InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Novaci

Rectificare titlu de proprietate

(Sentinta civila nr. 1367 din data de 19.09.2011 pronuntata de Judecatoria Novaci)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Novaci | Jurisprudenta Judecatoria Novaci

Pe rol fiind judecarea actiunii civile pentru rectificare titlu de proprietate, formulata de reclamantul A A,  domiciliat  in orasul ....... , str......... bl....., ap....., Judetul Gorj, impotriva paratilor Comisia LFF ....., Judetul Gorj, Comisia Judeteana Gorj de fond funciar, Primarul comunei .......si  T. P.
La apelul nominal facut in sedinta publica,au lipsit partile,reclamantul fiind reprezentat de avocat .......
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de  sedinta, dupa care, constatandu-se  dosarul in stare  de judecata, s-a acordat cuvantul  in  fond.
Avocat ........., pentru  petitionar, solicita admiterea  plangerii.

 
INSTANTA: Deliberand asupra cauzei civile de fata;
Prin cerea inregistrata la aceasta instanta sub numar dosar ........., reclamantul A. A.,  a  chemat  in judecata pe intimatii  Primarul comunei ........., presedintele Comisiei LFF , Comisia  locala  de  fond funciar........, Judetul Gorj, Comisia judeteana Gorj de fond funciar,solicitand ca in  contradictoriu cu acestea  sa se dispuna constatarea nulitatii absolute a titlului de  proprietate nr........., emis la data de 10 iunie  1997, pe  numele defunctei  A. A,  cu privire la suprafetele de 1275 mp. intravilan,arabil, tarlaua 56, parcela 1996  si 312 mp. tarlaua 56, parcela 1995/1, obligarea intimatelor la intocmirea unei  noi documentatii in vederea emiterii titlului de  proprietate, in care sa fie mentionati in  mod corect vecinii suprafetelor de teren.
In  motivarea  actiunii, reclamantul a aratat ca  in fapt,  la  data de  10  iunie  1997, a   fost eliberat  titlul de  proprietate pe  numele mamei sale A.A, trecandu-se   gresit vecinii.
Ca aceste neclaritati au fost observate cu ocazia efectuarii   lucrarilor de carte funciara.
In drept, si-a  intemeiat cererea pe prevederile legilor fondului funciar.
In dovedirea  cererii  a inteles sa se foloseasca de   proba cu acte, martori si expertiza  judiciara.
S-a depus   in copie  la  dosar  titlul de  proprietatenr.1337267 din 10 iun.1997,  actul  de identitate  al petitionarului,  certificatul de deces seria DM nr.439438 emis pe  numele A.A.
La   data de 16.01.2009 prin serviciul registratura al instantei, primarul comunei ......si presedinte  al Comisiei LFF, a  depus la dosar intampinare, prin care precizeaza ca la data de  10.06.1997 s-a  emis titlul de  proprietate nr........,primarul comunei ........ si  presedinte al Comisiei  LFF  a depus la dosar intampinare, prin  care precizeaza ca   la data  de  10.06.l997 s-a emis titlul de  proprietate nr. .....  numitei A.A  desi terenul din litigiu nu a apartinut niciodata acesteia, ci a fost proprietatea lui V.P.,conform actului de vanzare-cumparare nr. 530/1946.
S-a mai aratat ca A.A., nu a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate cu privire la acest teren, ca, urmare a cererii nr.872/17.03.1991 formulata de V.P. prin HCJ nr. ....., a fost validat terenul in favoarea acestuia. S-a precizat de asemenea, ca inainte de anul 1952 terenurile din acea zona au apartinut defunctului C.Gh., ca in anul mentionat au facut obiectul unor schimburi  cu I.A.S. ....
Prin aceeasi cerere, reconventional s-a solicitat anularea T.P.1337267/15.06.1997 reiterandu-se ca terenul nu a fost niciodata al autoarei Albastroiu Ana, ci a apartinut defunctului V.P., caruia i-a fost reconstituit dreptul de proprietate prin hotararea mai sus mentionata.
Cu privire la terenul din tarlaua 1995/1 pentru suprafata de 0,0312 ha a aratat ca exista aceleasi motive mai sus mentionate pentru a se dispune anularea titlului.
S-a atasat cererii, contractul de vanzare-cumparare nr....., s.c. nr...... pronuntata de Judecatoria Novaci, decizia nr. ..... a Tribunalului Gorj, raportul de expertiza tehnico-judiciara intocmit in dosarul nr. ....., cererea nr. 872/1991 si respectiv 644/15.03.1991 formulate de V.P.si respectiv A.A si HCJ nr....... impreuna cu anexa 2 A.
Prin raspunsul la intampinare, depus de petitionar in sedinta publica din data de 12 februarie 2009, se arata ca V.P nu a solicitat niciodata anularea T.P.  emis pe numele mamei petitionarului, recunoscandu-se totodata ca aceasta nu a solicitat terenul din litigiu, prin cererea depusa conform Legii Fondului Funciar, pe motiv ca nu a fost preluat de CAP, intrucat este situat in intravilan.
Se mai arata ca din raportul de expertiza depus la dosar rezulta ca mostenitorii defunctului C.Gh., au renuntat la solicitarea terenurilor situate in intravilan si ca prin intampinarea formulata in cauza, s-a recunoscut de catre Comisia Locala ca vecinii terenului din litigiu sunt trecuti in mod eronat in titlul a carui nulitate se solicita.
La acelasi termen de judecata, reclamantul, prin aparatorul sau a solicitat introducerea in cauza a intimatului T.P.,, mostenitor al defunctilor V.P si V.T.
Conform cererii nr.18 (fila 53)/26.02.2009 (filele 53, 55), Comisia Locala  si-a completat intampinarea depunand alaturat si schita terenurilor agricole detinute de C.Gh.
A mentionat ca in anul 1943, acesta si-a impartit terenurile copiilor sai, cel din litigiu aflandu-se in lotul nr. 5b, ce a fost instrainat apoi prin contractul nr. 530/1946 autoarei V.T.                                                                                                                          
Incepand din anul 1952, terenul detinut de C:Gh., a fost preluat de catre IAS ......., ulterior facand obiectul unor schimburi cu CAP ......suprafata din litigiu, fiind data in folosinta ca lot ajutator numitei A.A.. Ca odata cu aparitia Legii 18/1991, terenul a fost solicitat de catre V.P. - sotul lui V.T. , prin cererea nr.872/1991 validata prin HCJ .....
Referitor la capatul de cerere prin care reclamantul solicita emiterea unui titlu care la est sa aiba mentionat ca vecin D.C. 21., la nord- L.V, iar la sus -G.V. , nu are nici un temei legal, singurul motiv fiind de a obtine inca 3 m. latime din proprietatea G.A si G M . Acest teren care are circa 3 ari suprafata a fost detinut de catre N R, pana la aparitia Legii 1/2000, dupa care, a fost revendicat de mostenitorii lui C.Gh..
In sedinta publica din 26.03.2009, s-a procedat la ascultarea intimatului T.P. ,ce a aratat expres instantei ca suprafata de 1275 m.p. aflata in litigiu a apartinut bunicilor sai V.Psi V.T si face parte integranta dintr-un teren de 1 ha. cumparat de acestia in anul 1946. A mentionat ca antecesorii sai au solicitat reconstituirea dreptului cu privire la intreaga suprafata, ca cererea i-a fost validata de Comisia Judeteana, fiind eliberata si o adeverinta provizorie de proprietate.
A mai aratat ca in urma cu circa o jumatate de an a aflat ca terenul a fost inscris in titlul autoarei A.A si ca fiindu-i prezentata conventia incheiata in anul 1960 a recunoscut ca scrisul apartine bunicului sau, P.V.
 Despre terenul care apare in acel inscris ca fiind primit de bunicii sai in schimb, a precizat ca este folosit si in prezent de alti mostenitori ai acestora, insa nu au solicitat constituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei respective.
In cauza a fost administrata proba constand in expertiza pentru identificarea terenurilor din litigiu prin schite, suprafata, dimensiuni si vecinatati, pentru a se indica daca terenurile au fost solicitate pentru reconstituirea dreptului de proprietate de catre autoarea reclamantului sau de catre V.P., pentru a se indica daca suprafetele respective au fost validate in favoarea vreunuia dintre acestia si in caz afirmativ sa se indice actele avute in vedere si pentru a se preciza daca terenurile din litigiu au facut obiectul inscrisului sub semnatura privata incheiat in anul 1960.
Prin  sentinta  civila nr......,a fost respinsa  actiunea  reclamantului , in  contradictoriu cu  intimatii Primarul comunei ......, presedintele Comisiei de fond funciar..... Comisia  locala  de  fond funciar ......., Judetul Gorj, Comisia judeteana Gorj de fond funciar si T.P.,, pentru  constatare nulitate  absoluta;  a  fost admisa cererea  reconventionala formulata  de  parata reclamanta Comisia LFF......., Judetul Gorj, s-a dispus anularea titlului de proprietate nr......, emis la 10 iunie l997, pe numele defunctei......, pentru suprafetele de teren situate in tarlaua 56,  parcele l996   si  1995/1.
Impotriva sentintei a declarat recurs recurentul petitionar....., criticand-o  pentru  netemeinicie   si  nelegalitate.
Prin decizia nr........, Tribunalul Gorj,a admis recursul declarat, a casat sentinta a si a trimis cauza  spre rejudecare aceleiasi instante.
Procedand la rejudecarea cauzei in raport de indicatiile date prin decizia de casare,au fost solicitate de la Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei ....,Judetul Gorj,toate cererile de reconstituire formulate de A.A si mostenitorii acesteia.
Cu adresa nr.1000/03/03/2011,existenta la dosar la fila nr.26,s-a inaintat copie de pe cererea inregistrata sub nr.644/15.03.1991,formulata de catre autoarea A A si cererea inregistrata sub nr.112/20005,formulata de A A,fiul autoarei .....,cerere formulata in baza legii nr.247/2005.
Ulterior,la data de 04/04/2011,cu adresa nr.1459/31/03/2011,existenta la dosar la fila nr.45,s-a inaintat copie de pe titlul de proprietate nr.1337267/10.06.1997,actul de deces al autoarei A.A,cererea formulata de aceasta,declaratiile numitilor R.S,B.E M.I,titlul de proprietate emis de Ministerul Agriculturii si Domeniilor si un memoriu.
La data de 11/04/2011,reclamantul a depus la dosar o precizare,existenta la dosar la fila nr.66,prin care arata ca obiectul prezentei actiuni il constituie rectificarea titlului de proprietate,in sensul mentionarii corecte a amplasamentului in suprafata de 1275 mp. si a amplasamentului de 214 mp.
Analizand actele si lucrarile dosarului,instanta retine si constata urmatoarele:
Prin prezenta actiune cu precizarea ulterioara,existenta la dosar la fila nr.66,reclamantul a chemat in judecata paratii,solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta,sa se dispuna rectificarea titlului de proprietate nr......,emis pe numele de A.A.
Examinand titlul de proprietate,se constata ca in acesta este inscrisa doar suprafata de 1275 mp.,care este situata in intravilan.
Nu se constata inscrisa suprafata de 214 mp.,mentionata de reclamant in precizarea la actiune.
Sustinerile reclamantului,in sensul ca solicita rectificarea titlului de proprietate in sensul mentionarii corecte a amplasamentului terenurilor in suprafata de 1275 mp. si 214 mp.,nu pot fi retinute,motivat de faptul ca,in primul rand, asa cum s-a aratat si mai sus,in titlu una dintre suprafete nu este mentionata,respectiv cea de 214 mp.,iar pe de alta parte,actiunea in rectificare presupune probarea existentei unei erori materiale la emiterea actului administrativ a carui analiza este dedusa judecatii,iar finalitatea actiunii consta in corectarea erorilor intervenite in sens formal,fara afectarea substantei sau insusi a dreptului recunoscut.
Rectificarea este o actiune de corectare,indreptare,remediere,de esenta acesteia fiind faptul ca presupune exclusiv indreptarea unor erori materiale,fara ca prin aceasta sa se poata schimba intinderea dreptului sau conditiile de exercitiu ale acestuia.
Cum in prezenta cauza se solicita stabilirea corecta a amplasamentului terenurilor trecute in titlu,conform anexei de validare si cum reconstituirea dreptului de proprietate nu presupune o analiza formala,ci o analiza de fond,inclusiv sub aspectul amplasamentului terenului, prezenta actiune se priveste a fi neantemeiata.
Potrivit art.27 din Legea nr.18/1991,actualizata,raportat la art.5 litera i din H.G nr.890/2005,actualizata,"comisiile locale pun in posesie prin delimitare in teren,persoanele indreptatite sa primeasca terenul,completeaza fisele de punere in posesie a acestora dupa validarea de catre comisia judeteana a propunerilor facute si inmaneaza titlul de proprietate.
Conform art.36 alin.1 din H.G nr.890/2005,pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale ,care cuprind anexele validate,planurile parcelare,procesele-verbale de punere in posesie si schitele terenurilor,comisia judeteana emite titlurile de proprietate,conform modelului prezentat in anexa 20.
In consecinta,se apreciaza ca ii revine Comisiei locale de fond funciar obligatia de a sesiza Comisia judeteana Gorj,cu intreaga documentatie prevazuta de art.36 alin.1 din H.G nr.890/2005,pentru a se emite in favoarea reclamantului un nou titlu de proprietate,urmand ca organul administrativ central sa analizeze corectitudinea actelor intocmite,inclusiv sub aspectul amplasamentului,in conditiile in care reclamantul invoca ca acesta nu este cel mentionat in titlul emis.
Avand in vedere ca in privinta titlului de proprietate nr. 1337267/10/06/1997,nu s-aprobat existenta vreunei erori materiale susceptibile de indreptare pe calea actiunii in rectificare,urmeaza a se dispune respingerea prezentei actiuni.
Cat priveste cererea reconventionala formulata in cauza de primarul comunei .....,Judetul Gorj,in calitate de presedinte al comisiei locale de fond funciar,prin care solicita anularea titlului de proprietate cu motivarea ca terenul nu apartine autoarei A.A,ci apartine lui Virjean Petre cu mostenitor Tomoiu Petre,aceasta se priveste a fi neantemeiata.
Referitor la suprafata de teren de 1275 mp.,din actele si lucrarile existente la dosar,rezulta ca aceasta suprafata de teren a intrat in posesia autoarei Albastroiu Ana,in urma unei conventii de schimb incheiata in anul 1960,cu T.P.V,bunica paratului T.P.
Prin declaratia data in sedinta publica,existenta la fila nr.70,din dosarul nr.68/267/2009,paratul ......, recunoaste schimbul realizat de bunicii sai cu ...,aratand totodata ca terenul pe care l-au primit in schimb de la .....,il folosesc si in prezent.
De asemenea,prin H.C.J nr......,,se stabileste doar intinderea dreptului de proprietate pentru terenul validat, nu si amplasamentul.
Apreciindu-se ca nu s-a facut dovada sustinerilor formulate prin cererea reconventionala,urmeaza a se dispune respingerea acestei cereri.
Avand in vedere cele expuse,

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Respinge actiunea civila pentru rectificare titlu de proprietate,formulata de reclamantul...... domiciliat  in....... Judetul Gorj, impotriva paratilor Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei ......., Judetul Gorj, Comisia Judeteana Gorj de fond funciar, Primarul comunei ....si  T.P., domiciliat in  .......si cererea  reconventionala  formulata de parata Comisia locala de fond funciar de pe langa primaria comunei ......,Judetul Gorj.
Cu drept de recurs, in termen de  15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica  la 19 septembrie 2011, la Judecatoria Novaci,Judetul Gorj.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010