InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Pretentii. Conflict de competenta. Competenta de solutionare a contestatiei la executare.

(Decizie nr. 12 din data de 15.01.2016 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

. Domeniu: Drept procesual civil

   Pretentii. Conflict de competenta. Competenta de solutionare a contestatiei la executare.

  Obiectul apelului il reprezinta contestatie la executare, solicitandu-se anularea actelor de executare, aspecte care nu pun in discutie actele efectuate de profesionist in desfasurarea activitatii sale economice, iar pentru verificarea legalitatii actelor de executare silita nu sunt aplicabile norme speciale care reglementeaza activitatea profesionistului pentru a fi atrasa competenta unui complet specializat in litigii cu profesionisti.
Art. 133 pct.2, art. 225, art. 226  din Legea nr. 71/2011,  art. 135 C.proc.civ.


(CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A V-A CIVILA,
SENTINTA CIVILA NR. 12 din 15.01.2016)


 
Prin contestatia la executare formulata la data de 14.08.2014, inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti sub nr., contestatorii P.D. si P.D.M., in contradictoriu cu intimatele B.C.R.S.A. si B.C.R.S.A. prin EOS I. RO GMBH prin mandatar EOS KSI R. S.R.L. au solicitat anularea formelor de executare din dosarul de executare nr. 775/2014 al Biroului Executorului Judecatoresc N. G. A., inclusiv a somatiei de plata nr. 775/04.08.2014.
In drept, s-au invocat prevederile art. 711 din Codul de procedura civila.
Prin sentinta civila nr.8980/17.12.2014 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti in dosarul nr. a fost respinsa exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei B.C.R. S.A. ca neintemeiata, a fost admisa in parte contestatia la executare formulata de contestatorii P. D., P.D.M., in contradictoriu cu intimatele B.C.R.S.A. si EOS I. RO GMBH prin mandatar EOS KSI Romania S.R.L. S-a constatat nulitatea clauzei contractuale referitoare la stabilirea comisionului de urmarire a riscului, continuta de art. 9 lit. e din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. 20091157540, s-a dispus anularea partiala a actelor de executare silita efectuate de BEJ N. G. A. in dosarul de executare nr. 775/2014, in sensul ca suma pentru care se poate efectua executarea silita este de 32.888,26 lei, iar nu pentru suma de 49.688,26 lei si a fost anulata incheierea de stabilire a cheltuielilor de executare, urmand ca executorul judecatoresc sa recalculeze cuantumul cheltuielilor raportat la noua valoare maxima a debitului.
Impotriva sentintei civile nr.8980/17.12.2014 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, in dosarul nr., au formulat apel contestatorii  P.D.si P.D.M., la data de 15.04.2015, cererea de apel fiind inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a III-a Civila la data de 30.04.2015, sub nr..
Apelantii P.D. si P.D.M. au solicitat admiterea apelului si analizarea motivelor privind executarea silita, urmand a se anula toate actele de executare, avand in vedere prevederile art. 662 din Codul de procedura civila.
In motivarea in fapt a cererii de apel, apelantii au aratat ca au contestat executarea silita, care este nelegala din mai multe motive pe care le-au aratat in contestatia la executare, in raspunsul la intampinare si in notele scrise.
Au mentionat apelantii ca urmeaza a se constata ca suma pentru care s-a inceput executarea silita nu este certa si faptul ca executorul judecatoresc nu are la dosarul de executare declaratia de scadenta anticipata a creditului, acesta fiind obligatorie pentru inceperea executarii silite.
Au aratat apelantii ca au solicitat sa se depuna la dosar acte contabile, extrase de cont bancar din care sa rezulte ce au achitat din debitul principal, ce mai au de plata, care este dobanda si pe ce baza s-a calculat, care este formula de calcul, care sunt penalitatile si pe ce baza au fost calculate, deoarece in lipsa acestor documente contabile suma de 49.688,26 lei este in mod cu totul arbitrar stabilita de firma de recuperare care a inclus in datorie ce suma au vrut fara sa o probeze in niciun fel.
In drept s-au invocat prevederile art. 662 din Codul de procedura civila.
Prin incheierea de sedinta din 01.07.2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia a III-a Civila a fost admisa exceptia necompetentei functionale a Sectiei a III-a Civila si declinata competenta de solutionare a cauzei in favoarea Sectiei a VI-a a Tribunalului Bucuresti, retinandu-se ca obiectul dosarului este contestatie la titlu si se invoca nulitatea clauzelor dintr-un contract de credit.
Cauza a fost inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a VI-a Civila la data de 18.09.2015, sub nr.
Prin decizia civila nr. 2549/10.11.2015 Tribunalul Bucuresti a admis exceptia necompetentei functionale, a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea a III-a Tribunalului Bucuresti si constatand ivit conflictul negativ de competenta a suspendat din oficiu judecata cauzei si a dispus inaintarea dosarului Curtii de Apel Bucuresti in vederea solutionarii conflictului negativ de competenta.
A retinut tribunalul ca obiectiile formulate de contestatori prin apelul formulat impotriva sentintei civile nr. 8980/17.12.2014 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti in dosarul nr., nu privesc valabilitatea sau interpretarea  contractului de credit (executarea nu a fost pornita in temeiul contractului de credit nr. 20091157540/09.04.2009), ci privesc doar solutia instantei in ceea ce priveste legalitatea actelor de executare silita.
Cum actele de executare efectuate in etapa executarii silite a procesului civil, nu sunt acte efectuate de profesionist in desfasurarea activitati sale economice (activitati de productie, comert sau prestari servicii), iar pentru verificarea legalitatii actelor de executare silita nu sunt aplicabile norme speciale care reglementeaza activitatea profesionistului pentru a fi atrasa competenta unui complet specializat in litigii cu profesionisti, tribunalul apreciaza ca este competenta sa solutioneze cauza Sectia a III-a Civila a Tribunalului Bucuresti, initial investita cu solutionarea apelul formulat impotriva sentintei civile nr. 8980/17.12.2014 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti in dosarul nr..
Dosarul a fost inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a V-a Civila la data de 04.01.2016 sub nr..
Investita fiind cu solutionarea conflictului negativ de competenta, in temeiul art.135 N.C.pr.civ. Curtea constata ca este competenta a solutiona conflictul in temeiul art.133 pct.2 coroborat cu art.136 N.C.pr.civ. deoarece doua sectii ale tribunalului si-au declinat reciproc competenta de a judeca acelasi proces.
Potrivit art. 225 din Legea nr. 71/2011 sectiile comerciale existente la data intrarii in vigoare a Codului civil in cadrul tribunalelor si curtilor de apel se vor reorganiza ca sectii civile ori, dupa caz, vor fi unificate cu sectiile civile existente, prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea colegiului de conducere al instantei.
Art. 226 stabileste faptul ca prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea colegiului de conducere al instantei, in raport cu numarul cauzelor, se pot infiinta, in cadrul sectiilor civile, complete specializate pentru solutionarea anumitor categorii de litigii, in considerarea obiectului sau naturii acestora, precum: a) cererile in materie de insolventa, concordat preventiv si mandat ad hoc; b) cererile in materia societatilor comerciale si a altor societati, cu sau fara personalitate juridica, precum si in materia registrului comertului; c) cererile care privesc restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei; d) cererile privind titlurile de valoare si alte instrumente financiare.
Pe de alta parte art. 227 prevede ca, daca legea speciala stabileste ca anumite cauze sunt de competenta tribunalelor comerciale ori, dupa caz, de competenta sectiilor comerciale ale tribunalelor sau curtilor de apel, dupa intrarea in vigoare a Codului civil, competenta de judecata revine tribunalelor specializate sau, dupa caz, sectiilor civile ale tribunalelor, reorganizate potrivit art. 228, respectiv sectiilor civile reorganizate conform art. 225.
Enumerarea cuprinsa la art. 226 este una exemplificativa, permitand stabilirea competentelor si in alte situatii, chiar aliniatul al doilea cuprinzand criteriile legale: asigurarea unui volum de activitate echilibrat intre judecatorii sectiei; specializarea judecatorilor si necesitatea valorificarii experientei profesionale a acestora; respectarea principiului repartizarii aleatorii.
Hotararea Colegiului de Conducere a Tribunalului Bucuresti nr. 3/2015 stabileste care sunt cauze care intra in categoria litigiilor cu profesionisti, enumerand categorii de cereri care intra in competenta sectiei a VI-a, amanand discutarea in ceea ce priveste contestatia la titlu.
Obiectul prezentului apel il reprezinta o contestatie la executare, solicitandu-se anularea actelor de executare, aspecte care nu pun in discutie actele efectuate de profesionist in desfasurarea activitati sale economice, iar pentru verificarea legalitatii actelor de executare silita nu sunt aplicabile norme speciale care reglementeaza activitatea profesionistului pentru a fi atrasa competenta unui complet specializat in litigii cu profesionisti.
Se mai observa ca nu exista o alta norma legala care sa stabileasca o competenta speciala in aceasta materie si prin raportare la dispozitiile art. 225 si urmatoarele din Legea nr. 71/2011 avand in vedere obiectul litigiului si Hotararea Colegiului de Conducere a Tribunalului Bucuresti nr. 3/2015.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012