InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Piatra Neamt

Fond funciar

(Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017 pronuntata de Judecatoria Piatra Neamt)

Domeniu Fondul funciar; Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Piatra Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Piatra Neamt

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de …. sub nr. .., reclamantii AA si BB. Neculai in contradictoriu cu paratele Comisia comunala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Comuna Dumbrava Rosie si Comisia comunala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Comuna Savinesti au solicitat obligarea paratelor sa completeze fisa prealabila de punere in posesie intocmita pentru terenurile ce au apartinut autorului lor, BB, cu suprafata de 0,72 ha, teren situat in punctul „Tarlaua lui Mitica”.
Reclamantii au solicitat obligarea celor doua comisii sa finalizeze documentatia prealabila eliberarii titlului de proprietate si sa o inainteze Comisiei judetene Neamt in vederea emiterii titlului.
Au solicitat si cheltuieli de judecata.
In motivarea in fapt a cererii, reclamantii au aratat ca sunt mostenitorii defunctilor BB si CC, in calitate de fii. Potrivit celor consemnate in rolul agricol deschis in perioada 1959 – 1963, autorii lor au detinut in proprietate mai multe suprafete de teren printre care si suprafata de 0,72 ha, teren arabil in punctul „Savinesti deal”. Suprafata de teren a fost preluata de fostul GOSTAT, iar in anul 1991, cand autorul lor, BB, a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, a reintrat in posesia lor pe amplasamentul initial. Cererea de reconstituire nu a fost solutionata pana in prezent motivat de faptul ca intre cele doua comisii nu exista un acord clar privind aceasta suprafata de teren. Au mentionat ca, initial, suprafata de teren se afla pe raza teritoriala a comunei Savinesti. Dupa 1991 limitele teritoriale dintre comuna Savinesti si comuna Dumbrava Rosie au suferit modificari, astfel incat suprafata de 0,72 ha teren a ajuns in zara teritoriala a comunei Dumbrava Rosie. Suprafata de 0,72 ha teren este amplasata intr-o zona denumita „Tarlaua lui Mitica” (sau „Fantana lui Mitica”) care apartine de comuna Dumbrava Rosie, asa cum rezulta din tabelul de parcelare intocmit de Comisia Locala Dumbrava Rosie.
Reclamantii au mentionat ca au formulat mai multe memorii catre cele doua comisii si catre Comisia judeteana Neamt pentru clarificarea situatiei. Prin adresa nr. 780/2015, comuna Savinesti a comunicat ca terenul nu se regaseste in administrarea sa, ci a comunei Dumbrava Rosie. Prin adresa nr. 433/2015, comuna Dumbrava Rosie a precizat ca aceeasi suprafata de teren nu figureaza pe raza sa teritoriala, ci pe raza teritoriala a comunei Savinesti. Mai mult decat atat, comuna Dumbrava Rosie a indicat o serie de hotarari de disponibilizare care nu le-au fost comunicate si despre care nu au cunostinta. Reclamantii au sustinut ca, si in situatia in care pentru aceasta suprafata de teren ar fi operat o disponibilizare, situatia nu le este opozabila in conditiile in care ei stapanesc suprafata de teren pe vechiul amplasament, incepand cu anul 1991, fara a fi fost tulburati vreodata de un tert care sa pretinda un drept asupra acestui teren. Mai mult decat atat, suprafata de teren este inscrisa in rolul fiscal si platesc taxele si impozitele aferente.
Au adaugat reclamantii si ca pentru celelalte parcele de teren care fac parte din suprafata situata la punctul „Tarlaua lui Mitica” (sau „Fantana lui Mitica”), cererile de reconstituire a dreptului de proprietate s-au solutionat de catre Comisia Locala Dumbrava Rosie, care a intocmit intreaga documentatie prealabila emiterii titlurilor de proprietate.
Reclamantii au precizat ca suprafata de 0,72 ha teren se invecineaza la E si V cu drum exploatare, la N cu DDsi la S cu mostenitorii lui EE. Vecinatatile Socea si drum exploatare sunt inscrise si pentru terenul pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate vecinului lor, Albeata V. Neculai, avand T.P. nr. 45/1527/2007, titlul fiind emis pentru teren situat pe teritoriul comunei Dumbrava Rosie. Aceeasi situatie este si pentru terenurile pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate numitilor DDsi mostenitorilor lui EE.
Concluzionand, reclamantii au solicitat admiterea cererii, avand in vedere raspunsurile contradictorii comunicate de cele doua comisii, amplasamentul real al terenului si faptul ca stapanesc in mod efectiv suprafata de teren de peste 24 de ani.
In drept, au invocat art. 194 si urm. din Codul de procedura civila si dispozitiile din Legea nr. 18/1991.
In dovedire, reclamantii au solicitat administrarea probei cu inscrisuri, a probei testimoniale si a probei cu expertiza tehnica topografica.
Au fost anexate cererii, in copie, urmatoarele: acte de stare civila, tabel parcelare parcela Comanita III – Fantana lui Mitica, extras registrul agricol 1959-1963, fisa prealabila, adresa nr. 780/30.01.2015, adresa nr. 433/14.01.2015adresa nr. 1758/12.02.2015, titlul de proprietate nr. 45/1527/2007.
Instanta a apreciat ca actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru, potrivit art. 42 din Legea nr. 1/2000.
La data de 11.05.2015, parata Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Comuna Dumbrava Rosie a depus la dosar intampinare, la fila 35, aratand ca reclamantii, in procedura legilor fondului funciar, au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate la Comisia locala Piatra Soimului care a inaintat solicitari la Comisia locala Savinesti si Roznov pentru punerea la dispozitia comisiei locale de resedinta a celor doua suprafete de teren, respectiv de 0,50 ha, in tarlaua „…”, Roznov, si 0,72 ha, la „Savinesti deal”, asa cum sunt evidentiate in registrul agricol al titularilor defuncti, pozitia 1 si 2, iar dupa aprobare documentele au fost inaintate la Comisia judeteana care a validat disponibilizarile prin Hotararile de Comisie judeteana nr. 183/1994 si 184/1994.
Parata a solicitat respingerea cererii in ceea ce o priveste, ca nelegala si netemeinica, aratand ca vechiul amplasament al suprafetei de 0,72 ha nu este situat pe raza comunei Dumbrava Rosie, ci pe raza comunei Savinesti. Or, conform art. 2 alin. 1 din Legea fondului funciar nr. 1/2000, „reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente”, iar conform art. 11 alin. 3 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, „stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, pe baza terenurilor detinute de cooperativa agricola de productie…inscrisa in sistemul de evidenta a cadastrului funciar general sau a registrului agricol …”.
A adaugat ca, in procedura legilor fondului funciar, in anul 1994, Comisia Locala Piatra Soimului, avand avizul Comisiilor locale Savinesti si Roznov, a inaintat la Comisia judeteana propunerea de aprobare a disponibilizarii (punere la dispozitie) a celor doua suprafete de teren, iar prin Hotararea de Comisie Judeteana nr. 184/1994 s-a validat disponibilizarea suprafetei de 0,72 ha de la comisia locala Savinesti, titularii indreptatiti fiind inscrisi la pozitia 70 din tabel si prin HCJ nr. 183/1994 s-a validat disponibilizarea suprafetei de 0,50 ha de la Comisia locala Roznov, cu inscrierea la pozitia 161 din tabel.
La intocmirea procesului-verbal de punere in posesie, Comisia locala Roznov a recunoscut validarea si a inscris in acesta suprafata de pe raza comunei, in timp ce Comisia locala Savinesti ii paseaza obligatiile ei, sustinand neadevaruri si facand abstractie de prevederile legale, precum si de hotararile Comisiei judetene.
A precizat ca a indicat hotararile de disponibilizare deoarece acestea sunt inscrise de catre Comisia locala Piatra Soimului pe procesul-verbal de punere in posesie premergator emiterii titlului, cum se poate constata din semnaturile si stampilele de pe acesta.
Fata de afirmatiile reclamantilor ca hotararile de disponibilizare nu le sunt opozabile, parata a subliniat ca hotararile indicate sunt in vigoare si produc efecte, intrucat nu au fost atacate de nicio persoana interesata, in conformitate cu art. 53 alin. 2 din Legea nr. 18/1991, potrivit caruia „impotriva hotararii de comisie judeteana se poate face plangere la judecatoria in a carei raza teritoriala este situat terenul, in termen de 30 de zile de la comunicare” si nici la data de 16.06.2014 cand s-a intocmit procesul-verbal si le-a fost inmanat reclamantilor acestia nu au formulat plangere.
Parata a sustinut ca nu este reala afirmatia reclamantilor referitoare la situarea terenului pe vechiul amplasament intrucat vechiul amplasament este cel evidentiat in actele depuse in dovedirea proprietatii, respectiv pozitia 2 din Registrul agricol 1959-1962 – „Savinesti deal”.
Nici afirmatia potrivit careia limitele de proprietate dintre cele doua comune s-au modificat nu este adevarata, fiind contrazisa de adresa OCPI Neamt nr. 2501/11.05.2010 potrivit careia limitele de hotar dintre cele doua comune nu au suferit modificari.
A precizat parata ca nu intelege cum au fost pusi in posesie reclamantii.
Au mai aratat ca parcelele „…” au fost retrocedate mostenitorilor acestuia in baza Legii nr. 247/2005, suprafata totala retrocedata fiind de 80 ha, iar suprafata de 57 ha a fost atribuita stramutatilor, situatie in care s-a impus revenirea pe vechile amplasamente.
Parata a concluzionat ca inscrisurile atesta fara putinta de tagada ca terenul in suprafata de 0,72 ha se afla pe raza comunei Savinesti, fapt consfintit si de HCJ nr. 184/1994.
A mentionat ca prin inventarierea terenurilor efectuata in procedura Legii nr. 165/2013, tarlaua „Fantana lui Mitica” a fost inchisa, titularii indreptatiti avand efectuat cadastru si intabularea la Cartea funciara.
A anexat in copie planul parcelar extravilan al comunei Dumbrava Rosie.
La data de 25.05.2015, Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Savinesti a depus la dosar intampinare, la filele 38 si urm. din dosar, prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, motivat de faptul ca denumirea toponimica „Tarlaua lui Mitica” nu se afla situata in circumscriptia administrativ-teritoriala a comunei Savinesti, ci a comunei Dumbrava Rosie, iar obligatia de a identifica in teren amplasamentul suprafetelor in vederea atribuirii in proprietate persoanelor indreptatite la reconstituire, delimitarea si parcelarea pe proprietari se efectueaza de catre comisiile locale corespunzatoare unitatii administrativ-teritoriale in circumscriptia careia se regaseste terenul ce face obiectul procedurii de fond funciar, astfel ca nu are competenta de a efectua demersuri.
Cu privire la fondul cauzei, a aratat ca ca nu a fost depusa o cerere la Comisia locala Savinesti, astfel ca nu a luat parte la procedura prealabila de reconstituire a dreptului de proprietate. A mentionat ca posesia exercitata de persoanele indreptatite la reconstituire are ca obiect terenul in suprafata de 0,72 ha, avand ca amplasament Comanita III – Fantana lui Mitica, nr. topo 59-448, asa cum reiese din tabelul de parcelare intocmit de comisia locala Dumbrava Rosie si depus in probatiune de reclamanti. Mai mult, reclamantii sustin ca terenul pe care il stapanesc reprezinta vechiul amplasament. In tabelele parcelare existente la Comisia Locala Savinesti, autorul reclamantilor nu figureaza ca persoana pusa in posesie pe teritoriul comunei Savinesti.
Parata a solicitat respingerea cererii de obligare la plata cheltuielilor de judecata, neputandu-se retine o culpa procesuala in sarcina sa.
In drept, a invocat art. 205 – art. 208 din Codul de procedura civila, Legea nr. 18/1991.
In dovedire, a solicitat administrarea probei cu inscrisuri.
Prin incheierea de sedinta de la data de 06.10.2015, instanta a unit cu fondul exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Savinesti.
La data de 28.01.2016, Comisia judeteana Neamt a comunicat relatiile solicitate de instanta, la filele 68-69, aratand ca, in anul 1991, Comisia comunala Piatra Soimului a intocmit tabelul-anexa nr. 7 (cuprinzand, potrivit art. 18 din Regulamentul aprobat prin HG nr. 131/1991, „proprietarii particulari cu domiciliul in Romania care nu s-au inscris in cooperativele agricole de productie sau, dupa caz, mostenitorii acestora, ale caror terenuri sunt comasate in actualul perimetru al cooperativei si nu au fost compensati cu alte terenuri”), iar in acest tabel, la pozitia 398/5747, Comisia comunala Piatra Soimului l-a inscris pe BBeculai cu propunerea de atribuire in proprietate a doua suprafete de teren, una de 5000 m.p. si una de 7200 m.p., fara indicarea amplasamentului acestora. Propunerea a fost validata prin Hotararea nr. 27 din 23.07.1991 a Comisiei judetene Neamt.
Referitor la Hotararea nr. 184/04.05.1994, a aratat ca a disponibilizat catre Comisia comunala Piatra Soimului mai multe suprafete de teren, in vederea punerii in posesie a persoanelor indreptatite pe vechile amplasamente, situate pe raza mai multor unitati administrativ-teritoriale, inclusiv comuna Savinesti si comuna Dumbrava Rosie. Numitul BB a fost inscris la pozitia 70 din tabelul nominal nr. 1451 din 14.04.1994 intocmit de Consiliul local al comunei Piatra Soimului (si avizat de Comisia comunala Savinesti) cu suprafata de 7200 m.p., teren situat la punctul denumit „Savinesti …”, cu mentiunea ca figureaza in registrul agricol vol. III, fila nr. 101.
Comisia judeteana a anexat atat tabelul cu cetatenii din comuna Piatra Soimului ce urmau sa fie pusi in posesie pe raza comunei Piatra Soimului ce urmau sa fie pusi in posesie pe raza comunei Savinesti, cat si cel cuprinzand cetatenii carora li s-a atribuit teren pe raza comunei Dumbrava Rosie, ambele tabele avand acelasi numar si aceeasi data, fiind parte integranta din Hotararea nr. 184/04.05.1994.
Ulterior amendarii primarului comunei Piatra Soimului prin incheierea de sedinta din 15.12.2015, la data de 02.02.2016, Comisia comunala Piatra Soimului a depus la filele 94-100 din dosar inscrisurile referitoare la cererea de reconstituire a dreptului de proprietate depusa de autorul reclamantilor, BB, precizand ca acesta nu putea solicita reconstituirea pentru suprafata de teren de 0,72 ha situat in comuna Dumbrava Rosie, de vreme ce a solicitat ca, in baza prevederilor Legii nr. 18/1991, sa-i fie reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de 0,72 ha, teren situat in Savinesti, punct Deal. Comisia comunala Piatra Soimului a aratat ca suprafetele de teren mentionate in cererea de reconstituire sunt conforme cu declaratiile existente in Registrul agricol al comunei Piatra Soimului pentru perioada 1959-1963 (vol. 3, fila 101). In aceste conditii, potrivit HCJ nr. 184/1994, suprafata de teren de 0,72 ha figureaza disponibilizata pe raza comunei Savinesti, iar nu Dumbrava Rosie.
Comisia comunala Savinesti a depus la fila 105 o situatie a terenurilor ce constituie rezerva comisiei comunale de fond funciar.
Instanta a administrat, la solicitarea partilor, proba cu inscrisurile depuse la dosar. La propunerea reclamantilor, a fost efectuata in cauza proba cu expertiza tehnica, in specialitatea topografie, raportul intocmit de expert Tofan Elena Claudia fiind depus la filele 114-117 din dosar.
Reclamantii au formulat concluzii (filele 132-133).
Instanta a repus cauza pe rol pentru a introduce in cauza Comisia comunala Piatra Soimului, retinand cauza in pronuntare dupa citarea acesteia.
Examinand probele administrate in cauza si apreciindu-le in mod liber, potrivit convingerii sale, in temeiul art. 264 din Codul de procedura civila, instanta retine urmatoarele:
In fapt, reclamantii AA si BB. Neculai sunt copiii defunctului BB, decedat la data de 09.04.2010. Tatal reclamantilor a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, in temeiul Legii nr. 18/1991, cerere aflata in copie la fila 94 din dosar, cu privire la doua suprafete de teren inscrise in Registrul agricol al comunei Piatra Soimului, respectiv suprafata de 0,50 ha, situata in punctul …, si suprafata de 0,72 ha, situata in punctul ….
Prin Hotararea Comisiei judetene Neamt nr. 27 din 23.07.1991 (filele 75-76) a fost validata documentatia pentru aplicarea Legii fondului funciar in comuna Piatra Soimului, potrivite anexei. La pozitia 38/5747 figureaza BB cu suprafata de 1,22, formata din 0,50 si 0,72, fara indicarea amplasamentului.
Prin Hotararea Comisiei judetene Neamt nr. 184/1994 (filele 77-91) a fost disponibilizat teren catre Comisia comunala Piatra Soimului, inclusiv de pe raza comunelor Savinesti si Dumbrava Rosie, autorul reclamantilor figurand in tabelul anexa al Hotararii  nr. 184/1994, respectiv in „Tabelul nominal cu cetatenii din comuna Piatra Soimului, judetul Neamt, care detine teren pe raza comunei Savinesti”, la pozitia 70, „pasune/arabil, 3/101, Savinesti Deal”.
Terenul a fost identificat de expertul tehnic desemnat in cauza ca fiind in suprafata de 7200 m.p., teren arabil, situat in Talaua Comanita III – Fantana lui Mitica, pe teritoriul administrativ al comunei Dumbrava Rosie. Expertul tehnic a concluzionat ca acest teren reprezinta vechiul amplasament al terenului de 0,72 ha inscris in rolul agricol al autorului reclamantilor, avand in vedere ca este mentionat in tabelul de parcelare de la filele 15-16 din dosar, tabel intocmit de Comisia comunala de aplicare a Legii nr. 18/1991  Dumbrava Rosie, in cuprinsul acestuia, la pozitia 19 figurand Tudose D. Neculai cu suprafata de 0,72 ha, cu domiciliul in Piatra Soimului.
A mai precizat expertul ca din terenul de 7200 m.p. 1800 m.p. reprezinta parte din terenul inscris in titlul de proprietate nr. 55/912/2003, emis pe numele Iancu I. Gheorghe, parcela 59/448/17, in suprafata de 3500 m.p., fiind intocmita documentatia cadastrala cu NCP 54479, iar 5400 m.p. reprezinta teren inscris in titlul de proprietate nr. 55/973/1999 emis pe numele Puricescu N. Ion, parcela 59/448/15 in suprafata de 5400 m.p., fiind intocmita documentatia cadastrala NCP 54478.
Instanta mai retine ca expertul tehnic a precizat ca, din momentul initializarii procedurilor de fond funciar, nu au existat modificari ale limitelor administrative ale celor doua comune, Dumbrava Rosie si Savinesti.
In drept, instanta retine ca, potrivit art. 8 din Legea nr. 18/1991, „(1) Stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor care se gasesc in patrimoniul cooperativelor agricole de productie se face in conditiile prezentei legi, prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept. (2) De prevederile legii beneficiaza membrii cooperatori care au adus pamant in cooperativa agricola de productie sau carora li s-a preluat in orice mod teren de catre aceasta, precum si, in conditiile legii civile, mostenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pamant in cooperativa si alte persoane anume stabilite. (3) Stabilirea dreptului de proprietate se face, la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate in limita unei suprafete minime de 0,5 ha pentru fiecare persoana indreptatita, potrivit prezentei legi, si de maximum 10 ha de familie, in echivalent arabil. (4) Prin familie se intelege sotii si copiii necasatoriti, daca gospodaresc impreuna cu parintii lor.”
Potrivit art. 11 alin. 1 si 3 din aceeasi lege, „(1) Suprafata adusa in cooperativa agricola de productie este cea care rezulta din: actele de proprietate, cartea funciara, cadastru, cererile de inscriere in cooperativa, registrul agricol de la data intrarii in cooperativa, evidentele cooperativei sau, in lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaratii de martori. … (3) Stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, pe baza situatiei terenurilor detinute de cooperativa agricola de productie la 1 ianuarie 1990, inscrisa in sistemul de evidenta a cadastrului funciar general sau a registrului agricol, corectata cu instrainarile legal efectuate de catre cooperativa pana la data intrarii in vigoare a legii.”
Art. 14 alin. 1 si 2 prevede ca „(1) Terenurile cooperativelor agricole de productie situate in extravilanul localitatilor devin proprietatea cooperatorilor sau, dupa caz, a mostenitorilor acestora, corespunzator suprafetelor aduse sau preluate in orice mod in patrimoniul cooperativei. (2) Atribuirea efectiva a terenurilor se face, in zona colinara, de regula, pe vechile amplasamente, iar in zonele de campie, pe sole stabilite de comisie si nu neaparat pe vechile amplasamente ale proprietatii, in cadrul perimetrelor actuale ale cooperativelor agricole de productie.”
Instanta constata ca, in registrul agricol pe anii 1959-1963, depus la fila 17, autorul reclamantilor, BB, figureaza cu doua terenuri, unul de 0,50 ha situat in Roznov, Bindesti, si celalalt de 0,72 ha, in punctul Savinesti Deal, iar cererea acestuia de reconstituire a dreptului de proprietate mentioneaza ambele suprafete de teren.
Asadar, instanta considera ca autorul reclamantilor avea dreptul de a beneficia de prevederile legii nr. 18/1991 cu privire la ambele suprafete de teren.
Comisia comunala Piatra Soimului, de la domiciliul petentului, a intocmit insa formele prealabile emiterii titlului de proprietate numai cu privire la terenul in suprafata de 5000 m.p.
Intrucat terenul, asa cum a fost identificat de expertul tehnic desemnat in cauza si asa cum sustin reclamantii ca a fost stapanit in perioada 1994-2015, se afla inscris in alte titluri de proprietate, instanta apreciaza ca nu poate dispune in acest cadru procesual cu privire la acest teren, astfel cum a fost identificat in cauza, pe raza comunei Dumbrava Rosie.
In schimb, este incontestabil dreptul reclamantilor, in calitate de mostenitori ai defunctului BB, de a li se reconstitui dreptul de proprietate cu privire la suprafata de 0,72 ha. Este adevarat ca, in mod inexplicabil, Comisia comunala Dumbrava Rosie a efectuat forme prealabile in procedura de reconstituire in privinta terenului aratat de reclamanti, cum este includerea acestuia in tabelul parcelar. Totusi, nu s-a facut dovada in cauza ca denumirea „Savinesti Deal”, asa cum apare mentionata in registrul agricol, aferenta suprafetei de teren de 7200 m.p., corespunde vreunei zone din circumscriptia teritoriala a Comunei Dumbrava Rosie.
Or, atata vreme cat terenul mentionat in registrul agricol a fost indisponibilizat prin hotararea Comisiei judetene Neamt nr. 184/1994  pe raza comunei Savinesti, aceasta are obligatia de a solutiona cererea de reconstituire a dreptului de proprietate formulata de autorul reclamantilor, insusita de mostenitorii acestuia, reclamanti in cauza.
Este inacceptabila pozitia procesuala exprimata de Comisia comunala Savinesti care a sustinut ca nu a fost depusa o cerere de reconstituire la Comisia Savinesti, aceasta existand in fapt la Comisia comunala Piatra Soimului, la domiciliul petentului, in conditiile in care autorul reclamantilor era mentionat in hotararea Comisiei judetene Neamt, anterior mentionata, la pozitia 70, „pasune/arabil, 3/101, Savinesti ”. De ce nu a respectat Comisia comunala Savinesti, timp de 23 de ani, aceasta Hotarare a Comisiei judetene Neamt nr. 184/1994 nu a fost explicat in cauza.
Asadar, instanta considera ca, in speta de fata, Comisia comunala Savinesti are calitate procesuala pasiva intrucat ei ii revenea obligatia de a proceda la intocmirea documentatiei necesare pentru eliberarea titlului de proprietate reclamantilor pentru terenul in suprafata de 0,72 ha, situat in „Savinesti Deal”, asa cum era prevazut in Hotararea Comisiei judetene Neamt nr. 184/1994.
Prin urmare, exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Comisia comunala Savinesti este nefondata, urmand a fi respinsa ca atare.
Pentru aceste considerente, instanta va admite cererea formulata de reclamantii AA si BB. Neculai in contradictoriu cu paratele Comisia Locala Savinesti pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor si Comisia Locala Piatra Soimului pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor si va dispune obligarea Comisiei Locale Savinesti pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor si a Comisiei Locale Piatra Soimului pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor sa intocmeasca documentatia necesara pentru reconstituirea dreptului de proprietate, pentru punerea in posesie si pentru eliberarea titlului de proprietate in favoarea reclamantilor AA si BB. Neculai, in calitate de mostenitori ai defunctului BB, cu privire la suprafata de 0,72 ha, teren arabil, situat in punctul Savinesti Deal, care a fost disponibilizat prin Hotararea Comisiei Judetene nr. 184 din 04.05.1994, pe vechiul amplasament, daca e liber, sau pe un amplasament similar ca valoare si categorie de folosinta cu cel care a apartinut autorului BB, daca nu e liber.
Instanta va respinge cererea formulata de reclamantii AA si BB. in contradictoriu cu parata Comisia Locala Dumbrava Rosie pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor, avand in vedere ca procedura de reconstituire a dreptului de proprietate cu privire la terenul in suprafata de 7200 m.p., situat in punctul „Savinesti Deal”, a fost validata initial de Comisia judeteana Neamt ca fiind in competenta Comisiei comunale Savinesti.
In temeiul art. 453 din Codul de procedura civila, avand in vedere ca parata Comisia comunala Savinesti a cazut in pretentii, din considerentele expuse anterior reiesind neindoielnic o culpa procesuala in sarcina sa, instanta o va obliga la plata catre reclamanti a cheltuielilor de judecata in cuantum de 1902,40 lei (1000 lei, onorariul avocatial, 100 lei, taxa OCPI, 802,40 lei, onorariul expertului).
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar; Succesiuni, mosteniri

Validare poprire - Hotarare nr. 1193 din data de 16.03.2017
Uzucapiune - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Suspendare provizorie executare silita - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Pretentii - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Pretentii - Hotarare nr. 4281 din data de 16.11.2016
Plangere contraventionala (rovinieta) - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Pensie intretinere (major) - Hotarare nr. 292 din data de 02.02.2017
Ordonanta presedintiala - Hotarare nr. 1744 din data de 07.04.2017
Ordonanta presedintiala - Hotarare nr. 577 din data de 10.02.2016
Ordin de protectie - Hotarare nr. 2672 din data de 04.07.2017
Fond funciar - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Fond funciar - Hotarare nr. 118 din data de 11.01.2017
Clauze abuzive - Hotarare nr. 0 din data de 04.07.2017
Anulare titlu de proprietate - Hotarare nr. 380 din data de 04.07.2017
Incuviintare proces verbal contraventie - Sentinta civila nr. 7642 din data de 18.02.2014
Interesul - conditiei a exercitiului dreptului la actiune civila - Sentinta civila nr. 7087 din data de 18.02.2014
Plangere contraventionala - Prescriptia dreptului de a executa sanctiunea - Sentinta civila nr. 6145 din data de 18.02.2014
Drept civil - Subsidiaritate actiune imbogatire fara justa cauza - Sentinta civila nr. 4482 din data de 18.02.2014
Contestatie la executare - refuzul executorului judecatoresc de a adjudeca bunul - Sentinta civila nr. 3865 din data de 18.02.2014
Plangere contraventionala - Prescriptia dreptului de a aplica sanctiunea - Sentinta civila nr. 3385 din data de 18.02.2014