obligatie de a face - fond funciar
(Sentinta civila nr. 2013 din data de 08.12.2011 pronuntata de Judecatoria Campulung)Dosar nr. 4230/205/2010*
R O M A N I A
JUDECATORIA CAMPULUNG
JUDETUL ARGES
SENTINTA CIVILA NR. 2013/2011
Sedinta publica de la 08 decembrie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE _
Grefier _
Pe rol fiind solutionarea cauzei civile privind pe petentul D. A. domiciliat in comuna_, judetul Arges si pe intimatele _, avand ca obiect obligatie de a face - fond funciar.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns:_
Procedura de citare, este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care refera pe scurt obiectul si stadiul pricinii si modul de indeplinire a masurilor dispuse la termenul anterior; invedereaza instantei ca prin serviciul registratura la data de 21 noiembrie 2011 _ a inaintat cu adresa nr. 4924/18.11.2011 raspunsul la relatiile solicitate; la data de 28.11.2011 petentul a depus inscrisuri, iar la data de 06 decembrie 2011 inginer _a depus raportul de expertiza tehnica intocmit in cauza.
Avocat L. O. pentru petent, arata ca desi raportul de expertiza tehnica nu a fost depus in termenul prevazut de lege, nu solicita acordarea unui termen intrucat a luat cunostinta de cuprinsul acestuia si nu are obiectiuni de formulat, expertul raspunzand la obiectivele stabilite de instanta. Depune la dosar in copie, testamentul intocmit de B. V. si precizeaza ca nu are alte probe de administrat in cauza si nici alte cereri de formulat.
Instanta, avand in vedere cele mentionate de aparatorul petentului, constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in fond.
Avocat L. O., avand cuvantul solicita admiterea actiunii formulate, urmand ca paratele sa fie obligate sa valideze, sa puna in posesie si respectiv sa emita titlul de proprietate, dupa caz, pentru terenurile mentionate. Astfel, de la defuncta O. M. cele doua terenuri, unul de 0,35 ha cu vegetatie forestiera situat in pct. "_", pentru care nu exista punere in posesie, suprafata ce a fost regasita si de expert si suprafata de 0,2963 ha, tot cu vegetatie forestiera, situat in pct. "_" teren nevalidat dar trecut in procesul verbal de punere in posesie nr. 1573/2001. De la defunctul B. V., s-au gasit suprafetele de 20174 mp. cu care comisia a fost de acord cu validarea si punerea in posesie pe vechiul amplasament, iar pentru suprafata de 1 ha situat in pct. "_" - teren arabil, dar care potrivit raportului de expertiza tehnica nu mai este liber in totalitate ci numai suprafata de 4007 mp, restul fiind ocupat, fiind edificate si constructii, astfel ca pentru diferenta pana la un ha, petentul este de acord ca in situatia in care comisia locala nu are teren la dispozitie de aceeasi categorie, sa fie despagubit. Solicita in acest sens admiterea actiunii asa cum a fost precizata, in sensul celor de mai sus, cu obligarea paratei _.., la plata cheltuielilor de judecata. Depune la dosar chitanta privind onorariu de avocat.
I N S T A N T A
Deliberand, constata urmatoarele:
Prin actiunea introdusa la aceasta instanta si inregistrata la data de 23 octombrie 2008, sub nr. 3122/205/2008 (numar in format vechi 3136/2008), petentul D.A., domiciliat in comuna _, judetul Arges, a solicitat ca prin sentinta ce se va pronunta in contradictoriu cu intimatele _.., sa se desfiinteze in parte in ceea ce il priveste pe petent, hotararile nr. 299/2007 si nr. 1/2007 emise de _.. si sa se dispuna reconstituirea dreptului sau de proprietate si sa fie validat pe vechile amplasamente asupra terenurilor situate in punctele "_", "_", "_", "_" si "_", toate aflate pe raza comunei _, judetul Arges, terenuri ce provin de la defunctii B.V., B. C. I., B.M. respectiv O.M.
Petentul a aratat in motivarea plangerii sale in termen legal formulata, ca este mostenitor testamentar al defunctului B.V., ca a prezentat intimatei _..actele primare de proprietate ale autorilor sai, in temeiul carora solicita reconstituirea dreptului de proprietate si cu toate acestea, in mod nelegal cererea sa a fost respinsa.
A depus petentul la dosar, in sustinerea plangerii, in copie, dovada de comunicare a hotararii _, actele de proprietate si actele de stare civila (fila _).
Din partea _s-a depus la dosar, in copie, hotararea _, anexa corespunzatoare pozitiei petentului comunicandu-se instantei ca motivul respingerii cererii formulata de petent a fost lipsa actelor doveditoare ale proprietatii.
La cererea petentului, s-a dispus efectuarea in cauza a unei expertize extrajudiciare de identificare a terenurilor (lucrare efectuata de expert inginer _- fila _ dosar).
Cu adresele nr. 157/16.01.2009, nr. 362/03.02.2009 si nr. 641/27.02.2009, intimata _ si-a exprimat punctul de vedere cu privire la modul solutionarii cererilor de reconstituire formulate de petent sustinand ca terenurile solicitate de petent au facut obiectul reconstituirilor anterioare cu exceptia unei suprafete de 0,33 ha padure.
Prin sentinta civila nr. 521/11 martie 2009 pronuntata de Judecatoria Campulung, judetul Arges, in dosarul nr. 3122/205/2008 (numar in format vechi 3136/2008), a fost respinsa plangerea formulata de petent retinandu-se ca terenul din punctul _, a apartinut lui O. N I., care conform propriei declaratii, data la data de 17.11.1943, detinea in acest punct doar 0,75 ha.
Suprafata a fost deja validata autoarei O.M., integral, prin hotararea nr. 59/1991 anexa 15 pozitia 178.
In ceea ce priveste terenurile primite prin testament, de la defunctul B. V., decedat la data de _, prin hotararea nr. 59/1991, a _, s-a reconstituit acestuia suprafata de 1 ha teren padure ca prin sentinta civila nr. 1915/ 23 iunie 1992 pronuntata de Judecatoria Campulung, judetul Arges, in dosarul civil nr.57/1992, i-au fost reconstituite suprafetele: 1,30 ha in pct. "...", 1,50 ha in pct. _, 1,50 ha in pct. _, 0,50 ha in pct. _, 2,86 ha in pct. _, 2,21 ha in pct. _, toate fiind terenuri agricole.
Ulterior, autorul B. V., alaturi de fratii sai, a fost validat prin hotararea nr. 717/2002 a _, anexa 53, pozitia 74, cu inca 9 ha teren padure.
Petentul are calitatea de legatar cu titlu particular, fata de defunctul b.v., calitate pe care si-a valorificat-o deja, dupa cum rezulta din sentinta civila nr. 60 din 22.01.2003 a Judecatoriei Campulung, prin care petentului ii revine lotul nr. 2, atribuindu-i-se 1.000 m.p in pct. "_" si 1 ha padure in pct. "_".
S-a retinut de asemenea ca petentul solicita reconstituirea dreptului de proprietate ca legatar cu titlu particular, pentru 3 terenuri.
In ceea ce priveste terenul din pct. "_" - 1 ha padure, reclamantul il detine deja, conform sentintei civile nr. 106/2003 a Judecatoriei Campulung, judetul Arges.
Terenul din pct. "_", a fost atribuit, prin testamente astfel: schitului de maici - suprafata de 2,21 ha, conform testamentului olograf din anul 1993 numitelor L.E. si O.C., suprafata de 9.400 m.p teren arabil si zavoi.
Conform sentintei de partaj succesoral nr. 106/2003, in lotul lui D.A., nu se regaseste punctul "_".
Cat priveste terenul din pct. "_" padure, acesta apare in testamentul olograf din anul 1993, fara suprafata si vecinatati.
Cu ocazia identificarii extrajudiciare, s-a constatat ca, in acest punct se regaseste o suprafata de 16.800 m.p teren, ce a fost deja reconstituit lui B.V., in baza cererii nr. 256 din 1998, dupa cum a constat expertul.
Pentru autor, O.M., reconstituirea a operat integral, urmand sa se finalizeze punerile in posesie, iar pentru autor B.V., de asemenea, reconstituirea a operat, atat in nume propriu cat si in calitate de mostenitor al autorilor sai.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs petentul criticand sentinta pentru nelegalitate, aratand ca nu au fost analizate actele de proprietate si nu s-a verificat situatia fiecarui teren, ca expertiza releva situatia acestor terenuri, insa in mod nelegal, instanta de fond si-a insusit punctul de vedere al Comisiei Locale.
Prin decizia civila nr. 924/R/9 iunie 2009 Tribunalului Arges acest recurs a fost admis, a fost casata sentinta instantei de fond si s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare.
S-a retinut in considerentele deciziei de casare ca se impune suplimentarea probatoriilor prin efectuarea unei expertize tehnice de specialitate pentru a se verifica in primul rand parcursul reconstituirilor anterioare de pe urma autorilor O.M. -bunica materna si B.V. (cu autorii initiali B.I. si B.M.) si a validarilor emise anterior pentru acesti autori, urmand sa se stabileasca daca in raport de mentiunile din raportul de expertiza invocate pentru autorii O.M. si B.V., de actele primare invocate de catre petent pentru fiecare suprafata de teren si de validarile anterioare,recurentul mai este indreptatit la teren in functie de cele stabilite, totodata impunandu-se transpunerea in teren a actelor primare invocate de catre petent, contractele de vanzare - cumparare, actul dotal pentru a se stabili daca amplasamentele sunt libere sau nu, daca terenurile au facut obiectul reconstituirii si care este situatia juridica a acestora; in acest sens, se vor solicita relatii de la Comisia locala de fond funciar urmand a fi inaintate actele privind validarile anterioare, cererile de reconstituire formulate pentru autori, hotararile de validare si toate inscrisurile privind validarile anterioare.
Cauza a fost reinregistrata pe rolul Judecatoriei Campulung la data de 6.10.2009 sub nr. 3307/205/2009 (numar format vechi 3305/2009).
Prin incheierea din 26.10.2009 s-a incuviintat petentului proba cu interogatoriu, relatii de la CLFF, judetul Arges, conform deciziei de casare, precum si proba cu expertiza tehnica fiind numit in cauza expert inginer V.I.
Prin sentinta civila nr. 2073/30.11.2009 a acestei instante, a fost respinsa plangerea formulata de petent retinandu-se ca atat in ce priveste terenurile provenind de la autorul B.V. cat si in ce priveste terenurile provenind de la autoarea O.M., reconstituirea dreptului de proprietate al petentului s-a facut integral urmand sa se finalizeze punerile in posesie.
Impotriva acestei sentinte, petentul a declarat recurs relevand motivele invocate si in recursul declarat impotriva primei sentinte referitoare la faptul ca nu au fost verificate cu privire la fiecare teren actele de reconstituire si nu i-au fost analizate sustinerile sale referitoare la suprafetele obiect al cererii introductive.
Recursul a fost admis prin decizia civila nr. 954/R/1.06.2010 a Tribunalului Arges a fost casata sentinta instantei de fond si s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare.
S-a retinut in considerentele deciziei de casare ca, prin decizia civila nr. 924/R/09.06.2009 pronuntata in dosarul nr. 3122/205/2008 Tribunalul Arges a admis recursul declarat de reclamantul D.A., a casat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare la aceeasi instanta de fond, Judecatoria Campulung, judetul Arges, retinand in esenta in motivare ca petentul solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri provenite de pe urma a doi autori, O.M., bunica materna si B.V. cu autorii initiali B.I. si B.M..
Raportul de expertiza efectuat in cauza de prima instanta s-a retinut prin decizia de casare sus mentionata ca este incomplet si contradictoriu fata de relatiile comunicate de la Comisia locala intimata si fata de obiectul actiunii, astfel ca prima instanta nu a clarificat situatia juridica a terenurilor solicitate a fi reconstituite.
Instanta de recurs a stabilit ca se impune suplimentarea probatoriului, pentru a se verifica in primul rand parcursul reconstituirilor anterioare de pe urma autorilor mentionati si a validarilor emise anterior pentru acesti autori, fata de cele retinute mai sus, urmand sa se stabileasca daca in raport cu mentiunile din RA invocate pentru autorii O.M. si B.V. (cu autorii B.I. si B.M.), de actele primare invocate de catre petent pentru fiecare suprafata de teren si de validarile anterioare, recurentul mai este indreptatit la teren, in functie de cele stabilite. Actele primare trebuie de asemenea transpuse in teren, pentru a se stabili daca amplasamentele sunt libere sau nu si daca terenul a facut obiectul reconstituirii.
Totodata, in cauza trebuie stabilit daca la momentul intocmirii fiecarui testament de catre numitul B.V., din cele invocate de petentul recurent, autorul B.V. formulase sau nu cerere de reconstituire si daca suprafetele solicitate de pe urma acestuia fusese sau nu validate la momentul aratat.
S-a retinut asadar ca, se impune efectuarea unei expertize tehnice de specialitate pentru a se verifica in primul rand parcursul reconstituirilor anterioare de pe urma autorilor mentionati si a validarilor emise anterior pentru acesti autori, fata de cele retinute mai sus, urmand sa se stabileasca daca in raport cu mentiunile din RA invocate pentru autorii O.M. si B.V. (cu autorii B.I. si B.M.), de actele primare invocate de catre petent pentru fiecare suprafata de teren si de validarile anterioare, recurentul mai este indreptatit la teren, in functie de cele stabilite. Totodata, se impune transpunerea in teren a actelor primare invocate de catre petent contractele de vanzare - cumparare, actul dotal, pentru a se stabili daca amplasamentele sunt libere sau nu, daca terenurile au facut obiectul reconstituirii si care este situatia juridica a acestora. Tot astfel s-a retinut ca in rejudecare trebuie solicitate si relatii la Comisia locala de fond funciar, urmand sa fie inaintate actele privind validarile anterioare, cererile de reconstituire formulate pentru autori, hotararile de validare si toate inscrisurile privind validarile anterioare.
Rejudecand cauza dupa casare prima instanta a dispus efectuarea unei expertize, lucrare intocmita de expert _care insa nu a respectat intocmai recomandarile deciziei de casare si nu a verificat in concret parcursul reconstituirilor anterioare de pe urma celor doi autori sus mentionati, dupa cum nu a aratat in concret terenurile pentru care au fost facute validari, cu mentionarea in concret a hotararii de validare - in functie de care sa se poata aprecia asupra indreptatirii recurentului la eventuale diferente de teren ce pot fi reconstituite in temeiul legii, cu evidentierea suprafetelor de teren identificate in raport de actele de proprietate la care face referire petentul si de eventualele validari care exista; in plus desi expertul a intocmit aceste schite si a mentionat ca o parte din terenuri sunt ocupate de terte persoane nu a verificat daca aceste persoane detin terenul in baza unor titluri de proprietate si in concret care este situatia juridica a acestora.
Cauza a fost reinregistrata pe rolul Judecatoriei Campulung, judetul Arges, sub nr. 4230/13.09.2010.
La data de 12.11.2010, petentul si-a precizat actiunea introductiva in sensul ca a solicitat desfiintarea hotararii nr. 299/2007 a _si reconstituirea dreptului sau de proprietate asupra suprafetelor de 1.000 m.p teren izlaz impadurit in punctul ..., 1 ha in punctul ... si emiterea actelor de proprietate pentru aceste terenuri, iar pentru suprafetele de 2.300 m.p in punctul ..., 1 ha in punctul "_", 4 ha in punctul "_" petentul a solicitat obligarea intimatelor la punerea in posesie si eliberarea titlu de proprietate cu obligarea in caz de refuz la daune cominatorii.
Cu adresa nr. 41984/19.11.2010 Comisia locala de Fond Funciar a solicitat respingerea plangerii formulate de petent aratand ca de pe urma ambilor autori ai acestuia- O.M. cat si B.V. reconstituirea a operat integral cu exceptia suprafetei de 0,33 ha padure pe care urmeaza a fi pus in posesie petentul.
La randul sau petentul a aratat ca toate actele cu care justifica cererea sa au fost depuse la dosar, ca nu solicita alte probe considerand ca au fost efectuate toate probele necesare si de asemenea ca nu se impune completarea raportului de expertiza.
Prin sentinta civila nr. 2071/30 noiembrie 2010, pronuntata de Judecatoria Campulung Muscel, judetul Arges, s-a admis in parte actiunea formulata de petentul D.A., asa cum a fost precizata si au fost obligate intimatele CLFF, judetul Arges si _ sa procedeze la punerea in posesie si intocmirea documentatiei premergatoare emiterii titlului si eliberarea titlului de proprietate petentului conform hotararii de validare 717/2002 pentru suprafata ramasa neatribuita de 0,35 ha teren cu vegetatie forestiera pe raza comunei _.
Impotriva sentintei mai sus aratate a declarat recurs petentul.
Prin decizia civila nr.1829 din data de 27 mai 2011 Tribunalul Arges a admis recursul, a casat sentinta si a trimis cauza in rejudecare la aceeasi instanta de fond.
In considerentele deciziei s-a dispus ca instanta de fond sa suplimenteze
probele prin efectuarea unei expertize tehnice de specialitate pentru a verifica in primul rand parcursul reconstituirilor anterioare de pe urma autorilor mentionati si a validarilor emise anterior pentru acesti autori, urmand sa stabileasca daca in raport cu mentiunile din registrele agricole invocate pentru autor, de actele primare invocate de petent pentru fiecare suprafata de teren si de validarile anterioare, petentul mai este indreptatit la teren.
Instanta de control a mai dispus sa fie transpuse in teren actele primare invocate de petent (contractele de vanzare cumparare si actul dotal), pentru a se stabili daca amplasamentele sunt libere sau nu, daca terenurile au facut obiectul reconstituirii si care este situatia juridica a acestora.
Cauza a fost reinregistrata pe rolul acestei instante la data de 20 iunie 2011.
La data de 27 octombrie 2011, petentul D.A. si numita D.V., ambii domiciliati in comuna _, judetul Arges, au depus la dosar o precizare de actiune, solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta in contradictoriu cu CLFF si _, sa se dispuna urmatoarele:
- validarea acestora si cu suprafata de teren de 1 ha avand categoria de teren arabil; suprafata de 20. 174 m.p. avand categoria de folosinta padure in pct. "_" ambele provin de la autorul lor B.V. si 3.000 m.p. padure situata in pct. ... ce provin de la autoarea sa O.M..
Au solicitat de asemenea petentii sa fie pusi in posesie si sa le fie eliberat titlul de proprietate pentru urmatoarele suprafete de teren, parte din ele validate si o parte nevalidate, astfel:
- 0,35 ha padure ce provine de la autoarea O.M., teren ce este validat dar nu au fost pusi in posesie in pct. "_", iar suprafetele pentru care nu au fost validati sunt urmatoarele: 20.174 mp padure in punctul " _" cu care Comisia locala a aratat ca este de acord cu punerea in posesie, terenul este masurat si este liber; 1 ha arabil si suprafata de 3.000 mp in pct. "_".
Au solicitat petentii si obligarea Comisiilor la plata daunelor de intarziere in suma de 50 lei pe fiecare zi de intarziere si cheltuieli de judecata.
Petentii au depus la dosar mai multe acte care se afla in dosarul initial.
A fost dispusa efectuarea unei expertize tehnice, avand ca obiective cele retinute in decizia pronuntata de Tribunalul Arges.
Instanta constata ca raportul de expertiza tehnica intocmit de inginer expert _, este judicios intocmit, acesta a raspuns la toate obiectivele stabilite de instanta.
Examinand actele din dosar, instanta retine urmatoarele: autorii petentului D.A. - numitii O.M. (prin Oprea Ion) au figurat in registrul agricol al comunei _, in perioada anilor 1948-1951 cu suprafata de 1,37 ha padure in pct. "_"; in pct. ... potrivit actului dotal nr. 5678/1928, O.M. a stapanit 1/2 ha izlaz - teren pasune care s-a impadurit partial.
B.V. cel care i-a facut testament lui D.A. a avut in proprietate urmatoarele terenuri: in punctul "_" suprafata de 20.174 mp in punctul ..., suprafata de 2,2 ha teren arabil - actul de vanzare - cumparare nr.1351/1992, sentinta civila nr. 1915/1992.
O parte din aceste terenuri in timpul vietii B.V., autorul petentului le-a obtinut in urma partajului cu rudele sale.
B.V. din dreptul sau de proprietate a testat in timpul vietii urmatoarele suprafete: terenul din punctul ... sa fie impartit (conform testamentului nr.1227/03 martie 2000) - la vest de drumul de exploatare pana in _ vor stapani: _-2.400 m, teren arabil si 1.200 mp ; _- 2.400 mp, teren arabil si 1.200 mp, _, _- 2.400 mp teren arabil si 1.200 m. zavoi, si _- 2.400 mp teren arabil si 1.200 m. zavoi.
Din soseaua comunala spre drumul de exploatare terenul a fost testat astfel: 1, 2 ha pentru _, a se vedea sentinta civila nr. 106 din 22 ianuarie 2003 si 1 ha petentului D.A.
Petentului in urma solicitarilor facute in baza Legii fondului funciar i-au fost reconstituite urmatoarele suprafete: in punctul. "_" a fost validat cu 1,35 ha. Prin procesul verbal de punere in posesie nr. 1780/18 decembrie 2002 petentul a fost pus in posesie cu suprafata de 1 ha padure pe un alt amplasament in punctul "_" in punctul "_" i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de 2.714 mp - fizic expertul a gasit 2.307 mp si s-a eliberat titlul de proprietate nr. 82774/1996 si pus in posesie in anul 2001 prin procesul verbal nr. 1573.
Expertul a constatat ca din terenurile solicitate de petent si neatribuite lui, se pot restitui cel din punctul "_" cel din punctul ... - aceste terenuri fiind ocupate cu vegetatie forestiera. Expertul a mai constatat ca asupra unui ha de teren arabil solicitat de petent s-a constituit dreptul de proprietate altor cetateni din comuna _, judetul Arges.
Coroborand intreg materialul probatoriu administrat in cauza, instanta constata ca actiunea petentilor este intemeiata deoarece autorii lor au detinut terenurile agricole si forestiere inainte de trecerea in proprietatea statului si au urmat procedura prevazuta de legea fondului funciar.
Pentru cele aratate instanta in baza art. 11, 58 si 64 din Legea 18/1991, art. 75 din Legea 169/1997 va admite in parte actiunea.
In ce priveste capatul de actiune din cererea precizatoare de obligare a intimatilor la plata de daune cominatorii, instanta urmeaza sa nu-l admita nefiind indeplinite dispozitiile art. 64 din Legea nr.18/1991 si anume ca nu s-a dovedit reaua credinta a celor doua intimate si nici refuzul nejustificat al acestora de a da curs celor retinute in prezenta hotarare.
Vazand si disp. art. 274 Cod procedura civila instanta va obliga _, sa plateasca reclamantului cheltuieli de judecata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H OT A R A S T E:
Admite in parte actiunea asa cum a fost precizata de petentul D.A., domiciliat in comuna_judetul Arges, in contradictoriu cu intimatele CLFF cu sediul in comuna _, judetul Arges si _, cu sediul in _, judetul Arges.
Obliga pe parate sa valideze, sa puna in posesie si sa elibereze titlu de proprietate pentru urmatoarele suprafete :
- 0,35 ha padure in pct. "_";
- 0,2963 ha padure in pct. "_";
- 20.174 mp. padure in pct. "_";
- un ha teren arabil din rezerva Primariei Comunei _, judetul Arges, iar in situatia in care nu are teren arabil in rezerva sa faca propuneri pentru acordarea de despagubiri.
Obliga pe parata CLFF, sa plateasca reclamantului suma de 1000 lei cheltuieli de judecata.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 08 decembrie 2011.
R O M A N I A
JUDECATORIA CAMPULUNG
JUDETUL ARGES
SENTINTA CIVILA NR. 2013/2011
Sedinta publica de la 08 decembrie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE _
Grefier _
Pe rol fiind solutionarea cauzei civile privind pe petentul D. A. domiciliat in comuna_, judetul Arges si pe intimatele _, avand ca obiect obligatie de a face - fond funciar.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns:_
Procedura de citare, este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care refera pe scurt obiectul si stadiul pricinii si modul de indeplinire a masurilor dispuse la termenul anterior; invedereaza instantei ca prin serviciul registratura la data de 21 noiembrie 2011 _ a inaintat cu adresa nr. 4924/18.11.2011 raspunsul la relatiile solicitate; la data de 28.11.2011 petentul a depus inscrisuri, iar la data de 06 decembrie 2011 inginer _a depus raportul de expertiza tehnica intocmit in cauza.
Avocat L. O. pentru petent, arata ca desi raportul de expertiza tehnica nu a fost depus in termenul prevazut de lege, nu solicita acordarea unui termen intrucat a luat cunostinta de cuprinsul acestuia si nu are obiectiuni de formulat, expertul raspunzand la obiectivele stabilite de instanta. Depune la dosar in copie, testamentul intocmit de B. V. si precizeaza ca nu are alte probe de administrat in cauza si nici alte cereri de formulat.
Instanta, avand in vedere cele mentionate de aparatorul petentului, constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in fond.
Avocat L. O., avand cuvantul solicita admiterea actiunii formulate, urmand ca paratele sa fie obligate sa valideze, sa puna in posesie si respectiv sa emita titlul de proprietate, dupa caz, pentru terenurile mentionate. Astfel, de la defuncta O. M. cele doua terenuri, unul de 0,35 ha cu vegetatie forestiera situat in pct. "_", pentru care nu exista punere in posesie, suprafata ce a fost regasita si de expert si suprafata de 0,2963 ha, tot cu vegetatie forestiera, situat in pct. "_" teren nevalidat dar trecut in procesul verbal de punere in posesie nr. 1573/2001. De la defunctul B. V., s-au gasit suprafetele de 20174 mp. cu care comisia a fost de acord cu validarea si punerea in posesie pe vechiul amplasament, iar pentru suprafata de 1 ha situat in pct. "_" - teren arabil, dar care potrivit raportului de expertiza tehnica nu mai este liber in totalitate ci numai suprafata de 4007 mp, restul fiind ocupat, fiind edificate si constructii, astfel ca pentru diferenta pana la un ha, petentul este de acord ca in situatia in care comisia locala nu are teren la dispozitie de aceeasi categorie, sa fie despagubit. Solicita in acest sens admiterea actiunii asa cum a fost precizata, in sensul celor de mai sus, cu obligarea paratei _.., la plata cheltuielilor de judecata. Depune la dosar chitanta privind onorariu de avocat.
I N S T A N T A
Deliberand, constata urmatoarele:
Prin actiunea introdusa la aceasta instanta si inregistrata la data de 23 octombrie 2008, sub nr. 3122/205/2008 (numar in format vechi 3136/2008), petentul D.A., domiciliat in comuna _, judetul Arges, a solicitat ca prin sentinta ce se va pronunta in contradictoriu cu intimatele _.., sa se desfiinteze in parte in ceea ce il priveste pe petent, hotararile nr. 299/2007 si nr. 1/2007 emise de _.. si sa se dispuna reconstituirea dreptului sau de proprietate si sa fie validat pe vechile amplasamente asupra terenurilor situate in punctele "_", "_", "_", "_" si "_", toate aflate pe raza comunei _, judetul Arges, terenuri ce provin de la defunctii B.V., B. C. I., B.M. respectiv O.M.
Petentul a aratat in motivarea plangerii sale in termen legal formulata, ca este mostenitor testamentar al defunctului B.V., ca a prezentat intimatei _..actele primare de proprietate ale autorilor sai, in temeiul carora solicita reconstituirea dreptului de proprietate si cu toate acestea, in mod nelegal cererea sa a fost respinsa.
A depus petentul la dosar, in sustinerea plangerii, in copie, dovada de comunicare a hotararii _, actele de proprietate si actele de stare civila (fila _).
Din partea _s-a depus la dosar, in copie, hotararea _, anexa corespunzatoare pozitiei petentului comunicandu-se instantei ca motivul respingerii cererii formulata de petent a fost lipsa actelor doveditoare ale proprietatii.
La cererea petentului, s-a dispus efectuarea in cauza a unei expertize extrajudiciare de identificare a terenurilor (lucrare efectuata de expert inginer _- fila _ dosar).
Cu adresele nr. 157/16.01.2009, nr. 362/03.02.2009 si nr. 641/27.02.2009, intimata _ si-a exprimat punctul de vedere cu privire la modul solutionarii cererilor de reconstituire formulate de petent sustinand ca terenurile solicitate de petent au facut obiectul reconstituirilor anterioare cu exceptia unei suprafete de 0,33 ha padure.
Prin sentinta civila nr. 521/11 martie 2009 pronuntata de Judecatoria Campulung, judetul Arges, in dosarul nr. 3122/205/2008 (numar in format vechi 3136/2008), a fost respinsa plangerea formulata de petent retinandu-se ca terenul din punctul _, a apartinut lui O. N I., care conform propriei declaratii, data la data de 17.11.1943, detinea in acest punct doar 0,75 ha.
Suprafata a fost deja validata autoarei O.M., integral, prin hotararea nr. 59/1991 anexa 15 pozitia 178.
In ceea ce priveste terenurile primite prin testament, de la defunctul B. V., decedat la data de _, prin hotararea nr. 59/1991, a _, s-a reconstituit acestuia suprafata de 1 ha teren padure ca prin sentinta civila nr. 1915/ 23 iunie 1992 pronuntata de Judecatoria Campulung, judetul Arges, in dosarul civil nr.57/1992, i-au fost reconstituite suprafetele: 1,30 ha in pct. "...", 1,50 ha in pct. _, 1,50 ha in pct. _, 0,50 ha in pct. _, 2,86 ha in pct. _, 2,21 ha in pct. _, toate fiind terenuri agricole.
Ulterior, autorul B. V., alaturi de fratii sai, a fost validat prin hotararea nr. 717/2002 a _, anexa 53, pozitia 74, cu inca 9 ha teren padure.
Petentul are calitatea de legatar cu titlu particular, fata de defunctul b.v., calitate pe care si-a valorificat-o deja, dupa cum rezulta din sentinta civila nr. 60 din 22.01.2003 a Judecatoriei Campulung, prin care petentului ii revine lotul nr. 2, atribuindu-i-se 1.000 m.p in pct. "_" si 1 ha padure in pct. "_".
S-a retinut de asemenea ca petentul solicita reconstituirea dreptului de proprietate ca legatar cu titlu particular, pentru 3 terenuri.
In ceea ce priveste terenul din pct. "_" - 1 ha padure, reclamantul il detine deja, conform sentintei civile nr. 106/2003 a Judecatoriei Campulung, judetul Arges.
Terenul din pct. "_", a fost atribuit, prin testamente astfel: schitului de maici - suprafata de 2,21 ha, conform testamentului olograf din anul 1993 numitelor L.E. si O.C., suprafata de 9.400 m.p teren arabil si zavoi.
Conform sentintei de partaj succesoral nr. 106/2003, in lotul lui D.A., nu se regaseste punctul "_".
Cat priveste terenul din pct. "_" padure, acesta apare in testamentul olograf din anul 1993, fara suprafata si vecinatati.
Cu ocazia identificarii extrajudiciare, s-a constatat ca, in acest punct se regaseste o suprafata de 16.800 m.p teren, ce a fost deja reconstituit lui B.V., in baza cererii nr. 256 din 1998, dupa cum a constat expertul.
Pentru autor, O.M., reconstituirea a operat integral, urmand sa se finalizeze punerile in posesie, iar pentru autor B.V., de asemenea, reconstituirea a operat, atat in nume propriu cat si in calitate de mostenitor al autorilor sai.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs petentul criticand sentinta pentru nelegalitate, aratand ca nu au fost analizate actele de proprietate si nu s-a verificat situatia fiecarui teren, ca expertiza releva situatia acestor terenuri, insa in mod nelegal, instanta de fond si-a insusit punctul de vedere al Comisiei Locale.
Prin decizia civila nr. 924/R/9 iunie 2009 Tribunalului Arges acest recurs a fost admis, a fost casata sentinta instantei de fond si s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare.
S-a retinut in considerentele deciziei de casare ca se impune suplimentarea probatoriilor prin efectuarea unei expertize tehnice de specialitate pentru a se verifica in primul rand parcursul reconstituirilor anterioare de pe urma autorilor O.M. -bunica materna si B.V. (cu autorii initiali B.I. si B.M.) si a validarilor emise anterior pentru acesti autori, urmand sa se stabileasca daca in raport de mentiunile din raportul de expertiza invocate pentru autorii O.M. si B.V., de actele primare invocate de catre petent pentru fiecare suprafata de teren si de validarile anterioare,recurentul mai este indreptatit la teren in functie de cele stabilite, totodata impunandu-se transpunerea in teren a actelor primare invocate de catre petent, contractele de vanzare - cumparare, actul dotal pentru a se stabili daca amplasamentele sunt libere sau nu, daca terenurile au facut obiectul reconstituirii si care este situatia juridica a acestora; in acest sens, se vor solicita relatii de la Comisia locala de fond funciar urmand a fi inaintate actele privind validarile anterioare, cererile de reconstituire formulate pentru autori, hotararile de validare si toate inscrisurile privind validarile anterioare.
Cauza a fost reinregistrata pe rolul Judecatoriei Campulung la data de 6.10.2009 sub nr. 3307/205/2009 (numar format vechi 3305/2009).
Prin incheierea din 26.10.2009 s-a incuviintat petentului proba cu interogatoriu, relatii de la CLFF, judetul Arges, conform deciziei de casare, precum si proba cu expertiza tehnica fiind numit in cauza expert inginer V.I.
Prin sentinta civila nr. 2073/30.11.2009 a acestei instante, a fost respinsa plangerea formulata de petent retinandu-se ca atat in ce priveste terenurile provenind de la autorul B.V. cat si in ce priveste terenurile provenind de la autoarea O.M., reconstituirea dreptului de proprietate al petentului s-a facut integral urmand sa se finalizeze punerile in posesie.
Impotriva acestei sentinte, petentul a declarat recurs relevand motivele invocate si in recursul declarat impotriva primei sentinte referitoare la faptul ca nu au fost verificate cu privire la fiecare teren actele de reconstituire si nu i-au fost analizate sustinerile sale referitoare la suprafetele obiect al cererii introductive.
Recursul a fost admis prin decizia civila nr. 954/R/1.06.2010 a Tribunalului Arges a fost casata sentinta instantei de fond si s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare.
S-a retinut in considerentele deciziei de casare ca, prin decizia civila nr. 924/R/09.06.2009 pronuntata in dosarul nr. 3122/205/2008 Tribunalul Arges a admis recursul declarat de reclamantul D.A., a casat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare la aceeasi instanta de fond, Judecatoria Campulung, judetul Arges, retinand in esenta in motivare ca petentul solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri provenite de pe urma a doi autori, O.M., bunica materna si B.V. cu autorii initiali B.I. si B.M..
Raportul de expertiza efectuat in cauza de prima instanta s-a retinut prin decizia de casare sus mentionata ca este incomplet si contradictoriu fata de relatiile comunicate de la Comisia locala intimata si fata de obiectul actiunii, astfel ca prima instanta nu a clarificat situatia juridica a terenurilor solicitate a fi reconstituite.
Instanta de recurs a stabilit ca se impune suplimentarea probatoriului, pentru a se verifica in primul rand parcursul reconstituirilor anterioare de pe urma autorilor mentionati si a validarilor emise anterior pentru acesti autori, fata de cele retinute mai sus, urmand sa se stabileasca daca in raport cu mentiunile din RA invocate pentru autorii O.M. si B.V. (cu autorii B.I. si B.M.), de actele primare invocate de catre petent pentru fiecare suprafata de teren si de validarile anterioare, recurentul mai este indreptatit la teren, in functie de cele stabilite. Actele primare trebuie de asemenea transpuse in teren, pentru a se stabili daca amplasamentele sunt libere sau nu si daca terenul a facut obiectul reconstituirii.
Totodata, in cauza trebuie stabilit daca la momentul intocmirii fiecarui testament de catre numitul B.V., din cele invocate de petentul recurent, autorul B.V. formulase sau nu cerere de reconstituire si daca suprafetele solicitate de pe urma acestuia fusese sau nu validate la momentul aratat.
S-a retinut asadar ca, se impune efectuarea unei expertize tehnice de specialitate pentru a se verifica in primul rand parcursul reconstituirilor anterioare de pe urma autorilor mentionati si a validarilor emise anterior pentru acesti autori, fata de cele retinute mai sus, urmand sa se stabileasca daca in raport cu mentiunile din RA invocate pentru autorii O.M. si B.V. (cu autorii B.I. si B.M.), de actele primare invocate de catre petent pentru fiecare suprafata de teren si de validarile anterioare, recurentul mai este indreptatit la teren, in functie de cele stabilite. Totodata, se impune transpunerea in teren a actelor primare invocate de catre petent contractele de vanzare - cumparare, actul dotal, pentru a se stabili daca amplasamentele sunt libere sau nu, daca terenurile au facut obiectul reconstituirii si care este situatia juridica a acestora. Tot astfel s-a retinut ca in rejudecare trebuie solicitate si relatii la Comisia locala de fond funciar, urmand sa fie inaintate actele privind validarile anterioare, cererile de reconstituire formulate pentru autori, hotararile de validare si toate inscrisurile privind validarile anterioare.
Rejudecand cauza dupa casare prima instanta a dispus efectuarea unei expertize, lucrare intocmita de expert _care insa nu a respectat intocmai recomandarile deciziei de casare si nu a verificat in concret parcursul reconstituirilor anterioare de pe urma celor doi autori sus mentionati, dupa cum nu a aratat in concret terenurile pentru care au fost facute validari, cu mentionarea in concret a hotararii de validare - in functie de care sa se poata aprecia asupra indreptatirii recurentului la eventuale diferente de teren ce pot fi reconstituite in temeiul legii, cu evidentierea suprafetelor de teren identificate in raport de actele de proprietate la care face referire petentul si de eventualele validari care exista; in plus desi expertul a intocmit aceste schite si a mentionat ca o parte din terenuri sunt ocupate de terte persoane nu a verificat daca aceste persoane detin terenul in baza unor titluri de proprietate si in concret care este situatia juridica a acestora.
Cauza a fost reinregistrata pe rolul Judecatoriei Campulung, judetul Arges, sub nr. 4230/13.09.2010.
La data de 12.11.2010, petentul si-a precizat actiunea introductiva in sensul ca a solicitat desfiintarea hotararii nr. 299/2007 a _si reconstituirea dreptului sau de proprietate asupra suprafetelor de 1.000 m.p teren izlaz impadurit in punctul ..., 1 ha in punctul ... si emiterea actelor de proprietate pentru aceste terenuri, iar pentru suprafetele de 2.300 m.p in punctul ..., 1 ha in punctul "_", 4 ha in punctul "_" petentul a solicitat obligarea intimatelor la punerea in posesie si eliberarea titlu de proprietate cu obligarea in caz de refuz la daune cominatorii.
Cu adresa nr. 41984/19.11.2010 Comisia locala de Fond Funciar a solicitat respingerea plangerii formulate de petent aratand ca de pe urma ambilor autori ai acestuia- O.M. cat si B.V. reconstituirea a operat integral cu exceptia suprafetei de 0,33 ha padure pe care urmeaza a fi pus in posesie petentul.
La randul sau petentul a aratat ca toate actele cu care justifica cererea sa au fost depuse la dosar, ca nu solicita alte probe considerand ca au fost efectuate toate probele necesare si de asemenea ca nu se impune completarea raportului de expertiza.
Prin sentinta civila nr. 2071/30 noiembrie 2010, pronuntata de Judecatoria Campulung Muscel, judetul Arges, s-a admis in parte actiunea formulata de petentul D.A., asa cum a fost precizata si au fost obligate intimatele CLFF, judetul Arges si _ sa procedeze la punerea in posesie si intocmirea documentatiei premergatoare emiterii titlului si eliberarea titlului de proprietate petentului conform hotararii de validare 717/2002 pentru suprafata ramasa neatribuita de 0,35 ha teren cu vegetatie forestiera pe raza comunei _.
Impotriva sentintei mai sus aratate a declarat recurs petentul.
Prin decizia civila nr.1829 din data de 27 mai 2011 Tribunalul Arges a admis recursul, a casat sentinta si a trimis cauza in rejudecare la aceeasi instanta de fond.
In considerentele deciziei s-a dispus ca instanta de fond sa suplimenteze
probele prin efectuarea unei expertize tehnice de specialitate pentru a verifica in primul rand parcursul reconstituirilor anterioare de pe urma autorilor mentionati si a validarilor emise anterior pentru acesti autori, urmand sa stabileasca daca in raport cu mentiunile din registrele agricole invocate pentru autor, de actele primare invocate de petent pentru fiecare suprafata de teren si de validarile anterioare, petentul mai este indreptatit la teren.
Instanta de control a mai dispus sa fie transpuse in teren actele primare invocate de petent (contractele de vanzare cumparare si actul dotal), pentru a se stabili daca amplasamentele sunt libere sau nu, daca terenurile au facut obiectul reconstituirii si care este situatia juridica a acestora.
Cauza a fost reinregistrata pe rolul acestei instante la data de 20 iunie 2011.
La data de 27 octombrie 2011, petentul D.A. si numita D.V., ambii domiciliati in comuna _, judetul Arges, au depus la dosar o precizare de actiune, solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta in contradictoriu cu CLFF si _, sa se dispuna urmatoarele:
- validarea acestora si cu suprafata de teren de 1 ha avand categoria de teren arabil; suprafata de 20. 174 m.p. avand categoria de folosinta padure in pct. "_" ambele provin de la autorul lor B.V. si 3.000 m.p. padure situata in pct. ... ce provin de la autoarea sa O.M..
Au solicitat de asemenea petentii sa fie pusi in posesie si sa le fie eliberat titlul de proprietate pentru urmatoarele suprafete de teren, parte din ele validate si o parte nevalidate, astfel:
- 0,35 ha padure ce provine de la autoarea O.M., teren ce este validat dar nu au fost pusi in posesie in pct. "_", iar suprafetele pentru care nu au fost validati sunt urmatoarele: 20.174 mp padure in punctul " _" cu care Comisia locala a aratat ca este de acord cu punerea in posesie, terenul este masurat si este liber; 1 ha arabil si suprafata de 3.000 mp in pct. "_".
Au solicitat petentii si obligarea Comisiilor la plata daunelor de intarziere in suma de 50 lei pe fiecare zi de intarziere si cheltuieli de judecata.
Petentii au depus la dosar mai multe acte care se afla in dosarul initial.
A fost dispusa efectuarea unei expertize tehnice, avand ca obiective cele retinute in decizia pronuntata de Tribunalul Arges.
Instanta constata ca raportul de expertiza tehnica intocmit de inginer expert _, este judicios intocmit, acesta a raspuns la toate obiectivele stabilite de instanta.
Examinand actele din dosar, instanta retine urmatoarele: autorii petentului D.A. - numitii O.M. (prin Oprea Ion) au figurat in registrul agricol al comunei _, in perioada anilor 1948-1951 cu suprafata de 1,37 ha padure in pct. "_"; in pct. ... potrivit actului dotal nr. 5678/1928, O.M. a stapanit 1/2 ha izlaz - teren pasune care s-a impadurit partial.
B.V. cel care i-a facut testament lui D.A. a avut in proprietate urmatoarele terenuri: in punctul "_" suprafata de 20.174 mp in punctul ..., suprafata de 2,2 ha teren arabil - actul de vanzare - cumparare nr.1351/1992, sentinta civila nr. 1915/1992.
O parte din aceste terenuri in timpul vietii B.V., autorul petentului le-a obtinut in urma partajului cu rudele sale.
B.V. din dreptul sau de proprietate a testat in timpul vietii urmatoarele suprafete: terenul din punctul ... sa fie impartit (conform testamentului nr.1227/03 martie 2000) - la vest de drumul de exploatare pana in _ vor stapani: _-2.400 m, teren arabil si 1.200 mp ; _- 2.400 mp, teren arabil si 1.200 mp, _, _- 2.400 mp teren arabil si 1.200 m. zavoi, si _- 2.400 mp teren arabil si 1.200 m. zavoi.
Din soseaua comunala spre drumul de exploatare terenul a fost testat astfel: 1, 2 ha pentru _, a se vedea sentinta civila nr. 106 din 22 ianuarie 2003 si 1 ha petentului D.A.
Petentului in urma solicitarilor facute in baza Legii fondului funciar i-au fost reconstituite urmatoarele suprafete: in punctul. "_" a fost validat cu 1,35 ha. Prin procesul verbal de punere in posesie nr. 1780/18 decembrie 2002 petentul a fost pus in posesie cu suprafata de 1 ha padure pe un alt amplasament in punctul "_" in punctul "_" i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de 2.714 mp - fizic expertul a gasit 2.307 mp si s-a eliberat titlul de proprietate nr. 82774/1996 si pus in posesie in anul 2001 prin procesul verbal nr. 1573.
Expertul a constatat ca din terenurile solicitate de petent si neatribuite lui, se pot restitui cel din punctul "_" cel din punctul ... - aceste terenuri fiind ocupate cu vegetatie forestiera. Expertul a mai constatat ca asupra unui ha de teren arabil solicitat de petent s-a constituit dreptul de proprietate altor cetateni din comuna _, judetul Arges.
Coroborand intreg materialul probatoriu administrat in cauza, instanta constata ca actiunea petentilor este intemeiata deoarece autorii lor au detinut terenurile agricole si forestiere inainte de trecerea in proprietatea statului si au urmat procedura prevazuta de legea fondului funciar.
Pentru cele aratate instanta in baza art. 11, 58 si 64 din Legea 18/1991, art. 75 din Legea 169/1997 va admite in parte actiunea.
In ce priveste capatul de actiune din cererea precizatoare de obligare a intimatilor la plata de daune cominatorii, instanta urmeaza sa nu-l admita nefiind indeplinite dispozitiile art. 64 din Legea nr.18/1991 si anume ca nu s-a dovedit reaua credinta a celor doua intimate si nici refuzul nejustificat al acestora de a da curs celor retinute in prezenta hotarare.
Vazand si disp. art. 274 Cod procedura civila instanta va obliga _, sa plateasca reclamantului cheltuieli de judecata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H OT A R A S T E:
Admite in parte actiunea asa cum a fost precizata de petentul D.A., domiciliat in comuna_judetul Arges, in contradictoriu cu intimatele CLFF cu sediul in comuna _, judetul Arges si _, cu sediul in _, judetul Arges.
Obliga pe parate sa valideze, sa puna in posesie si sa elibereze titlu de proprietate pentru urmatoarele suprafete :
- 0,35 ha padure in pct. "_";
- 0,2963 ha padure in pct. "_";
- 20.174 mp. padure in pct. "_";
- un ha teren arabil din rezerva Primariei Comunei _, judetul Arges, iar in situatia in care nu are teren arabil in rezerva sa faca propuneri pentru acordarea de despagubiri.
Obliga pe parata CLFF, sa plateasca reclamantului suma de 1000 lei cheltuieli de judecata.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 08 decembrie 2011.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Fondul funciar
Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010