InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calarasi

Fond funcar

(Sentinta civila nr. 3148 din data de 30.05.2012 pronuntata de Judecatoria Calarasi)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Calarasi | Jurisprudenta Judecatoria Calarasi



Sentinta civila nr. 3148/2012
DREPT CIVIL - Constatare nulitate absoluta partiala a unui titlu de proprietate admisa;       Prin cererea introdusa la aceasta instanta la data de 30.05.2012 si inregistrata sub nr. 3148/202/2012 reclamantele D.C. si Z.G, ambele domiciliate in com. Dragalina, jud. Calarasi, au chemat in judecata pe paratii T.E (mostenitor al autoarei X), domiciliat in Bucuresti, sect. 3, C.L.S.D.P.P.T. din cadrul Primariei Dragalina si C.J.S.D.P.P.T. din cadrul Prefecturii Calarasi pentru ca prin hotararea judecatoreasca ce se va pronunta sa se constate nulitatea absoluta partiala a TP nr. __/23.12.1996, emis pe  numele Z. P. si S. M.  cu privire la suprafata de teren arabil  intravilan de 1700 mp  situata in com. Dragalina, jud. Calarasi si formata din urmatoarele loturi: suprafata de 530 mp  situata in tarlaua 29, parcela 22/2, suprafata de 270 mp, situata in tarlaua 29, parcela 22/3 si suprafata de 900 mp situata in tarlaua 29, parcela 22/1.
In motivarea actiunii reclamantele au aratat ca sunt mostenitoarele  autorului Z. P., D. C. in calitate de fiica, iar Z. G. -sotie supravietuitoare, ceilalti doi mostenitori, Z.I. si Z. N., renuntand  la succesiunea ramasa de pe urma aceluiasi  autor; ca numita  S. M., mentionata in titlul de proprietate ce face obiectul cauzei, este decedata, avand ca mostenitor pe paratul T. E.
  Mai arata ca TP este nul absolut partial in ceea ce priveste suprafata de teren arabil intravilan. Indicata, pentru urmatoarele consideratii: asa cum reiese din cererea adresata de autorul lor, Z. P., Comisiei constituite potrivit Lg. 18/1991, acesta a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate numai asupra unei suprafete de teren extravilan, nu si asupra unei suprafete de teren intravilan; suprafata de 1700 mp teren intravilan, respectiv de 1800 m.p. potrivit Ordinului de teren _./10.11.1992, nu a fost niciodata proprietatea autorului Z. G. (tatal autorilor Z. P. si S. M.), pentru a se reconstitui dreptul de proprietate asupra acestuia celor doi mostenitori, ci aceasta le-a apartinut defunctului Z. P. si sotiei supravietuitoare Z.G., potrivit extrasului din Registrul Agricol, incepand din anul 1958. In plus, pentru aceasta suprafata de teren fusese emis ordinul de teren nr. _./1992, potrivit caruia se atribuia  in proprietate terenul intravilan in suprafata de 1800 mp pe numele autorului lor Z. P., astfel ca acesta nu putea sa-i reconstituie mostenitorilor lui Z.G., atata vreme cat nu ii  apartinuse lui si fusese atribuit autorului lor Z. P.
In dovedirea cererii sale a depus inscrisurile aflate la filele 6-20 din dosar, respectiv acte de stare civila, prin care sa dovedeasca ca au calitate de mostenitoare, o adeverinta emisa de Consiliul Local Dragalina,  din care rezulta ca familia Z. P. si G. figureaza  in Registrul Agricol cu suprafata de 1800 mp, un act de vanzare-cumparare autentificat sub nr. _../21.05.1987,  TP nr. __/23.12.1996, certificat de mostenitor nr. __/09.05.1987, cererea de reconstituire a dreptului de proprietate (f. 17), ordinul nr. _./1992, declaratiile de renuntare la mostenirea ramasa de pe urma defunctului Z.P., date de mostenitorii acestuia Z. I. si Z.N., in calitate de fii. Au mai depus certificatul de atestare fiscala nr. __/30.05.2012 si actele de stare civila aflate la filele 64-66.
La solicitarea instantei Primaria Dragalina a depus la dosar actele care au stat la baza emiterii TP nr. _../1996 (f. 36-49), iar CJSDPPT din cadrul Prefecturii Calarasi a depus actele aflate la filele 55 - 62.
      La solicitarea instantei a fost depus la dosar un referat intocmit de persoana desemnata cu accesul la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de  Date, din care reiese ca paratul T. E. are domiciliul in Bucuresti, sect. 3, fiind citata la aceasta adresa.
Desi legal citati paratii nu s-au prezentat in instanta si nici nu au formulat  intampinare in cauza.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
      Prin Ordinul Prefectului nr.78/10.11.1992 Prefectul Judetului  Calarasi  a dispus atribuirea in proprietate, in intravilan catre Z.P. - autorul reclamantelor, domiciliat in comuna Dragalina, sat Dragalina, judetul Calarasi, terenul in suprafata de 1800 mp situat in comuna Dragalina, judetul Calarasi  avand  vecinatatile N-I., S- Drum comunal, E- D. N., V- Drum comunal.
      In motivare se indica prevederile art. 23 si 36  din Legea nr. 18/1991 republicata,dispozitiile art.19 alin.2 si art.36  din Legea   nr 340/2004 privind Prefectul si Institutia Prefectului.
      Analizand legalitatea  si temeinicia Ordinului  nr. _./1992  instanta retine urmatoarele:
      Dispozitiile legale invocate de paratul  Prefectului Judetului  Calarasi in emiterea ordinului atacat  stabilesc in art. 23 alin.1 din legea  nr. 18/1991: "Sunt si raman in proprietatea privata a cooperatorilor sau, dupa caz, a mostenitorilor acestora, indiferent de ocupatia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea si gradina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul-lege nr. 42/1990 privind unele masuri pentru stimularea taranimii.", iar art. 36 alin.2  din Legea  nr. 18/1991  arata ca:" terenurile proprietate de stat, situate in intravilanul localitatilor, atribuite, potrivit legii, in folosinta vesnica sau in folosinta pe durata existentei constructiei, in vederea construirii de locuinte proprietate personala sau cu ocazia cumpararii de la stat a unor asemenea locuinte, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor, in proprietatea acestora, integral sau, dupa caz, proportional cu cota detinuta din constructie, atribuirea in proprietate a terenurilor facandu-se face, prin ordinul prefectului, la propunerea primariilor, facuta pe baza verificarii situatiei juridice a terenurilor" .
      Pe acest terenul ce face obiectul ordinului , din anul 1967 a fost construita o casa de locuit de catre Z.P. impreuna cu sotia supravietuitoare Z. G., asa cum reiese din anexa 24 cu nr. 4952/30.05.2012 eliberata de Primaria com. Dragalina. De asemenea, din extrasul de registru agricol depus la dosar rezulta ca Z. P. avea in folosinta un teren intravilan de 18 ari, din care cu destinatia curti-constructii 10 ari si o constructie din chirpici situata pe acesta.  In sensul celor de mai sus este si certificatul de atestare fiscala nr. 4951/30.05.2012 emis de Primaria Dragalina la cererea reclamantei D. C., care atesta ca Z.Gh. P. figureaza in evidentele fiscale cu teren intravilan in suprafata de 1800 mp.
      In speta , fata e cele mai sus mentionate, instanta constata ca Ordinul nr. _./1992 a fost dat  cu respectarea prevederilor legale si  nu  a fost desfiintat prin vreo procedura administrativa sau judiciara pana la acest moment.
      Din actele ce au stat la baza emiterii titlului de proprietate nr. ___/23.12.1996 , a carui nulitate partiala se solicita, rezulta ca nu s-a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru vreun teren intravilan  de pe urma defunctului Z.G., fisa de punere in posesie nu este semnata de proprietari iar in cuprinsul acesteia este prinsa si suprafata de 0,1700 ha avand ca vecini N- I.C., E- I., S-strada, V-strada, trei dintre vecinatati fiind aceleasi cu ale terenului mentionat in ordinul prefectului.
      Mai mult decat atat, la dosarul cauzei a fost depus un act de vanzare-cumparare a terenului ce s-a aflat in proprietatea defunctului Z. G., cel ce figureaza ca autor al numitilor Z.P. si S. M. - titularii  dreptului de proprietate din Titlul de Proprietate a carui anulare se cere.
      Astfel, se constata ca terenul intravilan in suprafata de 0,1700 ha ce a fost reconstituit celor doi - Z.P. si S. M. , nu a apartinut autorului lor iar anterior s-a emis un alt act administrativ a carui legalitate a fost verificata, act care nu a fost anulat sau modificat prin vreo procedura administrativa sau judiciara, Titlul de Proprietate nr. __/23.12.1996 a fost emis cu incalcarea prevederilor legale in materie de fond funciar in ceea ce priveste acest teren, fiind in mod evident clar ca la emiterea actului titularii acestuia nu aveau drept de mostenire asupra terenului in speta.
      Conform art. III alin. 1 lit.a- i Titlul V din Legea nr. 247/2005 sunt  lovite de nulitate absoluta, potrivit dispozitiilor legislatiei civile, aplicabile la data incheierii actului juridic, urmatoarele acte emise cu incalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prezentei legi:
    a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea persoanelor care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt:
    (i) actele de reconstituire in favoarea unor persoane care nu au avut niciodata teren in proprietate predat la cooperativa agricola de productie sau la stat sau care nu au mostenit asemenea terenuri;
      Cum suprafata de 0,1800  mp atribuita  prin Ordinul  Prefectului nr. _./1992  se suprapune peste suprafata de teren atribuita prin TP care Zamfir Petre si Span Maria , instanta va admite actiunea reclamantelor si va constata nulitatea  partiala a Titlului de Proprietate nr. __/23.12.1996 emis de C.J.S.D.P.P.T. - Prefectura Judetului Calarasi, avandu-i ca titulari  pe Z. P. si S.M. cu privire la terenul intravilan in suprafata totala de 1.700 mp situat in comuna Dragalina,  jud. Calarasi, format din urmatoarele loturi: 530 mp  situati in tarlaua 29, parcela 22/2,  270 mp situati in tarlaua 29, parcela 22/3 si  900 mp situati in tarlaua 29,  parcela 22/1.
      

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010