InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Galati

Partaj succesoral. Respectarea principiului "loturi pe cat posibil de aceeasi natura". Art.673/9 cod procedura civila

(Decizie nr. 260 din data de 27.04.2007 pronuntata de Curtea de Apel Galati)

Domeniu Partaj | Dosare Curtea de Apel Galati | Jurisprudenta Curtea de Apel Galati

Prin cererea inregistrata la Judecatoria Liesti sub nr. 1322 din 04.10.2005 reclamanta Tabacaru Maria a chemat in judecata paratii Tabacaru Petrica, Cocarlea Maricica, Tabacaru Vasile si Danaila Neculina, solicitand partajul succesoral asupra averii ramasa de pe urma defunctilor Tabacaru Ecaterina si Tabacaru Gheorghe, ambii fosti cu ultimul domiciliu in comuna Liesti, judetul Galati.
Prin incheierea de admitere in principiu din 08.05.2006, s-a admis in principiu actiunea de partaj succesoral.
S-a declarat deschisa succesiunea defunctei Tabacaru Ecaterina la data de 09.01.1990, cu ultimul domiciliu in comuna Liesti, judetul Galati.
S-a constatat deschisa succesiunea defunctului Tabacaru Gheorghe la data de 22.01.2003, cu ultimul domiciliu in comuna Liesti, judetul Galati.
S-a constatat ca unicul mostenitor al defunctei Tabacaru Ecaterina a fost defunctul Tabacaru Gheorghe.
S-a constatat ca masa de partajat ramasa de pe urma defunctei Tabacaru Ecaterina se compune din suprafata de 2,29 ha. teren situat pe teritoriul satului Serbanesti, comuna Liesti, judetul Galati, conform titlului de proprietate nr. 17586-65 din 31.10.2000.
S-a constatat ca au ramas ca mostenitori ai defunctei Tabacaru Ecaterina, paratii Tabacaru petrica, Cocarlea Maricica, Tabacaru Vasile si Danaila Neculina, in calitate de descendenti de gradul II (nepoti de fiu - Gheorghe - decedat) cu o cota de cate ¼ fiecare.
S-a constatat ca masa de partajat ramasa de pe urma defunctului Tabacaru Gheorghe se compune din cota de ½ din imobilul casa de locuit cu anexe gospodaresti si din suprafata de teren aferenta de 2.649 mp., situat in comuna Liesti, sat Serbanesti, judetul Galati, identificat in T.1 P ½ si suprafata de 2,0051 ha teren situat in extravilanul comunei Liesti, judetul Galati, conform titlului de proprietate nr. 1040-39/09.04.2001.
S-a constatat ca au ramas ca mostenitori ai defunctului Tabacaru Gheorghe reclamanta Tabacaru Maria, in calitate de sotie supravietuitoare cu o cota de 20/32 din intreg imobilul casa cu anexe si din terenul aferent si o cota de 4/16 din suprafata de 2,0051 ha. situata in extravilanul comunei Liesti si paratii cu o cota de cate 3/32 fiecare din imobilul casa de locuit cu anexe gospodaresti si din terenul aferent acestuia si o cota de cate 3/16 fiecare din suprafata de teren de 2,0051 ha. situata in extravilanul comunei Liesti, in calitate de descendenti de gradul I (fiu si fiice).
Prin Sentinta Civila nr. 557/25.09.2006 Judecatoria Liesti a admis actiunea civila de partaj succesoral, formulata de reclamanta Tabacaru Maria, in contradictoriu cu paratii Tabacaru Petrica, Cocarlea Maricica, Tabacaru Vasile si Danaila Neculina.
A constatat deschisa succesiunea defunctei Tabacaru Ecaterina la data de 09.01.1990, cu ultimul domiciliu in comuna Liesti, judetul Galati.
A constatat deschisa succesiunea defunctului Tabacaru Gheorghe la data de 22.01.2003, cu ultimul domiciliu in comuna Liesti, judetul Galati.
A constatat ca Tabacaru Gheorghe este unicul mostenitor al defunctei Tabacaru Ecaterina.
A constatat ca masa de partajat ramasa de pe urma defunctei Tabacaru Ecaterina se compune din suprafata de 2,29 ha. teren situat pe teritoriul satului Serbanesti, comuna Liesti, judetul Galati, conform titlului de proprietate nr. 17586-65 din 31.10.2000.
A constatat ca au ramas ca mostenitori ai defunctei Tabacaru Ecaterina, paratii Tabacaru Petrica, Cocarlea Maricica, Tabacaru Vasile si Danaila Neculina, in calitate de descendenti de gradul II cu o cota de cate ¼ fiecare.
A constatat ca masa de partajat ramasa de pe urma defunctului Tabacaru Gheorghe se compune din cota de ½ din imobilul casa de locuit cu anexe gospodaresti si din suprafata de teren aferenta de 2649 mp. situat in comuna Liesti, sat Serbanesti, judetul Galati, identificat in T.1, P. ½ si suprafata de 2,0051 ha. teren situat in extravilanul comunei Liesti, judetul Galati, conform titlului de proprietate nr. 1040-39/09.04.2001.
A constatat ca au ramas ca mostenitori ai defunctului Tabacaru Gheorghe, reclamanta Tabacaru Maria, in calitate de sotie supravietuitoare cu o cota de 20/32 din intreg imobilul casa de locuit cu anexe gospodaresti si din terenul aferent de 2649 mp. si o cota de 1/16 din suprafata de 2,0051 ha. situata in extravilan si paratii, cu o cota de cate 3/32 fiecare din imobilul casa de locuit cu anexe gospodaresti si suprafata de teren aferenta si o cota de cate 3/16 fiecare din suprafata de teren din extravilan, in calitate de descendenti de gradul I (fiu si fiice).
A dispus iesirea din indiviziune privind imobilul casa de locuit si ca efect al partajului, a atribuit reclamantei Tabacaru Maria, imobilul casa de locuit cu anexe gospodaresti si suprafata de teren aferenta de 2649 mp. situat in comuna Liesti, judetul Galati, cu valoarea totala de 65166,5898 lei.
A obligat pe reclamanta sa plateasca paratilor Tabacaru Petrica, Cocarlea Maricica, Tabacaru Vasile si Danaila Neculina cate 6109,3678 lei fiecare cu titlu de sulta.
A dispus iesirea din indiviziune privind suprafata de teren din extravilan si ca efect al partajului, a atribuit reclamantei Tabacaru Maria suprafata de 9230 mp. cu valoarea de 4527,4370 lei, paratului Tabacaru Petrica, suprafata de 15433 mp. cu valoarea de7569,6576 lei, paratului Tabacaru Vasile, suprafata de 2649 mp. teren intravilan in valoare de 8814,2826 lei, paratei Danaila Neculina, suprafata de 11338 mp. cu valoarea de 5706,3250 lei, identificate conform raportului de expertiza efectuat in cauza de expert Albu Florin.
A obligat paratul Tabacaru Vasile sa plateasca paratei Cocarlea Maricica suma de 1244,6250 lei cu titlu de sulta si parata Danaila Neculina sa plateasca paratei Cocarlea Maricica suma de 618,6008 lei cu titlu de sulta pentru echivalarea loturilor atribuite.
A retinut in motivare ca din raportul de expertiza tehnica constructii civile intocmit de expert Crutu Virgil rezulta ca valoarea totala a imobilului casa de locuit cu anexe gospodaresti si terenul aferent este de 65.166,5898 lei si ca acesta nu este comod partajabil in natura.
Avand in vedere ca reclamanta Tabacaru Maria are cota cea mai mare, ca locuieste in imobil, ca a solicitat sa-i fie ei atribuit imobilul in natura, ca are calitatea de sot supravietuitor, urmeaza a-i atribui acesteia imobilul casa de locuit cu anexe gospodaresti si suprafata de teren aferenta.
Potrivit art. 728 C.civil, "nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune, un coerede poate oricand cere imparteala succesiunii".
Asa fiind, instanta a admis actiunea si a dispus iesirea din indiviziune a partilor si ca efect al partajului va atribui reclamantei Tabacaru Maria in calitate de sotie supravietuitoare imobilul casa de locuit si terenul aferent, in suprafata de 2649 mp. situat in comuna Liesti, judetul Galati, identificat in T 1, P ½, avand ca vecini la nord - Dc, la E - Lefter V., la Sud - teren extravilan si la V - D.c., cu valoarea totala de 65166,5898 lei.
Urmeaza a obliga pe reclamanta Tabacaru Maria a plati paratilor Tabacaru Petrica, Cocarlea Maricica, Tabacaru Vasile si Danaila Neculina suma de cate 6109,3678 lei fiecare, cu titlu de sulta, respectiv cota valorica parte din valoarea imobilului conform cotelor stabilite prin incheierea de admitere in principiu din data de 08.05.2006.
Din raportul de expertiza intocmit de expert Albu Florin rezulta ca valoarea terenului din extravilan, in suprafata totala de 4,1025 ha.,  este de 28.397,4951 lei  si  ca s-au propus loturi de atribuire dupa cum le folosesc la data actuala, iar partile nu au formulat obiectiuni.
Impotriva acestei sentinte a formulat apel paratul Tabacaru Vasile, criticand-o ca fiind nelegala si netemeinica.
In motivare a aratat ca din terenul extravilan nu i s-a atribuit si vie, ca a primit mai putin decat ceilalti frati ai sai , ca el a suportat cheltuielile de inmormantare ale tatalui sau si ca a facut imbunatatiri la casa parinteasca.
Prin decizia civila nr.23/2007 a Tribunalului Galati s-a respins ca nefondat apelul retinandu-se urmatoarele :
Instanta de fond a fost sesizata cu partajul judiciar al defunctului Tabacaru Gheorghe, unic mostenitor al defunctei Tabacaru Ecaterina. Reclamanta a solicitat doar partajul activului succesoral, respectiv al bunurilor ramase dupa defunct, nu si al datoriilor sau al eventualelor imbunatatiri la imobilul din masa succesorala. Nici paratul, desi a fost prezent in instanta si a solicitat chiar termen pentru a-si angaja avocat nu a sesizat instanta cu o cerere privind partajarea pasivului succesoral. In consecinta, respectand principiul disponibilitatii, instanta s-a pronuntat in limitele in care a fost investita(s-a pronuntat doar asupra a ceea ce s-a cerut).
Referitor la modalitatea de iesire din indiviziune, regula o constituie impartirea in natura, pe cat posibil, fiecare parte sa primeasca loturi egale. Mai exista si alte criterii, respectiv, evitarea fragmentarii excesive si atribuirea de loturi compacte, cu finalitate practica, modalitatea de folosire a terenurilor in prezent, interesele si specificul fiecarui mostenitor.
De aceea, tribunalul apreciaza ca prima instanta a facut o corecta apreciere a probelor si a prevederilor legale, in sensul ca a tinut seama ca pe suprafata de teren de 2649 mp intravilan apelantul detine o casa de locuit, ca relatiile sale cu ceilalti mostenitori sunt tensionate, astfel ca i-a atribuit acestuia intregul teren.
Nu se poate afirma ca nu s-au respectat cotele cuvenite. Instanta s-a oprit asupra egalitatii valorice a loturilor si nu egalitatea suprafetelor.
Nu poate fi neglijat nici faptul ca paratul nu a formulat obiectiuni la raportul de expertiza si ca a avut o atitudine agresiva fata de expert.
Impotriva deciziei civile nr.23/2007 a Tribunalului Galati a declarat recurs paratul Tabacaru Vasile considerand ca in cauza a avut o aplicare gresita legii in ceea ce priveste lotizarea. Astfel, desi are o cota egala cu a fratilor sai nu a primit o suprafata de teren egala ci sensibil diferentiata.
Prin decizia civila nr. 260/R din 27.04.2007 a Curtii de Apel Galati a fost admis recursul paratului si casandu-se decizia Tribunalului Galati a fost trimisa cauza spre rejudecare la aceasta instanta.
Pentru a pronunta aceasta decizie, Curtea a retinut faptul ca intimatii au primit loturi de 5850 m.p., 11338 m.p. si respectiv 15433 m.p. teren extravilan pe cand recurentul doar suprafata de 2649 m.p. teren fara a se mentiona daca acesta este intravilan sau extravilan.
Constatandu-se incalcarea dispozitiilor art.673/9 cod procedura civila, Curtea a admis recursul trimitand cauza spre rejudecare pentru a se face o noua masuratoare a terenurilor ce fac parte din masa succesorala si pentru a se face o noua propunere de lotizare.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009