InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Chisineu Cris

Rectificare carte funciara

(Sentinta civila nr. 147 din data de 12.03.2015 pronuntata de Judecatoria Chisineu Cris)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Chisineu Cris | Jurisprudenta Judecatoria Chisineu Cris

ROMANIA
JUDECATORIA CHISINEU CRIS                                                    Operator 3210/2501
DOSAR NR.----/210/----

S E N T I N T A  C I V I L A  Nr.174
Sedinta publica din --/--/----
Presedinte: -------------
Grefier: -----------------

Pe rol se afla pronuntarea privind actiunea civila formulata de reclamanta POS  prin PR in contradictoriu cu paratele  CA , societate in insolventa, reprezentata prin lichidator judiciar ESP si BR, avand ca obiect rectificare CF.
Mersul dezbaterilor a fost consemnat in incheierea de sedinta din data de -------------------------, care face parte integranta din prezenta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru deliberare, in raport de dispozitiile art.396 C.p.c., a amanat pronuntarea pentru termenul de astazi.  

I N S T A N T A

   Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
   Prin actiunea civila inregistrata la Judecatoria Chisineu Cris la data de ----------------------, reclamanta POS  prin PR, a solicitat in contradictoriu cu paratele  CA , societate in insolventa, reprezentata prin lichidator judiciar ESP si BR, ca prin hotararea ce se va pronunta, sa se dispuna rectificarea Cartii Funciare nr.------------- (nr.CF vechi -------------), avand nr. cadastral/topografic -------------, compusa din teren in suprafata de 37868 mp si constructii, in sensul radierii constructiilor notate sub A.1.1: rectificarea Cartii Funciare nr.------------- (nr.CF vechi -------------), avand numar cadastral/topografic -------------, in sensul radierii mentiunilor notate sub B1, B2, C1, C2, C3, C4, C5, C6 si C7; cu indrumarea Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Arad - Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Chisineu Cris la efectuarea cuvenitelor mentiuni.
In motivare, reclamanta sustine ca, in fapt, este proprietar tabular in cota de 1/1 a terenului in suprafata de 37868 mp inscris sub A1, avand nr.cadastral/topografic top: -------------, inscris in Cartea Funciara nr.------------- (nr.CF vechi -------------), fiindu-i inscris dreptul de proprietate conform Incheierii de CF nr.------------ in baza Hotararii Consiliului Local Santana, nr.top.-----------------.
Pe terenul in suprafata de 37868 mp al carui proprietar tabular este, au fost edificate serele apartinand fostului -------------, care in anul 1997 au fost achizitionate de catre  CA , societate aflata in procedura insolventei, conform dosarului nr.----/--/----, avand ca lichidator judiciar ESP, Serele fostului CPC au fost administrate necorespunzator de catre parata de ordin I, fapt ce a permis persoanelor neautorizate sa distruga aceste constructii in vederea utilizarii materialelor de constructii, cu nerespectarea prevederilor Legii nr.50/1991.
Conform mentiunilor inscrise in Partea I. (Foaia de avere) respectiv A1.1 cad: C1 top: -------------, in CF nr.------------- sunt inscrise urmatoarele constructii (sera, depozit, atelier, punct termic). In prezent, constructiile antementionate nu mai exista, rezultand prin urmare ca inscrierile din CF nu sunt conforme cu situatia juridica reala a imobilului.
In motivarea cererii, reclamanta invoca dispozitiile art.907 alin.1 Cod civil, conform caruia "cand o inscriere facuta in cartea funciara nu corespunde cu situatia juridica  reala, se poate cere rectificarea acesteia". In prezenta cauza fiind aplicabile dispozitiile art.908 alin.1 Cod civil, care statueaza urmatoarele: Pct.3 nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea; Pct.4 inscrierea in cartea funciara nu mai este din orice alte motive, in concordanta cu situatia juridica reala a imobilului.
Reclamanta arata ca radierea constructiilor din CF nr.------------- nu se poate face pe cale amiabila, iar in ceea ce priveste celui de-al doilea capat de cerere, raportat la imprejurarea ca notatiile de sub B1, B2 respectiv cele de la C1 pana la C7 au fost incheiate anterior intrarii in vigoare a Noului Cod civil (1 octombrie 2011), invocand dispozitiile art.1788 vechiul Cod civil, coroborat cu prevederile art.36 alin.3 si 4 din Legea nr.7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare (varianta de la publicare).
In drept, reclamanta invoca dispozitiile art.907 si urmatoarele Cod civil, art.32 si urmatoarele din Legea nr.7/1996 republicata a cadastrului si publicitatii imobiliare, iar in probatiune a depus extrasul de Carte Funciara nr.-------------(nr.CF vechi -------------) si a solicitat efectuarea unei expertize judiciare tehnice in specialitatea topografie.
Lichidator judiciar ESP a depus note de sedinta la fila nr.26 dosar, prin care, raportat la cererea depusa de Orasul Santana, solicita sa se ia act de faptul ca debitoarea  CA este in stare de faliment sub incidenta Legii nr.85/2006 si cere a se dispune suspendarea cauzei, in temeiul art.36 din Legea nr.85/2006. Ataseaza copia Sentintei civile nr.--------------, data in dosar nr.-----------------, iar prin concluziile scrise depuse la fila nr.37 dosar, solicita respingerea actiunii reclamantei, aratand in motivare ca, in fapt, la data de ------------- s-a dispus pentru debitoarea  CA  deschiderea procedurii de faliment prin Sentinta civila nr.----------------, data in dosarul de faliment nr.----------- (nr.nou ----/---/----) pe rolul Tribunalului Arad, Sectia Comerciala si Contencios Administrativ si Fiscal. PS este unui dintre creditorii debitoarei  CA , pe langa ANAF si creditorul ipotecar BR. Debitoarea a avut in proprietate o serie de bunuri mobile si imobile. O parte din aceste bunuri sunt situate in Santana, fiind inscrise in CF -------------, provenit din conversia pe hartie a CF -------------, asa cum reiese din extrasul CF 3-------- eliberat cu nr.-------/--.--.---- depus de reclamanta. Apreciaza ca cererea de rectificare a CF -------------- in sensul radierii unor imobile care sunt in proprietatea debitoarei - proprietate privata - incalca unul din drepturile fundamentale - drept real - ale oricarei persoane fizice sau juridice in cazul nostru din Romania, dreptul de proprietate. Din extrasul CF rezulta clar ca  CA  este proprietara imobilelor cladiri inscrise in acest CF, conform art.565 din NCC. De asemenea,  CA  are intabulat in CF conform inscrierilor drept de folosinta intabulat din --.--.----. Depune raport de evaluare a bunurilor apartinand CA, iar in drept invoca dispozitiile art.562, 565 NCC.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca imobilul inscris in CF nr. ------------- este compus din teren extravilan cu suprafata de 30862mp, aflat in proprietatea reclamantei si o serie de constructii edificate asupra acestuia apartinand paratei CA, aceasta avand drept de folosinta asupra terenului, constructiile fiind in prezent ipotecate in favoarea paratei, suc. -----.
In conformitate cu dispozitiile art.907 al.1 si 2 coroborate cu dispozitiile art.908 al.1 pct.4 C.civ. cand o inscriere facuta in cartea funciara nu corespunde cu situatia juridica reala se poate cere rectificarea acesteia, prin rectificare intelegandu-se radierea, indreptarea sau corectarea unei inscrieri inexacte facute in cartea funciara, rectificarea putand fi ceruta de orice persoana interesata daca inscrierea in cartea funciara nu este din orice motive in concordanta cu situatia juridica reala a imobilului.
In cazul de fata reclamanta a solicitat rectificarea cartii funciare nr. ------------- in sensul radierii dreptului de proprietate, respectiv de ipoteca, a paratelor, inscrise in cartea funciara a imobilului cu privire la cladirile constand in sera, depozit, atelier, punct termic, aratand ca aceste constructii nu exista in fapt, justificand totodata un interes personal, legitim, actual, si direct, fiind proprietara terenului pe care s-a intabulat dreptul de proprietate asupra cladirilor.
Potrivit extrasului de carte funciara aflat la dosarul cauzei(-----) pe terenul extravilan intabulat in CF nr. ------------- exista mai multe constructii apartinand paratei CA  constand in sera, punct termic, atelier si depozit.
Din expertiza tehnica topografica efectuata in cauza rezulta ca pe terenul extravilan apartinand reclamantei intabulat in CF nr. ------------- exista urmatoarele constructii: C 1 cu suprafata de 226 mp cu destinatia magazie fost atelier, C 2 cu suprafata de 6 mp cu destinatia fosta casa pompelor si C3 cu suprafata de 287 mp cu destinatia birouri. Pe terenul imobilului in litigiu se mai gasesc 3 bazine, 2 bazine acoperite si 1 bazin descoperit, bazinul 1 avand suprafata de 144 mp, bazinul  2  suprafata de 131 mp si bazinul 3  suprafata de 122 mp, constructiile fiind reprezentate si in cadrul unui plan de situatie(f 64-65), pe suprafata de teren ce face obiectul litigiului nu s-a constatat insa existenta unor sere.
In acelasi sens este si Raportul de evaluare a bunurilor paratei  CA  intocmit de lichidatorul judiciar(f 38 si urm), in cadrul raportului mentionandu-se ca bunuri imobile aflate pe terenul extravilan in cauza doar centrala termica, atelierul mecanic si birouri fara a se mentiona serele.
Astfel, instanta constata ca situatia juridica reala a imobilului intabulat in CF nr. ------------- nu corespunde mentiunilor existente in cartea funciara sub aspectul serelor, in sensul ca desi in cartea funciara a imobilului exista intabulat dreptul de proprietate a paratei  CA  cu privire la sera, acesta sau acestea nu exista in fapt, acest aspect fiind recunoscut si de lichidatorul judiciar al paratei.
In consecinta, instanta va admite in parte cererea reclamantei si va dispune rectificarea CF nr. ------------- in sensul radierii serei notate la pozitia A 1.1, va dispune efectuarea cuvenitelor mentiuni de catre BCPI Chisineu Cris in cartea funciara a imobilului si va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

Admite in parte cererea formulata de reclamanta POS  cu sediul ales in --------------------------, in contradictoriu cu paratele  CA   reprezentata prin lichidator judiciar ESP - --------------------- si BR---------------------, avand ca obiect rectificare CF.
Dispune rectificarea cartii funciare nr.------------- ( CF vechi -------------), nr. cadastral C1, nr. topografic -------------, in sensul radierii serei notate la pozitia A1.1.
Dispune efectuarea cuvenitelor mentiuni de catre OCPI- BCPI Chisineu Cris in cartea funciara nr.-------------( CF vechi -------------).
Respinge in rest cererea.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in 30 zile de la comunicare ce se va depune la Judecatoria Chisineu Cris.
Pronuntata in sedinta publica azi, --.--.----.   Presedinte                                                            Grefier
                    -----------------                                                         ----------------------
Red.I.R./Tehnodact.M.N.
5 ex.se com.3/
17.03.2015:

reclamanta - POS  - sediul proc. ales - ------------------------
                                                                                                      
parata       -  CA 
                      reprezentata prin lichidator judiciar ESP - ----------------------------------.
parata      - BR -
                                                                                                              -----------------------------------

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010