InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

(Sentinta penala nr. 285 din data de 08.02.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

Dosar nr.........................

JUDECATORIA SECTORULUI ..........................
SENTINTA PENALA NR.
Sedinta publica din ...............................
Instanta constituita din:
Presedinte: ................................
Grefier: .....................................

Ministerul Public a fost reprezentat de ............................, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului ................................
      Pe rol solutionarea cauzei penale de fata privind pe inculpatul  ........................... trimis in judecata in stare de libertate pentru infr. prev. de art.86 al.1 din OUG nr.195/2002.
       Dezbaterile au avut loc la termenul din data de ............................, fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea data, ce face parte integranta din prezenta hotarare, cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de ............................ si pentru data de astazi, cand

I N S T A N T A

Asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
      Prin rechizitoriul din data de ............................., inregistrat pe rolul acestei instante in aceeasi data, sub nr. ............................., s-a pus in miscare actiunea penala si a fost trimis in judecata, in stare de libertate, inculpatul ................................ pentru infr. prev. de art.86 al.1 din OUG nr.195/2002.
Prin actul de sesizare s-a retinut ca in data de .......................... inculpatul a condus autoturismul marca ....................... cu nr. de inmatriculare ........................ pe Sos. ............................. in jurul orei ........................ fara a detine permis de conducere, fiind surprins de organele de politie printr-un control de rutina. De asemenea se mai arata ca si la data de ...................... in jurul orelor ................... inculpatul a fost surprins conducand pe ......................... autoturismul cu nr. de inmatriculare ........................... fara a detine permis de conducere. S-a considerat vinovat astfel inculpatul pentru doua infractiuni distincte de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere valabil.
In cursul urmaririi penale, au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: declaratie inculpat, proces verbal de constare a infractiunii, declaratii de martor, precum si declaratii ale inculpatului.
In cursul cercetarii judecatoresti, s-a procedat la audierea inculpatului martorii audiati in faza de urmarire penala nemaiputand fi adusi in instanta.
      Analizand ansamblul probelor administrate in cauza, instanta retine ca inculpatul se face vinovat de conducerea unui autoturism pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere valabil, in ambele imprejurari, atat in data de ......................., cat si la data de ..........................................
      Declaratiile de recunoastere ale inculpatului se coroboreaza cu ansamblul probatoriului administrat in cauza, procesele verbale de depistare incheiate in ambele randuri de catre organele de politie, respectiv declaratiile martorilor audiati, persoanele care s-au aflat in autoturism cu inculpatul, ............................. in data de ................................, respectiv ........................ si .................. in data de .........................
      Faptele inculpatului, savarsite cu vinovatie intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prev. de art.86 al.1 din OUG nr.195/2002.
      La alegerea pedepsei si la individualizarea cuantumului acesteia, instanta va avea in vedere, potrivit art. 72 C.pen., pericolul social concret al faptei savarsite, determinat si lipsa de antecedente penale, dar si de caracterul repetat al infractiunii, dupa ce inculpatul a fost depistat intr-o prima instanta conducand fara permis, comitand aceeasi infractiune dupa aproximativ 9 luni inchisoare. De asemenea inculpatul nu a propus probe in circumstantiere si desi face afirmatia ca urmeaza scoala de soferi dupa intoarcerea din Grecia nu depune vreun inscris in acest sens. Instanta conchide ca nu este dovedita in vreun fel o circumstanta atenuanta urmand sa aplice o pedeapsa de 1 an inchisoare pentru infractiunea savarsita in data de ............................, precum si o pedeapsa de ............... an si ............... luni inchisoare pentru cea de-a doua infractiune, comisa la ............................ Cuantumul mai mare al pedepsei, desi indreptat tot spre minimul prevazut de lege se justifica prin periculozitatea mai mare pe care o dovedeste inculpatul care a comis o a doua infractiune de acelasi gen, chiar daca inainte de a fi condamnat pentru prima,
      Instanta va face aplicarea art.34 lit.b C.p. si va contopi pedepsele aplicate, inculpatul avand de executat pedeapsa cea mai grea de ............... an si .......................luni inchisoare.
       Ca modalitate de executare a pedepsei instanta va dispune suspendarea conditionata sub supraveghere a executarii pedepsei nefiind oportuna plasarea inculpatului in mediu penitenciar, functia educativa a pedepsei putand fi realizata si prin lasarea acestuia in stare de libertate, fata de circumstantele sale personale, nefiind cunoscut cu antecedente penale iar infractiunile neavand vreo urmare mai grava.
      Astfel in baza art. 861 C.pen., va dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei aplicate inculpatului, pe o durata de ......................... ani.
      In temeiul art. 863 alin.1 C.pen., va pune in vedere inculpatului sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa ............................; b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste ...................zile, precum si intoarcerea; c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta. Datele prevazute la literele b) – d) se comunica Serviciului de Probatiune de pe langa ............................................
      In temeiul art. 863 alin.1 lit. a si d C.pen., va impune inculpatului obligatia de a desfasura in primele ........................... luni ale termenului de incercare o activitate neremunerata, pe o durata de .......................... de ore, al carei continut, precum si institutia la care va fi prestata activitatea, vor fi stabilite de Serviciul de Probatiune de pe langa ..........................................
Instanta considera necesara obligarea inculpatului la prestarea activitatii neremunerate fata de caracterul repetat al faptei, fiind necesar ca acesta sa constientizeze gravitatea consecintelor posibile ale conducerii fara permis, lipsa de experienta la volan putand avea urmari patrimoniale sau asupra sanatatii sale sau a altor persoane.
      Va pune in vedere inculpatului dispozitiile art. 864 C.pen., referitoare la situatiile care atrag revocarea suspendarii executarii pedepsei, respectiv savarsirea unei noi infractiuni inauntrul termenului de incercare sau neindeplinirea, cu rea-credinta, a masurilor de supraveghere impuse si a obligatiilor stabilite prin prezenta hotarare.
      
      Va fi aplicata si pedeapsa accesorie a interzicerii pe durata executarii pedepsei potrivit art.71 C.p. a drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si b C.p., pedeapsa accesorie a carei executare va fi de asemenea suspendata potrivit art.71 al.5 C.p.
      In ceea ce priveste cheltuielile judiciare, in baza art. 191 al.1 C.pr.pen., instanta va dispune obligarea inculpatului la plata sumei de ...................... lei cheltuieli judiciare catre stat din care onorariul aparatorului din oficiu in cuantum de .......................... de lei va fi avansat din fondurile Ministerului de Justitie.
      
      PENTRU ACESTE MOTIVE
      IN NUMELE LEGII
      HOTARASTE

      In baza art.86 al.1 din OUG nr.195/2002 condamna pe inculpatul .......................... la ................. an inchisoare pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere (fapta din ...............................).
      In baza art.86 al.1 din OUG nr.195/2002 cu aplicare condamna pe inculpatul ............................ la ................ an si .............................. luni inchisoare pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere (fapta din ..............................................).
      In temeiul art.34 lit.b C.p. rap. la art.33 lit.a C.p. contopeste pedepsele aplicate inculpatului acesta avand de executat pedeapsa cea mai grea de ................ an si ...............................luni inchisoare.
In temeiul art.71 C.p. interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei drepturile prev. de art.64 lit.a teza a II-a si b C.p.
      In baza art. 861 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei aplicate inculpatului, pe o durata de ................ ani.
      In temeiul art. 863 alin.1 C.pen., pune in vedere inculpatului sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa ...................................; b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste ........................zile, precum si intoarcerea; c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta. Datele prevazute la literele b) – d) se comunica Serviciului de Probatiune de pe langa ......................................
      In temeiul art. 863 alin.1 lit. a si d C.pen., impune inculpatului obligatia de a desfasura in primele ............................... luni ale termenului de incercare o activitate neremunerata, pe o durata de ............................. de ore, al carei continut, precum si institutia la care va fi prestata activitatea, vor fi stabilite de Serviciul de Probatiune de pe langa ...........................................................
      Pune in vedere inculpatului dispozitiile art. 864 C.pen., referitoare la situatiile care atrag revocarea suspendarii executarii pedepsei, respectiv savarsirea unei noi infractiuni inauntrul termenului de incercare sau neindeplinirea, cu rea-credinta, a masurilor de supraveghere impuse si a obligatiilor stabilite prin prezenta hotarare.
      In baza art. 71 alin 5 Cod penal suspenda  executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de incercare.
In baza art. 191 C.p.p. obliga inculpatul la plata sumei de ................. lei RON cheltuieli judiciare fata de stat, din care onorariul aparatorului din oficiu in cuantum de .............................de lei va fi avansat din fondurile Ministerului de Justitie.
Cu apel in 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, .................................


      PRESEDINTE                                                        GREFIER

??

??

??

??




3


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010