InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Art.78 alin.2 C.proc.civ.

(Decizie nr. 188/2015 din data de 10.02.2015 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri); Fondul funciar | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Art.78 alin.2 C.proc.civ.
In materie contencioasa, cand raportul juridic dedus judecatii o impune, judecatorul va pune in discutia partilor necesitatea introducerii in cauza a altor persoane.
Desi prima instanta a pus in discutia partilor necesitatea introducerii in cauza a tertului I care este mentionat in titlul de proprietate a carui nulitate o solicita, reclamantul nefiind de acord cu introducerea acestuia in cauza, in mod corect prima instanta a respins cererea.
Astfel, neintroducerea celuilalt mostenitor mentionat in titlul de proprietate face inadmisibila pronuntarea unei hotararii judecatoresti care sa-i afecteze drepturile acestuia, fiind un beneficiar al titlului de proprietate contestat, fara a fi parte in proces.
Dosar nr.
TRIBUNALUL GORJ
SECTIA I CIVILA
Decizia nr. 188
Sedinta publica de la 10 Februarie 2015
Completul constituit  din:
Presedinte
Judecator
Grefier

Pe rol se afla judecarea apelului civil declarat de apelantul reclamant  I C impotriva sentintei civile nr_. pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu in dosarul nr_. si in contradictoriu cu intimatele parate Comisia Locala B.. de Aplicare a Legii Fondului Funciar si Comisia Judeteana Gorj de Stabilire a Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor, avand ca obiect fond funciar.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns apelantul reclamant, lipsa fiind reprezentantii legali ai intimatelor parate.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care, nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrate s-a constatat apelul in stare de judecata si s-a acordat cuvantul.
Apelantul reclamant a expus oral motivele de apel aflate in scris la dosarul cauzei si a solicitat admiterea apelului asa cum a fost formulat si emiterea unui titlu de proprietate pe numele acestuia.
TRIBUNALUL
Asupra apelului civil de fata:
Prin actiunea civila inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr_.., la data de 28.05.2014, reclamantul I C a chemat in judecata paratii Comisia Locala B de aplicare a Legii Fondului Funciar si Comisia Judeteana Gorj de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta  sa se dispuna rectificarea titlului de proprietate cu nr. 1332309 emis la data de 25. 09. 1996, precum si a procesului verbal de punere in posesie ce a stat la baza emiterii acestui titlu de proprietate in sensul ca la rubrica defunct, in loc de D M sa fie trecut  D A, iar la  rubrica mostenitori, in loc de I C si I I, sa fie trecut I C .
In motivarea actiunii, a aratat ca avand in vedere pozitia de rol din B.A.P. perioada 1948-1952, la pozitia nr. 62 este evidentiat ca titular de pozitie D I. A cu suprafata de 0,15 Ha teren cu vegetatie forestiera, iar  in certificatul de deces seria D3 nr. 783438 eliberat la data de 20.07.1970 de Primaria comunei Bi, Gorj, la numele si prenumele defunctului este evidentiat D A cea care i-a testat intreaga avere mobila si imobila prin testamentul autentificat de catre Notariatul de stat judetean Gorj sub nr. 1886 din 21.06.1984, apreciind ca pentru acest motiv pe titlul de proprietate criticat nu mai trebuia trecut si fratele sau I A( in t. p. nr. 1332309 emis la data de 25. 09. 1996, fiind trecut in mod eronat I I).
Prin sentinta civila nr_./13.10.2014 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu in dosarul nr_.. a fost respinsa cererea  avand ca obiect fond funciar-rectificare titlu de proprietate formulata de reclamantul I C in contradictoriu cu paratele Comisia Locala B De Aplicare A Legii Fondului Funciar, si Comisia Judeteana Gorj de Stabilire a Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor.
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca in data de 25.09.1996 a fost eliberat titlul de proprietate nr.1332309 pe numele defunctei D M, cu mostenitori I C si I I.
Ca reclamantul a solicitat rectificarea titlului de proprietate in ce priveste prenumele defunctei, in sensul de a se mentiona corect "A" in loc de "M", cat si mentionarea doar a reclamantului la rubrica mostenitori, cu inlaturarea mostenitorului I A care din eroare a fost mentionat "I I" in titlul de proprietate, in raport de motivul invocat instanta constatand ca se solicita constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate, in sensul inlaturarii unui mostenitor.
Ca desi s-a pus in discutie necesitatea introducerii in cauza a tertului I A, niciuna dintre partile initiale nu a solicitat acest lucru.
S-a retinut ca desi partile initiale au calitate procesuala pasiva si activa, este necesara completarea cadrului procesual cu o a treia parte, fiind contestat un titlu de proprietate in contradictoriu doar cu persoanele emitente, fara a se chema in judecata celalalt beneficiar al titlului de proprietate.
Impotriva sentintei instantei de fond a declarat apel reclamantul I C criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
A sustinut ca in mod eronat a fost respinsa cererea formulata deoarece terenul ii apartine numai acestuia potrivit testamentului autentificat de Notariatul de Stat Gorj sub nr.1886/21.06.1984, parata Comisia Locala B achiesand la cele solicitate si fiind de acord cu modificarea titlului de proprietate si a tuturor actelor premergatoare emiterii acestuia.
Ca ulterior emiterii titlului de proprietate nr.1332309 din 25.09.1996 a depus la dispozitia Comisiei Locale B copia testamentului nr. 1886/21.06.1984 emis de Notariatul de Stat Judetean Gorj prin care a facut dovada ca este sigurul proprietar al terenului si din acest motiv nu a fost de acord cu introducerea in cauza a fratelui sau I A.
Verificand actele si lucrarile dosarului in raport de criticile aduse sentintei tribunalul constata ca apelul declarat in cauza este nefondat si in baza art. 480 alin. 1 Cod procedura civila se va respinge ca atare cu urmatoarea motivare:
Titlul de proprietate nr.1332309/25.09.1996 a fost eliberat mostenitorilor autoarei D M, respectiv I I si  C.
Cum prin cererea dedusa judecatii reclamantul a solicitat rectificarea titlului de proprietate in ce priveste prenumele defunctei, in sensul de a se mentiona corect "A" in loc de "M", cat si mentionarea doar a reclamantului la rubrica mostenitori, cu inlaturarea mostenitorului I A care din eroare a fost mentionat "I I" in titlul de proprietate, in raport de motivul invocat in mod corect prima instanta a constatat ca se solicita nulitatea absoluta partiala a titlului de proprietate in sensul  inlaturarii unui mostenitor si astfel este necesara judecarea litigiului si in contradictoriu cu celalalt mostenitor mentionat in titlul de proprietate respectiv I A.
Astfel, potrivit dispozitiilor art.78 alin.2 C.proc.civ., in materie contencioasa, cand raportul juridic dedus judecatii o impune, judecatorul va pune in discutia partilor necesitatea introducerii in cauza a altor persoane.
In cauza de fata, desi prima instanta a pus in discutia partilor necesitatea introducerii in cauza a tertului I care este mentionat in titlul de proprietate a carui nulitate o solicita, reclamantul nefiind de acord cu introducerea acestuia in cauza, in mod corect prima instanta a respins cererea.
Astfel, neintroducerea celuilalt mostenitor mentionat in titlul de proprietate face inadmisibila pronuntarea unei hotararii judecatoresti care sa-i afecteze drepturile acestuia, fiind un beneficiar al titlului de proprietate contestat, fara a fi parte in proces.
Este fara relevanta in cauza sustinerea reclamantului ca detine testamentul autentic din care rezulta ca este singurul proprietar al terenurilor in litigiu, intrucat acesta nu a solicitat introducerea in cauza si a fratelui sau mentionat pe titlul de proprietate si a carui nulitate se solicita pentru a se administra probatorii in contradictoriu cu acesta in vederea solutionarii pe fond a cauzei. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DECIDE

Respinge ca nefondat apelul declarat de apelantul reclamant  I C impotriva sentintei civile nr_. pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu in dosarul nr_. si in contradictoriu cu intimatele parate Comisia Locala B de Aplicare a Legii Fondului Funciar si Comisia Judeteana Gorj de Stabilire a Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor cu sediul in Tg-Jiu, judetul Gorj, avand ca obiect fond funciar.
Definitiva.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 10.02.2015, la Tribunalul Gorj.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri); Fondul funciar

Fond funciar.Actiune intemeiata pe art.III din Legea nr.169/1997 - Decizie nr. 192/2015 din data de 08.05.2015
Anulare sentinta cu retinere spre rejudecare. Incalcarea principiului disponibilitatii si al contradictorialitatii. - Decizie nr. 691/2015 din data de 28.05.2015
Fond funciar.Exceptia lipsei interesului reclamantilor. - Decizie nr. 230/2015 din data de 09.06.2015
Punere in executare a sentintei in granituire.Posibilitatea de a fi pusa in executare de catre oricare dintre parti - Decizie nr. 780/2015 din data de 11.06.2015
Timbraj. Examinarea cu prioritate a exceptiei netimbrarii apelului. - Decizie nr. 1052/2014 din data de 15.10.2014
Recurs tardiv. Formularea cererii de recurs in termenul indicat in hotarare - Decizie nr. 198/2015 din data de 13.05.2015
Contestatie la executare. Apel tardiv. - Decizie nr. 600/2015 din data de 12.05.2015
Art.453 si urm.c.p.civ.Cheltuieli de judecata. Punere in intarziere. - Decizie nr. 508/2015 din data de 22.04.2015
Suspendare apel pentru lipsa partilor - Decizie nr. Incheiere din data de 24.06.2015
Admiterea contestatiei si a cererii de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 193/2015 din data de 19.05.2015
Admiterea contestatiei si a cererii de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 194/2015 din data de 19.05.2015
Actiune in constatare - Sentinta comerciala nr. 279/2015 din data de 21.04.2015
Constatare nulitate act - Decizie nr. 209/2015 din data de 18.05.2015
Temeiul prevazut de art. 16 lit. a C.pr.pen. Fapta nu exista. - Sentinta penala nr. 27/2015 din data de 31.03.2015
Retragerea cererii de liberare conditionata. - Sentinta penala nr. 102/2015 din data de 17.03.2015
Calea de atac poate fi exercitata doar de par?ile din dosar, mandatarul uneia dintre par?i nu poate formula apel in nume propriu ci doar in numele ?i pentru mandantul sau - Decizie nr. 431/2015 din data de 03.04.2015
Respectarea principiului disponibilita?ii . solu?ionarea cauzei in limitele investirii - art 22 alin 6 Cproc.civ. - Decizie nr. 309/2015 din data de 12.03.2015
Lipsa semnaturii pe cererea de apel atrage nulitatea caii de atac declarata - art 470 C.proc.civ. - Decizie nr. 405/2015 din data de 01.04.2015
Obligativitatea instan?ei de a solu?iona cu prioritate excep?iile de procedura sau de fond care fac inutila administrarea de probe sau cercetarea in fond a cauzei - Decizie nr. 421/2015 din data de 02.04.2015
Reconstituirea dreptului de proprietate legea 18/1991 - Decizie nr. 307/2015 din data de 11.03.2015