InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Anulare titlu de proprietate . Invocarea nerespectarii vechiului amplasament.

(Decizie nr. 3270 din data de 08.11.2012 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Anulare titlu de proprietate . Invocarea nerespectarii vechiului amplasament.

R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA I CIVILA

Decizia Nr. 3270
Sedinta publica de la 08 Noiembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE
Judecator
Judecator
Grefier

     
Pe rol fiind judecarea recursului declarat de recurentii reclamanti P E, F M, P P, P I, P O, P R E, impotriva sentintei civile nr.10897 din 18.09.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu in dosarul nr. _.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns recurentii reclamanti F M, P P, P O, lipsa fiind recurentii reclamanti P E si P I reprezentati de procurator F M, lipsa fiind si recurenta reclamanta P R E si intimatele Comisia Judeteana  Gorj de Aplicare a Legilor Proprietatii,  Comisia Locala de Fond Funciar  C  rep.  prin Primarul comunei  ca presedinte al comisiei.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei faptul ca se constata depusa la dosar prin serviciul registratura al instantei intampinare din partea intimatei Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor din comuna C.
Nemaifiind alte cereri de formulat si probe de administrat s-a constatat recursul in stare de judecata si s-a acordat cuvantul:
Recurentii reclamanti F M, P P si P O au solicitat admiterea recursului conform motivelor de recurs scrise, casarea sentintei si trimiterea cauze spre rejudecare, sustinand ca potrivit art.14 alin.2 din Legea nr.18/91 atribuirea terenurilor se face pe vechile amplasamente.
     
TRIBUNALUL

Asupra recursului de fata;
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg.-Jiu sub nr. _ reclamantii F M,  P P,  P I , P O  si P R Eau solicitat instantei de judecata ca, in contradictoriu cu intimatii Comisia Locala de Fond Funciar  C rep.  prin primarul comunei  ca presedinte al comisiei, Comisia Judeteana  Gorj de Aplicare a Legilor Proprietatii,  Ocolul Silvic Tg-Jiu, sa se dispuna anularea titlului de proprietate nr. 381 din 29.05.2003 si obligarea paratilor la emiterea unui nou titlu de proprietate cu respectarea vechiului amplasament.
In motivarea cererii lor, reclamantii au aratat ca prin titlul contestat s-a reconstituit dreptul lor de proprietate , ca mostenitori ai autorului comun P I. P, asupra suprafetei de 1,3600 ha teren cu vegetatie forestiera pe raza comunei C, jud. Gorj, fara a se respecta vechiul amplasament pe care l-au avut, si au mentionat ca nu au fost pusi in posesie niciodata, fiindu-le comunicat doar titlul de proprietate, nu si procesul verbal de punere in posesie.
Au mai precizat reclamantii ca datorita faptului ca terenul atribuit nu respecta vechiul amplasament, ei sunt practic in imposibilitatea de a exploata masa lemnoasa.
In drept au fost invocate prevederile Legii nr. 18/1991.
Prin sentinta civila nr. 10897 din 18.09.2012  pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu in dosarul nr. _ s-a respins cererea formulata de reclamantii F M domiciliata in_, P P, domiciliat_,  P I, domiciliat_, P O domiciliata _si P R E reprezentata de procurator F M cu domiciliul _in contradictoriu cu intimatii Comisia Locala de Fond Funciar C, reprezentata prin Primarul Comunei C, in calitate de Presedinte al Comisiei Locale de fond funciar, Comisia Judeteana Gorj pentru aplicarea Legii 18/1991 si Ocolul Silvic Gorj.
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca  prin titlul de proprietate nr. 381 din 29.05.2003 s-a reconstituit dreptul de proprietate in favoarea reclamantilor si, respectiv a autorilor lor pentru suprafata de 1,3600 ha teren cu vegetatie forestiera pe raza Comunei C , jud. Gorj.
Desi initial reclamantii nu au avut nemultumiri, titlul fiind emis in anul 2003, reclamantii sunt nemultumiti acum de faptul ca terenul care le-a fost atribuit nu respecta vechiul amplasament si considera ca acesta este un motiv pentru anularea titlului.
Potrivit art. 14 alin. 2 di Legea fondului funciar prevede ca atribuirea se face, de regula, pe vechile amplasamente, fara ca neindeplinirea acestei conditii sa atraga nulitatea titlului. Legea prevede ca de regula se va reconstitui dreptul de proprietate pe vechile amplasamente, aceasta nefiind insa o conditie de validitate pentru actele de reconstituire.
Instanta nu a primit sustinerea reclamantilor potrivit careia datorita faptului ca reconstituirea dreptului lor de proprietate nu a respectat vechiul amplasament ei nu isi pot exercita dreptul de proprietate cu motivarea ca indiferent unde se afla suprafata atribuita printr-un titlu legal, valabil, cei indreptatiti dobandesc un drept de proprietate complet, cu toate atributele pe care acesta le presupune, astfel incat si reclamantii beneficiaza de toate prerogativele dreptului de proprietate pe care l-au dobandit potrivit titlului de proprietate atacat.
Mai mult decat atat, art. 24 alin. 4 din Legea nr. 1/2000  prevede ca, in vederea evitarii faramitarii suprafetelor cu vegetatie forestiera, Ocoalele Silvice vor pune la dispozitia comisiilor locale suprafetele de teren pentru care cererile de reconstituire a dreptului de proprietate au fost validate.
In consecinta, instanta a apreciat in cauza de fata ca titlul de proprietate este legal emis, ca nu exista cauze de nulitate a acestuia, iar motivele invocate de catre reclamanti nu sunt de natura a atrage lipsa validitatii actului atacat. Instanta mai are in vedere si necesitatea respectarii principiului securitatii in raporturile juridice civile in sensul ca acest titlu a fost emis din anul 2003 iar reclamantii isi manifesta dupa opt ani nemultumirea, timp in care terenul ce le-a fost atribuit a figurat ca proprietate a lor, fiind respectat dreptul lor in acest sens.
Impotriva sentintei au declarat recurs recurentii reclamanti P E,  F M, P P, P I, P O, P R E criticand-o pentru netemeinicie si nelegalitate in sensul ca instanta de fond nu a avut in vedere solicitarile lor in sensul ca le-au fost eliberat titlu de proprietate pe terenul numitilor A I si A P si nu pe terenurile lor pe vechile amplasamente, iar din anul 2003 nu pot fi pusi in situatia de a fi proprietari ai terenului cu vegetatie forestiera.
Intimata Comisia Locala de Fond Funciar C a depus la dosarul cauzei intampinare prin care a solicitat respingerea recursului ca nefondat aratand ca cererile de reconstituire a dreptului de proprietate formulate de catre reclamanti sau de catre autori acestora au fost validate conform HCJ nr. 1606/1995 si HCJ nr. 3119/2002 pentru suprafata totala de 1,36 ha teren forestier si prin eliberarea titlului de proprietate reclamantilor le-a fost respectat dreptul de proprietate.
Tribunalul analizand motivele de recurs invocate de recurentii reclamanti constata ca recursul este nefondat avand in vedere urmatoarele considerente:
Prin actiunea formulata reclamanti au solicitat anularea titlului de proprietate nr. 381 din 29.05.2003 si obligarea paratilor la emiterea unui nou titlu de proprietate cu respectarea vechiului amplasament invocand dispozitiile art. 58 din Legea nr. 18/1991.
S-a comunicat instantei de catre intimata Comisia Locala C ca la eliberarea titlului de proprietate nr. 381 din 29.05.2003 nu s-a reconstituit dreptul de proprietate pe vechiul amplasament intrucat punerea in posesie a proprietarilor cu terenurile forestiere validate in conformitate cu Legea nr. 18/1991 s-a facut pe amplasamentele predate de catre Ocolul Silvic Motru catre Comisia Locala de Fond Funciar C.
Potrivit dispozitiilor art. 14 alin. 2 din Legea nr. 18/1991 atribuirea efectiva a terenurilor se face in zona colinara, de regula pe vechile amplasamente, iar in zonele de campie pe sole stabilite de comisiei si nu neaparat pe vechile amplasamente ale proprietatii, in cadrul perimetrelor actuale ale cooperativelor agricole de productie.
Deci, atribuirea se face de regula pe vechile amplasamente fara ca neindeplinirea acestei conditii sa atraga nulitatea titlului si in mod corect a retinut instanta ca reconstituirea dreptului de proprietate chiar daca nu s-a efectuat pe vechiul amplasament nu conduce la ideea ca reclamantii nu isi pot exercita dreptul de proprietate intrucat printr-un titlu legal au dobandit un drept de proprietate complet cu toate atributele pe care acesta le presupune si deci beneficiaza de toate prerogativele dreptului de proprietate.
Totodata dispozitiile art.24 alin.4 din Legea nr. 1/2000 prevad ca in vederea evitarii faramitarii suprafetelor cu vegetatie forestiera, Ocoalele Silvice vor pune la dispozitia Comisiilor Locale suprafetele de teren pentru care cererile de reconstituire a dreptului de proprietate au fost validate.
In considerarea celor expuse tribunalul constata ca titlul de proprietate a fost legal emis nu exista cauze de nulitatea acestuia, iar motivele invocate de reclamantii nu atrag lipsa validitatii actului atacat, motiv pentru care urmeaza a respinge motivul ca nefondat.
Vazand si art. 312 Cod procedura civila.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DECIDE

Respinge recursul declarat de recurentii reclamanti P E, F M, P P, P I, P O, P R E , impotriva sentintei civile nr. 10897 din 18.09.2012  pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu in dosarul nr. _. ca nefondat.
Irevocabila.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010