InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sibiu

Contracte

(Sentinta civila nr. 7275 din data de 24.11.2008 pronuntata de Judecatoria Sibiu)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Sibiu | Jurisprudenta Judecatoria Sibiu

Prin cererea de ordonanta presedintiala  inregistrata la aceasta instanta sub numarul 8518/306/2008 din 18-11-2008 reclamantii ME,MC,LM,LIM au chemat in judecata pe    parata   SC    F FEEFTS solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna  obligarea   paratei  la reincepea  furnizarii  energiei  electrice pentru apartamentele  detinute de  reclamanti in Sibiu , B-dul Victoriei ,nr.20,conform contractului  de  furnizare a energiei  electrice la consumatorii casnici   nr. 201/2001 respectiv  10893/2002 , sub sanctiunea de daune  combinatorii de  100  lei   pentru fiecare   zi de   intarziere  incepand cu data   pronuntarii sentintei si pana la  indeplinirea  obligatiei de  a  face. Se solicita instituirea acestei obligatii cu caracter vremelnic pana la solutionarea litigiului intre ei, chiriasele imobilului si actuala proprietara a imobilului restituit in baza prevederilor L. 10/2001 .
- obligarea paratei  la reinstalarea  celor doua   aparate  de masurare a  consumului de  energie  electrica, demontate  abuziv.
  In motivarea actiunii se arata ca de peste 30  de ani, familiile L si M  locuiesc in calitate de chiriasi, in imobilul din MS. In baza contractelor de furnizare a energiei electrice nr.201/2001, respectiv 10.893/2003, ambele incheiate pe durata nedeterminata, parata s-a obligat conform legii sa le furnizeze utilitatea energiei electrice.
In cursul acestei veri  reclamantii au aflat ca imobilul in care locuiesc in calitate de chiriasi, a fost restituit in baza prevederilor Lg. 10/2001, unor cetateni germani care imediat l-au  instrainat catre C.C. B.A.M.T. GRUP S.R.L., cu sediul in orasul Saliste. Aceasta stare de fapt   a fost relevata urmare a convocarii facuta de catre proprietar pentru incheierea contractelor de inchiriere, pe durata unui an. Conform legii reclamantii au comunicat proprietarului solicitarea lor  de inchiriere a cate unui contract de inchiriere, dar pentru o perioada legal desemnata, de 5 ani. Negocierile, in ceea ce ii priveste pe reclamanti au esuat, in schimb proprietarul a reusit sa determine ceilalti chiriasi, sa accepte incheierea contractelor de inchiriere dar pentru o perioada de 1 an.
In aceasta situatie, s-a recurs la modalitatea sistarii utilitatilor, astfel incat sa ii determine pe reclamanti sa plece din imobil. Astfel, proprietarul actual, a cerut conducerii paratei ca, fara nici  un temei legal, sa le sisteze furnizarea energiei electrice, chiar daca isi asumase aceasta obligatie in baza unor contracte, pe durata nedeterminata.
In situatia in care, instantele judecatoresti, vor stabili soarta litigiului  intervenit intre reclamanti si actualul proprietar, reclamantii se vor supune acestor hotarari judecatoresti. Este inadmisibil ca in momentul de fata, inceputul secolului XXI, urmarind interese straine de rigoarea legalitatii si de interesul public, parata determinata material (corupta), prin conducerea societatii (acest aspect va face obiectul unei plangeri penale) sa procedeze la sistarea utilitatii energiei electrice. Aceasta situatie a devenit o modalitate de constrangere ilicita, in privinta realizarii unor interese private (chiar daca interesul public reprezinta tinta activitatii.. economice a paratei - furnizarea de energie electrica).
In urma   demersurilor   reclamantilor angajatii  paratei  au refuzat   sa dea  curs  solicitarilor  fiind  nevoiti sa  promoveze   prezentul   litigiu. Se apreciaza ca masura debransarii este abuziva. Se arata de catre reclamanti ca sunt intrunite conditiile ordonantei presedintiale.
In drept se invoca prevederile art. 581, 582 , 274  C.pr.civ. 969, 970 C.civil.
Actiunea a fost timbrata cu 19 , 19 lei taxa judiciara de timbru  si timbru judiciar in valoare de 0,3 lei.
Cauza a fost solutionata fara citarea partilor.
Examinand actele si lucrarile dosarului instanta retine in fapt urmatoarele:
         Reclamantii locuiesc in imobilul situat in in calitate de chiriasi. 7.Intre parti a intervenit la data de 23-05-2001 contractul nr. 201 ( ME )  de furnizare a energiei  electrice la consumatorii casnici , respectiv 10832/2002 (LM ). Contractul a fost incheiat pe o durata nedeterminata. Intre parti s-a purtat o corespondenta in legatura cu faptul ca parata nu poate prelungi contractul fara o dovada valabila a unui titlu locativ .
       In data de 12-11-2008  reclamantilor li s-a intrerupt furnizarea energiei electrice ,  fiind ridicat  contorul. In acest sens a fost incheiat un bon miscare contor  in care s-a consemnat ,, reziliat,,, respectiv ,, abonat nou,, fara nici o alta mentiune. Analizand contractul incheiat de parti , in art. 15 se prevede ca furnizorul  poate solicita  rezilierea contractului ,in cazul pierderii de catre consumator a calitatii de detinator al spatiului pentru care se asigura furnizarea energiei electrice sau in alte situatii   prevazute de  lege . Masura luata de parata, de intrerupere a furnizarii energiei electrice  cu simpla motivatie ,, abonat nou  ,, este abuziva. Solicitarea paratei de a se face dovada unui titlu locativ valabil este de asemenea abuziva. Instanta judecatoreasca este in masura sa analizeze valabilitate unui titlu locativ , in conditiile in care imobilul a fost restituit in baza L. 10/2001 si apoi instrainat. Astfel, in cazul imobilelor restituite prin procedurile administrative prevazute de L.10/2001 sau prin hotarare judecatoreasca sunt aplicabile prevederile privind contractele de inchiriere cuprinse in O.G 40/ privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin L 241/2001 , cu modificarile si completarile ulterioare.
             In aceste conditii instanta a apreciat ca in cauza sunt intrunite conditiile impuse de prevederile art. 581 Cpr.civ pentru luarea masurii solicitate de reclamanti pe calea acestei proceduri speciale.
          Astfel, s-a dovedit ca reclamantii detin cu titlu imobilul ( aparenta dreptului )   in litigiu , iar  actiunea paratei de sistare a furnizarii energiei electrice  este pagubitoare pentru reclamanti  in conditiile in care aceasta este absolut necesara .
         De asemenea,  masura solicitata de reclamanti  are si un caracter vremelnic, chiar daca nu s-a facut dovada inregistrarii unei actiuni de drept comun , ea urmand a se institui doar pana la reglementarea definitiva a raporturilor juridice locative intre reclamanti si actualii proprietari .
In consecinta, in temeiul art. 581,  se va admite prezenta cerere si va obliga  parata  la  reincepea  furnizarii  energiei  electrice pentru apartamentele  detinute de  reclamanti in,conform contractului  de  furnizare a energiei  electrice la consumatorii casnici   nr. 201/2001 respectiv  10893/2002 , sub sanctiunea de daune  combinatorii de  100  lei   pentru fiecarea   zi de   intarziere  incepand cu data   pronuntarii sentintei si pana la  indeplinirea  obligatiei de  a  face. De asemenea va obliga parata la reinstalarea  celor doua   aparate  de masurare a  consumului de  energie  electrica, demontate  abuziv.
In baza art. 274 Cpr.civ., parata aflata in culpa procesuala va fi obligata la plata catre reclamanta ME  a sumei de 619 lei   reprezentand    cheltuieli de   judecatA
De asemenea va obliga  parata   sa  plateasca reclamantei  LM   suma de    619  lei   reprezentand  cheltuieli de   judecata ( taxa judiciara de timbru , timbru judiciar si onorariu de avocat justificat cu chitante).
Pentru aceste motive
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E
Admite   cererea  de   ordonanta      presedintiala   formulata de   reclamantii   ME,MC,LM,LIM in contradictoriu cu   parata   SC  F FEEFTS, cu sediul in si in consecinta :
Obliga parata  la  reincepea  furnizarii  energiei  electrice pentru apartamentele  detinute de  reclamanti in,conform contractului  de  furnizare a energiei  electrice la consumatorii casnici   nr. 201/2001 respectiv  10893/2002 , sub sanctiunea de daune  combinatorii de  100  lei   pentru fiecare   zi de   intarziere  incepand cu data   pronuntarii sentintei si pana la  indeplinirea  obligatiei de  a  face.
Obliga parata la reinstalarea  celor doua   aparate  de masurare a  consumului de  energie  electrica, demontate  abuziv.
Obliga   parata   sa plateasca reclamantei ME    suma de 619 lei   reprezentand    cheltuieli de   judecata.
Obliga   parata   sa  plateasca reclamantei  LM   suma de    619  lei   reprezentand  cheltuieli de   judecata.
Executorie, fara somatie si fara trecerea vreunui termen.
Cu drept de recurs  in termen de 5 zile de la comunicare .
Pronuntata  in sedinta  publica,azi    24.11. 2008.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011