reclamantul C. M. in contradictoriu cu paratul Colegiul Medicilor din Romania-Comisia Superioara de Disciplina, a formulat contestatie impotriva Deciziei nr.133/21.11.2008, solicitand anularea sanctiunii aplicate.
S-a achitat taxa de timbru de 4 lei. S-au anulat timbre judiciare de 0,3 lei.
In motivarea actiunii s-a aratat ca decizia contestata este nelegala, nefacandu-se vinovat de decesul gravidei M. I. M. la data de 9.01.2007, in timpul transportului cu salvarea din Spitalul Podu Turcului catre Maternitatea Bacau, cazul nefiind tratat „prin usurinta” si „prin neglijenta”, ceea ce reiese din Foaia de observatie si din documentele existente la dosar.
S-a mai aratat ca gravida a fost preluata de medicul specialist de obstetrica ginecologie in garda, considerand ca prima parte a nasterii s-a desfasurat fara probleme, gravida fiind supravegheata permanent atat de el cat si de asistenta medicala, fiind singura parturienta in sala de nasteri in dimineata zilei de 9.01.2007.
La ora 12,00 starea gravidei era buna, iar la ora 13,00 in urma consultatiei a hotarat operatia cezariana, dar medicul anestezist nu era venit la Podu Turcului, iar intrucat se impunea interventia chirurgicala, a luat decizia de a o transfera la Maternitatea din Bacau.
A sunat salvarea, dar in Statia de salvare nu era nici o ambulanta, dar dupa insistentele sale, a venit o ambulanta care nu avea benzina, motiv pentru care dupa alimentarea cu benzina, dupa 50 minute a preluat gravida, care a fost insotita de asistenta S. A.- angajata a Spitalului Polimed si de asistentul B. A.- angajat al Serviciului de ambulanta Podu Turcului, neconsiderand necesar a insoti gravida, deoarece starea generala a acesteia era buna.
Insa, in drum spre Bacau, dupa localitatea Sascut gravida a inceput brusc sa acuze dureri interne, starea generala alternandu-se rapid, s-a cianozat, a inceput sa respire cu dificultate, fiind preluata de o ambulanta din Bacau, dar dupa toate eforturile depuse la Maternitatea din Bacau, s-a constatat decesul.
Ca urmare nu se face vinovat de decesul gravidei, deoarece daca ambulanta ar fi plecat atunci cand a anuntat si nu dupa 50 minute, gravida ar fi ajuns la Maternitatea din Bacau si ar fi fost operata in timp util, lucru despre care Comisia de disciplina nu  spune absolut  nimic, fiind luat in consideratie doar referatul doctorului C. V., medic sef la Maternitatea din Bacau.
S-a mai aratat ca la pct.2 din Decizia contestata s-a aratat ca „solidara cu medicul intimat si in aceeasi masura se face vinovata si conducerea Spitalului Polimed, care nu a respectat competentele maternitatilor, stabilite de Ministerul Sanatatii prin Programul MATROM, in plus conducerea spitalului se face vinovata pentru functionarea defectuoasa a Serviciului de Ambulanta si pentru neasigurarea spitalului cu medic ATI” ori el ca medic specialist, sef sectie OG, nu a auzit si nici nu a vazut acest program MATROM si nici conducerea spitalului nu a fost informata.
De asemenea, in calitate de medic specialist OG nu are competenta de a efectua rahianestezie, acest lucru putand fi facut doar de un medic specialist si doar in cazul in care gravida ar fi decedat dupa anestezia facuta de el, la o tensiune arteriala de 90/60, abia atunci era vinovat de decesul gravidei.
Reclamantul a mai aratat ca mentiunea  din decizia de sanctionare, referitor la faptul ca s-a avut in vedere si dispozitiile alin.99 din Statutul CMR, care prevede repetarea unei abateri disciplinare, este nedreapta deoarece decesul lehuzei P. D. in data de 10.09.2006 s-a datorat unui accident, aceasta facand o tromboembolie, cazand in baie, aceasta nefiind consultata in data 09.09.2006, deoarece era ziua sa libera si era plecat din localitate.
In sustinerea contestatiei s-a depus inscrisuri.
Parata a formulat intampinare, prin care a solicitat respingerea actiunii si mentinerea Deciziei nr.133/2008 ca fiind legala si temeinica, Comisia de disciplina, retinand in urma anchetei disciplinare, ca la momentul internarii pacientei M. I., contestatorul s-a aflat in prezenta unei gravide multipare cu risc obstretical, situatie in care fata de rangul spitalului si conditiile reale din spital, avea obligatia sa o trimita in timp util la Maternitatea  din Bacau, fiind internata in data de 8.01.2007, orele 20,55.
Astfel, s-a apreciat ca medicul in cauza a evaluat cu superficialitate cazul medical al gravidei M. I., au fost ignorate riscurile la care a fost supusa gravida, avand in vedere lipsa din spital a unui medic specialist anestezist si trimiterea tardiva a pacientei la Maternitatea din Bacau.
Fata de opinia unor medici specialisti in obstetrica ginecologie, solicitate de comisia de disciplina, s-a concluzionat ca la o gravida sextipara, care la ora 12,00 avea dilatatie completa si membrane rupte, nasterea trebuia sa se produca in maxim 30 de minute si ca urmare decizia luata de catre reclamant abia la ora 13,30 pentru interventia chirurgicala, era deja tardiva, iar plecarea efectiva a pacientei catre Bacau abia la ora 14,20 a dus la deznodamantul care a avut loc.
De asemenea, reclamantul se face vinovat ca nu a anuntat conducerea spitalului despre imposibilitatea desfasurarii unui serviciu medical de calitate datorita defectuoasei functionari a serviciilor din unitatea sanitara.
In sustinerea apararilor, au fost depuse inscrisurile care au stat la baza emiterii Deciziei nr.133/2008.
In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri si proba testimoniala, declaratiile martorilor fiind depuse la dosarul cauzei, contestatorul a depus la dosarul cauzei concluzii scrise.
La termenul din data de 4.02.2009, instanta a invocat din oficiu exceptia necompetentei materiale fata de dispozitiile art.3 pct.1 Cod procedura civila si art.10 alin.2 din Legea nr.554/2004, exceptie la care s-a renuntat fata de dispozitiile art.451 din Legea nr.95/2006.
Instanta, analizand probatoriile administrate in cauza, retine urmatoarele:
Prin Decizia nr.26/4.02.2008, Colegiul Medicilor din Bacau-Comisia de disciplina a hotarat sanctionarea medicului C. M., medic specialist OG la Spitalul Podu Turcului, in conformitate cu art.104 alin.1 lit.e din Statutul CMR cu interzicerea exercitarii profesiei de medic pe o perioada de sase luni si obligativitatea efectuarii unor cursuri de perfectionare in Centrul Universitar.
Aceasta decizie a fost contestata la Colegiul Medicilor din Romania-Comisia de disciplina, care prin Decizia nr.133/21.11.2008 a respins contestatia formulata de dl. dr. C. M.
Din analiza probatoriilor administrate in fata Comisiei de Disciplina a Colegiului medicilor din Romania, instanta retine faptul ca reclamantul, medic specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul privat SC”POLIMED”SRL Podu Turcului, a preluat in data de 08.01.2007, orele 21,00 pe gravida M. I.M., intocmind F.O. nr.21910, o gravida multipara cu risc obstretical crescut pentru sindrom hemoragic.
Desi, la internare starea acesteia era buna, aceasta a inceput sa se agraveze a doua zi, incepand cu ora 10,00, pentru ca la ora 12,00 gravida sa aiba dilatatie completa si membrane rupte, iar datorita lipsei de progresiunii a travaliului, reclamantul a hotarat la ora 13,00 ca se impune interventia chirurgicala, dar neexistand medic anestezist in ziua respectiva (deoarece acesta este angajatul Spitalului Birlad si vine la Spitalul Polimed Podu Turcului, dupa terminarea programului sau la solicitarile acesteia), s-a solicitat in jurul orei 13,30 salvarea pentru trimiterea pacientei la Maternitatea din Bacau, aceasta fiind preluata de Ambulanta Podu Turcului in jurul orei 14,20, insotita de doi asistenti medicali, fara ca reclamantul sa insoteasca gravida.
Pe timpul transportului, starea generala a gravidei s-a alterat, prezentand dureri abdominale, dificultati in respiratie, cianoza, intrand in stop cardiac, desi asistenta din salvare a practicat tratamentul de urgenta si resuscitarea cardio respiratorie, dar fara rezultat.
In urma solicitarii unei ambulante din Bacau dotata corespunzator cu medic, gravida decedata a fost preluata pe raza comunei Racaciuni si adusa la Maternitatea din Bacau, unde s-a constatat decesul mamei, unde s-a practicat cezariana postmortem pentru incercarea de salvare a fatului, dar manevrele au ramas ineficiente.
Atat in timpul practicarii cezarienei postmortem, cat si din Raportul de constatare medico-legal nr.75/16.02.2007, s-a constatat in cavitatea peritoneala aproximativ 3 l de sange, fat expulzat in cavitatea peritoneala si ruptura uterina, concluzionandu-se ca moartea gravidei a fost violenta, datorandu-se socului hemoragic, consecutiv rupturii uterine, cu expulzarea fatului in cavitatea peritoneala, mecanismul rupturii uterine datorandu-se tulburarilor de dinamica uterina, survenit la o multipara (o gravida cu cinci nasteri anterioare).
Ca urmare, s-a concluzionat ca se impunea ca urmarirea, supravegherea si asistarea nasterii sa aiba loc intr-un serviciu de specialitate (obstetrica-ginecologie) pentru a se putea preveni sau interveni in timp util la orice complicatie ce ar fi aparut in evolutia travaliului si a nasterii.
Instanta mai retine faptul ca intimata in solutionarea contestatiei a solicitat si opinia unui profesor universitar de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului-Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie „Polizu” Bucuresti, care prin adresa inregistrata la Colegiul Medicilor din Romania sub nr.3525/3.06.2008 a subliniat faptul ca medicul in cauza a gresit atunci cand a internat in spital (unitate fara garda de specialitate) si deci fara posibilitati de interventie si reanimare) o gravida sextipara, considerata cu risc obstetrical crescut pentru sindrom hemoragic, aceasta avand suficient timp de la debutul travaliului sa o trimita la o maternitate judeteana, ori in perioada orelor 12,00 cand se instalase dilatatia completa si membranele erau rupte, si ora 13,00 cand a luat decizia de terminare a nasterii prin cezariana dar a aflat si de lipsa anestezistului si a ambulantei care s-a prezentat la ora 14,20, medicul care si-a asumat raspunderea in momentul internarii, mai avea doar o singura solutie si anume sa scoata fatul prin cezariana cu rahianestezie impreuna cu medicul chirurg existent de garda.
De asemenea, printre documentele care au stat la baza cercetarii disciplinare a reclamantului a stat si Referatul intocmit de medicul expert obstetrica-ginecologie C. V. de la Maternitatea din cadrul Spitalului Judetean Bacau, care a constatat existenta  a numeroase nereguli in documentele medico-legale intocmite de catre doctorul C. M. privind intocmirea si completarea foii de observatie in ceea ce priveste urmarirea gravidei, discordanta dintre diagnosticul de internare si externare privind varsta sarcinii, managementul gravidei-o gravida cu risc obstetrical nu trebuia internata la Maternitatea Podu Turcului.
Ca urmare, instanta constata ca atat Comisia Superioara de Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor din Romania, cat si Comisia de disciplina din cadrul Colegiului Medicilor Bacau, au avut in vedere, in analiza spetei de fata, doar conduita terapeutica si atitudinea deontologica a medicului C. M. la baza cercetarii abaterii de la buna practica medicala, stand inscrisuri si documente medicale (foaie de observatie medicala, analize medicale, foaie de evolutie si tratament, foaie de temperatura, procese verbale, referate medici specialisti, Raport de constatare medico-legala, declaratii, etc), sustinerea reclamantului ca nu s-au administrat probe care sa demonstreze culpa sa medicala sau ca se imputa contestatorului disfunctiile sistemului sanitar romanesc (neaplicarea programului MATROM, lipsa de reglementare a criteriilor de ierarhizare a spitalelor private, lipsa anestezistilor, ambulante fara benzina si fara medic urgentist, etc) nu pot fi retinute pentru urmatoarele considerente:
Medicul contestator si-a asumat raspunderea cazului din momentul internarii gravidei intr-o unitate spitaliceasca, fara garda de specialitate si fara posibilitati de interventie si reanimare, lipsa anestezistului in ziua de 9.01.2007 nefiind un caz izolat, avand in vedere ca acesta este angajatul Spitalului Birlad, venind la Podu Turcului doar cand este solicitat sau dupa terminarea programului, aspect ce exclude posibilitatea realizarii unor interventii medico-chirurgicale.
De asemenea, contestatorul a ignorat riscurile unei gravide sextipare, considerata cu risc obstetrical crescut pentru sindrom hemoragic, a dat dovada de superficialitate in examinarea si urmarirea in evolutie a tratamentului gravidei, a ignorat riscurile la care a fost expusa gravida si a trimis tardiv pacienta la Maternitatea din Bacau, fara a fi insotita de un medic specialist.
Ca urmare, contestatorul a incalcat dispozitiile art.30 si art.53 din Codul Deontologic la baza sanctiunii dispuse impotriva sa, avandu-se in vedere si faptul ca acesta a mai fost sanctionat cu vot de blam si obligativitatea de a efectua un curs de doua saptamani conform Deciziei nr.13/7.05.2007 luata de Colegiul Medicilor din Bacau pentru decesul lauzei P. D. si a nou-nascutului, deces materno-fetal inregistrat la Spitalul Polimed SRL din Podu Turcului.
Avand in vedere cele retinute, instanta constata ca sanctiunea aplicata in baza art.104 alin.1 lit.e din Statutul Colegiului Medicilor din Romania si art.447 alin.1 lit.e si art.447 alin.3 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu retinerea circumstantei agravante prevazuta de art.99 Cap.VI Sanctiuni si proceduri disciplinare din Statutul CMR si art.449 alin.5 din legea nr.95/2006, este legala si temeinica, motiv pentru care instanta va respinge contestatia formulata impotriva Deciziei nr.133/21.11.2008 a Colegiului Medicilor din Romania-Comisia Superioara de Disciplina, ca nefondata.


























Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Agricultura

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Contestatie la executare - Hotarare nr. 220 din data de 30.01.2018
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018