InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buhusi

conducerea unui vehicul fara permis de conducere

(Sentinta penala nr. 0 din data de 08.09.2014 pronuntata de Judecatoria Buhusi)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Buhusi | Jurisprudenta Judecatoria Buhusi

R O M A N I A
JUDECATORIA BUHUSI
Dosar nr.
SENTINTA PENALA Nr.
Sedinta publica din
Completul compus din:
PRESEDINTE
Grefier

     Ministerul Public reprezentat de
            Procuror :


           Pe rol fiind judecarea cauzei Penale privind pe inculpatul trimis in judecata pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere (art.335 NCP).
 Desfasurarea sedintei de judecata a fost inregistrata cu mijloace tehnice audio, conform art. 369 Noul Cod procedura penala.
 La apelul  nominal facut in sedinta publica  se prezinta  pentru inculpat avocat ales .... lipsa fiind partile.
 Procedura completa.
         S-a facut referatul cauzei de catre grefier, care evidentiaza partile, obiectul pricinii si modul de indeplinire a procedurii de citare, aratand ca procedura este completa, dupa care:
Instanta constata ca este competenta sa judece cauza potrivit art. 35  Noul Cod pr. penala.
Av. ....  depune delegatie  la dosar , arata ca inculpatul este plecat din tara si ca recunoaste fapta. Mai arata ca a dat o declaratie la  Ambasada Romaniei la Haga  si depune la dosar inscrisuri in acest sens. Solicita judecarea cauzei in procedura simplificata.
Reprezentantul Ministerului Public arata ca este de acord cu cererea.
Instanta apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aplicarea procedurii judecatii in cazul recunoasterii vinovatiei si in baza art. 375/1 N.C.P.P. admite cererea de judecarea cauzei pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
 Instanta pune in discutie probele administrate la urmarirea penala.
 Av.... arata ca nu contesta probele.
           Nemaifiind alte cereri de formulat instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in fond.
           Reprezentantul Ministerului Public avand cuvantul in fond, expune pe larg situatia de fapt descrisa in rechizitoriul Parchetului nr. ...,  avand in vedere ca probele de la urmarirea penala nu au fost contestate  apreciaza ca faptele au fost pe deplin dovedite.
         Solicita condamnarea inculpatului ... pentru savarsirea infractiunilor de :conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere, prevazuta de art. 86 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicata, cu aplicarea art. 5 N. C. pen. ,cu aplicarea art.374 al.4 si art.396 al.10 N.C. pr.pen., art. 74 lit.a,c si art.76 lit.e C.pen.1969,  conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala, prevazuta de art. 87 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicata, cu aplicarea art. 5 N. C. pen. , cu aplicarea art.374 al.4 si art.396 al.10 N.C. pr.pen. art. 74 lit.a,c si art.76 lit.e C.pen.1969 ; distrugere prevazuta de art.217 al.1 C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 N. C.pen. ,cu aplicarea art.374 al.4 si art.396 al.10 N.C. pr.pen., art. 74 lit.a,c si art.76 lit.e C.pen.1969,  la pedeapsa inchisorii cu interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit a teza a II a. Solicita aplicarea legii mai favorabile
          In temeiul art. 81 C. pen., solicita  suspendarea conditionata a executarii pedepsei rezultante.
          In temeiul art. 274 al. 1 N. C. pr. pen. solicita  obligarea  inculpatului la plata despagubirilor  civile in masura in care au fost dovedite si la plata  cheltuielilor  judiciare catre stat.
          Av.Cretu Stela avand cuvantul pe fondul cauzei pentru inculpat, arata ca inculpatul recunoaste , regreta fapta  si este de acord cu despagubirile. Solicita aplicarea
          S-au declarat dezbaterile inchise trecandu-se la deliberare.

INSTANTA
-deliberand -

  Asupra cauzei penale de fata, constata ca:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buhusi nr. . inregistrat la Judecatoria Buhusi sub nr. .., s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului ..... pentru savarsirea infractiunilor de: conducere a unui autovehicul de catre o persoana  fara a poseda permis de conducere, conducerea pe drumurile publice  a unui autovehicul de catre o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala si distrugere ,prevazute de art.86 al.1 ,art.87 al.1 din OUG nr.195/2002 republicata si art.217 al.1 C.pen.1969, cu aplicarea art. 33 lit. a  Cpen.1969 si art.5 N.C.pen.
       S-a retinut in sarcina inculpatului ca  la data de .....  , in jurul orei 17,30 a  condus pe drum public –....  din orasul ....., jud. Bacau , autoturismul marca .....cu nr de inmatriculare ..... fara a poseda permis de conducere  si cu o imbibatie alcoolica in sange de 1,10 gr ‰ la prima   respectiv 0,95 gr.   ‰  la cea de-a a doua proba biologica recoltata , iar , cu ocazia opririi in vederea legitimarii de catre agentii de politie rutiera, a degradat autoutilitara radar MAI 34626 a .....prin lovituri aplicate cu picioarele in diferite parti ale caroseriei , provocand distrugeri  estimate la 2.118,92 lei.
 S-a dispus de asemenea clasarea cauzei sub aspectul savarsirii infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, fapta prevazuta de art.321 al.1,2 C.pen.1969 , cu aplicarea art.5 N.Cpen. , intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.
  In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: procesul-verbal de constatare a infractiunii flagrante  si plansa foto,  verificarea cu aparatul „Drager Alcotest”,buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie,verificarea in baza de date  a Politiei Romane,adresa nr.... a IPJ  B...., declaratiile martorilor  ....., declaratiile inculpatului .....
          Prin incheierea de sedinta din camera de consiliu din data de ...., judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii.
          Analizand materialul probator administrat in cauza  instanta retine urmatoarea situatie de fapt .La data de ... in jurul orei 17,30, agentii de politie rutiera din cadrul ... , aflati in timpul serviciului de supraveghere si control trafic pe strada  ..... din orasul.... cu autospeciala marca .... cu nr. ..., au surprins pe aparatul radar autoturismul marca .... cu nr de inmatriculare ..... care circula cu viteza de 71 km/h, peste limita legala de viteza de 50km/h. S-a efectuat semnal regulamentar de oprire prin folosirea semnalelor acustice si luminoase din dotarea autospecialei, insa conducatorul  auto nu s-a conformat, a mai rulat circa 200-300 de metri ,dupa care a virat brusc stanga, intrand in spalatoria auto apartinand  PFA .... .De la volanul autoturismului  ... a coborat inculpatul care emana halena alcoolica. In momentul in care agentii de politie s-au legitimat si i-au solicitat sa prezinte pentru verificare documente personale si ale autoturismului inculpatul a refuzat si a devenit recalcitrant , adresandu-se jignitor. In aceasta situatie , i s-a solicitat inculpatului  sa-i insoteasca pe agenti la sediul politiei , inculpatul a refuzat din nou  si s-a manifestat tot mai agresiv verbal,adresand injurii si amenintari. Indignate si speriate , cateva persoane aflate in interiorul spalatoriei  au plecat cu un autoturism. Avand in vedere atitudinea  inculpatului, s-a procedat la imobilizarea acestuia incercandu-se incatusarea. Inculpatul s-a oprit si a inceput sa loveasca  cu picioarele autospeciala  MAI, provocand mai multe avarii: bara fata infundata in partea stanga, aripa stanga fata infundata in mai multe locuri, stalp portiera stanga fata infundat, oglinda fata stanga  rupta.
                  A reusit sa se sustraga si a inceput sa fuga pe jos spre centrul orasului Buhusi .S-a solicitat sprijin si la fata locului au sosit opt agenti de politie si jandarmi, reusindu-se prinderea si imobilizarea inculpatului .Acesta a fost testat cu aparatul  etilotest tip „Drager” la ora 18,01, stabilindu-se ca avea  o concentratie de 0,46 mg/l alcool pur in aerul expirat. A fost condus  la spital pentru recoltarea de probe biologice de sange, rezultatul analizei acestora fiind  acela ca prezenta o alcoolemie de 1,10 gr ‰   la prima proba recoltata la ora 18,30, respectiv 0,95 ‰ la cea de-a  doua proba recoltata la ora 19,30 .
                  In urma verificarilor  efectuate in baza de date a MAI, s-a stabilit ca inculpatul nu era la acea data detinator de permis de conducere auto pentru nici o categorie de autovehicule.
                 Cu privire la toate aspectele constatate la fata locului s-a intocmit proces-verbal, avariile  provocate autospecialei MAI 34626 fiind fixate fotografic de catre criminalist.
                 Inculpatul a fost retinut pentru o perioada de 24 de ore,incepand  cu .... ora 20,00 iar pe .....a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa,propunerea de arestare preventiva fiind respinsa de Judecatoria ...., luandu-se fata de el masura obligarii de a nu parasi localitatea,prevazuta de Vechiul C.pr.pen, pentru o perioada de 30 zile. 
         Inculpatul, a recunoscut faptele cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala , dupa care s-a sustras de la urmarirea penala.
          La instanta acesta nu s-a prezentat ,dar a depus o declaratie autentificata sub nr.1201/1545-C/27.08.2014 de Ambasada Romaniei la Haga prin care recunoaste  faptele si a solicitat ca judecata sa aiba loc in baza art.374 NCpr.pen ,conform probelor administrate la urmarirea penala.
             In drept, fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere ,  conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala si distrugere,  prevazute de art.86 al.1 ,art.87 al.1  din OUG nr.195/2002 republicata  si art.217 al.1 C.pen.1969.
        Facand aplicarea dispozitiilor art.5 NCpen. ,instanta retine ca limitele de pedeapsa prevazute de Noul Cod Penal pentru infractiunile la legea circulatiei sunt aceleasi cu cele prevazute de  legea veche , astfel ca  in raport de posibilitatile de individualizare a pedepselor si a modalitatii de executare, instanta constata ca legea mai favorabila este legea veche, asa incat, urmeaza a-l condamna pe inculpat la pedeapsa inchisorii in raport de vechile dispozitii. 
La individualizarea pedepsei, instanta va avea in vedere periculozitatea sociala a faptelor , pozitia sincera a inculpatului si faptul ca nu poseda antecedente  penale, precum si celelalte criterii generale de individualizare prevazute de art. 72 C. pen. 1969. urmand a  va face aplicarea art. 374 al.4 NCpr.pen.si ale art.396 al.10 NC.pr.pen., reducand limitele de pedeapsa cu o treime. De asemenea va aplica circumstantele atenuante prevazute de art.74 lit.a,c si art.76 lit.e C.pen.1969.
Urmeaza ca instanta sa aplice cate o pedeapsa pentru fiecare infractiune si sa dispuna contopirea acestora conform art.33 lit.a si art.34 lit.b C.pen.1969, faptele fiind concurente.           
Fata de circumstantele reale si cele personale ale inculpatului instanta  apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins fara executare in regim de detentie. 
          Constatand indeplinite si celelalte dispozitii ale art. 81 C. pen. 1969, instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de executat, urmand ca in temeiul art. 82 C. pen. 1969 sa stabileasca termenul de incercare.
        Va atrage atentia inculpatului, asupra dispozitiilor art. 83 C. pen. 1969 .
Va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-asi lit.b C.pen.1969 in conditiile si pe  durata prevazuta de art.71 al.2 C.pen.1969, pe care o va suspenda potrivit art.71 al.5 C.pen.1969.
Va computa din pedeapsa de executat  retinerea de 24 de ore pe data de 05.02.2013.
In ceea ce priveste latura civila instanta in temeiul art.19,25 si 397 C.pr.pen.si art.1357 C.civ. ,va obliga inculpatul la plata despagubirilor civile catre partea civila I.P.J.... , conform adresei de constituire parte civila.
Vazand si dispozitiile art 274 al.1N.C.pr.pen..

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     Condamna inculpatul .....  fiul lui ....., pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:
      - conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere, prevazuta de art. 86 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicata, cu aplicarea art. 5 N. C. pen. ,cu aplicarea art.374 al.4 si art.396 al.10 N.C. pr.pen., art. 74 lit.a,c si art.76 lit.e C.pen.1969,  la pedeapsa de  7 luni inchisoare.
        - conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala, prevazuta de art. 87 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicata, cu aplicarea art. 5 N. C. pen. , cu aplicarea art.374 al.4 si art.396 al.10 N.C. pr.pen. art. 74 lit.a,c si art.76 lit.e C.pen.1969 ,  la pedeapsa de  7 luni inchisoare.
        - distrugere prevazuta de art.217 al.1 C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 N. C.pen. ,cu aplicarea art.374 al.4 si art.396 al.10 N.C. pr.pen., art. 74 lit.a,c si art.76 lit.e C.pen.1969,  la pedeapsa de  200 lei amenda.
     In temeiul art.33 lit.a si art.34 lit.e C.pen.1969 contopeste pedepsele de mai sus in pedeapsa cea mai grea.
     Pedeapsa de executat 7 luni inchisoare.
     In temeiul art. 81 C. pen.1969, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei rezultante, iar in temeiul art. 82 C. pen.,1969 stabileste termen de incercare 2 ani si 7 luni.
Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C. pen.1969.
Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C. pen.1969, in conditiile si pe durata prevazute de art. 71 al. 2 C. pen.1969, pe care o suspenda potrivit art. 71 al. 5 C. pen.1969.
Computa din pedeapsa de executat retinerea de 24 de ore pe data de  05.02.2013.
In temeiul art. 19,25 si 397 N.Cpr.pen si art.1357C.civ  obliga inculpatul la plata despagubirilor civile catre partea civila I.P.J.Bacau  in suma de 2118,92 lei.
In temeiul art. 274 al. 1 N. C. pr. pen., obliga inculpatul la plata sumei de 650 lei, cheltuieli judiciare catre stat, din care 500 lei catre Ministerul Administratiei si Internelor , 50 lei catre Ministerul Public, si 100  lei catre Ministerul Justitiei.
Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, .....
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010