InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

furt, lovire, vatamare corporala

(Sentinta penala nr. 701 din data de 09.12.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Furt; Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

      ROMANIA
      JUDECATORIA ONESTI
      JUDETUL BACAU
      
      Dosar nr. 4887/270/2010                                               - furt, lovire, vat.corporala
      Inreg.21.07.2010
      
      SENTINTA PENALA NR. 701
      Sedinta  nepublica si separata din data de 9.12.2010
      Completul de judecata format din:
      Presedinte - …….
      Grefier -  …..
      
      Ministerul Public  reprezentat de procuror  - …..
      
      Pe rol judecarea actiunii penale  pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului minor …..,  trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor prev. de art.208 al.1,180 1 al. 1,2, 181 al.2, 181 al.2, 192 al.1 Cod penal.
      La apelul nominal facut in sedinta  nepublica si separata a raspuns inculpatul arestat si asistat de avocat ales ….., care reprezinta si pe partea responsabila civilmente …… si aparatorul ales al partii civile ….., lipsind celelalte parti. 
      Procedura legal indeplinita .
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta,  care invedereaza instantei ca prin serviciul registratura la data de 8.12.2010, Spitalul Municipal Onesti, a depus la dosar Adresa nr. 19136/07.12.2010, prin care arata ca se constituie parte civila cu suma de 6358.51 lei.
      Instanta arata ca Spitalul Municipal Onesti, a depus la dosar adresa solicitata,  cauza fiind repusa pe rol pentru acest  motiv.
      Procurorul si partile, avand pe rand cuvantul, arata ca nu mai are alte cereri de formulat.
      Nemaifiind alte cereri de formulat,  instanta a dispus trecerea la dezbateri, dand cuvantul pe fond.
      Procurorul arata ca inculpatul a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 208 al.1, 180 al.1, art. 182 al.2 Cod penal cu aplicarea art. 33 lit.a si art. 99 urm. Cod penala, dupa care, precizeaza ca isi mentine concluziile stabilite prin incheierea din 25.11.2010,  sa fie obligat la cheltuieli de judecata si daune civile, catre partea civila, in masura in care au fost dovedite.
      Aparatorul partii vatamate, ……., solicita condamnarea inculpatului, la pedeapsa inchisorii cu executare, iar pe latura civila, sa fie obligat inculpatul in solidar cu partile responsabile civilmente, la plata cheltuielilor,  Cu onorariu pentru avocat. Sa se aiba in vedere concluziile scrise, depuse la termenul anterior.
      Aparatorul inculpatului, avocat …….,  precizeaza ca partea vatamata ……,  nu poate solicita daune civile, intrucat    aceasta nu s-a constituit parte civila, dupa care, arata ca isi mentine punctul de vedere avut la termenul trecut. Sa nu se dispuna condamnarea la pedeapsa inchisorii a  inculpatului minor, este un caz rar,  provocat pe fondul lipsei de carte.  Sa i se aplice masura  educativa si sa nu fie lipsit de libertate. Doar daca va savarsi o alta infractiune sa-i fie aplicata  sanctiunea cu inchisoarea. Solicita respingerea pretentiilor partii civile. 
      Inculpatul, avand ultimul cuvant, arata ca regreta fapta comisa.
      Cauza a ramas in pronuntare.
      
      
                                                              I N S T A N T A :

         Deliberand  asupra cererii de  fata, constata  ca:
                Prin rechizitoriul nr.1394/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata,in stare de arest  preventiv,a  inculpatului minor  ….. , cercetat pentru comiterea infractiunilor de furt   ,prev. de art. 208 alin.1, lovire sau sau alte violente , prev. si ped. de art. 180 al. 1 Cod Penal, vatamare corporala grava   prev. si ped. de art. 182 alin. 2 Cod  , lovire sau sau alte violente , prev. si ped. de art. 180 al. 2 Cod Penal  ( in dauna partii vatamate .....) , violare de domiciliu prev. de art. 192 al. 1 Cod Penal ( in dauna partii vatamate .....) si vatamare corporala    prev. si ped. de art. 181 alin. 1 Cod penal   ( in dauna partii vatamate ......) toate cu aplicarea art. 33 lit. a , art. 41 al. 2 Cod Penal si art. 99   si   urm . din Cod Penal.
            In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca  inculpatul in ziua de 27.05.2010 a patruns in locuinta  neimprejmuita a partii vatamate ……., din com. Urechesti, pe usa  gasita descuiata, de unde a sustras un aparat de sudura confectionat artizanal, cauzand un prejudiciu de 400 lei si in ziua de 01.06.2010 i-a aplicat mai multe  lovituri, cu pumnii, numitei ……., cauzatoare de suferinte fizice, pentru care nu poseda certificat medico-legal. De asemenea, la data de 06.07.2010 a aplicat  mai multe lovituri, cu o bata, partii vatamate ……., cauzandu-I leziuni care au pus in primejdie viata victimei.
            In faza de urmarire penala si in faza de judecata a fost administrat urmatorul probatoriu : plangeri, declaratii parti vatamate, procese-verbale de cercetare la fata locului, planse foto,  dovezi de predare-primire, cazier,  declaratii martori, declaratii inculpat, raport constatare medico-legal si certificat medico-legale.
           Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a rezultat din coroborarea probelor administrate in faza de urmarire penala, materializate in: declaratiile invinuitului, ale martorilor, procesele verbale de constatare.
           Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
          In ziua de 27.05.2010, inculpatul  minor …… s-a deplasat de la domiciliul sau, din ……., pana la locuinta neimprejmuita a partii vatamate …. si intrand pe usa descuiata, din holul de la intrare a  sustras un aparat de sudura confectionat artizanal. Cu bunul sustras,  a iesit prin spatele locuintei partii vatamate, prin gradina si a abandonat aparatul de sudura in albia raului Trotus, deplasandu-se ulterior la locuinta sa.
Martorul …… l-a observat pe inculpat in momentul in care acesta a parasit locuinta partii vatamate si a abandonat aparatul de sudura.
In ziua de 01.06.2010, in timp ce inculpatul minor ….. se deplasa pe drumul comunal din satul ….., ajungand in dreptul  locuintei numitei ……, s-a apropiat de aceasta si pe fondul unei stari conflictuale  mai vechi, i-a aplicat  acesteia mai multe lovituri cu pumnii si picioarele, iar la strigatele de ajutor ale victimei au intervenit numitii ….. si sotia  acestuia, …., motiv pentru care inculpatul a fost nevoit sa paraseasca locul comiterii faptei.
Ulterior, insa, dupa aproximativ 2-3 minute, acesta a revenit cu o bata, intentionand sa o loveasca din nou pe partea vatamata, insa a fost imobilizat  de ………
In ziua de 06.07.2010, in jurul orelor 18:15, acelasi inculpat, se deplasa pe drumul comunal din satul …si intalnindu-se cu partea vatamata ……, pe care-l banuia ca i-ar fi omorat a cabalina, i-a aplicat acestuia mai multe  lovituri cu o bata de lemn, in cap si peste tot corpul. In ajutorul partii vatamate a intervenit numitul ……
Ca urmare, inculpatul a parasit locul incidentului si s-a deplasat in continuare, in directia statului …..si ajungand in dreptul locuintei numitei ……… si-a amintit de faptul ca sotul acesteia i-a reprosat ca in ziua  de 04.07.2010 i-ar  fi mutat niste lemne, motiv pentru care a patruns in curtea locuintei partii vatamate  si cu bata din lemn pe care o avea asupra sa i-a aplicat acesteia mai multe lovituri peste corp si picioare.
      Strigatele de ajutor ale victimei au fost auzite de martora  ….. care a intervenit, inculpatul fiind nevoit sa paraseasca curtea partii vatamate si ajungand in dreptul locuintei numitei ……, s-a intalnit cu fiica acesteia, ….., careia i-a impartit intentia de a-l omori pe …….., pe care-l lasase  in dreptul imobilului lui …... Ajuns aici, l-a gasit  atat pe ……., cat si pe sotia acestuia, …., carora  le-a aplicat mai multe lovituri cu aceeasi bata de lemn.
      La fata locului a ajuns numitului …….., alertat de strigatele  de ajutor ale victimelor, iar inculpatul a fugit, refugiindu-se in locuinta sa.
      In urma loviturilor, numitul ….., in varsta de 67  de ani, a fost transportat  la Spitalul Municipial Onesti, pentru acordarea ingrijirilor  medicale, stabilindu-se diagnosticul de „ politraumatism prin agresiune, soc traumatic, echimoze ambele coapse ant. si epicraniene, hematom mana stanga, deplasare brat si antebrat stg.  cu multiple plagi craniene. Leziunile, prin ele insele si la data producerii, aveau capacitate tanato-generatoare si in consecinta au pus in primejdie viata victimei.
      Conform certificatului medico-legal cu nr. 222/A1 din 13.07.2010, eliberat de  Cabinetul de Medicina Legala Onesti, numita ……, in varsta de 75  de ani, a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 25-30 zile ingrijiri medicale  si se constituie  parte civila in cauza cu suma de 4000 lei.
      De asemenea, partea vatamata ……., in varsta de 66 de ani  a suferit leziuni corporale vindecabile in 8-9 zile ingrijiri medicale, conform certificatului  medico-legal  cu nr. 216/A1 din 07.07.2010,  constituindu-se parte civila in cauza cu suma de 120 lei.
           Fiind legitimat  in fata instantei , inculpatul minor ……   s-a prevalat de dreptul la tacere , dar a declarat ca isi mentine declaratiile date in faza de urmarire penala , faza in care inculpatul a recunoscut partial comiterea faptelor.
          Astfel, au fost administrate probe concludente si pertinente in cauza din care rezulta vinovatia inculpatului minor in savarsirea tuturor infractiunilor deduse judecatii. Astfel, martorii audiati in cauza, respectiv ......, ......., ......, ........, ......., ........, ........, ......, ....., ......, ...., ....,  au relatat situatia de fapt perceputa personal de catre ei, din declaratiile acestora rezultand cu certitudine vinovatia inculpatului minor in comiterea tuturor infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata.
           Instanta va elimina din ansamblul probelor administrate in cauza, declaratiile martorelor .... ( fila 169 dosar i.), ...... ( fila 197 d.i.)  ca fiind subiective ( datorita gradului de rudenie apropiata – surori cu inculpatul) si necorespunzatoare adevarului, avand in vedere faptul ca aceste persoane au fost indicate ca martori oculari numai in fata instantei de judecata si faptul ca depozitiile lor nu se coroboreaza cu celelate probe din dosar.
             In cauza s-a efectuat si o expertiza medico-legala ( fila  ) care a concluzionat ca  ....., a prezentat  in 6.07.2010, leziuni politraumatice cu multiple fracturi- soc traumatic ce au necesitat 90-95 zile ingrijiri medicale, timp corect  apreciat  si acordat  si au fost  de natura a-i pune viata in pericol.
         Situatia de fapt retinuta de catre instanta a fost confirmata prin probele administrate    nemijlocit in fata instantei.
           Astfel, fata de starea de fapt expusa ,instanta retine ca inculpatul   …… a sustras un bun mobil, insusindu-si-l pe nedrept   si a lovit partile vatamate ....., ..., Aldea Dorina si  .... si  a patruns fara drept in domiciliul partii vatamate ......  , actiunile acestuia intrunind, IN DREPT, elementele constitutive ale infractiunilor de  furt  ,prev. de art. 208 alin. 1  Cod  Penal( in dauna partii vatamate ....) ,   lovire sau sau alte violente , prev. si ped. de art. 180 al. 1 Cod Penal  ( in dauna partii vatamate ......), vatamare corporala grava   prev. si ped. de art. 182 alin. 2 Cod penal   ( in dauna partii vatamate .....), lovire sau sau alte violente , prev. si ped. de art. 180 al. 2 Cod Penal  ( in dauna partii vatamate ......), violare de domiciliu prev. de art. 192 al. 1 Cod Penal ( in dauna partii vatamate ........) si vatamare corporala    prev. si ped. de art. 181 alin. 1 Cod penal   ( in dauna partii vatamate .......) toate cu aplicarea art. 33 lit. a , art. 41 al. 2 Cod Penal si art. 99   si   urm . din Cod Penal .
           Sub aspectul laturii obiective infractiunea de furt se poate realiza potrivit art. 208 al.1 C.P., printr-o actiune de sustragere a unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia.
          Sub aspectul laturii subiective inculpatul a actionat cu vinovatie,  sub forma intentiei directe deduse din aceea ca a avut reprezentarea clara a faptelor savarsite si a rezultatului ,urmarind producerea acestuia.
         De asemenea,  si in ceea ce priveste infractiunea de lovire, sub aspectul laturii obiective a existat o actiune de lovire (partile vatamate fiind lovite de catre inculpat  ), o urmare periculoasa ( o vatamare  ), intre lovire si urmare existand legatura de cauzalitate.
         Sub aspectul laturii subiective, instanta retine ca fapta a fost savarsita de inculpat cu vinovatie in forma intentiei indirecte , prevazand rezultatul faptei ( o posibila vatamare ) si acceptand posibilitatea producerii lui, desi nu l-a urmarit .
          
           Pentru ca la data consumarii infractiunilor retinute, inculpatul era minor, urmeaza a-i aplica, dispozitiile referitoare la limitele raspunderii penale, respectiv dispoz. Art. 99 si urmat. Cod penal.
          Din raportul de expertiza medico-legala psihiatrica aflat la dosar ( fila 160-161 d. U.p.),eliberat de SML Bacau rezulta ca inculpatul minor prezinta tulburari de comportament si are capacitatea psihica de apreciere critica asupra faptelor de care este invinuit, fata de care   discernamantul este pastrat. 
           Prin referatul de evaluare nr. 3224/09.12.2009 intocmit de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau ( filele 162-166), se concluzioneaza ca minorul este dificil de reintegrat in familie , scoala si societate. Acesta prezinta un comportament infractional care tinde sa se   structureze pe fondul influentei stradale in care petrece mult timp , minimalizarii gravitatii faptelor comise , motivatiei scazute pentru schimbare, consumului de alcool si petrecerii timpului intr-un mod neconstructiv. Familia minorului nu detine autoritatea si resursele necesare corectarii conduitei minorului.  De asemenea, se arata ca factorii de natura sa dezvolte comportamentul infractional al inculpatului minor in viitor sunt:  debutul infractional timpuriu si persistenta in conduita devianta, interesul scazut pentru continuarea actului educational si pentru clarificarea situatiei sale juridice, neimplicarea intr-o activitate constructiva, firea usor influentabila, precum lipsa de  supraveghere si inexistenta unei autoritati in cadrul familiei de origine. Factorul de natura sa  inhibe comportamentul infractional in cazul minorului inculpat este in stransa legatura cu lipsa antecedentelor penale in familie. 
           Potrivit art.104 Cod penal – Masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare se ia in scopul reeducarii minorului, caruia i se asigura posibilitatea de a dobandi invatatura necesara si o pregatire profesionala potrivit cu aptitudinile sale.
          Fata de situatiile de fapt retinute mai sus si textele de lege aratate , instanta apreciaza ca a fost dovedita savarsirea cu vinovatie de catre inculpatul minor a infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata  si avand in vedere si gradul de pericol social al faptelor savarsite, starea fizica, dezvoltarea intelectuala si morala ,  persoana si conduita inculpatului pe de o parte , dar si concluziile referatului de evaluare ,referatul de ancheta sociala, situatia familiala a acestuia , lipsa controlului si autoritatii parintesti, precum si varsta inculpatului pe de alta parte , instanta apreciaza ca pentru indreptarea acestuia , in cauza se impune luarea unei masuri educative  severe si anume cea a internarii intr-un centru de reeducare, sens in care se va dispune conf. Art.100 lit. c Cod Penal rap. la art.104 si art.106 cod Penal, celelalte masuri educative fiind neindestulatoare.
           Totodata , se vor pune in vedere inculpatului minor dispoz. art. 108 alin. 2  Cod Penal,privind revocarea masurii internarii in centru de reeducare, daca in timpul internarii sau a liberarii inainte de a fi major va savarsi o noua infractiune.
               Instanta se va orienta spre aceasta masura educativa si pentru a asigura minorului posibilitatea de a dobandi invatatura necesara si o pregatire profesionala potrivit cu aptitudinile sale , avand in vedere  ca este absolvent a 8 clase primare, cu posibilitatea de a-si continua studiile in cadrul unui centru de reeducare , implicarea unei institutii exterioare  specializate care sa asigure o supraveghere constanta a acestuia fiind necesara , in conditiile in care acesta a abandonat, anterior, cursurile scolare.
               Se va constata  ca  inculpatul minor a fost retinut , arestat preventiv si mentinut in stare de arest preventiv in prezenta cauza incepand cu data de 08.07.2010, ora 17,00.
                 In baza art. 490 alin. 1 si 2 Cod Procedura Penala , va fi executata de indata masura luata. 
                Sub aspectul laturii civile, se va constata ca partile vatamate  …., …….. si …..  s-au constituit parti civile    in procesul penal , solicitand obligarea inculpatului minor la plata sumelor de 200 lei daune morale si 400 lei daune materiale( parte vatamata ......) , 4000 lei daune materiale ( parte vatamata .......  ) si 20.000 lei daune morale si 2000 lei daune materiale ( parte vatamata ....... .
          Apreciind probatoriul cauzei prin raportare la solutia ce va fi data in latura penala a cauzei si la criteriile si elementele ce au stat la baza acesteia, instanta va constata ca partea civila …… a suferit un prejudiciu moral evident. Prejudiciul moral este reprezentat in primul rand de suferinta cauzata partii civile prin lovire repetata cu o bata ,  ce i-a produs leziuni importante, fiind diagnosticat cu “ politraumatism prin agresiune, leziunile punand in primejdie viata victimei. Ulterior, partea civila a stat internata in spital mai multe zile , suferind astfel o limitare a libertatii de miscare si fiind nevoit sa renunte la modul sau obisnuit de viata . Toate aceste coordonate dar si faptul ca partea civila este o persoana in varsta, respectata in comunitate, contureaza un prejudiciu moral evident suferit de aceasta parte. Avand in vedere natura faptei savarsite generatoare de suferinte fizice dar si diagnosticul stabilit de medicul legist, instanta apreciaza ca acordarea unei sume de 10000 lei (RON) daune morale este suficienta pentru acoperirea prejudiciului moral suferit. In consecinta, constatand ca sunt indeplinite cele patru conditii ale raspunderii civile delictuale, dar apreciind ca prejudiciul moral suferit de partea civila este  inferior evaluarii realizate de catre aceasta, instanta va admite in parte actiunea civila. Astfel, in baza art. 14, art.346 Cod Proc. Penala raportat la art. 998-999 Cod Civil si art.1000 alin.2 Cod Civil  ,  instanta va obliga inculpatul minor in solidar cu partile responsabile civilmente la plata  sumei de 10000 lei (RON )catre partea civila ……. ,cu titlu de daune morale.
          In ceea ce privesc daunele materiale, partea civila ….. a dovedit cu chitantele depuse la dosar si martora ........ ( fila 194 dosar i.)  ca a cheltuit suma de 719 lei . Astfel, cu chitantele depuse la dosar  partea civila a dovedit ca s-a cheltuit pentru transportul sau la spital si a rudelor in perioada internarii suma de 479 lei . De asemenea, in perioada internarii ( 24 zile) partea civila a fost vizitata la spital zilnic si i s-au dus alimente de aproximativ 10 lei pe zi , instanta apreciiind aceasta suma de bani medie, in functie de alimentele indicate de catre martora audiata. Astfel, in baza art. 14, art.346 Cod Proc. Penala raportat la art. 998-999 Cod Civil si art.1000 alin.2 Cod Civil    , instanta va admite in partea actiunea civila si  va obliga inculpatul minor in solidar cu partile responsabile civilmente la plata  sumei de 719 lei  catre partea civila ….. ,cu titlu de daune materiale, respingand in rest daunele solicitate , ca fiind nedovedite.
        Si in ceea ce priveste cererea partii civile ...... care a solicitat obligarea inculpatului minor la plata sumei de 200 lei , cu titlu de daune morale, prin raportare la solutia ce va fi data in latura penala a cauzei si la criteriile si elementele ce au stat la baza acesteia, instanta va constata ca si aceasta parte civila a suferit un prejudiciu moral evident. Prejudiciul moral este reprezentat in primul rand de suferinta cauzata partii civile prin lovire repetata cu o bata ,  ce i-a produs leziuni importante  . Astfel,  in baza art. 14, art. 346 Cod Proc. Penala raportat la art. 998-999 Cod Civil si art. 1000 alin. 2 Cod Civil  ,  instanta va obliga inculpatul minor in solidar cu partile responsabile civilmente la plata  sumei de 200 lei (RON )catre aceasta parte civila  ,cu titlu de daune morale. Totodata, instanta va respinge cererea privind daunele materiale ( 400 lei) ca fiind nedovedita.
          De asemenea, instanta va respinge si actiunea civila formulata de partea civila  …..   , ca fiind nedovedita si va lua act ca partile vatamate ….. si ….. nu s-au constituit parti civile in procesul penal.
         In temeiul art. 14, art. 346 alin. 1 Cod procedura penala si art.313 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, modificata si completata prin OUG 72/2006 va obliga inculpatul in solidar cu partile responsabil civilmente ….. si ……. si la plata  sumei de 6358,51 lei RON (actualizata la data executarii)catre partea civila SPITALUL MINICIPAL ONESTI, reprezentand cheltuieli pentru ingrijiri medicale si spitalizare( parte vatamata Dragomir Constantin) .
          De asemenea, in temeiul art. 14, art. 346 alin. 1 Cod procedura penala si art. 313 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, modificata si completata prin OUG 72/2006va obliga inculpatul in solidar cu partile responsabil civilmente ….. si …….. la plata  sumei de 413 lei RON (actualizata la data executarii)catre partea civila SERVICIUL DE AMBULANTA BACAU, reprezentand cheltuieli de transport  ( parte vatamata ……) .
           Se va dispune confiscarea de la inculpat in favoarea statului  a unei bate din lemn , aflata la Camera de corpuri delicte a Judecatoriei Onesti .    
           Se va constata ca inculpatul minor a fost asistat de catre avocat ales in faza de judecata.
          In temeiul art. 189 Cod procedura penala se va dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a sumei de 400 lei reprezentand onorarii pentru avocatii desemnati din oficiu in faza de urmarire penala ( av....  –200 lei )  si in faza de judecata av. .......200 lei, avocat desemnat din oficiu pentru partea vatamata ...........
       Ca o consecinta a condamnarii, inculpatul minor  va fi obligat in solidar cu partile responsabil civilmente si la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala penala si in faza de judecata.
      Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E:

              In baza art. 101 lit. c Cod Penal, raportat la art. 104 si art. 106 Cod Penal, aplica inculpatului minor ..... , fiul lui  ...... si ...., nascut la data de ...,  in  ..., jud. Bacau,  CNP ..... domiciliat in ..., .., jud. Bacau, fara antecedente penale, aflat in prezent (arestat preventiv)  in Penitenciarul Bacau,  masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare, pentru savarsirea infractiunilor de furt  ,prev. de art. 208 alin. 1  Cod  Penal( in dauna partii vatamate ...) ,   lovire sau sau alte violente , prev. si ped. de art. 180 al. 1 Cod Penal  ( in dauna partii vatamate .....), vatamare corporala grava   prev. si ped. de art. 182 alin. 2 Cod penal   ( in dauna partii vatamate .....), lovire sau sau alte violente , prev. si ped. de art. 180 al. 2 Cod Penal  ( in dauna partii vatamate ....) , violare de domiciliu prev. de art. 192 al. 1 Cod Penal ( in dauna partii vatamate .....) si vatamare corporala    prev. si ped. de art. 181 alin. 1 Cod penal   ( in dauna partii vatamate ....) toate cu aplicarea art. 33 lit. a , art. 41 al. 2 Cod Penal si art. 99   si   urm . din Cod Penal .
               Constata ca inculpatul a fost retinut, arestat preventiv si mentinut in stare de arest preventiv in prezenta cauza incepand cu data de 08.07.2010, ora 17,00.
             Pune in vedere inculpatului minor dispoz. art. 108 alin. 2  Cod Penal privind revocarea masurii internarii in centru de reeducare, daca in timpul internarii sau a liberarii inainte de a fi major savarseste o noua infractiune.
           In baza art. 490 alin. 1 si 2 Cod Procedura Penala , masura luata se executa  de indata .
         Trimite cate o copie de pe hotarare organului de politie din localitatea Urechesti ,jud. Bacau si Penitenciarului Bacau  care vor lua masuri de internare a minorului.
         In temeiul art. 14 alin.3 litera b si art. 346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 998-999 Cod Civil si art.1000 alin.2 Cod Civil   admite in parte actiunea civila formulata de partea civila  ……   si obliga inculpatul in solidar cu   partile responsabil civilmente …. si ….. la plata sumei de 719  lei cu titlu de daune materiale si 10.000  lei cu titlu de daune morale catre aceasta parte civila.
         Respinge   actiunea civila formulata de partea civila  ……..    ca fiind nedovedita.  
           In temeiul art. 14 alin.3 litera b si art. 346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 998-999 Cod Civil si art.1000 alin.2 Cod Civil   admite in parte actiunea civila formulata de partea civila  ….   si obliga inculpatul in solidar cu   partile responsabil civilmente …. si …… la plata sumei de 200 lei cu titlu de daune  morale catre aceasta parte civila.
          In temeiul art. 14, art. 346 alin. 1 Cod procedura penala si art.313 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, modificata si completata prin OUG 72/2006 obliga inculpatul in solidar cu partile responsabil civilmente …… si ….. la plata  sumei de 6358,51 lei RON (actualizata la data executarii)catre partea civila SPITALUL MINICIPAL ONESTI, reprezentand cheltuieli pentru ingrijiri medicale si spitalizare( parte vatamata ….) .
          In temeiul art. 14, art. 346 alin. 1 Cod procedura penala si art.313 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, modificata si completata prin OUG 72/2006 obliga inculpatul in solidar cu partile responsabil civilmente …… si …. la plata  sumei de 413 lei RON (actualizata la data executarii)catre partea civila SERVICIUL DE AMBULANTA BACAU, reprezentand cheltuieli de transport  ( parte vatamata ……) .
         Ia act ca partea vatamata  ....   nu s-a constituit parte civila in procesul penal, prejudiciul fiind recuperat in totalitate.
        Ia act ca partea vatamata  ....    nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
         In baza art. 118 alin. 1 lit. b Cod Penal dispune confiscarea de la inculpat in favoarea statului  a unei bate din lemn   , aflata la Camera de corpuri delicte a Judecatoriei Onesti .    
        Constata ca inculpatul minor a fost asistat de catre avocat ales in faza de judecata.
       In temeiul art.189 Cod procedura penala dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a sumei de 400 lei reprezentand onorarii pentru avocatii desemnati din oficiu in faza de urmarire penala ( av....  –200 lei )  si in faza de judecata av. ...-200 lei, avocat desemnat din oficiu pentru partea vatamata ......)
           In baza art. 191 alin. 1 si 3 Cod Procedura Penala obliga inculpatul minor  in solidar cu  partile responsabil civilmente ….. si …….. la  plata sumei de 700 lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat, in faza de urmarire penala ( 300 lei) si in faza de judecata (400 lei ).
          Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare pentru toate partile.
         Pronuntata in sedinta publica, azi 09.12.2010
       
PRESEDINTE                                                                               GREFIER,

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt; Loviri si alte vatamari

actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017
actiune in anulare - Sentinta civila nr. 542 din data de 09.03.2017
actiune pauliana - Sentinta civila nr. 678 din data de 28.03.2017
recunoastere reciproca a sanctiunilor financiare - Sentinta penala nr. 240 din data de 14.03.2017
anulare partiala decizie de impunere si obligatia de a face - Sentinta civila nr. 576 din data de 15.03.2017
pretentii - Sentinta civila nr. 457 din data de 01.03.2017
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 608 din data de 21.03.2017
divort - Sentinta civila nr. 525 din data de 08.03.2017
exercitare autoritate parinteasca - Sentinta civila nr. 532 din data de 27.03.2017
art. 383 al. 2 din Cod penal - Sentinta penala nr. 255 din data de 20.03.2017
inselaciune, fals material - Sentinta penala nr. 303 din data de 30.03.2017
ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 704 din data de 29.03.2017
contopire pedepse - Sentinta penala nr. 230 din data de 13.03.2017
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 2942 din data de 21.12.2016
ordin de protectie - Sentinta civila nr. 3828 C din data de 28.12.2016
ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 2816 din data de 06.12.2016
clauze abuzive - Sentinta civila nr. 2923 din data de 15.12.2016
validare proprire - Sentinta civila nr. 2835 din data de 07.12.2016
violare de domiciliu - Sentinta penala nr. 916 din data de 21.12.2016