InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Novaci

Nulitate absoluta titlu de proprietate

(Sentinta civila nr. 1015 din data de 02.07.2012 pronuntata de Judecatoria Novaci)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Novaci | Jurisprudenta Judecatoria Novaci

Pe rol fiind judecarea actiunii civile pentru nulitate absoluta titlu de proprietate, formulata de reclamantul(.......) domiciliat in sat C., comuna B-C, Judetul Gorj, in contradictoriu cu intimatele Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei (.....), Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar.
La apelul nominal facut in sedinta publica , a raspuns reclamantul, fiind lipsa reprezentantii intimatelor.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza faptul ca la data de 25.06.2012, s-a depus la dosar prin serviciul registratura al instantei, adresa nr.3883/21.06.2012, emisa de Primaria comunei Bengesti-Ciocadia, Judetul Gorj, la care se afla atasate procesul-verbal de punere in posesie nr.271, o schita, hotararea Comisiei judetene nr.1742/1995 si tabelul nominal cu fostii proprietari sau mostenitorii acestora, carora li se atribuie la cerere in proprietate teren cu vegetatie forestiera conform prevederilor Legii nr.18/1991.
Nemaifiind alte cereri de formulat, s-a acordat cuvantul in fond.
Reclamantul a solicitat admiterea actiunii asa cum a fost formulata.
     
INSTANTA:

Asupra cauzei civile  de fata ;
Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de (..............), sub nr. dosar(......)  reclamantul Catrina P Pantelimon, a solicitat in contradictoriu cu intimatele Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei (.................) Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar, sa se constate nulitatea titlului de proprietate nr.(......).
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca, in fapt, este mostenitorul autorului C. P. si a depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, pentru suprafata de 3800 mp. teren cu vegetatie forestiera.
Potrivit actelor de proprietate, detine suprafata de 3800 mp. teren cu vegetatie forestiera, iar titlul de proprietate a fost emis pentru 3000 mp. avand urmatoarele vecinatati: N- De 2296/1; S-De 2296;E- B. V; V-T M Ca nu a fost respectat vechiul amplasament, titlul eliberandu-se pe un amplasament care nu se afla pe raza satului C.,ci pe un amplasament necunoscut, situat intr-o alta localitate, foarte departe de locul unde trebuia sa i se atribuie.
Nu a semnat procesul-verbal de punere in posesie pentru amplasamentul inscris in titlul de proprietate, situat in tarlaua 47, parcela 78, UP V, UA 7.
Pe raza satului C.,detine teren agricol,iar terenul cu vegetatie forestiera trebuia sa i se atribuie in continuarea celui agricol, pentru ca potrivit Legii nr.18/1991,modificata, retrocedarea terenurilor cu vegetatie forestiera,se face pe vechile amplasamente.
Vecinatatile terenului agricol,  in continuarea caruia era necesar sa i se atribuie teren cu vegetatie forestiera,sunt:N-T: Gh.;S-L V.; E-V.A ;V- drumul dealului.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. III din Legea nr.169/1997.
In dovedirea actiunii formulate, reclamantul a inteles sa se foloseasca de proba cu acte, martori si expertiza.
S-au depus la dosar, copie de pe titlul de proprietate nr.(......) si fila de la registrul agricol.
In raport de sustinerile reclamantului, au fost solicitate de la Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei (.......), Judetul Gorj, actele care au stat la baza emiterii titlului de proprietate a carui nulitate absoluta se solicita.
Cu adresa nr.3883/21/06/2012, ce se afla atasata la dosar la fila nr.13, s-a raspuns la cele solicitate, fiind inaintata copie de pe procesul-verbal de punere in posesie nr.271,o schita, hotararea Comisiei judetene nr.1742/1995 si tabelul nominal cu fostii proprietari sau mostenitorii acestora, carora li se atribuie la cerere in proprietate teren cu vegetatie forestiera conform prevederilor Legii nr.18/1991.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine si constata urmatoarele:
Prin prezenta actiune, reclamantul( .........), a solicitat in contradictoriu cu intimatele Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei (..............), Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar, sa se constate nulitatea titlului de proprietate nr.85/28.05.2003.
Din cuprinsul actelor existente la dosar si raspunsul inaintat de Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei (............), Judetul Gorj, prin adresa inaintata, rezulta faptul ca reclamantului,prin hotararea Comisiei judetene nr.(........), i-a fost validat dreptul de proprietate pentru suprafata de 0,30 ha teren cu vegetatie forestiera, suprafata care de altfel, este inscrisa si in titlul de proprietate, emis pe numele reclamantului si a carui nulitate absoluta o solicita.
Astfel, in vederea emiterii titlului de proprietate, in baza Legii nr.18/1991,nu pot fi retinute ca fiind valabile decat actele premergatoare emise de catre Comisia locala de aplicare a acestei legi, nu si alte acte.
Potrivit dispozitiilor inscrise in Legea nr.18/1991, stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate ce este de competenta comisiilor judetene de fond funciar, in baza intregii documentatii efectuate de comisiile comunale,orasenesti si municipale.
In speta, se constata ca titlul de proprietate a carui nulitate absoluta se solicita, a fost emis intocmai cu respectarea actului normativ mentionat si corespunzand intocmai cu actele primare de reconstituire,in privinta intinderii  dreptului si calitatii de beneficiar a reclamantului.
Pe de alta parte, in cauza de fata reclamantul nu a facut dovada contestarii hotararii Comisiei judetene de fond funciar, ce a stat la baza emiterii titlului contestat.
Legile adoptate in materia fondului funciar, au instituit o procedura speciala de reconstituire a proprietatii asupra terenurilor agricole si forestiere, finalizata cu emiterea titlului de proprietate.
Fiind o procedura speciala,persoanele indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate, trebuie sa respecte intocmai succesiunea etapelor ei si sa conteste in conditiile precis determinate de lege.
Dupa eliberarea titlului, se apreciaza ca asemenea contestatii nu mai sunt posibile intrucat, acceptarea lor ar presupune o eludare si o nesocotire a dispozitiilor legale ce reglementeaza expres procedurile cu caracter prealabil, in reconstituirea proprietatii.
Or, in cauza de fata reclamantul nu a facut dovada contestarii actelor premergatoare emiterii titlului, situatie ce prezuma achiesarea atat la intinderea dreptului de proprietate, cat si la amplasamentul terenului atribuit.
De asemenea,potrivit art. III din Legea nr.169/1997,pe calea actiunii in constatarea nulitatii absolute se poate obtine desfiintarea actelor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate,transferurile de terenuri si actele de vanzare-cumparare,privind constructiile afectate unei utilizari socio-culturale.
In ce priveste actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, legiuitorul a avut in vedere, in principiu, titlurile de proprietate si procesele-verbale de punere in posesie, care au menirea de a stabili faptic amplasamentul terenurilor cuprinse in titlul de proprietate.
In acest sens, in practica judiciara s-a decis ca "obiectul cererii in constatarea nulitatii absolute a unui titlu de proprietate, priveste in sine, titlul de proprietate si procesul-verbal de punere in posesie care stabileste amplasamentul efectiv al terenurilor aspra carora s-a reconstituit dreptul de proprietate".
Intrucat reclamantul este mostenitorul autorului(.........), care a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, a avut la dispozitie, asa cum s-a aratat si mai sus, actiunile de care putea beneficia autorul sau, in temeiul reglementarilor legislatiei privind reconstituirea dreptului de proprietate.
Persoana indreptatita la reconstituire s-a stabilit prin hotararea Comisiei Judetene Gorj de fond funciar nr.(.........), care se afla atasata la dosar la fila nr.17, autorul reclamantului figurand la pozitia nr.14 din tabelul atasat la dosar la fila nr.18.
In masura in care persoana care a formulat cererea de reconstituire este nemultumita, are al dispozitie conform art.53 alin.2 din Legea nr.18/1991,procedura plangerii impotriva hotararii Comisiei judetene,procedura obligatorie pentru a inlatura eventualele nemultumiri in legatura cu cererea de reconstituire.
Ca atare si reclamantul in calitate de mostenitor al autorului sau,  a avut la dispozitie procedura plangerii impotriva hotararii comisiei judetene si nu actiunea in constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate, eliberat conform hotararii Comisiei judetene de fond funciar.
Astfel, procedura obligatorie de care poate beneficia reclamantul, daca mai este in termenul prevazut de lege, este numai plangerea impotriva hotararii Comisiei judetene Gorj de fond funciar, in conditiile in care aspectele contestate in speta,pot fi solutionate numai pe o astfel de cale si nu pe calea unei actiuni in constatarea nulitatii care asa cum am aratat priveste in sine titlul de proprietate si procesul-verbal de punere in posesie.
In consecinta, persoana care a uzat de procedura reconstituirii dreptului de proprietate, nu poate uza de calea actiunii in constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate,in cazul in care reconstituirea dreptului de proprietate s-a facut pe un alt amplasament, cata vreme nu a contestat actele premergatoare emiterii titlului de proprietate.
Pentru considerentele expuse, se apreciaza a fi neintemeiata actiunea promovata de reclamant, motiv pentru care urmeaza a se dispune respingerea acesteia.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


Respinge actiunea civila pentru nulitate absoluta titlu de proprietate, formulata de reclamantul (............), domiciliat in sat (.........),comuna (............), Judetul Gorj, in contradictoriu cu intimatele Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei(.........),Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar.
Cu drept de recurs, in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica de la 02 Iulie 2012.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010