InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Limitele raspunderii Fondului de Protectie a Victimelor Strazii in cazul accidentelor de circulatie.

(Decizie nr. 965 din data de 10.10.2011 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

Prin sentinta penala nr.1202 din 17 mai 2011 pronuntata de Judecatoria Botosani in dosar nr. 5497/193/2010, a fost condamnat inculpatul C.A.D., pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 alin.2 Cod penal, la pedeapsa de 2 (doi) ani inchisoare, cu aplicarea art. 81 si urm Cod penal.
A fost obligat inculpatul sa achite partii civile Spitalul Clinic de Urgenta " Prof. Dr.  N. Oblu" Iasi suma de 145,61 lei reprezentand cheltuieli de spitalizare.
 De asemenea, a fost obligata partea responsabila civilmente Fondul de Protectie a Victimelor Strazii sa achite aceleiasi parti civile cheltuielile de spitalizare mentionate.
Din analiza materialului probator administrat in cauza, s-a retinut in fapt ca, la data de 20 august 2007, in jurul orelor 17.30, inculpatul CAD conducea autoturismul marca ARO cu numarul de inmatriculare BT - 02 - UJI pe raza localitatii Vorona, judetul Botosani deplasandu-se pe drumul judetean 208 C dinspre municipiul Botosani catre localitatea Tudora. Cu aproximativ 50 de metri inainte de a ajunge la intersectia cu drumul judetean 208 H, inculpatul a trecut pe langa un indicator rutier care semnaliza intersectia celor doua drumuri judetene, de aceeasi categorie. Ajuns in apropierea intersectiei, a observat ca pe drumul judetean 208 H din directia Corni se apropia mopedul condus de partea vatamata M.C. Inculpatul nu i-a acordat prioritate de dreapta, astfel ca cele doua vehicule au intrat concomitent in intersectie, partea vatamata efectuand virajul la stanga. Dandu-si seama ca nu mai are timp sa evite impactul cu mopedul doar prin actionarea sistemului de franare, inculpatul a incercat sa-l ocoleasca prin partea stanga intrand pe sensul opus. Cu toate acestea, coliziunea nu a putut fi evitata, inculpatul lovind mopedul cu partea dreapta - fata a masinii si aruncandu-l in dreapta pe directia sa de mers. Conducatorul mopedului a fost proiectat pe carosabil, in apropierea axului drumului, ulterior acesta decedand.
Prin raportul de constatare medico - legala nr. S/3297/C/15 oct. 2007 s-a stabilit ca moartea numitului MC a fost violenta si s-a datorat comei consecutive unui poliumatrism obiectivat prin hematom surdural, hemoragie subarahnoidieana, contuzie cerebrala, fracturi ale bazei craniului si la nivelul calotei, fracturi costale multiple, fracturi de stern, fractura cominutiva gamba dreapta si fractura deschisa la nivelul antebratului drept. De asemenea s-a constatat ca leziunile traumatice au putut fi produse in cadrul uni accident rutier.
S-a  apreciat ca raspunzator de producerea accidentului este inculpatul, care a nesocotit obligatiile impuse de art. 56 si 57 alin. 1 din OUG 195/2002, respectiv obligatia de a acorda prioritate de trecere participantilor la trafic ce au acest drept si de a ceda trecerea vehiculelor care vin din partea dreapta in intersectiile cu circulatii nedirijate.
In urma verificarilor efectuate de instanta, inclusiv prin consultarea bazei de date a comisiei de supraveghere a asigurarilor, s-a constatat ca autoturismul condus de inculpat nu era asigurat la data producerii accidentului, astfel ca in conformitate cu dispozitiile  Legii 32/2000 si ale normelor adoptate in temeiul acestei legi, precum si cu dispozitiile Deciziei nr. 3 din 15 iunie 2010 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectiile Unite, s-a dispus citarea in cauza in calitate de parte responsabila civilmente a Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, persoana chemata sa raspunda, potrivit legii civile, pentru pagubele provocate  prin fapta inculpatului in situatia in care vehiculul condus de acesta nu este asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.
In temeiul art. 25 ind. 1 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor, instanta a dispus ca despagubirile civile stabilite in sarcina inculpatului cu titlul de cheltuieli de spitalizare sa fie platite de catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii ce are calitatea de parte responsabila civilmente in cauza. Aceasta intrucat accidentul a carui victima a fost numitul MC a fost cauzat de un vehicul neasigurat; in aceasta situatie, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii este cel care despagubeste victimele accidentelor, iar printre persoanele prejudiciate prin fapta inculpatului se numara si unitatea medicala in care a fost internata victima. Desi Fondul are calitatea de parte responsabila civilmente, acesta poate fi obligat la plata despagubirilor singur, urmand ca dupa plata daunelor sa se subroge in drepturile persoanelor prejudiciate, indreptandu-se impotriva autorului accidentului pentru recuperarea despagubirilor achitate. In acest sens a-a pronuntat si Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectiile unite prin dispozitiile Deciziei nr. 3 din 15 iunie 2010 prin care s-a solutionat recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs partea responsabila civilmente Fondul de Protectie a Victimelor Strazii Bucuresti, fara insa a-l motiva, in scris sau oral.
Prin decizia penala nr. 965 din 10 octombrie 2011 a Curtii de Apel Suceava, s-a admis recursul declarat de partea responsabila civilmente Asociatia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii Bucuresti, s-a casat in parte sentinta penala mai sus-mentionata si, in rejudecare, s-a  inlaturat, din sentinta penala atacata, dispozitia ca partea responsabila civilmente sa plateasca, in locul inculpatului, cheltuielile de spitalizare pe care acesta din urma a fost obligat a le achita catre partea civila Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. N. Oblu" Iasi.
Pentru a decide astfel, a retinut curtea ca potrivit art. 251 alin. 10 lit. b din Legea nr. 32/2000, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii se constituie in scopul de a despagubi persoanele pagubite prin accidente de vehicule, daca vehiculul care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau nu era asigurat pentru raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule, cu toate ca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, proprietarul acestuia avea obligatia sa incheie o astfel de asigurare.
Dispozitiile alin. 19 al aceluiasi articol prevad ca persoanele indreptatite a fi despagubite de catre aceasta institutie se stabilesc prin norme emise in aplicarea prezentei legi de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Or, se stipuleaza in alin. 4 al art. 5 din Ordinul CSA/2008, emis in baza si in interpretarea Legii nr. 32/2000, ca nicio entitate care a compensat in orice fel persoanele pagubite sau a oferit acestora servicii in legatura cu prejudiciile suferite, in baza unor contracte incheiate ori in baza legii, nu are dreptul sa solicite de la Fond recuperarea cheltuielilor efectuate.
Date fiind prezentele dispozitii normative, si cum unitatile spitalicesti care au acordat asistenta medicala de specialitate victimei accidentului se circumscriu unei astfel de entitati, singurul care se impune a fi obligat la plata cheltuielilor de spitalizare ale victimei este inculpatul, fiind intrunite in persoana sa conditiile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, prev. de art. 998-999 Cod civil, fondul neavand astfel calitatea de parte responsabila civilmente si, implicit, nicio obligatie in acest sens.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010