InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Daune interese pentru neexecutarea obligatiei de punere in posesie, amplasament situat pe raza altei localitati

(Decizie nr. 1193 din data de 04.06.2010 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

 Judecatoria Iasi, prin sentinta civila nr. 399/12.02.2010, respinge ca nefondata cererea formulata de reclamanta Parohia Gura Badilitei, com. Vanatori, jud. Iasi in contradictoriu cu paratul Primarul comunei Vanatori.
  Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca reclamanta Parohia G. B. a chemat in judecata pe paratul Primarul comunei Vanatori solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta debitoarea Comisia locala Vanatori sa fie obligata la plata sumei de 30.000 lei cu titlu de daune interese si sa se fixeze suma datorata statului cu titlu de amenda de catre aceasta.
  In motivarea cererii reclamanta arata ca prin sentinta civila 1611/28.06.2007 a Judecatoriei Pascani Comisia locala Vanatori a fost obligata la punerea in posesie cu 5 ha teren pe raza comunei Vanatori.
  Cum aceasta obligatie nu a fost indeplinita de buna voie, reclamanta s-a adresat executorului judecatoresc, care a emis o somatie, insa debitoarea tot nu a inteles sa-si execute obligatia.
  Prin incheierea din 25.02.2009 debitoarea a fost obligata la plata unei amenzi civile in favoarea statului.
  Cum nici pana in prezent obligatia nu a fost executata, reclamanta solicita admiterea plangerii.
 Instanta a retinut ca actiunea este neintemeiata, deoarece Comisia locala Vanatori nu se afla in culpa pentru neexecutarea dispozitiilor sentintei civile 1611/2007. Astfel, vechiul amplasament al terenului se afla in prezent pe raza administrativ teritoriala a mun. Pascani, astfel ca, in mod evident, Comisia Vanatori nu poate proceda la punerea in posesie pe acest amplasament.
 Comisia Vanatori a propus reclamantei atribuirea unor alte amplasamente, pe care aceasta le-a refuzat.
 Pe de alta parte, prin sentinta 1611/2007 Comisia locala Vanatori a fost obligata la punerea in posesie, iar prin incheierea nr. 63/25.02.2009 tot aceasta a fost obligata la plata unei amenzi civile.
 Prin urmare, calitatea de debitor in sensul dispozitiilor art. 5803 al. 2 C.pr.civ., o are Comisia locala Vanatori, astfel ca nu se poate dispune obligarea Primarului la plata amenzii civile si a daunelor interese, chiar daca acesta are calitatea de presedinte a Comisiei locale de fond funciar, intrucat nu are si calitatea de debitor.
 In termen legal, impotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamanta Parohia G. B., socotind-o nelegala si netemeinica, aratand ca Suprafata de teren de 5 ha este libera, dar Comisia locala Vanatori de fond funciar refuza in continuare punerea in posesie, motivand ca acest teren se afla pe raza administrativ teritoriala a municipiului Pascani.
 Situatia aceasta este insa lamurita prin sentinta civila ce constituie titlul executoriu, sentinta prin care s-a admis exceptia lipsei calitatii procesuale Pasive a Comisiei municipale Pascani, retinandu-se ca nu aceasta parata a facut reconstituirea, iar terenul nu este pe raza municipiului Pascani, si a fost admisa actiunea in contradictoriu cu Comisia locala Vanatori de fond funciar, fiind obligata aceasta comisie sa o puna pe reclamanta in posesie cu suprafata de 5 ha teren pe vechiul amplasament, conform hotararii Comisiei judetene Iasi nr. 70 din 26.01.2010. Intimata a achiesat la hotararea judecatoreasca, nedeclarand recurs, iar in prezent refuza in mod nejustificat punerea ei in executare.
 Tribunalul, examinand cauza din prisma criticelor formulate si potrivit art. 304 indice 1 Cod procedura civila, constata ca recursul nu este fondat.
 Doua sunt cererile pe care reclamanta Parohia G. B. le-a dedus judecatii prin actiunea formulata.
 Prima dintre ele vizeaza obligarea paratului Primarul comunei Vanatori la plata de daune interese generate de neindeplinirea obligatiei de punere in posesie stabilita prin titlul executoriu reprezentat de sentinta civila nr. 1611/2007 a Judecatoriei Pascani.
 Din actele cauzei rezulta ca recurenta detine un act primar de reconstituire - Hotararea nr. 70/2001 a Comisiei judetene Iasi de fond funciar - pentru suprafata de 5 ha teren pe raza comunei Vanatori, o hotarare judecatoreasca, investita cu formula executorie, prin care Comisia locala Vanatori a fost obligata sa o puna in posesie cu suprafata de 5 ha pe vechiul amplasament, conform hotararii nr. 70/2001 a Comisiei judetene si o incheiere prin care Comisia locala Vanatori a fost obligata la plata de amenzi civile pe zi de intarziere pana la indeplinirea obligatiei de a face stabilita prin sentinta civila nr. 1611/2007 a Judecatoriei Pascani.
 Rezulta, de asemenea, ca recurenta s-a adresat executorului judecatoresc pentru executarea silita a sentintei civile nr. 1611/2007 si ca intimata a fost somata sa aduca la indeplinire obligatia stabilita prin titlul executoriu.
 Comisia locala de fond funciar Vanatori, la randul sau, face dovada ca a convocat recurent, prin adresa nr. 535/2009, la sediul Primariei Vanatori pentru stabilirea modalitatii de punere in posesie, iar la data de 2115 din 11.06.2009 a incheiat un proces verbal, semnat si de catre reprezentantul recurentei, care consemneaza ca s-au propus recurentei doua amplasamente, iar aceasta le-a refuzat.
 Aspectul care este evident ca a generat situatie litigioasa de fata il reprezinta amplasamentul terenului reconstituit recurentei, Comisia locala de fond funciar aratand ca acest amplasament este pe raza administrativ teritoriala a municipiului Pascani, iar recurenta sustinand, prin motivele de recurs, ca acesta se afla, potrivit titlului executoriu, in comuna Vanatori.
 Tribunalul retine ca prin titlul executoriu s-a stabilit intr-adevar, obligatia Comisiei locale Vanatori de a pune in posesie pe recurenta cu suprafata de 5 ha pe vechiul amplasament potrivit Hotararii Comisiei judetene Iasi - prin care suprafata de 5 ha este reconstituita pe raza comunei Vanatori.
 Hotararea judecatoriei Pascani a devenit irevocabila pentru ca nici una dintre parti nu a declarat recurs, desi recurenta formulase actiune de punere in posesie si in contradictoriu cu Comisia municipala Pascani , iar din considerentele titlului executoriu rezulta ca a sustinut in proces ca terenul se afla in orasul Pascani.
 Prin urmare, Comisia locala Vanatori are, potrivit titlului executoriu, dar si potrivit legii (art. 22 din Legea nr. 1/2000, completata si modificata, art. 12, 51-59 din Legea nr. 18,1991, republicata, cu modificari, art. 5 s.u. din Regulamentul aprobat prin H.G. 890/2005), obligatia de a o pune in posesie pe recurenta cu teren pe raza sa de competenta, neputand fi obligata sa indeplineasca aceasta operatiune pe raza de competenta a altei comisii locale de fond funciar. De altfel, titlul executoriu este clar in aceasta privinta.
 Or, in cauza, Comisia locala Vanatori a facut dovada ca a propus recurentei doua amplasamente pe raza sa de competenta, in vederea punerii in posesie si ca acestea au fost refuzate, fara a rezulta din procesul verbal incheiat cu acel prilej ca vechiul amplasament al terenului se afla in Vanatori, pentru a se putea retine o fapta culpabila, generatoare de prejudicii, in sensul art. 998 Cod civil, in sarcina Comisiei locale Vanatori.
 Actul primar de reconstituire - in speta hotararea Comisiei judetene de fond funciar nr. 70/2001- este definitoriu pentru stabilirea amplasamentul si finalizarea procedurii de reconstituire, aspect pe care si instanta care a pronuntat titlul executoriu l-a avut in mod evident in vedere, si cata vreme acesta stabileste indreptatirea recurentei pe raza comunei Vanatori si nu este modificat, urmatoarele etape ale procedurii de reconstituire - respectiv punerea in posesie, intocmirea documentatiei si eliberarea titlului de proprietate - au ca obiect teren ce se afla pe raza comunei Vanatori.
 In cauza se remarca si faptul ca intimata a propus recurentei si o medierea a situatiei, in vederea solutionarii ei, de catre Prefectul Judetului Iasi - presedintele Comisiei judetene de fond funciar, care ar fi putut conduce la identificarea modalitatii de acordare a situatiei actuale a terenului cu actul primar de reconstituire, dar nu rezulta ca recurenta a dat curs acestei propuneri.
 In fine, prima instanta sesizeaza, de asemenea, corect, ca nu exista intocmai o identitate intre persoana chemata in judecata ca si parat - Primarul comunei Vanatori si debitorul obligatiei de punere in posesie, potrivit titlului executor, respectiv Comisia locala de fond funciar Vanatori, chiar daca primul indeplineste, potrivit legii, functia de presedinte al celei de a doua.
 In aceste conditii, solutia primei instante este data cu o corecta aplicare a legii, nefiind incident motivul de modificare prevazut de art. 304 pct.9 Cod procedura civila.
 Un al doilea capat de cerere formulat de reclamanta vizeaza fixarea sumei datorate statului cu titlu de amenda de catre Comisia locala de fond funciar Vanatori, iar in cererea de recurs se pretinde schimbarea solutiei si sub acest aspect, cererea fiind respinsa de catre prima instanta.
 Tribunalul constata ca solutia primei instante nu poate fi cenzurata in aceasta privinta, pentru ca este irevocabila, potrivit art. 580 indice 3 alin.(2) Cod procedura civila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010