InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Anulare titlu de proprietate. Persoana indreptatita.

(Sentinta civila nr. 1042 din data de 05.07.2010 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

Romania
Judecatoria Ineu, Judetul Arad                                                      Operator 2826
Dosar nr.1033/246/2010

                                        SENTINTA CIVILA NR.1042/2010
                                         Sedinta publica din 5 iulie 2010
                                              Presedinte : _
                                              Grefier    : _

           S-a luat in examinare cauza civila privind pe reclamanta A.M.,  impotriva paratilor B.A.A., Comisia Locala I. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si Comisia Judeteana A. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru anulare titlu de proprietate.
           La apelul nominal se prezinta pentru reclamanta avocat I.D. lipsa fiind paratii.
           Procedura  legal indeplinita.
           S-a facut referatul cauzei, dupa care se constata ca parata B.A.A. a depus la dosar certificat fiscal nr.338/2001, precum si o cerere de acordare a cheltuielilor de judecata, justificate prin cheltuieli cu deplasarea la instanta, avand atasate bilet de transport SNTFC, de ruta Bucuresti - Arad si retur.
            Se constata ca a fost atasat dosar nr.1737/246/2008 al judecatoriei Ineu.
            Fata de  inscrisurile de la dosar, care reprezentantul reclamantei arata ca nu mai are de formulat alte cereri, astfel ca instanta a declarat incheiata faza probatorie si a acordat cuvantul pentru dezbaterea in fond a cauzei.       
           Reprezentantul reclamantei solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, a se anula titlul de proprietate intrucat parata B.A.A. nu era indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate privind suprafata de 1145 mp.teren cu vie, cu cheltuieli de judecata, justificate prin onorariu de avocat.
           Actiunea  este scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar potrivit Titlului VI pct. 43 din Legea nr.247/2005 rap. la art. 15 din Legea nr. 146/1997 republicata.

                                       J U D E C A T A,

           Constata ca prin actiunea inregistrata la aceasta instanta la data de 20 mai 2010, scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, reclamanta A.M., domiciliata in I., str.A.I., nr_, jud. A.a solicitat in contradictoriu cu paratii B.A.A., domiciliata in B.i, str.Calea M., nr_, bl_,sc_,ap_, sector .., Comisia Locala I. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, si Comisia Judeteana A. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in A., B-dul R., nr_, cod postal .., anularea Titlului de proprietate nr. 154803 eliberat de parata Comisia Judeteana A. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor la data de 19.07.2006 ,respectiv a se constata ca suprafata de 1145 mp.teren vie, finete si alte categorii, este proprietatea reclamantei, dobandit prin cumparare in anul 1956, data de la care a intrat in posesia si folosinta reclamantei, nefacand obiectul cooperativizarii, fara cheltuieli de judecata.
            A motivat in fapt prin aceea ca  la data de 26 octombrie 1993, intre A. A., sotul reclamantei, decedat la data de 16.05.1997, si parata B. A.  A., s-a incheiat contractul de intretinere autentificat sub nr. 2385/1993 de fostul Notariat de Stat din I., privind imobilul din CF 5459 Ineu, casa si terenul din str.A.I., cu obligatia de a se presta intretinere.
            In baza acestui contract, parata a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenul vie si alte terenuri, ca mostenitore exclusiva a defunctului A.A. astfel ca nelegal acesteia i s-a emis titlul de proprietate mentionat in petit, terenul inscris in acesta nefacand obiectul cooperativizarii, astfel ca a fost folosit permanent de reclamanta.
           In drept s-au invocat prevederile Legii nr.18/1991, respectiv ale HG nr.890/2005 fiind aplicabile prevederile art. III din Legea nr. 169/1997 cu modificarile ulterioare.
           Parata Comisia Locala I., pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor prin intimpinarea depusa la fila 13 dosar, a arata ca nu se opune admiterii cererii reclamantei.
           Prin intimpinarea depusa la fila 18 dosar, parata Comisia Judeteana A., pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, nu s-a opus admiterii cererii reclamantei.
          Parata B.A.A, nu au depus intimpinare in aparare, iar prin concluziile puse in instanta la termenul din 21 iunie 2010, a arata ca se opune cererii reclamantei.
           In probatiune au fost depuse acte scrise filele 3-7, 24-40, 44-48 dosar, astfel ca, examinand cererea reclamantei fata de considerentele de fapt expuse punctual, precum si a dispozitiilor legale aplicabile, instanta a retinut in fapt urmatoarele:
           Paratei B.A.A. i s-a reconstituit dreptul de proprietate in baza Legii nr.18/1991, modificata prin Legea nr.169/1997 pentru doua suprafete de 1145 mp.teren agricol, categoria vie, finete si alte categorii, teren situat pe teritoriul localitatii I., respectiv M., pe baza cererii formulate de aceasta la data de 03.03.1998, fila 26 dosar.
           La data de 19.07.2006, in favoarea paratei B. A. A.,  a fost  emis Titlul de proprietate nr. 154803 de catre parata Comisia Judeteana A. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru suprafata de 1145 mp. teren agricol, categoria vie, finete si alte categorii, situata pe teritoriul localitatii I., copie fila 7 dosar, avand ca titular pe parata B.A.A.
           Pentru acest teren, parata B.A.A. a achitat impozitele si taxele locale aferente, potrivit certificatului fiscal emis de Primaria I., fila 44 dosar.
           Fata de considerentele actiunii de fata, instanta retine ca, acestei parate, s-a reconstituit dreptul de proprietate la cerere, in calitate de mostenitor, in justificarea calitatii de mostenitor precum si a dreptului de proprietate, aceasta depunand la Comisia Locala I. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, testament autentificat privind de proprietarul M. G., proprietar asupra CF 427 M., cu nr.top.614/b.5 ,,vie in Dealul M.,, respectiv certificat de mostenitor eliberat in dosar succesoral nr.981/1971 de fostul fostul Notariat de Stat Local Ineu.
, filele 27-32 dosar.
           De asemenea, pentru justificarea proprietatii asupra terenului  in suprafata de 1145 mp. categoria vie, finete si alte categorii, situata pe teritoriul localitatii Ineu, a depus testamentul autentificat sub nr.1587/25.10.1989 la fostul Notariat de Stat Local I., prin care testatorul A.A., a instituit ca legatar universal pe parata B.A. A., fila 39 dosar.
           Asa cum rezulta din prevederile art.III, alin.1, lit.a din Legea nr.169/1997,, sunt lovite de nulitate absoluta, potrivit dispozitiilor legislatiei civile, aplicabile la data incheierii actului juridic, urmatoarele acte emise cu incalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prezentei legi, actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea persoanelor care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt: actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in favoarea altor persoane asupra terenurilor proprietarilor care nu au fost inscrisi in cooperativa agricola de productie, nu au predat terenurile statului sau acestea nu au fost preluate de stat prin acte translative de proprietate.
            Potrivit art.13 din Legea nr.18/1991 republicata si modificata,,calitatea de mostenitor se stabileste pe baza certificatului de mostenitor sau a hotararii judecatoresti definitive ori, in lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea mostenirii. Mostenitorii care nu-si pot dovedi aceasta calitate, intrucat terenurile nu s-au gasit in circuitul civil, sunt socotiti repusi de drept in termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au apartinut autorului lor. Ei sunt considerati ca au acceptat mostenirea prin cererea pe care o fac comisiei,,.
           De asemenea, potrivit art. 11 din HG nr.890/2005 cu modificarile ulterioare,    ,,stabilirea dreptului de proprietate se face numai la cerere, formulata de fiecare persoana indreptatita, personal sau prin mandatar. Cand sunt mai multi mostenitori cererea se poate face si in comun, fiind semnata de fiecare dintre ei. In cerere se vor mentiona urmatoarele date si elemente: numele si prenumele solicitantului si ale parintilor, calitatea, gradul de rudenie, suprafata de teren la care se socoteste indreptatit, precum si orice alte date necesare pentru stabilirea dreptului de proprietate potrivit legii. La cerere se vor anexa: acte de proprietate, certificat de mostenitor, hotarare judecatoreasca, daca exista; in toate cazurile, certificat de nastere, certificat de deces al autorului, in cazul mostenitorilor, precum si orice alte acte din care sa rezulte dreptul de proprietate asupra terenului solicitat,,.
          Potrivit art.13 din acelasi act normativ,, stabilirea dreptului de proprietate pentru fostii cooperatori, in viata la momentul intrarii in vigoare a legii, se face pe numele persoanelor indreptatite, iar pentru cooperatorii decedati, pe numele mostenitorilor. Cand sunt mai multi mostenitori stabilirea dreptului de proprietate se face pe numele tuturor mostenitorilor.
          In situatia in care pentru stabilirea dreptului de proprietate au depus cereri la comisie mai multe categorii de mostenitori, cererile mostenitorilor legali vor fi luate in considerare, prin excludere, in urmatoarea ordine de preferinta:a) cele ale descendentilor directi (copii, nepoti, stranepoti), singuri sau in concurs cu sotul supravietuitor, excluzandu-i pe toti ceilalti mostenitori; copiii ii exclud pe nepoti si acestia pe stranepoti, in afara de cazul in care nepotii sau, dupa caz, stranepotii vin la mostenire in locul parintelui decedat anterior autorului succesiunii, prin reprezentare legala;b) cele ale colateralilor privilegiati (frati, surori si descendentii acestora - copiii si nepotii acestora) si ale ascendentilor de gradul I (parinti), impreuna sau singuri si, dupa caz, in concurs cu sotul supravietuitor, excluzandu-i pe ceilalti mostenitori de grad mai indepartat; fratii si surorile ii exclud pe descendentii lor; acestia din urma pot veni la mostenire in locul tatalui sau al mamei (frate sau sora) in cazul in care acestia au decedat anterior autorului succesiunii, prin reprezentare legala; c) cele ale ascendentilor de gradul II (bunici), singuri sau in concurs cu sotul supravietuitor;  d) cele ale colateralilor de gradul III (unchi, matusi), excluzandu-i pe ceilalti mostenitori de grad mai indepartat, singuri sau, dupa caz, in concurs cu sotul supravietuitor; e) cele ale mostenitorilor colaterali de gradul IV (veri) ca ultime persoane cu vocatie succesorala, singuri sau in concurs cu sotul supravietuitor.
          Sotul supravietuitor vine singur la mostenire daca nu exista nici unul dintre gradele de mostenitor prevazute mai sus.
          In cazul in care exista mostenitori testamentari care formuleaza cereri, ei vor fi trecuti, de asemenea, in titlul de proprietate impreuna cu ceilalti mostenitori legali care au vocatie, potrivit documentelor prezentate, urmand ca raporturile dintre ei sa fie solutionate potrivit dreptului comun,,.
           Asa cum rezulta din inscrisurile depuse la filele 33-37 dosar, se retine ca paratei B.A.A. i s-a reconstituit dreptul de proprietate in calitate de mostenitor dupa autorul A.A., sotul reclamantei, in baza testamentului autentificat sub nr.1587/25.10.1989 la fostul Notariat de Stat Local I., terenul fiind evidentiat in Registrul agricol al acestui autor, din anii 1959-1961,,respectiv 0,10 ha.,,Potoc,, fila 4 dosar.
           Desi reclamanta a sustinut ca terenul in suprafata de 1145mp.evidentiat in Titlul de proprietate nr. 154803 eliberat de catre parata Comisia Judeteana A. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, a fost solicitat in baza contractului de intretinere incheiat intre aceiasi parata si defunctul A.A., acest aspect nu poate fi retinut, in conditiile in care contractul de intretinere vizeaza un alt imobil, mai precis cel evidentiat in CF 5459 Ineu, casa de locuit , constructii anexe si teren in suprafata de 1439 mp., situate in intravilanul orasului I., neavand nici o legatura cu terenul cu vie, situat in Dealul V.
           De asemenea, reclamanta a solicitat sa se constata ca parata nu avea calitate de persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate cu privire la aceasta suprafata, intrucat acest teren a fost dobandit prin cumparare in martie 1955 nefiind cooperativizat , sens in care s-a depus la dosar inscrisul sub semnatura privata intitulat,,conventie,,prin care B.I. din I., a vandut acesteia un lot cu vie situat in ,,Potoc,, in suprafata de 133 st. patrati,( echivalentul suprafetei de 478,8 mp. ), fara alte date de identificare, respectiv CF, nr.top., neprezentand un contract autentificat de vanzare cumparare in acest sens, sau o hotarare judecatoreasca prin care sa se constate ca a dobandit cu acest titlu sau prin mostenire suprafata de teren mentionata.
            Pe de alta parte, la aparitia Legii nr.18/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, singurul care a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra acestui teren a fost parata B.A.A., ca legatar universal al autorului A.A.
           Prin urmare, neputandu-se retine in cauza nici unul din cazurile prevazute de art.III, alin.1, lit.a din Legea nr.169/1997, care sa atraga nulitatea reconstituirii dreptului de proprietate, cu consecinta anularii Titlului de proprietate nr. 154803 eliberat la data de 19.07.2006, fata de cele retinute mai sus ,vazand in drept disp.art.III litera a) din Legea nr.169/1997 modificata si completata prin Legea nr.247/2005, raportat la disp. art. 58 din Legea nr.18/1991 republicata, vazand si disp. art.5,6, 12,13 din H.G. nr.890/2005 privind Regulamentul  privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, urmeaza sa se respinga actiunea civila formulata de reclamanta ca fiind nefondata.
           Vazand ca parata B.A.A. a solicitat si cheltuieli de judecata, in drept disp. art. 274 c. pr. civ., va obliga pe reclamanta la 108,40 lei cheltuieli de judecata catre parata B. A. A., justificate prin deplasare la instanta pentru termenul din 21 iunie 2010fila 46,47 dosar..      
           Pentru aceste motive instanta in numele legii,

                                      H O T A R A S T E, 

           Respinge actiunea civila formulata de reclamanta A.M., domiciliata in I., str.A.I., nr_, jud. A., impotriva paratilor B.A.A.a, domiciliata in B., str.Calea M., nr_, bl_,sc_,ap_, sector .., Comisia Locala I. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, si Comisia Judeteana A. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in A., B-dul R., nr_, cod postal .., avand ca obiect anulare titlu de proprietate.
          Obliga reclamanta la 108,40 lei cheltuieli de judecata catre parata B.A. A..
          Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
          Pronuntata in sedinta publica din 5 iulie 2010.

                    Presedinte                                                    Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010