InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Circulatie rutiera

(Sentinta penala nr. 234 din data de 09.06.2010 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

SNTINTA PENALA NR.334/09.06.2010
Deliberand asupra actiunii penale de fata, constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul nr. 104/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Moinesti s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului A C pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui autoturism pe drumurile publice avand o imbibatie alcoolica peste limita legala, fapta prevazuta si pedepsita de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.
in fapt, prin actul de sesizare s-a retinut ca la data de 07.01.2010 inculpatul a fost oprit in trafic de organele de politie pe raza corn. Asau si fiind testat cu aparatul etilotest s-a obtinut rezultatul de 0,43 mg/l alcool pur in aerul expirat.
Inculpatul a fost condus la Spitalul Comanesti unde i s-a recoltat o singura proba de sange, rezultatul analizei fiind de 1,30 gr%.
Inculpatul a recunoscut savarsirea faptei si o regreta.
Desi citat in cursul cercetarii judecatoresti, atat la domiciliu cat si prin afisare, inculpatul nu s-a prezentat pentru a da declaratii.
Instanta a procedat la audierea martorului din lucrari, declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosar:
Analizand intregul material probator administrat in cursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
La data de 07.01.2010 inculpatul conducea autoturismul proprietate
personala cu numar de inmatriculare BC 34.......pe raza localitatii Asau si a
fost oprit de organele de politie.
Deoarece emana halena alcoolica inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest reiesind un rezultat de 0,43 mg/l alcool pur in aerul expirat.
Avand in vedere acest rezultat inculpatul a fost condus la Spitalul Comanesti, unde i s-a prelevat o singura proba de sange, refuzand-o pe a doua, rezultatul analizei fiind de 1,30 gr%.
La momentul testarii cu aparatul etilotest a fost prezent si un martor, respectiv A C, care a declarat atat in cursul urmaririi penale cat si in fata instantei ca a vazut cum inculpatul a fost testat, ca rezultatul a fost peste
limita legala si ca inculpatul a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice.
Inculpatul nu s-a prezentat in instanta pentru a da declaratii dar fiind audiat in cursul urmaririi penale a recunoscut savarsirea faptei, nu a avut obiectiuni cu privire la rezultatul probei de sange si a mai adaugat ca nu a mai fost implicat in nici un incident rutier.
Situatia de fapt retinuta de instanta se probeaza cu proces- verbal de constatare a infractiunii, buletin de examinare clinica, buletin de analiza toxicologica, declaratia martorului din cursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, toate coroborate cu declaratiile inculpatului de recunoastere a savarsirii faptei.
In drept, fapta inculpatului care la data de 07.01.2010 a condus pe raza localitatii Asau, judetul Bacau, autoturismul cu nr. de inmatriculare BC 34 -...., avand o imbibatie alcoolica in sange de 1,30 gr% intruneste elementele constitutive ale infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism avand o imbibatie alcoolica in sange peste limita legala, fapta prevazuta si pedepsita de art. 87 alin. 1 OUG nr. 195/2002.
La individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 Cod penal si anume: gradul de pericol social al faptei, imprejurarile concrete in care a fost comisa fapta, urmarile produse sau care s-ar fi putut produce, valoarea alcoolemiei.
Instanta va avea in vedere si circumstantele personale ale inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale si care a avut o atitudine sincera de recunoastere a faptei, prezentandu-se in fata organelor judiciare, imprejurari ce vor fi retinute ca circumstante atenuante conform art.74-76 Cod penal in temeiul carora instanta va aplica o pedeapsa sub minimul special.
in consecinta instanta, in baza art. 87 alin 1 din OUG. nr. 195/2002 cu aplicarea art. 74 lit. a si c Cod penal si art. 76 lit. d Cod penal va condamna inculpatul la pedeapsa de 4 luni inchisoare.
In baza art. 71 alin 2 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit. a teza a Ii-a si b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
Apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia, in baza art. 81 Cod penal va suspenda conditionat executarea acesteia pe o durata de 2 ani si 4 luni, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 Cod penal.
Pentru aplicarea acestei masuri, instanta a avut in vedere comportarea sincera a inculpatului in cursul procesului penal, colaborarea cu organele de ancheta, faptul ca nu este cunoscut cu antecedente penale.
In consecinta, savarsirea infractiunii are un caracter accidental, astfel incat indreptarea inculpatului, in sensul conformarii dispozitiilor legii penale, se poate realiza si fara privare de libertate.
In baza art. 359 Cod procedura penala va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal a caror nerespectare are drept urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Instanta constata ca prin Legea nr. 278/04.07.2006 a fost introdus un nou aliniat la art. 71 Cod penal, respectiv alin 5, potrivit caruia" pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii (...), se suspenda si executarea pedepselor accesorii". Aceasta dispozitie legala a fost introdusa pentru clarificarea unor aspecte mentionate in doctrina penala, care aprecia ca pedepsele accesorii sunt alaturate, secundare pedepselor principale cu inchisoarea cu detentiunea pe viata si ca acestea presupun interzicerea drepturilor prevazute de lege pe toata durata executarii pedepsei principale. In consecinta, se aprecia ca in cazul pedepselor suspendate conditionat nu se impune aplicarea pedepselor accesorii,, in conditiile in care pedeapsa principala nu ar fi executabila, ci suspendata conditionat.
Prin introducerea dispozitiei legale mentionate, legiuitorul a clarificat aceste aspecte, in sensul ca pedepsele accesorii pot insoti si o pedeapsa suspendata conditionat, insa,in acest caz , si executarea acestora este suspendata, pe toata durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
O interpretare contrara in sensul ca s-ar impune doar suspendarea executarii pedepselor accesorii, automat , in virtutea alineatului 5 al art. 71 Cod penal, fara ca in prealabil instanta sa-1 fi aplicat, nu poate fi primita , intrucat nu se poate dispune suspendarea unor pedepse care anterior nu au fost aplicate.
in consecinta, instanta va dispune aplicarea pedepselor accesorii, urmand ca ulterior sa dispuna suspendarea executarii acestora, avand in vedere ca si executarea pedepsei principale a fost suspendata conditionat.
Aplicarea pedepselor accesorii inculpatului trebuie realizata atat in baza art. 71 si art. 64 Cod penal, cat si prin prisma Conventiei Europene a Drepturilor Omului , a Protocoalelor aditionale si a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului care, in conformitate cu dispozitiile art. 11 alin 2 si art. 20 din Constitutia Romaniei, fac parte din dreptul intern ca
urmare   a   ratificarii   acestei   Conventii  de   catre   Romania  prin   Legea nr.30/1994.
Prin urmare, in aplicarea jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, instanta nu va aplica in mod automat, ope legis, pedeapsa accesorie prevazuta de art. 64 lit. a teza I, ci va analiza in ce masura, in prezenta cauza , aceasta se impune fata de natura si gravitatea infractiunii savarsite sau de comportamentul inculpatului,
Astfel, circumstantele personale ale inculpatului si lipsa antecedentelor sale penale determina instanta a aprecia ca aplicarea acestei pedepse accesorii nu se impune, si in consecinta, in baza art. 71 Cod penal si art. 3 din Protocolul nr. 1 aditional CEDO, va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a Ii-a si b Cod penal.
In baza art. 71 alin. 5 Cod penal va suspenda executare pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale. Vazand si dispozitiile art. 191 alin. 1 Cod procedura penala.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010