InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Fond funciar-respins ca fiind formulata tardiv cerere pentru rec. drept de proprietate

(Sentinta civila nr. 2201 din data de 19.10.2009 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU,JUDETUL ARAD                         OPERATOR 2826
DOSAR NR. (_)

SENTINTA CIVILA NR. (_)
Sedinta publica din (_)
Presedinte: (_)
Grefier: (_)

S-a luat in examinare cauza civila, privind actiunea formulata de reclamantul Stanca Constantin contra paratilor Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Ineu, pentru anularea Hotararii nr. (_), respectiv a Hotararii nr. (_)emise de intimate, reconstituire drept de proprietate.
La apelul nominal se prezinta mandatarul petentului D O, lipsa fiind partile.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca  nu s-a depus intampinare din partea intimatei Comisia Locala Ineu in vederea.
Mandatarul petentului arata ca nu mai are alte probe de propus sau cereri de formulat, solicita admiterea actiunii, anularea celor doua hotararii, respectiv anularea Hotararii nr. (_), respectiv a Hotararii nr. (_)emise de intimate si reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra suprafetelor de (_) mp. teren viticol si respectiv (_) mp teren arabil, fara cheltuieli de judecata.
Instanta constatand nu mai sunt alte probe de administrat, declara faza probatorie incheiata si trece la dezbaterea cauzei pe fond, pe baza probelor de la dosar.
Se omit concluziile mandatarului petentului, potrivit prevederilor art.68 c.pr.civila.
Actiunea este scutita de plata  taxei judiciare de timbru si  timbru judiciar conform pct.43 din Titlul VI din Legea nr.247/2005. J U D E C A T A,

Asupra cauzei civile, constata ca prin actiunea inregistrata la aceasta instanta la data de (_), scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, petentul S C domiciliat in sat M, nr. (_), cod postal (_), judetul Arad, prin mandatar D O, domiciliat in A, strada A, nr. (_), Bl. (_), Sc. (_) ap. (_), judetul Arad, cu procura speciala autentificata prin incheierea nr. (_) (_) de Biroul Notarului Public (_) Ineu, a solicitat in contradictoriu cu intimatele Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu sediul in Arad, strada B-dul Revolutiei, nr.75, judetul Arad si Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Ineu, strada Republicii, nr.5, cod postal 315300, judetul Arad, ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna anularea Hotararii nr. (_) a Comisiei Judetene si respectiv Hotararea nr. (_) a Comisiei Locale Ineu, si pe care de consecinta sa se dispuna reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra suprafetelor de (_) mp teren viticol si (_) mp teren arabil.
Fara cheltuieli de judecata.
A motivat in fapt prin aceea ca, prin cereri succesive adresate in termen Comisiei Locale Ineu, a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra respectivelor terenuri de fiecare data, insa pe diverse considerente respectivele cereri au fost respinse de intimate.
Desi suprafete solicitate au fost mentionate in cererea din (_) si in cea din (_), cereri depuse in termenul legal prevazut de actele normative in vigoare, acestea nu au fost acceptate, ultima mentionata fiind respinsa pe motivul lipsei extraselor de carte funciara, demersurile efectuate pentru gasirea lor s-au finalizat abia in luna martie a acestui an, data la care cu o noua cerere s-a adresat Comisiei Locale Ineu.
Motivul invocat de intimate ca temei al respingerii cererii petentului a fost acela ca sunt tardiv introduse insa de fapt aceasta nu constituie decat o revenire asupra cererii adresate in data de (_) prin care a solicitat respectivele suprafete , fara a fi insa in masura ca la data respectiva sa se prezinte aceste extrase de carte funciara.
Cererea nu a fost motivata in drept, fiind incidente prevederile art.53 din legea nr.18/1991 republicata, prevederile HG nr. 890/2005 cu modificari.
Intimata Comisia Judeteana Arad prin intampinarea depusa la fila (_)
dosar a solicitat respingerea plangerii petentului.
Intimata Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Ineu, desi legal citata nu s-a prezentat in instanta si nu a depus intampinare.
 Pentru solutionarea cauzei, au fost depuse in xerocopii, la dosar: procura judiciara f.8, intampinare f.(_), Hotararea nr. (_) a Comisiei Judetene Arad f.(_), adresa nr.(_) emisa de Primaria Ineu f.(_), adresa nr. (_) emisa de Institutia Prefectului, f.(_), Hotararea nr. (_) a Comisiei Locale Ineu f. (_), tabel nominal f.(_), Hotararea nr. (_) a Comisiei judetene Arad f. (_), adresa nr. (_) a Primariei Ineu f.(_), adresa nr. (_) a Primariei Ineu f.(_), Hotararea nr. (_) a Comisiei Locale Ineu f.(_), tabel nominal f.(_), adresa nr. (_)emisa de Comisia Locala Ineu f.(_), Titlu de proprietate nr. (_) emis de Comisia Judeteana Arad f.(_), Titlu de proprietate nr. (_) emis de Comisia Judeteana Arad f.(_), extrase CF (_) Mocrea f.(_), nr. (_) Mocrea f.(_), nr. (_) Mocrea f.(_), certificat suplimentar de calitate de mostenitor nr. (_) emis de BNP (_) Ineu f.(_), certificat de mostenitor nr. (_) emis de BNP (_) Ineu f.(_), copie acte stare civila f.(_), registrul agricol f.(_), adresa f.(_), declaratii f.(_), cereri f. (_), contestatie f. (_), extrase CF nr. (_) Mocrea f.(_), nr. (_) Mocrea f.(_), nr. (_) Mocrea f.(_), nr. (_) Mocrea f.(_), nr.(_) Mocrea f.(_), nr. (_)  Mocrea f.(_), adresa nr. (_) emisa de Comisia Locala Ineu f.(_) dosar. 
Din coroborarea probelor administrate instanta a retinut in fapt urmatoarele:
La aparitia Legii nr. 247/2005, petentul S C a depus la intimata Comisia Locala Ineu, cererea cu nr. (_), copie, fila (_) dosar, solicitand reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de (_) ha teren agricol situat pe teritoriul satului M, in calitate de mostenitor al autoarei S E.
Prin Hotararea nr. (_), copie fila (_) dosar, intimata Comisia Locala Ineu a respins cererea petentului, intrucat petentul nu face dovada dreptului de proprietate pentru suprafata solicitata.
Contestatia formulata de acelasi petent impotriva hotararii de mai sus, a fost respinsa de intimata Comisia Judeteana Arad , prin Hotararea nr. (_) - copie fila (_) dosar, cu aceeasi motivare.
Prin cererea inregistrata sub nr. (_) copie fila (_) dosar, petentul a solicitat intimatei Comisia Locala Ineu, atribuirea in proprietate a suprafetei de (_)mp situata pe teritoriul satului Mocrea, inscrisa in CF (_) Mocrea si respectiv CF (_) Mocrea, dupa autoarea S E.
In fine, prin cererea nr. (_), copie fila (_) dosar, acelasi petent a solicitat atribuirea in proprietate a suprafetei de (_) mp, teren agricol inscris in CF (_) Mocrea, in calitate de mostenitor al autorului S P.
Aceste doua cereri au fost respinse de intimata Comisia Locala Ineu, prin Hotararea nr. (_),  ca fiind depuse in afara termenului legal.
Prin Hotararea nr. (_), intimata Comisia Judeteana Arad, a respins contestatia formulata impotriva Hotararii nr. (_), intrucat sunt tardiv formulate respectiv la termenul prev. de art.33 alin.1 din Legea nr. (_) si respectiv ca petentul nu face dovada dreptului de proprietate pentru o suprafata mai mare decat cea reconstituita anterior antecesoarei sale S M, dupa autorul B C, fila (_) dosar.
Impotriva acestei hotarari petentul a formulat plangere, potrivit art.53 din Legea nr.18/1991 republicata, cu modificarile ulterioare, solicitand anularea ca nelegala a acesteia intrucat solicitarile formulate nu reprezinta cereri noi, ci o revenire la cererea depusa in termen, respectiv (_), iar pe de alta parte ca a fost in imposibilitate de a prezenta extrasele de carte funciara doveditoare ale proprietatii pentru suprafetele solicitate prin aceiasi cerere.
Ori, potrivit celor retinute mai sus, initial petentul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de (_) ha teren dupa autoarea S M, in temeiul disp.art.33 din Legea nr.1/2000, cu modificarile survenite prin Legea nr.247/2005, cerere respinsa de ambele intimate pe calea procedurii administrative prealabile,  hotararea comisiei judetene nefacand obiectul plangerii  la instanta.
In ceea ce priveste cererea nr. (_), prin care acelasi petent a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de (_) mp, autor S P, in mod corect intimatele au respins aceasta cerere, ca tardiv formulata, intrucat, potrivit prev.art.33 din Legea nr.1/2000, cu modificarile survenite in baza Legii nr.247/2005 , termenul limita pana la care se puteau formula cereri a fost (_) inclusiv.
Prin urmare, nici cererea inregistrata sub nr. (_), desi petentul a aratat prin considerentele de fapt ale plangerii ca nu este o cerere noua, ci o revenire asupra cererii depuse initial in termen, fiind completata cu acte doveditoare, respectiv extrase de carte funciara, in conditiile in care, pentru acelasi teren si acelasi autor S M, cererea fost respinsa de cele doua comisii intimate, nu a fost depusa in termen.
In consecinta, instanta pentru cele expuse, vazand in drept prevederile art.53 din legea nr. 18/1991 republicata, prevederile HG nr. 890/2005 cu modificari, urmeaza a respinge plangerea petentului privind anularea Hotararii nr. (_), respectiv a Hotararii nr. (_) emise de intimate, reconstituire drept de proprietate ca fiind neintemeiata.
Vazand ca intimatele nu au solicitat cheltuieli de judecata, in drept disp.art.274 c.pr.civ., nu se vor acorda .
Pentru aceste motive instanta in numele legii,
                                  
H O T A R A S T E,

Respinge plangerea formulata de petentul S C, domiciliat in M, nr. (_), jud. Arad, contra intimatilor Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Ineu , avand ca obiect anularea Hotararii nr. (_), respectiv a Hotararii nr. (_) emise de intimate, reconstituire drept de proprietate.
          Fara cheltuieli de judecata.
          Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
          Pronuntata in sedinta publica din (_).

Presedinte,                                                        Grefier,
(_)  (_)                                                         (_)(_) Red. (_)
Tehnored.R.C
5 ex/3 com/ (_) 2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010