InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Mures

Rectificare carte funciara

(Hotarare nr. 176 din data de 23.06.2010 pronuntata de Tribunalul Mures)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Tribunalul Mures | Jurisprudenta Tribunalul Mures


Pe rol fiind judecarea apelului declarat de petenta I.L. domiciliata in  Reghin, str. Lupului, nr.2, jud. Mures, impotriva Sentintei civile nr.1823 din 9 decembrie 2009 pronuntata de Judecatoria Reghin in dosar nr.1697/289/2009.
La apelul nominal facut in sedinta publica  se constata lipsa partilor.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei dupa care:
Se constata depuse la dosar prin registratura instantei la data de 22 iunie 2010, concluzii scrise din partea apelantei.
Mersul dezbaterilor si sustinerile in fond ale partilor au fost consemnate in incheierea de sedinta din data de 17 iunie 2010, incheiere ce face parte integranta din prezenta, cand s-a dispus amanarea pronuntarii deciziei pentru data de 23 iunie 2010.

T R I B U N A L U L

Prin  sentinta civila nr. 1823/ 9 decembrie 2009 , pronuntata de Judecatoria Reghin  in dosarul 1697/289/2009 a fost respinsa  cererea formulata de reclamanta I.L.  in contradictoriu cu paratii C.F. M. si SC ------SA, avand ca obiect rectificare carte funciara.
Pentru a pronunta aceasta hotarare , prima instanta a retinut ca prin cererea dedusa judecatii, reclamanta a solicitat rectificarea inscrierii privind dreptul de proprietate asupra imobilului situat in Reghin str. Lupului nr. 2, inscris in CF 811 Reghin, apreciind ca aceste inscrieri s-au facut in mod abuziv .
Instanta a aratat ca prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. 407/200 incheiat intre reclamanta si sotul acesteia, in calitate de vanzatori si parata de rand 1 in calitate de cumparatoare s-a vandut "intregul imobil situat administrativ in mun. Reghin, str. Lupului nr. 2, judetul Mures casa de locuit din lemn cu fundatie de beton acoperita cu tigla compusa din 2 camere una bucatarie una camara si antreu impreuna cu terenul aferent constructiei in suprafata de 868 mp inscris in cartea funciara nr. 811 Reghin sat,nr. de ordine A+1 nr. topografic 592/21 ...“.
In drept, potrivit 34 din  D.L.  115/1938 "Rectificarea unei intabulari sau inscrieri provizorii se va cere de orice persoana interesata: 1. Daca inscrierea sau titlul in temeiul caruia s-a savarsit nu au fost valabile. 2. Sau daca prin inscriere, dreptul a fost gresit calificat. 3. Sau daca nu mai sunt intrunite conditiunile de existenta ale dreptului inscris, sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea“ iar art.  35  din D.L.  115/1938 prevede  ca o   asemenea  rectificare  se  poate  face  numai  in temeiul unei hotarari judecatoresti  desavarsite, adica irevocabila.
Aceleasi  dispozitii   se regasesc  si in art. 351 din Legea  nr. 7/1996  republicata, cazuri la care se adauga rectificarea prin  declaratie  autentica,  in  cazul  rezolvarii   pe cale  amiabila   a  rectificarii.
Instanta a constatat ca   in  cauza nu se regaseste nici una din situatiile   prevazute de dispozitiile legale  sus  mentionate  pentru  a  putea  dispune  rectificarea  solicitata de reclamanta. Dreptul de proprietate a fost inscris in baza contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 407/2000, contract prin care s-a vandut "intregul imobil“ de la numarul administrativ nr. 2 din strada Lupului. Decizia nr. 23/R/11.01.2002 nu este un act apt de a permite rectificare cartii funciare cat timp din aceasta hotarare nu rezulta ca "inscrierea sau titlul in temeiul caruia s-a savarsit nu au fost valabile“, respectiv contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. 407/2000, cum dispune art. 34 pct. 1 din D.L.  115/1938, fiind o hotarare data intr-o actiune in evacuare in care reclamanta a avut calitatea de parata.
 Impotriva acestei hotarari a declarat  recurs reclamanta, aratand ca in fapt aceasta impreuna cu  sotul ei  nu au vandut  intregul imobil  in care au locuit in favoarea lui  C.F. M..
Ulterior  recurenta a depus o detaliere a declaratiei de recurs, aratand ca in mod gresit instanta de fond a respins cererea de rectificare a inscrierii in cartea funciara, intrucat aceasta inscriere s-a facut contrar celor  dispuse prin decizia nr. 23/R/ 11 .01.2002 a Curtii de  Apel Tg. Mures prin care s-a mentinut dreptul de proprietate al sotilor Nicoara asupra unei camere de locuit  din imobilul situat in Reghin , str. Lupului, nr. 2  reclamanta recurenta ( fosta Nicoara ), impreuna cu sotul ei au vandut  paratei intimate   imobilul din Reghin, str. Lupului, nr. 2, compus din doua camere , una bucatarie, o camara si antreu , asa cum reiese din cuprinsul contractului de vanzare - cumparare, prin urmare nu intregul imobil .
In drept au fost invocate prevederile art. 304 pct. 9, art. 299-316 Cod de procedura civila.
In consecinta, se solicita  admiterea recursului, casarea sentintei atacate in sensul admiterii  cererii introductive .
Alaturat declaratiei de recurs au fost depuse copii dupa: contractul de vanzare - cumparare dintre parti, decizia nr. 23/R/ 11 ianuarie 2002 a Curtii de Apel Tg. Mures .
 Din partea Oficiului de Cadastru si Publicitate  Imobiliara  Mures - Biroul de Cadastrul si Publicitatea  Imobiliara Reghin, au fost depuse  inscrisurile in temeiul carora s-a procedat la inscrierea  in cartea funciara.
Intimata nu a depus  intampinare, insa prin concluziile formulate a  solicitat respingerea apelului.
Fata de obiectul cererii deduse judecatii, instanta a apreciat  ca in cauza calea de atac  este apelul.
Examinand legalitatea si temeinicia hotararii primei instante sub aspectul motivelor de apel si in considerarea caracterului devolutiv  al apelului consacrat de dispozitiile art. 294, 295 Cod de procedura civila, tribunalul apreciaza ca apelul este fondat, pentru urmatoarele considerente:
Potrivit  clauzelor contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr.  cu nr. 407/06.03.2000 de BNP Vultur Angela, reclamanta impreuna cu sotul acesteia au vandut  paratei  C.F. -M. - L., casa de locuit  din lemn, cu fundatia de beton, acoperita cu tigla, compusa din doua camere, o bucatarie, un antereu, asa cum de altfel imobilul constructie aparare evidentiat in cartea funciara . 
Ulterior,  prin sentinta civila nr. 2362/ 4 decembrie 2002 pronuntata de Judecatorie Reghin, la solicitarea SC ------SA (creditoare a proprietarei tabulare C.F. -M.) s-a  dispus rectificarea inscrierii  privitoare la descrierea imobilului in cartea funciara, retinandu-se ca, desi din planul  de descriere al casei, avizat de Serviciul de Urbanism si Amenajarea Teritoriului  din cadrul Primariei Reghin acest imobil este descris ca avand trei camere, in cartea funciara au fost  evidentiate doar 2 camere.
In urma promovarii de catre  intimata C.F. M. a unei actiuni pentru evacuarea  vanzatorilor  din imobil , prin decizia civila nr. 23/R/11 ianuarie  2002  pronuntata de  Curtea de Apel Tg. Mures  s-a stabilit ca obiect al contractului de vanzare - cumparare dintre parti la reprezentat imobilul in modalitatea  in care era acesta inscris in cartea funciara la data incheierii conventiei, respectiv cea de-a treia camera, ulterior evidentiata, nu a facut obiectul acestui contract.
Potrivit  prevederilor art. 33 alin.1 din Legea nr. 7/1996,  In cazul in care cuprinsul cartii funciare nu corespunde, in privinta inscrierii, cu situatia juridica reala, se poate cere rectificarea sau, dupa caz, modificarea acesteia.
In speta, tribunalul apreciaza ca  intr-adevar, situatia juridica a imobilului  nu este corect inscrisa in cartea funciara, intrucat parata intimata  C.F. M. nu a dobandit prin cumparare decat dreptul de proprietate asupra  a doua  camere din imobil, si nu trei.
Enuntand conditiile reglementate  de art. 34 din Legea nr. 7/1996 privitoare la situatiile in care se poate solicita rectificarea inscrierilor in carte funciara, prima instanta a  apreciat ca nici una dintre aceste nu  se regasesc in cauza.
Cu toate acestea, tribunalul considera ca in cauza sunt incidente  prevederile art. 34 pct. 2 din Legea nr. 7/1996, respectiv ca dreptul  inscris a fost gresit calificat. 
Sentinta civila nr. 2362/ 4 decembrie 2002 a Judecatoriei   Reghin se constituie ca un titlu valabil in ceea ce priveste modificarea inscrierii referitoare la descrierea componentei imobilului, insa prin aceasta nu se poate constitui in favoarea paratei C.F. M. un drept de proprietate  pe care aceasta nu l-a dobandit, intrucat nu a facut obiectul contractului de vanzare -cumparare .
In consecinta, pentru considerente  mai sus expuse, tribunalul  va admite in temeiul  prevederilor art. 296 Cod de procedura civila, apelul dedus judecatii, si pe cale de consecinta va schimba in tot hotararea atacata, in sensul rectificarii CF nr. 811 Reghin sat , respectiv in ceea ce priveste inscrierea de sub B+7 care priveste dreptul de proprietate al  lui C.F. M.  L. asupra cotei de 171 din 2 camere constructie si 1/1 teren.  

PENTRU ACESTE MOTIVE,  IN NUMELE LEGII   HOTARASTE

Admite apelul formulat de petenta I.L., cu domiciliul in Reghin, str. Lupului, nr. 2, jud. Mures impotriva sentintei civile nr. 1823/9.12.2009 pronuntata de Judecatoria Reghin in dosarul nr. 1697/289/2009 si in consecinta:
Schimba in tot hotararea atacata in sensul ca:
Admite cererea formulata de petenta  I.L., cu domiciliul in Reghin, str. Lupului, nr. 2, jud. Mures, in contradictoriu cu numita C.F. - M.L., cu domiciliul in Reghin, str. Calarasilor, nr. 5, ap. 1, jud. Mures si S.C. ------S.A., cu sediul in Reghin, str. Petru Maior, jud. Mures.
Dispune rectificarea cartii funciare  nr. 811 Reghin sat, in sensul ca inscrierea de la B+7 priveste dreptul de proprietate al lui C.F. M.L. asupra cotei de 1/1 din 2 camere construite si 1/1 teren.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi 23 Iunie 2010
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010