Expropriere in temeiul Legii reformei agrare. Excluderea imobilelor terenuri pe care erau edificate lacasuri de cult sau case parohiale. Dreptul parohiilor ce nu au pierdut posesia si folosinta acestor lacasuri de a solicitat restituirea in conditiile dre
(Hotarare nr. 37 din data de 24.01.2013 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)Expropriere in temeiul Legii reformei agrare. Excluderea imobilelor terenuri pe care erau edificate lacasuri de cult sau case parohiale. Dreptul parohiilor ce nu au pierdut posesia si folosinta acestor lacasuri de a solicitat restituirea in conditiile dreptului comun.
OUG 94/2000 nu reglementeaza situatia tuturor imobilelor apartinand cultelor religioase, chiar daca a fi fost expropriate, caci acest act normativ reglementeaza situatia juridica a imobilelor care au apartinut cultelor religioase din Romania si au fost preluate in mod abuziv, cu sau fara titlu, de Statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Or, notarea exproprierii imobilului s-a facut anterior acestei perioade, in anul 1922, in temeiul Legii nr. reformei agrare.
Sectia I civila - Decizia civila nr. 37/24 ianuarie 2013
Constata ca prin sentinta civila nr. 3075/2011 a Judecatoriei Medias pronuntata in dosar nr. 2947/257/2011 s-a respins exceptia tardivitatii, precum si cea a inadmisibilitatii actiunii, invocate de paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice prin DGFP Sibiu; s-a admis actiunea civila formulata de reclamantul CDE C.A. Medias, in contradictoriu cu comuna Seica Mica si Statul Roman prin MFP prin DGFP Sibiu, si in consecinta, s-a constatat existenta dreptului de proprietate exclusiva al PEL Seica Mica asupra imobilului inscris in CF 29 Seica Mica, nr. top 49, 50 si 52, compus din casa si gradina in suprafata totala de 4.748 mp, situat administrativ in Seica Mica, jud. Sibiu; s-a dispus radierea din cartea funciara a notarii exproprierii imobilului, efectuata in CF nr. 29 Seica Mica cu incheierea nr. 1497/20 iunie 1922.
Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta a retinut ca imobilul asupra caruia se poarta litigiul este inscris in CF 29 Seica Mica si este proprietatea Parohiei E.L. Seica Mica, dreptul de proprietate fiind dobandit inca de la localizare, data neputandu-se desprinde din cuprinsul cartii funciare. Pe langa cele trei imobile, in CF 29 Seica Mica se afla si alte imobile, ce au destinatie agricola.
Cu incheierea nr.1497/20 iunie 1922, inscrisa sub B.1 in Cf, in baza art. 66 din Legea nr. 3610/1921 pentru reforma agrara, asupra imobilelor inscrise in cartea funciara se noteaza procedura de expropriere. Prin urmare, notarea exproprierii urma sa se faca doar asupra acelor proprietati care cad sub incidenta dispozitiilor de expropriere.
Cum in cartea funciara in care era intabulata si casa parohiala, destinata ca locuinta pentru preot, erau si terenuri ce cadeau sub incidenta exproprierii, notarea procedurii s-a facut asupra tuturor imobilelor inscrise in foaie, desi casa era exceptata.
Pe de alta parte, notarea procedurii de expropriere in cartea funciara nu insemna in mod automat dobandirea dreptului de proprietate a Statului Roman, acest drept urmand a se intabula in baza actului emis de comisia de expropriere si improprietarire, care avea competenta de a verifica si de a stabili daca imobilul este supus sau nu exproprierii.
In ce priveste exceptia inadmisibilitatii actiunii, motivat de faptul ca restituirea bunurilor imobile care au apartinut cultelor religioase, preluate in proprietate statului, prevazute la art. 1 din OUG nr. 94/2000, se realizeaza numai prin procedura speciala stabilita de acest act normativ si, in consecinta, actiunea in revendicare de drept comun este inadmisibila, instanta a constatat ca actiunea reclamantei se circumscrie, in ce priveste primul petit, actiunii in constatare, reglementata de dispozitiile art. 111 Cod pr. civila. Reclamantul a avut tot timpul proprietatea si posesia imobilului, or, prin actiunea in revendicare, titularul acesteia urmareste predarea posesiunii bunului, ceea ce nu este cazul. Prin urmare, nu se pune problema unei revendicari a imobilului, incat sa devina incidente dispozitiile OUG nr. 94/2000, in raport de care s-ar putea pune in discutie inadmisibilitatea actiunii.
Apelul declarat impotriva acestei sentinte de paratul Statul Roman prin MFP, prin DGFP Sibiu, a fost admis prin decizia civila nr. 90/2012 pronuntata de Tribunalul Sibiu-sectia I civila, schimbata in parte sentinta atacata in sensul radierii din CF 29 Seica Mica a exproprierii notata cu incheierea nr. 1497/20.06.1922 doar cu privire la imobilul de sub A+1 si 2 nr. top 49, 50 si 52. Au fost pastrate celelalte dispozitii ale sentintei atacate.
In considerentele deciziei, tribunalul a retinut ca nu poate fi vorba despre exceptia inadmisibilitatii actiunii, avand in vedere ca nu sunt incidente in cauza dispozitiile OUG 94/2000, act normativ care reglementeaza situatia imobilelor preluate abuziv de la cultele religioase, in perioada 6 martie 1945 – 31 decembrie 1989, ori asupra imobilului in litigiu a fost notata procedura de expropriere in anul 1922.
Tribunalul a constatat ca, desi instanta de fond a constatat dreptul de proprietate al reclamantei numai asupra imobilelor inscrise cu nr. top 49, 50 si 52, dispune apoi radierea notarii exproprierii imobilului, desi numai cele de sub A+1 si 2 au fost exceptate de la expropriere, conform art. 6 alin.2 pct. 4 si 7 din Decretul 3610/1921.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs paratul solicitand modificarea deciziei atacate, in sensul respingerii actiunii formulate de CDE C.A. Medias ca inadmisibila, netemeinica si nelegala.
In motivarea recursului, paratul sustine ca avand in vedere dispozitiile art. 6 din Legea 213/1998 si art. 41 din Legea 247/2005 imobilele preluate de stat fara titlu valabil pot fi revendicate de adevaratii proprietari, instantele competente avand rolul de a analiza valabilitatea titlului in raport cu actele normative in vigoare la momentul preluarii. Restituirea bunurilor imobile care au apartinut cultelor religioase preluate in proprietatea statului prevazute de art. 1 din OUG 94/2000 se realizeaza numai prin procedura speciala stabilita de acest act normativ, astfel ca actiunea de drept comun este inadmisibila. Bunul revendicat in prezenta cauza intra sub incidenta OUG 94/2000.
Analizand legalitatea deciziei atacate prin prisma motivelor de recurs, raportat la art. 304 Cod procedura civila, Curtea a constatat urmatoarele:
Potrivit CF 29 Seica Mica asupra nr. top 49 casa de 1505 mp, top 50 gradina de 644 mp si top 52 gradina de 2599 mp este proprietara Parohia Evanghelica Luterana - expropriere cu incheierea nr. 1497/1922.
La solicitarea Bisericii Regnicolare Evanghelice C.A. din Romania, la data de 17.03.1948 Ministerul Agriculturii si Domeniilor a comunicat ca nu au trecut in proprietatea statului in baza Legii Reformei agrare casele parohiale, locasurile de rugaciune si cimitirele, iar daca din eroare s-au produs asemenea fapte, sa fie retrocedate aceste bunuri.
Asa cum corect a retinut instanta de apel, cu incheierea atacata s-a notat exproprierea si asupra imobilelor inscrise sub A+1, 2 desi aceste erau exceptate de la expropriere conform art. 6 alin. 2 pct. 4 si 7 din Decretul 3610/1921.
Pe de alta parte, dreptul comun in materie civila in vigoare la acea data, respectiv Codul Civil austriac, art. 444 , prevedea ca proprietatea se poate pierde prin vointa proprietarului, prin puterea legii sau in virtutea unei hotarari judecatoresti. Proprietatea se poate pierde numai prin radierea intabularii din registrele publice.
Asadar, fata de legislatia in vigoare la data notarii „exproprierii” se constata ca nu a avut loc un transfer de proprietate, iar reclamanta nu a pierdut proprietatea asupra imobilelor in litigiu.
Referitor la exceptia invocata de recurenta in conditiile in care reclamanta nu a pierdut nici proprietatea nici posesia asupra imobilului, nu avea interes sa ceara restituirea acestui imobil in temeiul OUG 94/2000.
Oricum, acest act normativ nu reglementeaza situatia imobilului reclamantei, chiar daca a fi fost expropriat, caci acest act normativ reglementeaza situatia juridica a imobilelor care au apartinut cultelor religioase din Romania si au fost preluate in mod abuziv, cu sau fara titlu, de Statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Ori, notarea exproprierii imobilului s-a facut anterior acestei perioade, in anul 1922. Aceeasi situatie si cu privire la Legea 213/1998, inaplicabila situatiei litigioase, nascuta anterior perioadei de reglementare a legii.
Exceptia inadmisibilitatii in mod corect a fost respinsa de instanta de apel, pentru ca in cauza nu sunt aplicabile legile generale sau speciale de reparatie, caracterul actiunii fiind unul constatator al unei stari de fapt. Cata vreme reclamanta nu a pierdut proprietatea nu putea solicita restituirea imobilului in litigiu, mai ales ca nici nu exista vreun inscris care sa constate un transfer de proprietate.
Avand in vedere aceste argumente, de fapt si de drept, s-a respins ca nefondat recursul paratului, in temeiul art. 312 Cod procedura civila, mentinand decizia atacata, ca legala si temeinica.
OUG 94/2000 nu reglementeaza situatia tuturor imobilelor apartinand cultelor religioase, chiar daca a fi fost expropriate, caci acest act normativ reglementeaza situatia juridica a imobilelor care au apartinut cultelor religioase din Romania si au fost preluate in mod abuziv, cu sau fara titlu, de Statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Or, notarea exproprierii imobilului s-a facut anterior acestei perioade, in anul 1922, in temeiul Legii nr. reformei agrare.
Sectia I civila - Decizia civila nr. 37/24 ianuarie 2013
Constata ca prin sentinta civila nr. 3075/2011 a Judecatoriei Medias pronuntata in dosar nr. 2947/257/2011 s-a respins exceptia tardivitatii, precum si cea a inadmisibilitatii actiunii, invocate de paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice prin DGFP Sibiu; s-a admis actiunea civila formulata de reclamantul CDE C.A. Medias, in contradictoriu cu comuna Seica Mica si Statul Roman prin MFP prin DGFP Sibiu, si in consecinta, s-a constatat existenta dreptului de proprietate exclusiva al PEL Seica Mica asupra imobilului inscris in CF 29 Seica Mica, nr. top 49, 50 si 52, compus din casa si gradina in suprafata totala de 4.748 mp, situat administrativ in Seica Mica, jud. Sibiu; s-a dispus radierea din cartea funciara a notarii exproprierii imobilului, efectuata in CF nr. 29 Seica Mica cu incheierea nr. 1497/20 iunie 1922.
Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta a retinut ca imobilul asupra caruia se poarta litigiul este inscris in CF 29 Seica Mica si este proprietatea Parohiei E.L. Seica Mica, dreptul de proprietate fiind dobandit inca de la localizare, data neputandu-se desprinde din cuprinsul cartii funciare. Pe langa cele trei imobile, in CF 29 Seica Mica se afla si alte imobile, ce au destinatie agricola.
Cu incheierea nr.1497/20 iunie 1922, inscrisa sub B.1 in Cf, in baza art. 66 din Legea nr. 3610/1921 pentru reforma agrara, asupra imobilelor inscrise in cartea funciara se noteaza procedura de expropriere. Prin urmare, notarea exproprierii urma sa se faca doar asupra acelor proprietati care cad sub incidenta dispozitiilor de expropriere.
Cum in cartea funciara in care era intabulata si casa parohiala, destinata ca locuinta pentru preot, erau si terenuri ce cadeau sub incidenta exproprierii, notarea procedurii s-a facut asupra tuturor imobilelor inscrise in foaie, desi casa era exceptata.
Pe de alta parte, notarea procedurii de expropriere in cartea funciara nu insemna in mod automat dobandirea dreptului de proprietate a Statului Roman, acest drept urmand a se intabula in baza actului emis de comisia de expropriere si improprietarire, care avea competenta de a verifica si de a stabili daca imobilul este supus sau nu exproprierii.
In ce priveste exceptia inadmisibilitatii actiunii, motivat de faptul ca restituirea bunurilor imobile care au apartinut cultelor religioase, preluate in proprietate statului, prevazute la art. 1 din OUG nr. 94/2000, se realizeaza numai prin procedura speciala stabilita de acest act normativ si, in consecinta, actiunea in revendicare de drept comun este inadmisibila, instanta a constatat ca actiunea reclamantei se circumscrie, in ce priveste primul petit, actiunii in constatare, reglementata de dispozitiile art. 111 Cod pr. civila. Reclamantul a avut tot timpul proprietatea si posesia imobilului, or, prin actiunea in revendicare, titularul acesteia urmareste predarea posesiunii bunului, ceea ce nu este cazul. Prin urmare, nu se pune problema unei revendicari a imobilului, incat sa devina incidente dispozitiile OUG nr. 94/2000, in raport de care s-ar putea pune in discutie inadmisibilitatea actiunii.
Apelul declarat impotriva acestei sentinte de paratul Statul Roman prin MFP, prin DGFP Sibiu, a fost admis prin decizia civila nr. 90/2012 pronuntata de Tribunalul Sibiu-sectia I civila, schimbata in parte sentinta atacata in sensul radierii din CF 29 Seica Mica a exproprierii notata cu incheierea nr. 1497/20.06.1922 doar cu privire la imobilul de sub A+1 si 2 nr. top 49, 50 si 52. Au fost pastrate celelalte dispozitii ale sentintei atacate.
In considerentele deciziei, tribunalul a retinut ca nu poate fi vorba despre exceptia inadmisibilitatii actiunii, avand in vedere ca nu sunt incidente in cauza dispozitiile OUG 94/2000, act normativ care reglementeaza situatia imobilelor preluate abuziv de la cultele religioase, in perioada 6 martie 1945 – 31 decembrie 1989, ori asupra imobilului in litigiu a fost notata procedura de expropriere in anul 1922.
Tribunalul a constatat ca, desi instanta de fond a constatat dreptul de proprietate al reclamantei numai asupra imobilelor inscrise cu nr. top 49, 50 si 52, dispune apoi radierea notarii exproprierii imobilului, desi numai cele de sub A+1 si 2 au fost exceptate de la expropriere, conform art. 6 alin.2 pct. 4 si 7 din Decretul 3610/1921.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs paratul solicitand modificarea deciziei atacate, in sensul respingerii actiunii formulate de CDE C.A. Medias ca inadmisibila, netemeinica si nelegala.
In motivarea recursului, paratul sustine ca avand in vedere dispozitiile art. 6 din Legea 213/1998 si art. 41 din Legea 247/2005 imobilele preluate de stat fara titlu valabil pot fi revendicate de adevaratii proprietari, instantele competente avand rolul de a analiza valabilitatea titlului in raport cu actele normative in vigoare la momentul preluarii. Restituirea bunurilor imobile care au apartinut cultelor religioase preluate in proprietatea statului prevazute de art. 1 din OUG 94/2000 se realizeaza numai prin procedura speciala stabilita de acest act normativ, astfel ca actiunea de drept comun este inadmisibila. Bunul revendicat in prezenta cauza intra sub incidenta OUG 94/2000.
Analizand legalitatea deciziei atacate prin prisma motivelor de recurs, raportat la art. 304 Cod procedura civila, Curtea a constatat urmatoarele:
Potrivit CF 29 Seica Mica asupra nr. top 49 casa de 1505 mp, top 50 gradina de 644 mp si top 52 gradina de 2599 mp este proprietara Parohia Evanghelica Luterana - expropriere cu incheierea nr. 1497/1922.
La solicitarea Bisericii Regnicolare Evanghelice C.A. din Romania, la data de 17.03.1948 Ministerul Agriculturii si Domeniilor a comunicat ca nu au trecut in proprietatea statului in baza Legii Reformei agrare casele parohiale, locasurile de rugaciune si cimitirele, iar daca din eroare s-au produs asemenea fapte, sa fie retrocedate aceste bunuri.
Asa cum corect a retinut instanta de apel, cu incheierea atacata s-a notat exproprierea si asupra imobilelor inscrise sub A+1, 2 desi aceste erau exceptate de la expropriere conform art. 6 alin. 2 pct. 4 si 7 din Decretul 3610/1921.
Pe de alta parte, dreptul comun in materie civila in vigoare la acea data, respectiv Codul Civil austriac, art. 444 , prevedea ca proprietatea se poate pierde prin vointa proprietarului, prin puterea legii sau in virtutea unei hotarari judecatoresti. Proprietatea se poate pierde numai prin radierea intabularii din registrele publice.
Asadar, fata de legislatia in vigoare la data notarii „exproprierii” se constata ca nu a avut loc un transfer de proprietate, iar reclamanta nu a pierdut proprietatea asupra imobilelor in litigiu.
Referitor la exceptia invocata de recurenta in conditiile in care reclamanta nu a pierdut nici proprietatea nici posesia asupra imobilului, nu avea interes sa ceara restituirea acestui imobil in temeiul OUG 94/2000.
Oricum, acest act normativ nu reglementeaza situatia imobilului reclamantei, chiar daca a fi fost expropriat, caci acest act normativ reglementeaza situatia juridica a imobilelor care au apartinut cultelor religioase din Romania si au fost preluate in mod abuziv, cu sau fara titlu, de Statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Ori, notarea exproprierii imobilului s-a facut anterior acestei perioade, in anul 1922. Aceeasi situatie si cu privire la Legea 213/1998, inaplicabila situatiei litigioase, nascuta anterior perioadei de reglementare a legii.
Exceptia inadmisibilitatii in mod corect a fost respinsa de instanta de apel, pentru ca in cauza nu sunt aplicabile legile generale sau speciale de reparatie, caracterul actiunii fiind unul constatator al unei stari de fapt. Cata vreme reclamanta nu a pierdut proprietatea nu putea solicita restituirea imobilului in litigiu, mai ales ca nici nu exista vreun inscris care sa constate un transfer de proprietate.
Avand in vedere aceste argumente, de fapt si de drept, s-a respins ca nefondat recursul paratului, in temeiul art. 312 Cod procedura civila, mentinand decizia atacata, ca legala si temeinica.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Exproprieri
Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017