InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

Hotarare care sa tina loc de act autentic

(Sentinta civila nr. 1551 din data de 23.12.2010 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului




Dosar nr. 831/829/2009
R O M A N I A
JUDECATORIA PODU TURCULUI
SENTINTA CIVILA NR. 1551

Sedinta publica de la 23.12.2010
Completul compus din:
PRESEDINTE : JUDECATOR PANFIL SIMONA – CARMEN
Cu participare:
          GREFIER : BRADEA ANGELICA?????


     Pe rol judecarea cauzei civile avand ca obiect „hotarare care sa tina loc de act  Perfectare act vanzare cumparare” formulata de reclamantii G. C. si G. M. in contradictoriu cu paratii G.N., G. V., S.N., C. R. si I. I.-V..
     Dezbaterile au avut loc la termenul din 16.12.2010 fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta hotarare.

INSTANTA
Deliberand

     Asupra cauzei civile deduse judecatii constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Podu Turcului sub nr. 831/829/2009, reclamantul G. C. a chemat in judecata pe parata G. N., pentru ca instanta, prin hotarare judecatoreasca sa constate perfecta vanzarea-cumpararea incheiata intre parti prin chitanta de mana din data de 08.08.2000 privind imobilul teren in suprafata de 1500 mp, situat in com. Dealu Morii, satul Cauia, jud. Bacau.
Cererea a fost legal timbrata la valoarea stabilita dupa efectuarea expertizei ce a evaluat imobilele.
In motivarea cererii, reclamantul arata ca la data de 08 august 2000 intre parti a intervenit o vanzare – cumparare privind imobilul teren in suprafata de 1500 mp, pentru suma de 200 de lei, suprafata cuprinsa in titlu de proprietate nr. 17762/24.05.1995 emis pe numele sotului paratei G.Gh..
La termenul din 07.01.2010, la prima zi de infatisare, reclamantii prin aparator, formuleaza in scris o cerere completatoare solicitand iesirea din indiviziune dupa defunctul G.Gh, decedat la 18.07.1993; stabilirea calitatii de mostenitori  legali a paratilor, compunerea masei de partajat; atribuirea si predarea efectiva a bunurilor de catre parti optand pentru includerea in lotul paratei  vanzatoare, G.N., a terenului ce face obiectul perfectarii vanzarii-cumpararii pentru realizarea ulterioara si a capatului de cerere privind perfectarea; introducerea in cauza in calitate de parati a mostenitorilor acestuia: G.V., S.N., C. R., I. I.V., si introducerea in cauza, in calitate de reclamanta, a numitei G. M..
La termenul din 15.04.2010, parata S.N., prezenta in instanta arata ca nu este de acord cu actiunea formulata de reclamanti si solicita prin cererile formulate in scris la filele 85-87, expertizarea inscrisului de mana incheiat de parti, si obligarea paratei G.N., la plata daunelor materiale in suma de 5000 lei, si obligarea reclamantului . G.C., la plata daunelor morale in suma de 1000 lei, asa cum a precizat in scris la filele 103 si 104 dosar.
     Parata S. N., prezenta in instanta, precizeaza ca intelege sa pretinda de la reclamanti, suma de 100 milioane lei vechi (10.000 lei ron) si nu 1000 lei asa cum a precizat prin cererea reconventionala de la fila 103, reprezentand daune morale, si 5000 lei  noi, adica 50 000 000 lei vechi, de la parata G. N. reprezentand daune morale si materiale. Precizeaza ca suma de 5000 lei pe care o pretinde de la parata G.N. reprezinta si daune materiale sume incasate de mama sa de pe urma mostenirii de pe urma defunctului G. Gh., anul 1993. Totodata precizeaza ca nu solicita administrarea de probe pentru aceste cereri reconventionale. 
     Instanta a incuviintat si administrat la cererea reclamantilor, proba cu inscrisuri,  cu interogatoriu luat paratei C. R. (fila 68 dosar), paratei G. N. (fila 69 dosar), consemnate si atasate la dosar la filele indicate, si cu expertiza tehnica in specialitatea topografie, efectuata in cauza de d-nul expert Apetroaiei Gheorghita, cu martorii Angheluta Alexandru (fila 95 dosar), Arustei Gheorghe (fila 96 dosar).
      La cererea reclamantilor, instanta, la termenul din 07.01.2010, dispune introducerea in cauza in calitate de reclamanta a numitei G. M. si a paratilor G. N., G. V., S.N. C. R. si I. I.V.
     Din actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     Prin incheierea de admitere in principiu din data de 18.03.2010, instanta a admis in principiu actiunea de iesire din indiviziune formulata pe calea actiunii oblice de catre reclamantii G. C. si G. M., in contradictoriu cu paratii G. N., G. V., S. N. C. R., si I. I., si a constatat ca la data de 18 iulie 1993 a decedat G. Gh., cu ultimul domiciliu in comuna Dealu Morii, judetul Bacau.
     A mai constatat ca la data decesului au ramas ca mostenitori: parata G. N. in calitate de sotie supravietuitoare, paratii G. V., S. N. si C. R., in calitate de descendenti de gradul I, fiu si fiice, si I. I. in calitate de descendent de gradul II, nepoata, prin reprezentarea tatalui sau, G. V., predecedat in anul 1980.
     In ceea ce priveste masa succesorala, instanta a constata ca aceasta se compune din ? din suprafata de 1316 mp teren situat in satul Cauia, comuna Dealu Morii, T 81/72, parcela 17, inscrisa in TP 17762/24.05.1995, emis pe numele defunctului G.Gh., cealalta jumatate revenind paratei G. N., in calitate de bun comun al sotilor, si a stabilit ca raportat la intregul bun, cotele ce se cuvin partilor sunt: 20/32 pentru sotia supravietuitoare, parata G.N., cate o cota de 3/32 pentru paratii G. V., S.N. si Ch. R., si I. I.
     Prin aceeasi incheiere, instanta a aratat ca reclamantii au calitate si interes sa introduca o actiune de partaj pe calea actiunii oblice.
Prin incheierea amintita s-a dispus efectuarea unei expertize specialitatea
topocadastru, avand ca obiective identificarea, evaluarea masei si propunerea de loturi.
Avand in vedere prevederile art. art. 974 cod civil, instanta va admite actiunea oblica a reclamantilor si va dispune iesirea din indiviziune a paratilor cu privire la suprafata de teren ce a facut obiectul conventiei incheiate de reclamanti cu paratii G.N. si G. V..
Instanta va atribui intreaga masa de partajat paratei G. N., avand in vedere ca aceasta are cea mai mare cota din bun, 20/32, precum si faptul ca a inteles sa o instraineze, asa cum rezulta din inscrisul de la fila 10. pentru egalizarea loturilor, instanta va dispune ca aceasta parata sa plateasca sulte celorlalti mostenitori, potrivit cotei ce se cuvine fiecaruia si care a fost aratata mai sus. 
Astfel, avand in vedere inscrisul de la fila 10, recunoasterile paratilor, cu exceptia paratei S.N. si I. I., declaratiile martorilor audiati, instanta retine ca intre reclamant si paratii G.N. si G.V., a intervenit un contract de vanzare cumparare cu privire la suprafata de  1500 mp teren ce a fost identificata prin expertiza efectuata in cauza si atasata la dosar la filele 118 - 130.
     In ceea ce priveste natura celor contractului de vanzare cumparare incheiat intre reclamant si parata G.N., s.a, instanta retine ca necesitatea formei autentice pentru instrainarea terenurilor, prevazuta la data de 08.08.2000, data incheierii actului, de Legea nr. 54/1998 sub sanctiunea nulitatii vanzarii, a impiedicat transmiterea dreptului de proprietate in mod valabil de la vanzator la cumparator, astfel incat actul incheiat de parti va fi apreciat de instanta in virtutea principiului conversiunii actelor juridice ca fiind in fapt un antecontract de vanzare-cumparare, act juridic prin care partile si-au asumat o obligatie de a face, adica de a incheia in viitor un contract de vanzare-cumparare in forma ceruta de lege, obligatie pe care vanzatorul nu a    respectat-o.
Avand in vedere cele retinute, in temeiul art. 1073 Cod Civil, respectiv art.
1077 Cod Civil si art. 5 alin. 2 titlul X din Legea nr. 247/2005, instanta va pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare pentru  suprafata de teren de 1500 mp.
Din concluziile raportului de expertiza, instanta retine ca aceasta suprafata
de teren se afla situata astfel: 1316 mp teren in T 81/72, parcela 17, cu vecinii : N DJ, S mostenitorii defunctului G.Gh, E G. M. si G. C. si mostenitorii defunctului Stan Stefan, V Vlad Dumitru si 184 mp (din totalul suprafetei de 2035 mp) in T69 P2539/3, cu vecinii : N si S mostenitorii defunctului Groza Gh, E mostenitorii defunctului Stan Stefan si V Vlad Dumitru.
Privitor la cererea reconventionala formulata de parata S. N., instanta, avand in vedere considerentele expuse privind interesul si calitatea reclamantului de a formula aceasta actiune, va respinge cererea reconventionala prin care pretinde daune morale, formulata impotriva acestuia, ca nefondata.
Avand in vedere ca parata reclamanta nu a facut dovada nici a existentei si nici a cuantumului unor eventuale fructe culese de parata G. N. ca urmare a stapanirii bunurilor supuse partajarii, instanta, avand in vedere principiul instituit de art. 1169 Cod civil, conform caruia cel ce face o cerere trebuie sa o dovedeasca, va respinge si aceasta cerere.
Pentru considerentele de fapt si de drept expuse, instanta va dispune conform dispozitivului ce urmeaza.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     Admite in fond actiunea de iesire din indiviziune formulata pe calea actiunii oblice de catre reclamantii G. C. si G. M., domiciliati in mun.___, str. Gheorghe Patrascu nr. 3, bl. CO, sc. 2, ap. 22, jud. Galati, cu resedinta in comuna Dealu Morii, jud. Bacau in contradictoriu cu paratii G.N.  domiciliata in com. Dealu Morii, jud. Bacau,  G. V. ,domiciliat in com. Dealu Morii, jud. Bacau,  S. N., domiciliata in com. Dealu Morii, jud. Bacau, C. R., domiciliata in sat. Blaga, com. Dealu Morii, jud. Bacau, si I.I.V. domiciliata in mun. ___, str. Maramures, nr. 1, bl. 1, ap. 32, jud. Galati.
Respinge cererea reconventionala formulata de parata S. N. ca nefondata.
     Constata ca la data de 18 iulie 1993 a decedat G. Gh., cu ultimul domiciliu in comuna Dealu Morii, judetul Bacau.
     Constata ca la data decesului au ramas ca mostenitori: parata G.N., in calitate de sotie supravietuitoare, paratii G.V., S.N. si C. R., in calitate de descendenti de gradul I, fiu si fiice, si I. I., in calitate de descendent de gradul II, nepoata, prin reprezentarea tatalui sau, G. V., predecedat in anul 1980.
     Constata ca masa succesorala se compune din ? din suprafata de 1500 mp teren situat in satul Cauia, comuna Dealu Morii, T 81/72, parcela 17, inscrisa in TP 17762/24.05.1995, si T69 P2539/3 emis pe numele defunctului G.Gh., cealalta jumatate revenind paratei G.N., in calitate de bun comun al sotilor, dupa cum urmeaza:
- 1316 mp teren situate in T 81/72, parcela 17, cu vecinii : N DJ, S mostenitorii defunctului Groza Gh, E Grigoras Maranda si Grigoras Costica si mostenitorii defunctului Stan Stefan, V Vlad Dumitru;
- 184 mp (din totalul suprafetei de 2035 mp) situati T69 P2539/3, cu vecinii : N si S mostenitorii defunctului Groza Gh, E mostenitorii defunctului Stan Stefan si V Vlad Dumitru;
     Constata ca valoarea masei de partaj este de 2400 lei.
     Constata ca raportat la intregul bun, cotele ce se cuvin partilor sunt:
- 20/32 pentru sotia supravietuitoare, parata G.N., valoric de 1500 de lei ;
- cate o cota de 3/32 pentru paratii G.V., S. N. si C. R., si I. I., valoric de 225 de lei.
     Dispune iesirea partilor din starea de indiviziune.
     Atribuie intreaga masa de partaj paratei G.N..
     Obliga parata G.N. sa plateasca paratilor sulta dupa cum urmeaza: cate 225 de lei paratilor G.V., S. N., C. R. si I. I.
     Perfecteaza conventia de vanzare cumparare incheiata de G. N. si G.V. in calitate de vanzatori si G.C., in calitate de cumparator, cu privire la suprafata de teren de 1500 mp situata situat in satul Cauia, comuna Dealu Morii dupa cum urmeaza :
- 1316 mp teren situat in T 81/72, parcela 17, cu vecinii : N DJ, S mostenitorii defunctului Groza Gh, E Grigoras Maranda si Grigoras Costica si mostenitorii defunctului Stan Stefan, V Vlad Dumitru;
- 184 mp (din totalul suprafetei de 2035 mp) situati in T69 P2539/3, cu vecinii : N si S mostenitorii defunctului Groza Gh, E mostenitorii defunctului Stan Stefan si V Vlad Dumitru.
Constata achitat pretul.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronunatata in sedinta publica, azi, 23.12.2010.

PRESEDINTE,                                                                       GREFIER,
judecator Panfil Simona-Carmen                                                  Bradea Angelica



red./tehnored.9 ex.
S.P./A.B.
18 Ianuarie 2011
                       
                                 Sentinta civila a ramas definitiva la data de 23.12.2010 si a devenit irevocabila la data de 08.02.2011.
??

??

??

??




5


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 575 din data de 20.06.2012