InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Deschiderea procedurii insolventei formulata de debitoare

(Hotarare nr. 8/2015 din data de 04.02.2015 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri); Faliment | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Dosar nr. _.                                                                              Cod operator: 2443
R O M A N I A
TRIBUNALUL GORJ
SECTIA A II-A CIVILA
INCHEIEREA NR_.
Sedinta din camera de consiliu de la __.
Completul compus din:
Judecator sindic _..
Grefier __..

Pe rol fiind judecarea cererii de deschidere a procedurii insolventei formulata de debitoarea _..
La apelul nominal facut in sedinta din camera de consiliu au raspuns pentru debitoarea _ consilier juridic _. si consilier juridic _.
Procedura legal indeplinita, fara citarea partilor.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza judecatorului sindic ca s-au depus la dosar, prin serviciul registratura, cerere de renuntare la judecata formulata de _, cerere de interventie voluntara principala in cererea de declansare a procedurii insolventei debitoarei formulata de _.
In sala de judecata s-au aflat si consilier juridic _ pentru _, avocat _ pentru _ si _, avocat _ pentru _.
Fata de aceasta prezenta in sala de judecata, judecatorul sindic a facut urmatoarele precizari:
In conformitate cu dispozitiile att.66 alin.6 si 7 din Legea nr.85/2014 in cazul aflarii pe rol a cererii de deschidere a procedurii insolventei formulata de debitor, toate cererile creditorilor se vor inregistra direct la cererea debitorului.
In cauza, cererea de deschidere a procedurii insolventei formulata de debitoarea _ a fost inregistrata in sistemul Ecris, primind numarul _, iar cererea de deschidere a procedurii aceleasi debitoare, formulata de creditoarea _ a fost inregistrata, in conditiile textelor legale mentionate anterior, in dosarul avand ca obiect cererea debitoarei. De asemenea, orice cerere a oricarui creditor, instanta facand referire la creditorii aflati in sala de judecata, se vor inregistra in acest dosar, insa se va face aplicabilitatea art. 66 alin.7, teza a II a coroborat cu art. 66 alin. 10 din legea insolventei, in care sens cererile ce se vor depune de reprezentatii creditorilor prezenti se vor inregistra in dosar, dar se va proceda la judecarea cererii debitoarei in camera de consiliu, in procedura necontencioasa, urmand ca cererile creditorilor , in functie de respingerea sau admiterea cererii debitoarei sa fie disjunse si inregistrate separat sau, dupa caz, calificate ca fiind declaratii de creante.
Consilier juridic _depune la dosar cerere de interventie.
Avocat _ pentru _ si _ depune la dosar cereri de deschidere a procedurii insolventei debitoarei _.
Avocat _ pentru _ a depus la dosar cerere de interventie voluntara principala in cererea de declansare a procedurii insolventei debitoarei formulata de _.
In conformitate cu art. 66 alin.6 si alin.10 din Lege anr.85/2014, judecatorul sindic dispune ca in sedinta de camera de consiliu sa ramana numai reprezentatii debitoarei _, restul persoanelor sa paraseasca sala.
Tribunalul Gorj — Sectia a II a Civila, in conformitate cu art. 529 c.proc.civ. declara ca este competent in solutionarea prezentei cereri de deschiderea procedurii insolventei debitoarei _, avand in vedere dispozitiile art.41 alin.l si 2 coroborate cu art. 5 pct. 57 din Legea nr.85/2014, precum si certificatul constatator nr. _ emis de ORC de pe langa _, procesul verbal din _ emis de _, motivele vor fi expus pe larg in considerentele hotararii.
Consilier juridic _ pentru debitoare a depus la dosar inscrisurile solicitate de instanta si a invederat cu privire la ultima situatie financiara ca aceasta este cea de pe anul 2013 intrucat potrivit normelor fiscale nu s-a putut intocmi situatia financiara pe anul 2014.
Constatandu-se cererea in stare de judecata, s-a acordat cuvantul:
Consilier juridic _ pentru debitoare a solicitat admiterea cererii de deschidere a procedurii insolventei si numirea in calitate de administrator judiciar a _ in consortiu cu _.

JUDECATORUL SINDIC

Prin cererea inregistrata la data de _. pe rolul Tribunalului Gorj - Sectia a Il-a Civila, sub nr. _, debitoarea _, cu sediul in oras _, str_, nr_, judetul _, sediul profesional si punct de lucru in _, CUI _, numar de ordine in registrul comertului _ a solicitat deschiderea procedurii generale a insolventei in temeiul art. 71, al.l din Legea nr. 85/2014.
In raport de disp. art. 66, al.l 1 din Legea nr. 85/2014, se solicita sa se dispuna, in camera de consiliu si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a oricaror proceduri de executare silita a bunurilor subscrisei pana la pronuntarea hotararii cu privire la cererea de deschidere a procedurii insolventei impotriva ...
De asemenea, se solicita ca, in temeiul art. 45, al. (1), lit. d si art. 66, alin. 6 din Legea nr. 85/2014, sa fie desemnata, in calitate de administrator judiciar, societatea de practicieni in insolventa _ cu sediul profesional in mun. _, str. _ nr_. jud. Gorj.
Cu titlu preliminar, referitor la competenta teritoriala a instantei, arata ca sediul profesional al societatii este in .., _nr_, jud. Gorj ( astfel cum rezulta din Certificatul constatator nr. _ emis de ORC de pe langa _, privind existenta activitatilor proprii de birou pentru societate), astfel ca instanta competenta prin aplicarea disp. art. 5 punctele 57 si 59, coroborat cu art. 41 al.l si 2 din Legea nr. 85/2014 este Tribunalul Gorj, Sectia a II-a Civila.
In motivarea cererii s-a aratat ca societatea a fost infiintata in anul _, in judetul Gorj, desfasurand la inceput activitatea de "Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun" si ulterior continuand cu activitati de exploatare forestiera si prelucrare material lemnos, productie si vanzare produse panificatie, transport intern si international de marfa, producerea si comercializarea de agregate minerale, prestari servicii cu utilaje diverse, etc.
Activitatea principala desfasurata in prezent este cea de "Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun".
In prezent societatea isi desfasoara activitatea preponderent in judetul Gorj, unde are si sediul profesional - mun. .., Aleea _ nr_., et. _, jud. Gorj, fiind locul in care functioneaza, intr-un mod verificabil de catre terti, conducerea activitatii economice a societatii realizandu-se la sediul indicat.
De asemenea, birourile specializate pe departamente de resort din cadrul _. se afla la acelasi sediu profesional, intreaga activitate de coordonare, evidenta, reprezentare, arhivare desfasurandu-se la _.
In orasul _, jud. _, unde se afla sediul social al firmei, se regaseste un singur birou, unde nu se desfasoara niciuna dintre activitatile mai sus enumerate.
Se precizeaza si faptul ca toate controalele efectuate de catre autoritatile statului, inclusiv _ prin _ si _, s-au desfasurat la sediul profesional situat in mun. _, Aleea .. nr.., jud. Gorj, astfel cum rezulta din extras Registru Unic de Control seria .. nr. _, anexat prezentei in copie certificata pentru conformitate cu originalul.
In concluzie, opineaza ca sediul profesional al _ astfel cum este definit de legiuitor este in _, Aleea _ nr_, jud. Gorj si competenta pentru solutionarea cererii de deschidere a procedurii insolventei este a Tribunalului Gorj, Sectia a Il-a Civila, conform art. 41 alin. 1 si 2 din Legea nr. 85/2014.
_. a constatat ca in patrimoniul sau exista un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichiditati si, din cauza insuficientei fondurilor banesti disponibile in patrimoniu, nu va putea plati datoriile exigibile catre creditorii sai. Prin urmare, societatea se afla in cazul unei insolvente vadite, intrucat nu a achitat in termen de 60 de zile, din cauza insuficientei fondurilor banesti disponibile, datoriile exigibile catre creditorii sai, bugetari, ipotecari si chirografari, astfel cum vom proba prin inscrisurile pe care le depunem in sustinerea cererii.
Datorita neplatii la termenele scadente a datoriilor fata de creditori, exista riscul acumularii de noi datorii accesorii in urmatorul interval de timp, care nu vor putea fi achitate, data fiind absenta lichiditatilor necesare.
In acest sens, se poate exemplifica prin faptul ca, in vederea recuperarii creantelor bugetare:
• la data de _, s-au instituit sechestre pentru bunuri imobile pentru suma de aproximativ _. lei ( procese-verbale de sechestru pentru bunuri imobile - nr. _ din ..;
• la data de _, cu adresa nr. ., _ a solicitat infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti apartinand debitorului _., pentru suma de _ lei.
• la data de _ au fost refuzate la piata mai multe instrumente de plata, din lipsa disponibil ( extras cont din _);
• nu s-a mai putut realiza plata drepturilor salariale scadente, din lipsa disponibil;
• avand in vedere neplata utilitatilor, furnizorul de energie electrica _, in intervalul _, a procedat la debransarea de la alimentarea cu energie electrica a tuturor punctelor de lucru ale debitoarei.
_ se confrunta cu o situatie economica dificila, motiv pentru care conducerea societatii a ajuns la concluzia ca se impune o reorganizare a societatii in urma careia sa fie achitate datoriile restante ale debitoarei conform unui program de plata a creantelor si, de asemenea, restructurarea operationala si financiara a societatii, conform unui plan de reorganizare.
La momentul actual, societatea are un numar de 1.798 salariati.
Situatia societatii nu s-a imbunatatit, fiind in imposibilitate de a mai face fata datoriilor catre furnizori, banci si bugetul de stat, inclusiv pe fondul unei scaderi a cifrei de afaceri. De asemenea, astfel cum rezulta din situatiile financiare anexate prezentei cereri, societatea nu o sa poata face fata datoriilor exigibile cu lichiditati la data scadentei.
In acest caz, se invedereaza ca din analiza conturilor societatii si a registrului de casa al debitoarei reiese faptul ca societatea este in stare de insolventa in conformitate cu prevederile art. 5 pct.29 din legea nr. 85/2014, unde este definit termenul de insolventa ca fiind "acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile, astfel:
a)insolventa debitorului se prezuma atunci cand acesta, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor; prezumtia este relativa;
b)insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei".‘"
Raportat la datoriile scadente ce au depasit termenul de 60 de zile este evident faptul ca societatea nu are suficient disponibil pentru acoperirea acestora.
De asemenea, vechimea datoriilor bugetare reiese inclusiv din faptul ca s-au instituit popriri de catre _asupra disponibilitatilor banesti si de asemenea prin faptul ca s-a procedat la infiintarea de sechestre pentru bunurile imobile din patrimonial debitoarei, toate aceste operatiuni realizandu-se de asemenea la sediul profesional.
Fata de cele prezentate mai sus, se apreciaza ca debitoarea are posibilitati reale de continuare a activitatii economice, avand in vedere contractele aflate in derulare precum si prin implementarea unor masuri de reducere a costurilor.
Se apreciaza ca, in conditiile in care datoriile acumulate catre buget si furnizori vor fi esalonate in baza unui plan de reorganizare, _. are posibilitati reale de redresare economica prin restructurarea activitatii ( sporirea veniturilor si diminuarea cheltuielilor).
Un alt argument in favoarea intentiei de reorganizare sub protectia legii privind procedura insolventei il reprezinta faptul ca, in aceasta perioada, debitorul este ferit de presiunea creditorilor deoarece, in temeiul art. 75 din Legea nr. 85/2014, se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale, astfel ca niciun creditor nu va mai putea actiona in judecata debitoarea ( societatea aflata in reorganizare judiciara) pentru recuperarea creantei sale.
Se mentioneaza faptul ca datoriile societatii, astfel cum rezulta din documentele atasate, depasesc valoarea prag de 40.000 lei prevazuta de art. 5, pct. 72 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
In temeiul art. 85 din Legea nr. 85/2014, se solicita instantei ca prin hotararea de deschidere a procedurii generale a insolventei sa dispuna pastrarea dreptului de administrare a societatii, constand in dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea - sub supravegherea administratorului judiciar, avand in vedere declararea intentiei noastre de reorganizare.
Pentru motivele expuse mai sus, se apreciaza ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de Legea nr. 85/2014, pentru ca instanta sa admita cererea si sa dispuna deschiderea procedurii de insolventa, astfel:
1. in conformitate cu disp. art. 66, alin. (1) din Legea nr. 85/2014 "Debitorul aflat in stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa. La cererea adresata tribunalului va fi atasata dovada notificarii organului fiscal competent cu privire la intentia de deschidere a procedurii insolventei."
2. Conform art. 5, pct. 29 din legea nr. 85/2014, "insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile, astfel:
a)insolventa debitorului se prezuma atunci cand acesta, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor; prezumtia este relativa;
b)insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei".
Astfel, in cauza este aplicabila prezumtia prevazuta de art. 5 pct. 29) din Legea 85/2014, intrucat desi au trecut mai mult de 60 de zile de la scadenta, nu au platit datoriile fata de creditorii nostri, din cauza insuficientei fondurilor banesti disponibile.
Apreciaza ca raportat la starea actuala a patrimoniului, respectiv la insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile, a certitudinii insolventei, cererea este intemeiata.
In vederea revigorarii activitatii societatii, isi manifesta intentia de intrare in reorganizare, considerand ca se impune depunerea unui plan de reorganizare, cu scopul de a achita datoriile creditorilor, esalonat.
De asemenea, potrivit disp. art. 67, lit. n din Legea nr. 85/2014, se depune alaturat prezentei dovada notificarii organului fiscal competent.
In concluzie, se solicita urmatoarele: admiterea cererii formulate si deschiderea procedurii generale a insolventei prevazute de Legea nr. 85/2014 impotriva _; desemnarea in calitate de administrator judiciar al _. a societatii de practicieni in insolventa _, cu sediul profesional in mun. _, str. _ nr_, _, jud. Gorj.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 38, alin 1 art.66, 67, 71 si 85 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. In dovedirea sediului profesional:
- Certificat constatator nr. _ emis de ORC pentru "activitati proprii de birouri pentru societate la sediul secundar din _, str. _, nr. _, jud. Gorj (Punct de lucru);
- Extras Decizie de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala pentru persoane juridice nr. _ pentru _ cu domiciliul fiscal Sat _, corn. _, jud. Gorj
- Adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti nr. _. infiintata de _;
- Extras cont emis de _ sucursala Tg-Jiu din data de _;
- Extras cont emis de _sucursala Tg-Jiu din data de _;
- Extras REGISTRUL UNIC DE CONTROL - seria _ nr. _ - dovada realizarii controalelor la Tg-Jiu, jud. Gorj;
- Proces verbal _ nr. _Tg-Jiu nr. _ - loc realizare act de control _, Aleea _, nr. _, jud. Gorj;
- Proces verbal _nr. _ nr. _. - loc realizare act de control Tg-Jiu, str. _, nr. _, jud. Gorj
- Proces verbal _ nr. _ Tg-Jiu nr. _ - loc realizare act de control Tg-Jiu, Aleea _, nr. ., jud. Gorj
- Proces verbal de sechestru pentru bunuri imobile instituit de _ la data de _ sub nr. _, incheiate la _, aleea _, nr. _, jud. Gorj
- Certificat constatator emis de ORC sub nr. _. la data de _.
In dovedirea cererii de deschidere a procedurii insolventei - in conformitate cu prevederile art. 67, alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa:
• Dovada notificarii organului fiscal competent cu privire la intentia de deschidere a procedurii insolventei, conform art. 66 alin. 1 si art. 67 alin. 1 lit n din Legea 85/2014;
• Ultima situatie financiara anuala certificata de catre administrator si cenzor/auditor pentru anul anterior deschiderii procedurii insolventei - conform art. 67 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 85/2014;
• balanta contabila de verificare pentru luna precedenta datei inregistrarii prezentei cereri, conform art. 67 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 85/2014;
• lista completa a tuturor bunurilor debitorului, incluzand toate conturile si bancile prin care debitorul isi ruleaza fondurile; pentru bunurile grevate se vor mentiona datele din registrele de publicitate, conform art. 67 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 85/2014;
• lista numelor si a adreselor creditorilor, oricum ar fi creantele acestora: certe sau sub conditie, lichide ori nelichide, scadente sau nescadente, necontestate ori contestate, aratandu-se suma, cauza si drepturile de preferinta, conform art. 67 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 85/2014;
• lista cuprinzand platile si transferurile patrimoniale efectuate de debitor in cele 6 luni anterioare inregistrarii cererii introductive, conform art. 67 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 85/2014
• contul de profit si pierdere pe anul anterior depunerii cererii, conform art. 67 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 85/2014;
• Declaratie pe proprie raspundere ca societatea nu face parte dintr-un grup de interes economic sau lista membrilor grupului de interes economic, sau dupa caz, a asociatilor cu raspundere nelimitata, pentru societatile in nume colectiv si cele in comandita, conform art. 67 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 85/2014; ,
• Declaratie prin care debitorul isi arata intentia de reorganizare, conform art. 67 alin. 1 lit. g) din Legea nr. 85/2014;
• Descriere sumara a modalitatilor privind reorganizarea conform art. 67 alin. 1 lit. h) din Legea nr. 85/2014;
• declaratie pe propria raspundere autentificata la notar ori certificata de un avocat, sau un certificat de la registrul societatilor agricole ori, dupa caz, oficiul registrului comertului sau alte registre in a carui raza teritoriala se afla sediul profesional/sediul social, conform art. 67 alin. 1 lit. i) din Legea nr. 85/2014 (din care sa rezulte daca debitorul a mai fost supus procedurii de reorganizare intr-un interval de 5 ani anterior formularii cererii introductive);
• declaratie pe propria raspundere conform art. 67 alin. 1 lit. j) din Legea nr.85/2014 (din care sa rezulte ca el sau administratorii, directorii si/sau actionarii/asociatii/asociatii comanditari care detin controlul debitorului nu au fost condamnati definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate contra patrimoniului, de coruptie si de serviciu, de fals, precum si pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 22/1969, cu modificarile ulterioare, Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 78/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 656/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 241/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, si infractiunile prevazute de prezenta lege in ultimii 5 ani anterior deschiderii procedurii);
• Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca societatea nu este tranzactionata pe o piata a valorilor mobiliare conform art. 67 alin. 1 lit. k) din Legea nr. 85/2014;
• Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca societatea nu este membru al unui grup de societati/ sau ca este, cu precizarea acestora, conform art. 67 alin. 1 lit. 1) din Legea nr. 85/2014
• dovada Codului Unic de inregistrare, conform art. 67 alin. 1 lit. m) din Legea nr.85/2014.
La data de _ debitoarea _ a depus cerere de modificare a cererii introductive de instanta prin care intelege sa modifice capatul de cerere prin care solicita numirea administratorului judiciar _ si solicita sa fie desemnati in calitate de administratori judiciari, potrivit art. 45 alin.l lit. d si a art. 66 alin.6 din Legea nr.85/2014, societatea _ si _, potrivit ofertei comune si a protocolului anexate.
Judecatorul sindic, analizand actele si lucrarile dosarului, constata si retine :
In practicaua prezentei hotarari judecatoresti s-a retinut ca Tribunalul Gorj - Sectia a II a Civila s-a declarat competent in solutionarea cererii de deschidere a procedurii insolventei debitorului _., urmand a se prezenta pe larg motivele in considerentele hotararii, acestea fiind urmatoarele:
Art.41 alin. 1 din Lege anr.85/2014 prevede ca toate procedurile prevazute de prezentul capitol, cu exceptia apelului, sunt de competenta tribunalului sau, daca este cazul, a tribunalului specializat in a carui circumscriptie debitorul si-a avut sediul social/profesional cel putin 6 luni anterior datei sesizarii instantei, iar aliniatul 2 prevede ca sediul social/profesional al debitorului este cel cu care figureaza acesta in registrul comertului, respectiv in registrul societatilor agricole sau in registrul asociatilor si fundatiilor; in cazul in care sediul a fost schimbat cu mai putin de 6 luni anterior depunerii cererii de deschidere a procedurii insolventei, sediul social/profesional al debitorului este cel cu care acesta figura la registrul comertului, respectiv in registrul societatilor agricole sau in registrul asociatiilor si fundatiilor inainte de schimbare.
Termenul de sediu este definit de dispozitiile art. 5 pct .57 din Legea nr.85/2014 in sensul ca sediul este orice punct de lucru in care debitorul exercita, cu mijloace umane si materiale si cu caracter netranzitoriu, o activitate economica sau o profesie independenta.
Definirea termenului de sediu este un element de noutate al legii insolventei, neavand corespondent in vechea reglementare, Legea nr.85/2006. Se apreciaza ca legiuitorul a intentionat, in scopul respectarii caracterului de celeritate a procedurii insolventei in conformitate cu art. 40 alin.2 din Legea nr.85/2014, ca procedura sa fie parcursa in circumscriptia tribunalului unde debitorul desfasura preponderent activitatea sa economica, unde, de altfel , se afla documentele financiar-contabile si averea debitorului.
Debitoarea _ figureaza cu sediul secundar in Municipiul _, str. Aleea _, nr_. , jud. Gorj, sediu inregistrat in registrul comertului cu cel putin 6 luni anterioare formularii prezentei cereri, cum prevede art.41 alin.2, fapt ce rezulta din certificatul constatator nr. _ din _ emis de ORC de pe langa _ (fila 25 din dosar vol.I). Conform mentiunilor din acest inscris debitorul _ are inregistrat sediu secundar pentru "activitati proprii de birou pentru societate".
De asemenea, debitoarea isi desfasoara activitate economica in cea mai mare parte pe raza judetului Gorj, unde isi are sediul secundar declarat, fapt ce rezulta din procesul verbal din _ emis de _ (fila 41 din dosar vol.I).
Conform acestui inscris, debitorul _ a derulat operatiuni bancare numai prin conturile sucursalelor din Tg Jiu ale institutiilor bancare, biroul de contabilitate si arhiva se afla la etajul _ al sediului administrativ din _, str. _, nr_jud. Gorj.
Trebuie mentionat ca debitorul face parte dintr-un grup de societati, solicitand, totodata, deschiderea procedurii unei altei societati din grup, respectiv _, cu sediul declarat in registrul comertului in _, str. _, nr_., jud. Gorj.
Pe fond, cererea debitorului _ privind deschiderea procedurii insolventei este intemeiata.
Debitorul _ a depus la dosar documentele prev. de art. 67 din Legea nr.85/2014.
Se constata ca sunt indeplinite conditiile prev. de art.71 raportat la art. 66 din Lege anr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa .
Potrivit art.66 alin.4 din Legea nr.85/2014 debitorul in cazul caruia aparitia starii de insolventa este iminenta va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentului titlu.
Din inscrisurile anexate cererii debitoarei, in special inscrisurile de instituire a masurii asiguratorii-sechestru bunurilor debitorului, de catre organele fiscale pentru neplata datoriei, dar si extrasele de cont din care rezulta refuzul la plata, din lipsa de disponibilitati, a unor instrumente bancare, s-a dovedit starea de insolventa iminenta in sensul art.29 alin.l lit.b din lege.
Ca urmare, se va admite cererea debitoarei, se va deschide procedura generale a debitorului _..
In conformitate cu art.45 lit.d din lege, va fi desemnat administratorul judiciar solicitat de debitoare, _ in consortiu cu _, conform ofertei depuse la dosar.

PENTRU ACESTE MOTIVE
 IN NUMELE LEGII

DISPUNE

Admite cererea de deschidere a procedurii insolventei formulata de debitoarea _, cu sediul in oras _, str_., nr_, judetul _, sediul profesional si punct de lucru in _, Aleea _, nr_, et_., judetul Gorj, CUI _., numar de ordine in registrul comertului _.
In temeiul art.71 raportat la art. 66 din Legea nr.85/2014 .
Dispune deschiderea procedurii generale a insolventei  debitoarei _.
In temeiul art.73 din Legea nr.85/2014;
Numeste administrator judiciar provizoriu _ in consortiu cu _ care va indeplini atributiile prevazute de art.58 din lege cu o retributie lunara de _ lei din averea debitoarei.
In temeiul art.73 si art. 99 din Legea nr.85/2014;
Dispune efectuarea de catre administratorul judiciar a notificarilor prev. de art. 100 din lege, precum si notificarea deschiderii procedurii creditorilor si Oficiului Registrului Comertului, potrivit prevederilor Codului de procedura civila si publicarea, pe cheltuiala averii debitorului intr-un ziar de larga circulatie si in Buletinul Procedurilor de Insolventa .
In temeiul art.39 alin.2 din Legea nr.85/2014;
Dispune deschiderea de catre debitor a unui cont bancar din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii. In caz de neindeplinire a atributiei, contul va fi deschis de catre administratorul judiciar, iar in lipsa disponibilitatilor in cont se va utiliza fondul de lichidare.
In temeiul art. 71 alin.2 din Lege anr.85/2014
Termenul limita pentru depunerea de catre creditori a opozitiilor la incheierii de deschidere a procedurii este de 10 zile de la primirea notificarii, iar termenul de solutionare a opozitiilor este de 5 zile de la data expirarii termenului de depunere a acestora.
In temeiul art. 58 din Lege anr.85/2014
Fixeaza termen pentru depunerea primului raport la data de _. in temeiul art. 100 din Lege anr.85/2014;
Fixeaza termenul limita pentru depunerea cererilor de creante la data de _
 Fixeaza termenul limita pentru verificarea creantelor, intocmirea, afisarea si publicarea in BPI a tabelului preliminar al creantelor la data de _.
Fixeaza termenul pentru intocmirea si afisarea tabelului definitiv la data de _ . In temeiul art. 111 alin.2 din Legea nr.85/2014
Termenul pentru formularea contestatiilor la tabelul de creante este de 7 zile de la publicarea in BPl a tabelului preliminar.
In temeiul art.76 din Legea nr.85/2014
Dispune comunicarea prezentei sentinte Judecatoriei _, jud. _ si Judecatoriei _, jud. _ in vederea aplicarii prev. art. 75 din legea insolventei.
Califica ca fiind declaratii de creanta cererile de deschidere a procedurii insolventei debitoarei formulate de creditorii _, _, _, _ .
Acorda termen de procedura la data de _ pentru judecarea cererii de renuntare la judecarea cererii de deschidere a procedurii insolventei formulata de _.
Cu apel in termen de 07 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica de la _, la Tribunalul Gorj. Judecator sindic,
___. Grefier,
__
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri); Faliment

Fond funciar.Actiune intemeiata pe art.III din Legea nr.169/1997 - Decizie nr. 192/2015 din data de 08.05.2015
Anulare sentinta cu retinere spre rejudecare. Incalcarea principiului disponibilitatii si al contradictorialitatii. - Decizie nr. 691/2015 din data de 28.05.2015
Fond funciar.Exceptia lipsei interesului reclamantilor. - Decizie nr. 230/2015 din data de 09.06.2015
Punere in executare a sentintei in granituire.Posibilitatea de a fi pusa in executare de catre oricare dintre parti - Decizie nr. 780/2015 din data de 11.06.2015
Timbraj. Examinarea cu prioritate a exceptiei netimbrarii apelului. - Decizie nr. 1052/2014 din data de 15.10.2014
Recurs tardiv. Formularea cererii de recurs in termenul indicat in hotarare - Decizie nr. 198/2015 din data de 13.05.2015
Contestatie la executare. Apel tardiv. - Decizie nr. 600/2015 din data de 12.05.2015
Art.453 si urm.c.p.civ.Cheltuieli de judecata. Punere in intarziere. - Decizie nr. 508/2015 din data de 22.04.2015
Suspendare apel pentru lipsa partilor - Decizie nr. Incheiere din data de 24.06.2015
Admiterea contestatiei si a cererii de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 193/2015 din data de 19.05.2015
Admiterea contestatiei si a cererii de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 194/2015 din data de 19.05.2015
Actiune in constatare - Sentinta comerciala nr. 279/2015 din data de 21.04.2015
Constatare nulitate act - Decizie nr. 209/2015 din data de 18.05.2015
Temeiul prevazut de art. 16 lit. a C.pr.pen. Fapta nu exista. - Sentinta penala nr. 27/2015 din data de 31.03.2015
Retragerea cererii de liberare conditionata. - Sentinta penala nr. 102/2015 din data de 17.03.2015
Calea de atac poate fi exercitata doar de par?ile din dosar, mandatarul uneia dintre par?i nu poate formula apel in nume propriu ci doar in numele ?i pentru mandantul sau - Decizie nr. 431/2015 din data de 03.04.2015
Respectarea principiului disponibilita?ii . solu?ionarea cauzei in limitele investirii - art 22 alin 6 Cproc.civ. - Decizie nr. 309/2015 din data de 12.03.2015
Lipsa semnaturii pe cererea de apel atrage nulitatea caii de atac declarata - art 470 C.proc.civ. - Decizie nr. 405/2015 din data de 01.04.2015
Obligativitatea instan?ei de a solu?iona cu prioritate excep?iile de procedura sau de fond care fac inutila administrarea de probe sau cercetarea in fond a cauzei - Decizie nr. 421/2015 din data de 02.04.2015
Reconstituirea dreptului de proprietate legea 18/1991 - Decizie nr. 307/2015 din data de 11.03.2015