InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Revizuire. Cai de atac. Recurs declarat impotriva sentintei pronuntata in prima instanta de judecatorie dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010. Instanta competenta.

(Decizie nr. 60 din data de 10.04.2012 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Revizuire | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Revizuire. Cai de atac.  Recurs declarat impotriva sentintei pronuntata in prima instanta de judecatorie  dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010. Instanta competenta.

Cod procedura penala: art. 407 .
     
     Potrivit art.403 Cod procedura  penala  sentintele instantei de revizuire, date potrivit art. 403 alin. 3 ( de respingere a cererii de revizuire )  si art. 406 alin. 1, sunt supuse acelorasi cai de atac ca si hotararile la care se refera revizuirea, iar deciziile date in apel sunt supuse recursului.
     Dupa in vigoare a Legii nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor ( denumita mica reforma) impotriva sentintei penale prin care judecatoria, ca prima instanta, a respins ca inadmisibila cererea de revizuire se poate exercita doar calea de atac a recursului care intra in competenta de solutionare  curtilor de apel, chiar daca sentinta  a carei revizuire s-a solicitat , pronuntata in prima instanta de judecatorie, era suspusa , anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 202/2010, atat caii de atac a apelului, cat si caii de atac a recursului. 
     
     Sectia pentru cauze cu minori si de familie - Decizia penala  nr. 60 /10 aprilie 2012
     
     Prin sentintei penale nr. 15 din 01 septembrie 2011 pronuntata de Judecatoria Orastie in dosarul nr. 635/272/2011 s-a dispus in baza art.403 al.3 Cod pr.penala respingerea cererii de revizuire introdusa de revizuienta B.V. a hotararilor penale pronuntate de Judecatoria Caransebes, Tribunalul Caras-Severin si Curtea de Apel Timisoara, in dosarul penal nr.3418/208/2006 al Judecatoriei Caransebes.
     Pentru a pronunta aceasta hotarare s-a retinut urmatoarele:
      Prin cererea adresata Curtii de Apel Timisoara la data de 20.10.2009 revizuienta B. V., in calitate de curator al minorei C.L.A.M. ,  a solicitat revizuirea hotararilor penale pronuntate initial de Judecatoria Caransebes in dosarul penal nr.3418/208/2006 si apoi de Tribunalul Resita si Curtea de Apel Timisoara.
     In motivarea cererii se arata ca hotararile supuse revizuirii sunt netemeinice si nelegale, intrucat,  inculparea numitei C.G.V. este neintemeiata deoarece nejustificat au fost inlaturate declaratiile martorilor oculari, iar procurorul care a instrumentat cazul a fost subiectiv ;  culpa exclusiva in producerea accidentului ii apartine inculpatului I.P.G.;  in mod ilegal au fost obligate la despagubiri atat inculpata cat si minora C.L.A..
     Concluziile Parchetului de pe langa Judecatoria Caransebes, in conformitate cu prevederile art.399 al 5 Cod pr. pen. au fost de respingere a cererii de revizuire.
     Prin incheierea nr.1080 pronuntata in dosarul nr.4101/1/2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, s-a admis cererea de stramutare formulata de revizuienta B. V., dispunandu-se stramutarea judecarii cauzei la Judecatoria Orastie.
     Prin sentinta penala nr.336/2010 a Judecatoriei Caransebes, s-a disjuns cererea de revizuire formulata de revizuienta, s-a dispus scoaterea de pe rol a cauzei si trimiterea ei la Judecatoria Orastie pentru solutionare.
     Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, s-a  retinut , in esenta, de catre instanta de fond ca  prin sentinta penala nr.223/31.05.2007 a Judecatoriei Caransebes, pronuntata in dosarul nr.3418/208/2006 (  ramasa definitiva, prin deciziile penale nr. 138/14.10.2008 a Tribunalului Caras –Severin si 154/R/17.02.2009 a Curtii de Apel Timisoara ) inculpatii C.G.V. si I.P.G. au fost condamnati la cate 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala din culpa prev. si ped. de art. 184 al. 2 si 4 Cod penal, constatandu-se in baza art. 7 din Legea nr.543/2002, ca pedepsele sunt gratiate.
     Sub aspectul laturii civile au fost obligati la despagubiri civile inculpatii, asiguratorul si partea civilmente responsabila S.C. ,,C.’’ S.R.L. Dr.Tr.Severin.
     Intrucat asociatul unic al partii civilmente responsabile S.C. ,,C.’’ S.R.L., numitul C.R.V. sotul inculpatei C.G.V. a decedat, in cauza a fost introdusa fiica minora a inculpatei, revizuienta C.L.A., in calitate de mostenitoare a decedatului.
     Totodata in cauza a fost numita curator, mama inculpatei C.G.V. si bunica minorei, revizuienta B.V.
     In privinta motivelor de revizuire invocate de revizuienta, instanta constata ca aceste nu se circumscriu motivelor limitativ prevazute de art. 394 Cod pr. pen.
     Potrivit deciziei nr. LX/2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie cererea de revizuire care se intemeiaza pe alte motive decat cele prevazute in art. 394 Cod pr. pen este inadmisibila. Ori la dosar  nu s-au depus dovezi in sensul art. 395 al. 1 Cod pr. pen, respectiv hotarare judecatoreasca sau ordonanta procurorului prin care s-a dispus asupra fondului in sensul art. 394 lit. b, c si d Cod pr. pen.
     Pe de alta parte, potrivit art. 396 lit. a)  Cod pr. pen., pot cere revizuirea, orice parte din proces, in limitele calitatii sale procesuale. Ori calitatea revizuientei, de succesoare in drepturi a asociatului unic al partii civilmente responsabile ii limita initiativa procesuala la aspecte privitoare la latura civila a cauzei.
     Asa fiind, instanta apreciaza ca prezenta cerere este inadmisibila urmand a o respinge ca atare.
     Impotriva acestei sentinte penale a declarat recurs in termenul legal revizuienta B.V. in calitate de curator al minorei C.L.A.M., mostenitoare a defunctului C.R.V., fost asociat unic  al partii responsabile civilmente S.C. „C.” S.R.L. din Drobeta Turnu Severin .
     In motivele scrise de recurs recurenta a sustinut  ca hotararea penala atacata este nelegala si netemeinica intrucat, printre altele,  judecarea in fata instantei de fond a avut loc fara citarea sa;  ca in mod nelegal a fost obligata minora la plata daunelor in contextul in care mai exista doi mostenitori ai defunctului C.R.V.;  ca la solutionarea cauzei de catre instantele de la Caransebes si Tribunalul Resita a participat acelasi complet de judecata atat la fond, cat si in cererea de revizuire, iar procurorul care a participat la judecarea cauzei la fond a fost acelasi care a intocmit si referatul cu propunerea de respingere a cererii de revizuire.
     Se solicita admiterea recursului, a cererii de revizuire , casarea sentintelor date , care cuprind grave erori.
     Prin decizia penala   nr. 60 din 10 Aprilie 2012  pronuntata de  Curtea de Apel Alba Iulia - Sectia pentru cauze cu minori si de familie  s-a respins  exceptia de necompetenta materiala a instantei in solutionarea prezentei cauze, exceptie invocata de Ministerul Public  si s-a respins ca nefondat recursul  formulat de recurenta revizuienta B.V. in calitate de curator al minorei C.L. A.M., mostenitoare a defunctului C.R.V., fost asociat unic  al partii responsabile civilmente S.C. „C.” S.R.L. din Drobeta Turnu Severin .
     Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta de recurs a retinut urmatoarele:
     Prealabil analizarii pe fond a recursului , Curtea are a analiza exceptia de necompetenta materiala a instantei in solutionarea prezentei cauze, exceptie invocata de Ministerul Public la termenul de judecata din  20 martie 2012.
     In adevar potrivit art.403 Cod pr.penala  sentintele instantei de revizuire, date potrivit art. 403 alin. 3 ( de respingere a cererii de revizuire )  si art. 406 alin. 1, sunt supuse acelorasi cai de atac ca si hotararile la care se refera revizuirea, iar deciziile date in apel sunt supuse recursului.
     Curtea apreciaza ca odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor ( denumita mica reforma) impotriva sentintei penale prin care s-a respins ca inadmisibila cererea de revizuire se poate exercita doar calea de atac a recursului care intra in competenta de solutionare  Curtii de Apel.
     Astfel, potrivit art. 27 pct. 1 ,, Tribunalul judeca in prima instanta :  a) infractiunile prevazute de Codul penal in art. 174 - 177, art. 179, art. 189 alin. 3 - 5, art. 197 alin. 3, art. 211 alin. 3, art. 212 alin. 3, art. 215 alin. 5, art. 254, art. 255, art. 257, art. 266 - 270, art. 2791, art. 312 si art. 317, precum si infractiunea de contrabanda, daca a avut ca obiect arme, munitii sau materii explozive ori radioactive;…’’
     Punctul 2 al art. 27 a fost abrogat prin art. XVIII pct. 4 din Legea nr. 202/2010 ( mica reforma).
     Potrivit pct. 3 Cod procedura penala, cum a fost modificat prin Legea nr. 202/2010, „Tribunalul ca instanta de recurs judeca recursurile impotriva sentintelor pronuntate de judecatorii privind infractiunile pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate…".
     Potrivit art. 28 pct. 3 Cod pr.penala, astfel cum a fost modificat prin art. XVIII pct. 9 din Legea nr. 202/2010 ( mica reforma)  ,,  Curtea de Apel  judeca ca instanta de recurs recursurile impotriva hotararilor penale pronuntate de judecatorii in prima instanta , cu exceptia celor date in competenta tribunalului , precum si in alte cazuri anume prevazute de lege. ’’ 
     In raport de aceste dispozitii ale legii care, avand caracter procedural, sunt de stricta interpretare si de imediata aplicatiune, se constata deci ca dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010 ( mica reforma)  calea de atac a apelului a fost desfiintata in cazul infractiunilor ce intra in competenta de solutionare a judecatoriilor, iar  impotriva sentintelor penale  pronuntate de judecatorii se poate exercita doar calea de atac a recursului ce intra in competenta de solutionare  Curtilor de Apel, ca instante de recurs, cu exceptia celor date in competenta tribunalului, precum si in alte cazuri anume prevazute de lege.
     Asa fiind, se apreciaza ca  odata cu intrarea in vigoare  Legii nr. 202/2010 care a desfiintat calea de atac  a apelului in cazul infractiunilor ce intra in competenta de solutionare  in prima instanta a judecatoriilor, calea de atac  ce poate fi exercitata impotriva sentintelor instantei de revizuire, date potrivit art. 403 alin. 3 ( de respingere a cererii de revizuire )  si art. 406 alin. 1, ce privesc o hotarare  care poate fi atacata doar cu recurs  se impune a fi determinata potrivit noilor reglementari de procedura penala,  astfel ca  se  poate exercita doar calea de atac  a recursului ce intra in competenta de solutionare a Curtii de Apel.
      Pe fondul cauzei, Curtea de Apel examinand  legalitatea si temeinicia sentintei penale atacate in raport de actele si lucrarile dosarului, a motivelor  de recurs invocate de recurenta revizuienta ,  precum si din oficiu, potrivit art. 385//6 alin. 3 si 385/9 alin. 3 Cod pr.penala,  a constatat  ca recursul formulat in cauza nu este  fondat , criticile invocate de recurenta revizuienta nefiind intemeiate.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revizuire

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017