InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

(Sentinta penala nr. 291 din data de 21.05.2008 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Talharie | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Dosar nr. 3646/301/2008


ROMANIA
JUDECATORIA SECTORULUI 3 BUCURESTI
SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA NR. 291
Sedinta publica din data de 21.05.2008
Instanta constituita din :
Presedinte : M. B.
Grefier : M.M. I.
      
      
     Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti - a fost reprezentat de procuror C.M.
     
     Pe rol solutionarea cauzei penale privind pe inculpatul D. GHE. E., trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti nr. 3020/P/2008 din data de 20.03.2008, sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie in stare de recidiva postcondamnatorie, prevazuta si pedepsita de art. 211 alin. 2 lit. c C.p. cu aplicarea art. 37 lit. a C.p. si pe partea vatamata C.R.
     Dezbaterile si cuvantul partilor asupra fondului cauzei au avut loc in sedinta publica din data de 19.05.2008, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, ce face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, in temeiul art. 306 C.p.p., a amanat pronuntarea cauzei la data de azi, cand a hotarat urmatoarele:
     
I N S T A N T A,

     Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
     Prin rechizitoriul nr. 3020/P/2008 din data de 20.03.2008, inregistrat pe rolul instantei la data de 24.03.2008 sub nr. 3646/301/2008, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului D.E., pentru savarsirea infractiunii de talharie in stare de recidiva postcondamnatorie prevazuta de art. 211 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea art. 37 lit. a C.p.
     In fapt, in actul de sesizare a instantei s-a retinut ca la data de 05.03.2008, in jurul orei 1500, inculpatul D.E. se deplasa pe jos pe b-dul Decebal in directia Piata Hurmuzachi. In fata sa a observat o femeie care vorbea la telefonul mobil in timp ce se deplasa in aceeasi directie de mers. Inculpatul s-a hotarat sa-i sustraga telefonul si s-a apropiat din spate de partea vatamata C.A., iar cu mana stanga i-a smuls acesteia telefonul din mana, fugind apoi spre Piata Alba Iulia. Partea vatamata a pornit in urmarirea inculpatului strigand "Ajutor! Prindeti hotul!", incidentul fiind remarcat de un echipaj de politie aflat in zona, care a reusit imobilizarea inculpatului. La imobilizare a asistat si martorul P.I., in prezenta caruia a fost gasit asupra inculpatului un telefon mobil marca Nokia 6234, ce a fost ulterior recunoscut de partea vatamata ca apartinandu-i, fiindu-i restituit pe baza de dovada.
     Faptele retinute in sarcina inculpatului prin actul de sesizare se intemeiaza pe urmatoarele probe administrate in faza de urmarire penala: plangerea si declaratiile partii vatamate C.A., procesul-verbal de constatare a infractiunii, declaratiile martorului P.I., procesul-verbal de cercetare la fata locului si plansa fotoaferenta, plansa foto privind telefonul gasit asupra inculpatului, dovada de restituire a telefonului mobil partii vatamate, precum si declaratiile inculpatului in care acesta recunoaste savarsirea faptei.
     La dosarul de urmarire penala a fost atasata fisa de cazier judiciar a inculpatului.
     Atat in faza de urmarire penala, cat si in fata instantei, partea vatamata C.A. a precizat ca nu se constituie parte civila in cauza, prejudiciul fiind integral recuperat prin restituirea bunului sustras.
     In faza de cercetare judecatoreasca, cu respectarea tuturor drepturilor si a garantiilor procesuale, instanta a procedat la audierea inculpatului (f. 36 d.i.), a partii vatamate (f. 37 d.i.) si a martorului P.I. (f. 38 d.i.).
     La solicitarea instantei s-au depus la dosar copia sentintei penale nr. 2041/16.05.2006 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, cu referatul intocmit de Biroul Executari Penale.
      Analizand probele administrate in cauza, instanta retine urmatoarele:
     La data de 05.03.2008, in jurul orei 1500, in timp ce se deplasa pe b-dul Decebal inspre Piata Hurmuzachi, inculpatul D.E. a observat-o in fata sa pe partea vatamata C.A., deplasandu-se in aceeasi directie si vorbind din mers la telefonul mobil. Inculpatul a luat hotararea de a-i sustrage telefonul mobil, astfel incat s-a apropiat din spate de partea vatamata si, in timp ce aceasta vorbea la telefon, i-a smuls telefonul din mana, cu mana stanga, indepartandu-se imediat in fuga inspre Piata Alba Iulia.
     Partea vatamata a pornit in urmarirea inculpatului, strigand "Ajutor! Prindeti hotul!" Strigatele sale au alertat un echipaj de politie din cadrul Sectiei 12, aflat la intersectia dintre str. Dristorului si b-dul Decebal, astfel incat doi politisti au inceput sa alerge dupa inculpat, in timp ce un altul a pornit in urmarire la volanul autoturismului din dotare. Inculpatul D.E. a traversat in fuga b-dul Decebal si a intrat in spatele blocurilor situate pe partea dreapta a bulevardului, in sensul de mers dinspre Piata Hurmuzachi spre Piata Alba Iulia. La un moment dat, inculpatul a fost blocat din fata de autoturismul politiei, reusindu-se imobilizarea acestuia. Asupra inculpatului a fost gasit un telefon mobil marca Nokia 6234, ce a fost ulterior recunoscut de partea vatamata ca apartinandu-i, fiindu-i restituit pe baza de dovada.
     Situatia de fapt astfel retinuta si vinovatia inculpatului in savarsirea faptelor rezulta din coroborarea probelor administrate in cauza.
     In acest sens, plangerea si declaratiile partii vatamate C.A. (f. 11-13 dup si f. 37 di) se coroboreaza cu declaratiile inculpatului (f. 25-32 dup si f. 36 di), neexistand contradictii intre sustinerile partilor referitoare la imprejurarile si modalitatea savarsirii faptei, inculpatul recunoscand constant ca, in timp ce partea vatamata vorbea din mers la telefonul mobil, el s-a apropiat din spate si i l-a sustras prin smulgere, dupa care s-a indepartat in fuga, la scurt timp fiind imobilizat de agentii de politie. Ca motivatie a comiterii faptei, inculpatul a invocat necesitatea de a procura o suma de bani in vederea achitarii chiriei pentru apartamentul in care locuieste impreuna cu fiica sa in varsta de 11 ani.
     Declaratiile inculpatului si ale partii vatamate C.A. se coroboreaza si cu mentiunile procesului-verbal de constatare a infractiunii flagrante (f. 9 dup), cu mentiunile procesului-verbal de cercetare la fata locului si plansa foto aferenta (f. 17 si urm. dup), cu fotografiile judiciare ale telefonului mobil gasit asupra inculpatului (f. 15 dup) si dovada de predare a telefonului catre partea vatamata (f. 14 dup), precum si cu declaratiile martorului P.I. (f. 21, 22 dup si f. 38 di) care l-a recunoscut pe inculpat in sala de sedinta ca fiind persoana ce a fost imobilizata de agentii de politie, mentionand insa, spre deosebire de cele declarate in faza de urmarire penala, ca nu a asistat la perchezitia efectuata asupra acestuia si nici la declaratia data cu ocazia prinderii sale si ca nu a vazut telefonul mobil sustras. Aceste sustineri ale martorului din fata instantei nu sunt insa de natura a conduce la retinerea unei alte situatii de fapt.
      In drept, fapta inculpatului D.E., constand in aceea ca, la data de 05.03.2008, in jurul orei 1500, a deposedat-o pe partea vatamata C.A., ce se deplasa pe b-dul Decebal, de un telefon mobil marca Nokia 6234, prin smulgerea acestuia, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie, prevazuta de art. 211 al. 2 lit. c C.p.
       Elementul material al infractiunii consta in exercitarea unei actiuni violente, respectiv aceea de smulgere, pentru a lua bunul mobil din posesia partii vatamate, astfel incat posibilitatile sale de reactie in apararea patrimoniului propriu sa fie anihilate, iar latura subiectiva se caracterizeaza prin intentie directa, inculpatul urmarind insusirea bunului si valorificarea sa ulterioara pentru a face rost de bani.
       Din fisa de cazier judiciar a inculpatului (fila 34 dup), rezulta ca acesta a mai fost anterior condamnat prin sentinta penala nr. 2041/16.05.2006 a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, definitiva prin decizia penala nr. 181/02.02.2007 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala, la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni de furt calificat, din executarea careia a fost liberat conditionat la 22.01.2008, conform sentintei penale nr. 91/17.01.2008 a Judecatoriei Giurgiu, cu un rest de pedeapsa ramas neexecutat de 197 zile de inchisoare (conform referatului de la f. 29 di). Fata de data savarsirii faptei (05.03.2008), rezulta ca la acel moment nu se considera executata pedeapsa anterioara, iar noua infractiune a fost comisa cu intentie, pedeapsa prevazuta de lege fiind mai mare de un an inchisoare, astfel incat sunt indeplinite conditiile recidivei postcondamnatorii, urmand a se retine dispozitiile art. 37 lit. a C.p. la incadrarea juridica a faptei.
       La individualizarea judiciara a pedepsei ce urmeaza a se aplica inculpatului, se va tine seama de criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 72 C.p., respectiv limitele de pedeapsa fixate de art. 209 al. 1 C.p. (inchisoarea de la 3 la 15 ani), gradul de pericol social concret, dedus din imprejurarile comiterii faptei, respectiv din aceea ca inculpatul a actionat intr-un loc public, apeland la violenta pentru a-si asigura aproprierea bunului, insa se va tine seama si de natura violentelor, respectiv smulgerea bunului din mana, si valoarea redusa a prejudiciului, care a fost de altfel integral acoperit prin recuperarea bunului, aspecte de natura a imprima faptei un pericol social moderat. Se va tine seama totodata de circumstantele personale ale inculpatului, cunoscut cu antecedente penale, fapta fiind savarsita la scurt timp de la liberarea sa conditionata din penitenciar, dar si de faptul ca a avut o atitudine sincera in cursul procesului penal, recunoscand in mod constant savarsirea faptei si cooperand cu organele judiciare, imprejurari ce vor fi retinute ca circumstanta atenuanta judiciara, conform art. 74 al. 1 lit. c C.p. In raport de toate aceste elemente de individualizare, se va aplica inculpatului o pedeapsa cu inchisoarea coborata sub minimul special, ca efect al retinerii circumstantei atenuante judiciare, apreciind ca in acest fel se va asigura atingerea scopului pedepsei prevazut de art. 52 C.p.
       In baza art. 61 al. 1 teza a II-a C.p., va revoca beneficiul liberarii conditionate cu privire la restul de pedeapsa de 197 zile inchisoare ramas neexecutat din pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 2041/16.05.2006 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, in dosarul nr. 3524/302/2006, definitiva prin decizia penala nr. 181/02.02.2007 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala, iar in baza art. 61 al. 1 teza a III-a C.p., va contopi pedeapsa stabilita prin prezenta cu restul ramas neexecutat din pedeapsa anterioara, respectiv 197 zile inchisoare, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.
       In baza art. 71 C.p., va interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C.p. pe durata executarii pedepsei principale, apreciind ca natura si gravitatea faptei comise il fac nedemn pentru exercitarea acestor drepturi civile, dar ca nu se impune si suprimarea dreptului electoral de a alege.
       In baza art. 88 al. 1 C.p., va deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii si a arestarii preventive de la data de 05.03.2008 la zi.
       In baza art. 350 al. 1 C.p.p., va mentine masura arestarii preventive a inculpatului, apreciind ca subzista temeiurile avute in vedere la luarea acesteia.
       Va lua act ca partea vatamata C.A. nu s-a constituit parte civila in cauza, prejudiciul fiind integral acoperit prin recuperarea bunului.
       In baza art. 191 al. 1 C.p.p., va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat, onorariul aparatorului din oficiuurmand a se avansa din fondurile speciale ale Ministerului Justitiei.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
H O T A R A S T E :            

     In baza art. 211 al. 2 lit c C.p. cu aplic. art. 74 al. 1 lit. c C.p. rap. la art. 76 al. 1 lit. b C.p. si cu aplic. art. 37 lit. a C.p., condamna inculpatul D.E. la o pedeapsa de 2 (doi) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie, in stare de recidiva postcondamnatorie, cu retinerea unei circumstante atenuante judiciare.
       In baza art. 61 al. 1 teza a II-a C.p., revoca beneficiul liberarii conditionate cu privire la restul de pedeapsa de 197 zile inchisoare ramas neexecutat din pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului D.E. prin sentinta penala nr. 2041/16.05.2006 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, in dosarul nr. 3524/302/2006, definitiva prin decizia penala nr. 181/02.02.2007 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala.
       In baza art. 61 al. 1 teza a III-a C.p., contopeste pedeapsa de 2 ani inchisoare stabilita prin prezenta cu restul ramas neexecutat din pedeapsa anterioara, respectiv 197 zile inchisoare, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 2 (doi) ani inchisoare.
       In baza art. 71 C.p., interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C.p. pe durata executarii pedepsei principale.
       In baza art. 88 al. 1 C.p., deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii si a arestarii preventive de la data de 05.03.2008 la zi.
       In baza art. 350 al. 1 C.p.p., mentine masura arestarii preventive a inculpatului.
       Ia act ca partea vatamata C.A. nu s-a constituit parte civila in cauza, prejudiciul fiind integral acoperit prin recuperarea bunului.
       In baza art. 191 al. 1 C.p.p., obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat, in cuantum de 480 lei, din care suma de 100 lei, reprezentand onorariul aparatorului din oficiu, d-na avocat Doljan Dana, se avanseaza din fondurile speciale ale Ministerului Justitiei.
       Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare pentru inculpat si de la pronuntare pentru partea vatamata.
       Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21.05.2008.
       
       
         
    PRESEDINTE,                                                                    GREFIER,



4


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Talharie - Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009
Retinand in mod intemeiat varianta agravanta a tentativei de omor prev. de art. 176 lit. d Cod penal, instanta de fond a apreciat in mod judicios ca in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 3201 Cod procedura penala referitoare la judecarea cauzei i - Decizie nr. 3/Ap din data de 21.02.2013
Activitatea infractionala a inculpatului major care in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatii minori, autori ai unei infractiuni de talharie in forma continuata, promite autorilor ajutor in valorificarea la casele de amanet bunurilor obtinute in - Decizie nr. 125/R din data de 14.02.2013
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 1041 din data de 08.10.2012
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 847 din data de 05.07.2012
Talharie. Continut obiectiv al infractiunii. - Decizie nr. 60 din data de 14.03.2011
Talharie. Notiunea de arma. Folosirea unui pistol de jucarie la comiterea faptei. Incadrare juridica. - Decizie nr. 620 din data de 15.10.2009
Talharie. Stabilirea modalitatii de executare a pedepsei. Criterii de evaluare. - Decizie nr. 528 din data de 05.09.2009
Talharie savarsita in forma continuata. Mai multe infractiuni de talharie in concurs real. Distinctie. - Decizie nr. 80/A din data de 14.02.2006
Talharie si violare de domiciliu. Concurs de infractiuni. - Decizie nr. 30/A din data de 12.01.2006
art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 840 din data de 28.03.2012
art. 211 C.p. - Sentinta penala nr. 2100 din data de 22.10.2010
- Sentinta penala nr. 2070 din data de 20.11.2008