InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buftea

sentinta civila

(Sentinta civila nr. 5394 din data de 12.11.2009 pronuntata de Judecatoria Buftea)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Buftea | Jurisprudenta Judecatoria Buftea

DOSAR NR. 239/94/2009 ROMANIA
JUDECATORIA BUFTEA - JUDETUL ILFOV
SENTINTA CIVILA NR. 5394
SEDINTA PUBLICA DE LA: 12.11.2009
INSTANTA CONSTITUITA DIN:
PRESEDINTE: DUMITRESCU ALINA
GREFIER: ALEXE ELENA

Pe rol pronuntarea cauzei civile avand ca obiect partaj judiciar, privind pe reclamantul EG, parata RND, CLGSDPAT,CJI de SDPAsT, PJI, intervenientii GA si GA. 
 Dezbaterile in fond au avut loc in sedinta publica de la 29.10.2009, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, parte integranta din prezenta sentinta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea la data de 05.11.2009, apoi la data de 12.11.2009, cand in aceeasi compunere a hotarat urmatoarele:

INSTANTA

Deliberand constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 15.01.2009, sub nr.239/94/2009, astfel cum a fost completata ulterior, reclamantul EG in contradictoriu cu paratii RND, CLGSDPT, CJISDPAT si PJI a solicitat constatarea nulitatii absolute partiale a Ordinului Prefectului nr...../.... in sensul ca parata nu era singura persoana indreptatita la constituire, bunul fiind achizitionat in timpul relatiei de concubinaj; partajarea imobilului teren si casa situat in com G str. V , nr..., jud. Ilfov.
Parata RND formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata  intrucat emiterea Ordinului Prefectului nr.../.... s-a facut in baza sentintei civile nr.6341/10.12.2007 pronuntata de Judecatoria Buftea in dos nr.6918/2007, definitiva si irevocabila; hotarare in care s-a retinut ca doar parata a avut calitatea de cumparatoare, reclamantul neavand nicio contributie chiar daca au trait in concubinaj.
In cauza au fost administrate proba cu inscrisuri, interogatoriile paratei si reclamantului, proba testimoniala cu martorii PP si GP; au fost comunicate actele care au stat la baza emiterii ordinului contestat.
Prin incheierea interlocutorie pronuntata la data de 28.05.2009, in baza materialului probator administrat pana la acel moment instanta a constatat ca imobilul situat in com.G, s G, str. ... nr..., jud. Ilfov, compus din teren de ... mp si casa cu anexe gospodaresti a fost dobandit in coproprietate in cote egale de ½ de reclamantul EG si parata RND. Fata de acest fapt instanta a apreciat ca se impune constatarea nulitatii absolute partiale a Ordinului Prefectului nr...../..... cu privire la persoanele indreptatite la constituire.
Instanta si-a format parerea in sensul susmentionat avand in vedere urmatoarea situatie de fapt:
Reclamantul EG si parata RND au trait in concubinaj in perioada 1988-1993.
Prin Ordinul Prefectului nr...../.... paratei RND i-a fost constituit dreptul de proprietate asupra terenului de ... mp situat in c G,s. ... nr..., jud.....(f.25).
La baza emiterii respectivului ordin a stat sentinta civila nr.6431/10.12.2007 pronuntata de Judecatoria Buftea in dos nr.6918/94/2007 care a statuat in sensul ca RND a cumparat  in anul .... terenul de la numitii GA si GA, care prin raspunsurile date la interogatoriu au recunoscut respectiva vanzare(f.8-9). Atestarea vanzarii-cumpararii s-a facut de parata cu chitanta sub semnatura privata depusa la fila ....
Desi partile s-au separat in anul 1993 (dupa declaratiile martorilor, respectiv 1995 - raspunsul reclamantului la interogatoriu sau 1997 sustinerea paratei din intampinarea de la filele 13-15 ) in casa din str. ... a ramas si a locuit pana in prezent reclamantul. Astfel, pentru imobilul format din casa cu teren, reclamantul era cel care a avut deschis rol fiscal si era mentionat in registrul nominal unic; figura drept platitor de taxe si impozite si era titularul de contrat pentru furnizarea de energie electrica.
Atat depozitiile martorilor cat si raspunsurile partilor la interogatorii sunt contradictorii pe aspectul care dintre cei doi concubini a platit pretul de .... RON achitat pentru imobil. Astfel, parata si martorul PP au afirmat ca pretul a fost achitat integral dintr-un imprumut ce a fost restituit in rate, achitate in majoritate de tatal acesteia. Dovada contractului de imprumut  incheiat pe numele paratei se afla la fila 107.
Pe de alta parte, martorul GP - fiul vanzatorilor  GA si A, ce au intervenit ulterior in proces- a declarat ca reclamantul si tatal acestuia au fost cei care au achitat pretul in doua rate catre parintii sai.
Fata de probatoriul administrat instanta a retinut ca imobilul casa si teren a fost achizitionat de reclamant si parata la inceputul concubinajului lor, in anul 1988. Nu au fost retinute afirmatiile paratei in sensul ca reclamantul nu a muncit in perioada concubinajului si ca nu a contribuit material la dobandirea imobilului intrucat, din depozitiile de martori, a reiesit ca reclamantul a lucrat la CAP; calitate confirmata si de constituirea dreptului de proprietate pentru un alt teren de .... mp in conditiile Legii nr.18/1991 prin titlul de proprietate aflat la fila 106.
Pe de alta parte, daca reclamantul nu ar fi avut nicio contributie materiala la cumpararea imobilului ar fi fost putin probabil ca, dupa despartire, parata sa-i permita sa ramana si sa locuiasca in respectiva casa aproape 15 ani, intemeindu-si o noua familie (raspunsul ultim la interogatoriul luat reclamantului).
S-a mai retinut ca reclamantul a locuit continuu de la despartire in imobil, aspect ce reiese si din considerente sentintei civile susmentionate unde se face vorbire de faptul ca "la rolul imobilului figureaza o alta persoana".
De asemenea, reclamantul a sustinut in litigiul ce a format obiectul dos nr.6036/94/2008(f.105) si reiterat faptul ca a mai existat o chitanta de mana pentru imobil, act ce i-a fost insa luat de parata cand a parasit domiciliul comun.
Ca atare, instanta a retinut ca banii cu care a fost achizitionat imobilul din str.... nr... au provenit atat din imprumutul contractat de parata cat si din veniturile reclamantului;  contributia celor doi concubini fiind egala.
Prin incheierea de sedinta din 29.10.2009 instanta a calificat si incuviintat in principiu cererea de interventie accesorie formulata de intervenientii GA si A in interesul reclamantului. Din continutul acestei cereri se retine ca intervenientii GA si A  au vandut, cu chitanta sub semnatura privata, terenul cu casa situat in str. ... nr.... catre reclamantul EG si parata RND.
Imobilul in litigiu a fost identificat in cuprinsul raportului de expertiza in specialitatea constructii intocmit de expert CC(f.138-152), partile neformuland obiectiuni.
Astfel, terenul de .... mp, avand vecinatatile descrise in schita anexa la OP nr...../...... a fost evaluat la suma de .... lei. Constructia edificata pe teren, expertizata fata de alcatuirea avuta la nivelul anului 1993 - anul despartirii concubinilor - a fost evaluata la suma de .... lei la care s-a adaugat valoarea fantanii de .... lei; masa totala partajabila fiind estimata la .... lei. Expertul a concluzionat ca imobilul este partajabil in natura si a format doua loturi, respectiv unul compus din teren de .... mp, casa si fantana - in valoare totala de ... lei, iar cel de-al doilea compus doar din teren de ... mp in valoare de ..... lei.
Fata de aspectele retinute, coroborat cu sustinerile intervenientilor si faptul ca sentinta civila nr.6431/10.12.2007 pronuntata de Judecatoria Buftea in dos nr.6918/94/2007 nu este opozabila reclamantului intrucat nu a fost parte in acel litigiu, nu a avut posibilitatea de a dovedi contributia sa la achizitionarea imobilului pentru care s-a constituit dreptul de proprietate,  instanta apreciaza actiunea astfel cum a fost completata fde reclamant ca fiind intemeiata.
Instanta isi reconfirma solutia retinuta prin incheierea interlocutorie din 28.05.2009, in sensul ca urmeaza a constata ca imobilul situat in c. G, s G, str. ... nr...., j. I, compus din teren de .... mp, casa, fantana, a fost dobandit in coproprietate in cote egale de ½ de reclamantul EG si parata RND.
Pe cale de consecinta, urmeaza a constata nulitatea absoluta partiala a Ordinului Prefectului nr..../.... cu privire la persoanele indreptatite la constituire si va dispune completarea ordinului in sensul ca se va inscrie ca persoana indreptatita la constituire, alaturi de parata RND, si reclamantul EG.
In baza art.728 C.civ, va dispune partajarea bunului dobandit in coproprietate, in cote de ½, de reclamant si parata in timpul concubinajului; va atribui reclamantului lotul 1 in valoare totala de ... lei, iar paratei lotul 2, evaluat la ..... lei, urmand ca pentru compensarea valorica a loturilor, parata sa plateasca reclamantului suma de .... lei cu titlu de sulta.
In temeiul art.246 C.p.c. va lua act de renuntarea paratei-reclamante RND la judecata cererii reconventionale, formulata la data de 09.06.2009 (f.121) si calificata ca atare la termenul de judecata din 18.06.2009, cerere prin parata reconvenienta a solicitat in contradictoriu cu reclamantul-parat EG si partajarea terenului de .... mp pentru care reclamantului i-a fost constituit dreptul de proprietate prin TP nr..../...... (f.106).
Avand in vedere caracterul accesoriu al cererii precum si solutia retinuta in privinta actiunii principale, urmeaza a fi admisa si cererea de interventie formulata de numitii GA si GA.
Retinandu-se culpa procesuala a paratei, in temeiul art.274 C.p.c. va fi obligata sa plateasca reclamantului suma de .... lei reprezentand cheltuieli de judecata - taxa judiciara, timbru judiciar si cota parte din onorariul de expert.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite actiunea astfel cum a fost completata de reclamantul EG in contradictoriu cu paratii RND ,  CLGPSDPAT  , CJIPSDPAT , PJI .
Constata ca imobilul situat in com...., sat ..., str. .... nr..., jud. .., compus din teren de ... mp, casa, fantana, a fost dobandit in coproprietate in cote egale de ½ de reclamantul EG si parata RND.
Constata nulitatea absoluta partiala a Ordinului Prefectului nr...../..... cu privire la persoanele indreptatite la constituire.
Dispune completarea Ordinului Prefectului nr.../..... in sensul ca se va inscrie ca persoana indreptatita la constituire, alaturi de parata RND, si reclamantul EG.
Dispune partajarea imobilul situat in com. ..,  sat ..., str. ... nr..., jud. ..., compus din teren de ... mp si casa (1 marchiza, 2 camere, 1 bucatarie) si fantana.
Atribuie reclamantului EG in deplina proprietate lotul nr.1 format din teren de .... mp, casa si fantana, in valoare totala de ..... lei.
Atribuie paratei RND in deplina proprietate lotul nr.2 format din teren de .... mp, in valoare de .... lei.
Obliga parata sa plateasca reclamantului suma de .... lei cu titlu de sulta.
Omologheaza raportul de expertiza in specialitatea constructii efectuat de expert CC-M.
Ia act de renuntarea paratei-reclamante RND la judecata cererii reconventionale formulata in contradictoriu cu reclamantul-parat EG .
Admite cererea de interventie accesorie formulata de interveninetii GA si GA ambii domiciliati in com. ..., sat ..., str. ..., nr. .., Judet .....
Obliga parata sa plateasca reclamantului suma de ... lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 12.11.2009.

PRESEDINTE, GREFIER,

 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010