InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

(Sentinta penala nr. 488 din data de 04.03.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

ROMANIA
JUDECATORIA SECTORULUI ………………

DOSAR NR. ……………………………….



SENTINTA PENALA NR. …………………………..
Sedinta publica de la ……………………………………..
Instanta constituita din:
PRESEDINTE:        ……………………………………
 GREFIER:             ………………………………
      
      
      Ministerul Public a fost reprezentat de procuror ............................... din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector ................................
      Pe rol solutionarea cauzei penale privind pe inculpatul ..........................., cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republic. si art. 291 C.pen. cu aplic. art. 33 lit. a C.pen.
      La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns inculpatul, personal si asistat de aparator ales ....................................., cu imputernicire la dosar, lipsind martorii ................................... si ............................................
      Procedura legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza imposibilitatea de executare a mandatelor de aducere emise pe numele martorilor .............................., plecat in ..........................., si ............................, care nu mai locuieste la adresa indicata de .............................. ani, dupa care:
      Reprezentantul Ministerului Public arata ca nu mai insista in audierea celor doi martori, aparatorul inculpatului punand aceleasi concluzii.
      Instanta, avand in vedere ca martorii au fost audiati in faza de urmarire penala in legatura cu faptele numitului ................................. si imposibilitatea de audierea a acestora, ia act de renuntarea la audierea acestora.
      Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul in dezbateri.
      Reprezentantul Ministerului Public expune, pe scurt, situatia de fapt retinuta in rechizitoriu, aratand ca probele administrate in cauza dovedesc faptul ca inculpatul a condus un autovehicul pe drumurile publice fara a detine permis de conducere, iar la momentul controlului a prezentat organelor de politie un permis de conducere falsificat. Arata ca inculpatul, care nu a urmat cursurile unei scoli de soferi si a cumparat permisul prezentat organelor de cercetare penala, cunostea caracterul fals al acestuia. Solicita condamnarea inculpatului pentru ambele infractiuni retinute in sarcina sa, contopirea pedepselor aplicate, interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a doua, lit. b C.pen. si suspendarea executarii pedepsei aplicate sub supraveghere, precum si obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
      Aparatorul petentului solicita instantei sa retina incidenta art. 74 C.pen. in conditiile in care inculpatul nu are antecedente penale, are un copil minor in ingrijire. Mai arata faptul ca inculpatului nu si-a dat seama de gravitatea faptelor sale, ca afirmatiile potrivit carora ar fi condus de la varsta de ......................... ani nu sunt adevarate si ca nu el este cel care a falsificat permisul de conducere. Solicita sa se dispuna suspendarea executarii pedepsei ce urmeaza a fi aplicate petentului in baza art. 81 C.pen. Depune concluzii scrise.
      Inculpatul, personal, avand ultimul cuvant, arata faptul ca de la data la care a fost oprit de organele de politie nu a mai condus si ca regreta savarsirea faptei.
      
      
INSTANTA

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul nr. ................... din data de ......................... al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului ..............................., inregistrat pe rolul Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti sub nr. .................................., s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului ............................... cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republic. si art. 291 C.pen. cu aplic. art. 33 lit. a C.pen. Prin rechizitoriu s-a dispus si disjungerea cauzei in vederea continuarii cercetarilor fata de numitul ........................ sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 288 alin. 1 C.pen.
S-a retinut in sarcina petentului faptul ca la data de ......................................, orele ................................, inculpatul a fost surprins de organele de politie in timp ce conducea autovehiculul cu numar de inmatriculare ....................................., iar in momentul in care a fost oprit a prezentat pentru control permisul de conducere cu seria ................................... Din verificarile efectuate s-a constatat faptul ca inculpatul nu detine permis de conducere, iar permisul prezentat de acesta fusese eliberat in fapt pe numele numitului ...................................
Situatia de fapt retinuta in actul de sesizare s-a bazat pe procese-verbale intocmite de organele de politie, declaratiile inculpatului ............................., ale martorilor ............................ si .................., ale numitului ..........................., permisul de conducere cu seria ....................................
In cursul cercetarii judecatoresti, s-a procedat la audierea inculpatului, acesta recunoscand savarsirea faptelor retinute in sarcina sa, si a martorilor .............................. constandu-se imposibilitatea audierii martorului ...........................instanta a luat act de renuntarea la audierea martorilor .............................. si ........................................ si a incuviintat pentru inculpat administrarea probei cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine in fapt urmatoarele:
La data de ........................., in jurul orelor ........................., inculpatul a fost depistat in timp ce conducea autovehiculul marca ................................ cu numar de inmatriculare ...................................... In momentul legitimarii sale, inculpatul a prezentat organelor de politie permisul de conducere cu seria ............................., aratand faptul ca acest permis i-a fost eliberat de organele de politie ale Municipiului ..........................................
Cu ocazia verificarilor in baza de date, s-a constatat ca inculpatul .............................. nu detinea permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule (f. ....................... d.u.p.) si ca seria permisului de conducere prezentat de acesta apartinea numitului ..................................... (f. .......................... d.u.p.).
Situatia de fapt retinuta mai sus rezulta din coroborarea declaratiilor inculpatului, cu procesele verbale intocmite de organele de politie si cu declaratiile martorilor ............................... si ................................. care se aflau in masina cu inculpatul la momentul controlului si care au confirmat faptul ca acesta era cel care conducea autovehiculul.
In declaratiile date atat in fata organelor de cercetare penala cat si in fata instantei de judecata, inculpatul a revenit asupra declaratiilor initiale, precizand faptul ca nu a absolvit cursurile unei scoli de soferi si ca nu a participat la nici un examen pentru obtinerea permisului de conducere, desi cunostea ca sustinerea examenului era o conditie pentru obtinerea permisului de conducere. A mai aratat inculpatul ca a obtinut permisul de conducere pe care l-a prezentat organelor de politie de la numitul ........................... in schimbul sumei de ............................... fara a cunoaste faptul ca acesta era fals si ca, dupa obtinerea acestuia, in luna ............................................., a condus autovehiculul pana in momentul surprinderii sale in trafic.
In drept, fapta inculpatului care la data de ........................................, in jurul orelor ................................, a condus pe drumurile publice autovehiculul cu numar de inmatriculare ..............................., fara a poseda permis de conducere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republic.
Fapta aceluiasi inculpat care in momentul controlului a prezentat organelor de politie permisul de conducere cu seria ............................ pe numele sau, permis falsificat, dupa cum rezulta din cele doua procese-verbale mai sus mentionate, in conditiile in care petentul nu detine un permis de conducere, iar seria indicata apartine unui permis de conducere eliberat pe numele unei alte persoane, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de uz de fals prev. de art. 291 C.pen.
Elementele laturii obiective ale celor doua infractiuni rezulta din situatia de fapt mai sus retinuta, iar in ceea ce priveste latura subiectiva instanta apreciaza ca inculpatul a actionat cu intentie, indirecta in cazul primei infractiuni si directa in cazul celei de a doua, caracterul direct al intentiei fiind dat de scopul urmarit de inculpat prin prezentarea permisului falsificat. 
Apararile inculpatului in sensul ca nu cunostea nevalabilitatea permisului nu pot fi primite in conditiile in care chiar acesta arata ca stia ca pentru obtinerea unui permis de conducere este necesara promovarea unui examen, examen pe care el insa nu l-a sustinut, preferand sa achite unei persoane suma de ....................................... pentru achizitionarea permisului. Fata de cele aratate, este evident ca inculpatul cunostea ca nu avea dreptul de a conduce pe drumurile publice si ca permisul primit de el nu era valabil.
La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatului, instanta va avea in vedere, in conditiile art. 72 C.pen., lipsa de antecedente penale a acestuia, continutul caracterizarilor depuse la dosarul cauzei, dar si gradul de pericol social al celor doua infractiuni, pe care instanta il apreciaza ca fiind unul peste medie in conditiile in care cea de a doua infractiune a fost savarsita pentru ascunderea savarsirii primeia, caracterul partial nesincer al declaratiilor inculpatului. Nu se poate face abstractie nici de faptul ca inculpatul, potrivit propriilor sale afirmatii sustinute de datele continute in permisul falsificat a condus autovehiculul mentionat pe intreaga perioada ........................................................... conditii in care instanta apreciaza ca se impune aplicarea unei pedepse intr-un cuantum superior minimului legal.
In consecinta, instanta va aplica inculpatului pedeapsa de ......... an si .................luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republic. si pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru infractiunea de uz de fals prev. de art. 291 C.pen.
       In baza art. 71 C.pen. instanta va interzice inculpatului cu titlu de pedeapsa accesorie exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a doua si lit. b C.pen., apreciind ca savarsirea infractiunilor este de natura a il face pe inculpat incompatibil cu ocuparea unei functii elective publice sau a unei functii implicand exercitiul autoritatii de stat.
       Avand in vedere faptul ca ambele infractiuni au fost savarsite inainte de ramanerea definitiva a hotararii de condamnare pentru vreuna dintre ele, instanta constata ca sunt incidente si regulile referitoare la concursul de infractiuni, iar in baza art. 33 lit. a C.pen. rap. la art. 34 alin. 1 lit. b C.pen. va contopi pedepsele aplicate inculpatului, acesta urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de ............................ an si ...................... luni inchisoare cu aplic. art. 71 – 64 lit. a teza a doua, lit. b C.pen.
       In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, fata de lipsa de antecedente penale si fata de faptul ca de la data faptei retinute in sarcina sa – .............................. – inculpatul nu a mai avut nici un contact cu legea penala, instanta considera ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea efectiva a acesteia prin suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere.
       Simpla suspendare conditionata a executarii pedepsei nu ar fi de natura sa asigure respectarea pe viitor a normelor penale de catre inculpat, avand in vedere usurinta cu care acesta a acceptat sa le incalce prin cumpararea unui permis de conducere falsificat si explicatiile pe care acesta le-a prezentat pentru fapta sa, fiind necesara exercitarea unei supravegheri a comportamentului acestuia, prin intalniri regulate cu reprezentanti ai Serviciului de Probatiune, pentru a il constientiza de importanta respectarii dispozitiilor legale. 
      Drept urmare, in baza art. 861 alin. 2 C.pen. si art. 71 alin. 5 C.pen., instanta va dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei rezultante si a pedepsei accesorii aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de ...................... ani si ................................. luni, care va curge de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari. Se va impune inculpatului respectarea masurilor de supraveghere prev. de art. 863 alin. 1 C.pen., iar supravegherea va fi incredintata Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul ................................., urmand a i se atrage atentia inculpatului asupra cauzelor care atrag revocarea suspendarii sub supraveghere.
      In baza art. 348 C.pr.pen. instanta va desfiinta inscrisul fals, respectiv permisul de conducere B00876627 pe numele inculpatului ..................... (f. ..............................d.u.p.).
      Totodata, inculpatul va fi obligat la plata sumei de .................................. de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. 

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republic. condamna pe inculpatul ..........................., fiul lui ........................... si ................................, nascut la data de ............................... in mun. .............................. cetatenie romana, studii ..........................clase, un copil minor, fara loc de munca, fara antecedente penale, domiciliat in Com. ......................, sat ........................., jud. ..................... CNP ...................................., la pedeapsa de ................. an si ................................ luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere.
      In baza art. 71 C.pen. interzice inculpatului cu titlu de pedeapsa accesorie exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a doua, lit. b C.pen.
      In baza art. 291 C.pen. condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de .............................. luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de uz de fals.
      In baza art. 71 C.pen. interzice inculpatului cu titlu de pedeapsa accesorie exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a doua, lit. b C.pen.
      In baza art. 33 lit. a C.pen. rap. la art. 34 alin. 1 lit. b C.pen. contopeste pedepsele mai sus mentionate, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de ................. an si ......................... luni inchisoare, cu aplic. art. 71 – 64 lit. a teza a doua, lit. b C.pen.
      In baza art. 861 alin. 2 C.pen. si art. 71 alin. 5 C.pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei rezultante si a pedepsei accesorii aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de .......... ani si ............................ luni, care va curge de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
      In baza art. 863 alin. 1 C.pen., pune in vedere inculpatului ca pe durata termenului de incercare sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
      a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ......................... conform programului de supraveghere care va fi intocmit de aceasta institutie;
      b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
      c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
      d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta;
      Datele prevazute la literele b), c), d) se comunica Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul ..................., institutie careia instanta ii incredinteaza supravegherea.
      In baza art. 359 C.pr.pen., atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 864 C.pen. cu referire la art. 83 C.pen., privind situatiile care atrag revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, respectiv savarsirea unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare si nerespectarea cu rea - credinta a masurilor de supraveghere stabilite prin prezenta hotarare.
      In baza art. 348 C.pr.pen. desfiinteaza inscrisul fals, respectiv permisul de conducere ....................... pe numele inculpatului ............................................
      In baza art. 191 alin. 1 C.pr.pen. obliga inculpatul la plata sumei de ............................. de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
      Cu apel in 10 zile de la pronuntare.
      Pronuntata in sedinta publica, astazi, ..........................................
      
PRESEDINTE                   GREFIER



5


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010