InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Novaci

Obligatia de a face

(Sentinta civila nr. 946/2013 din data de 08.07.2013 pronuntata de Judecatoria Novaci)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Novaci | Jurisprudenta Judecatoria Novaci

JUDECATORIA NOVACI, JUDETUL GORJ

Sentinta Civila Nr. 946/2013
Sedinta publica de la 08.07.2013

Completul constituit din:
PRESEDINTE:
Grefier: Pe rol fiind judecarea actiunii civile pentru obligatia de a face, formulata de reclamanta G.M, domiciliata in .......str........, nr......, Judetul Gorj, impotriva paratelor Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei ........, Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamanta asistata de avocat  T.F, fiind lipsa reprezentantii intimatelor.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, nemaifiind alte cereri de formulat si nici exceptii de invocat, s-a acordat cuvantul in fond.
Avocat T.F pentru reclamanta, a solicitat respingerea exceptiei lipsei calitatii procesuale active a reclamantei, invocata de parata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei......., Judetul Gorj, prin intampinarea depusa la dosar, aratand ca la dosar exista depuse acte din care rezulta ca reclamanta este sora autoarei G. E . Pe fondul cauzei, a solicitat admiterea actiunii asa cum a fost formulata. INSTANTA: Asupra cauzei civile de fata;
Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 14 mai 2103, sub nr. dosar.........., reclamanta G. M, a chemat in judecata pe paratele Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei........, Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar, solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta, sa fie obligata parata paratele Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei........, Judetul Gorj, sa intocmeasca si sa inainteze documentatia necesara Comisiei Judetene Gorj de fond funciar, in vederea eliberarii titlului de proprietate, pentru suprafata de 3,15 ha teren, situat pe raza comunei.........., Judetul Gorj.
S-a solicitat obligarea Comisiei locale de fond funciar de pe langa Primaria comunei ............, Judetul Gorj, la plata sumei de 100 lei cu titlu de daune cominatorii, pentru fiecare zi de intarziere, de la data de 29/11/2012.
In motivarea actiunii reclamanta a aratat ca in fapt, terenurile in litigiu provin de la autoarea sa G.E, pentru care aceasta a formulat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate in baza Legii nr.18/1991, republicata si modificata, cerere inregistrata  la nr.779/15.03.1991, insotita de actele prin care a facut dovada ca este indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate.
A precizat reclamanta ca suprafata de 3,15 ha a fost validata prin HCJ nr.25/1991, avand la baza  anexa de validare 2a, pozitia  54.
Desi s-a adresat in nenumarate randuri Comisiei locale de aplicare a legii fondului funciar............., pentru a solutiona cererea de reconstituire, aceasta din urma i-a comunicat prin mai multe adrese, ultima fiind adresa 1947 din 25.04.2013, faptul ca s-a prezentat la fata locului prin reprezentantii sai legali, iar masuratorile nu au putut avea loc, cu toate ca in cadrul comisiei existau harti si alte documente pe baza carora se pot face delimitari si se poate intocmi documentatia pentru eliberarea titlului de proprietate.
Prin adresa susmentionata se recunoaste faptul ca terenul la care fac referire a fost validat prin HCJ nr.25/1991, primaria inaintandu-i raspunsul mentionat insotit de HCJ nr.25 din octombrie 1991, precum si de anexa de validare 2a.
Avand in vedere ca Comisia locala de fond funciar .........tergiverseaza intocmirea documentatiei necesare eliberarii titlului de proprietate, i s-a impus promovarea prezentei actiuni.
Ca suprafetele de teren validate sunt libere si poate fi reconstituit dreptul de proprietate pe vechiul amplasament.
In drept, au fost invocate dispozitiile legilor fondului funciar.
In dovedirea actiunii formulate, reclamanta a inteles sa se foloseasca de proba cu inscrisuri, martori si expertiza.
Au fost depuse la dosar in copie, urmatoarele documente: copia actului de identitate, cererea inregistrata sub nr.779/115.03.1991, formulata de G. E, HCJ Gorj nr.25/1991, cererea reclamantei adresata Primariei comunei........., Judetul Gorj si adresa nr.1947/25.04.2013.
In cauza a fost formulata intampinare de catre parata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei.........., Judetul Gorj, ce se afla atasata la dosar la fila nr.16, prin care s-a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei, motivat de faptul ca nu ataseaza la cererea de chemare in judecata documente din care sa reiese ca este unica mostenitoare a defunctei G. M .
La intampinarea formulata in cauza s-a raspuns de catre reclamanta (fila nr.19), prin care s-a solicitat respingerea exceptiei invocate, intrucat prin actele depuse la dosar a facut dovada ca este mostenitoarea autoarei G. E, sora sa, fiind indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate, depunand in acest sens numeroase cereri si acte doveditoare la sediul Comisiei locale de fond funciar.............
A mai aratat reclamanta in raspunsul formulat ca s-a adresat instantei de judecata in calitate de mostenitoare, intelegand sa faca dovada filiatiei cu buletinul de identitate, din care rezulta ca este fiica lui G. M, precum si cu copia certificatului de deces al surorii sale, din care rezulta ca era fiica lui G. M.
De asemenea, a mai aratat reclamanta ca atat ea cat si autoarea sa, au formulat numeroase cereri adresate Primariei comunei........, cat si Comisiei locale de fond funciar.........., pentru retrocedarea pe vechiul amplasament al terenurilor solicitate, dar cu rea-credinta nu s-a procedat la intocmirea documentatiei necesare eliberarii titlului de proprietate si inaintarea acesteia Comisiei Judetene Gorj de fond funciar.
Reclamanta a depus la dosar adeverinta nr.476/06.05.1994, contractul de vanzare-cumparare din anul 1947, testamentul din anul 1957.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine si constata urmatoarele:
Prin prezenta actiune, reclamanta . G M, a chemat in judecata pe paratele Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei........, Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar, solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta, sa fie obligata parata paratele Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei........., Judetul Gorj, sa intocmeasca si sa inainteze documentatia necesara Comisiei Judetene Gorj de fond funciar, in vederea eliberarii titlului de proprietate, pentru suprafata de ......ha teren, situat pe raza comunei........., Judetul Gorj.
Analizand cu prioritate exceptia invocata de parata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei........., Judetul Gorj, respectiv exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei, cu actele depuse la dosar, aceasta a facut dovada ca este sora autoarei G. E, cea care a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenul validat prin HCJ Gorj nr.25/1991, astfel ca exceptia invocata se priveste a fi neintemeiata.
Cu atat mai mult, rezulta din cuprinsul actelor existente la dosar, ca si reclamanta a solicitat relatii cu privire la modul de solutionare a cererii formulata de sora sa ( fila nr.7).
Cat priveste fondul cauzei, din cuprinsul actelor si lucrarilor existente la dosar, rezulta faptul ca autoarei reclamantei, respectiv G. E, i s-a reconstituit dreptul de proprietate, pentru suprafata de 3,15 ha teren, asa cum rezulta din HCJ Gorj nr.25/1991, fiindu-i eliberata in baza aceleiasi hotarari si adeverinta partiala pentru suprafata de 0,1487 ha, act ce se afla atasat la dosar la fila nr.28.
Ca nici pana in momentul de fata nu a fost inaintata documentatia in vederea emiterii titlului de proprietate, pentru suprafata validata prin HCJ Gorj nr.25/15.10.1991, aspect recunoscut si de catre parata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei ......, Judetul Gorj, prin intampinarea formulata in cauza.
Prin hotararea de validare nu sunt stabilite amplasamentele terenurilor reconstituite, aceste fiind stabilite odata cu operatiunea punerii in posesie de catre comisia locala competenta, aceasta fiind una dintre atributiile principale prevazute de art. 5 din HG nr.890/2005.
De asemenea, potrivit textului legal mentionat, una dintre atributiile comisiei locale de fond funciar, consta si in inaintarea si prezentarea spre aprobare si validare comisiei judetene a situatiilor definitive, impreuna cu documentatia necesara, precum si divergentele produse si consemnate la nivelul acestor comisii.
Potrivit art. 116 din Legea nr.18/1991, modificata, comisiile comunale au obligatia efectuarii operatiunilor stabilite de lege, inaintand aceste lucrari comisiilor judetene in vederea emiterii titlului de proprietate.
Conform art.6 lit. f din HG nr.89/0/2005, comisiile judetene emit titlurile de proprietate pentru cererile validate.
Potrivit art.36 din HG nr.890/2005, "pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere in posesie  si schitele terenurilor, comisia judeteana emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat in anexa 20".
Pe de alta parte, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, s-a pronuntat constant in litigii izvorate din Legea nr.18/1991, in sensul recunoasterii dreptului efectiv la reconstituire, numai dupa finalizarea procedurilor prevazute de legea speciala, respectiv prin eliberarea titlului de proprietate.
In cauza dedusa judecatii, conform actelor existente la dosar, se constata ca autoarea reclamantei a urmat intreaga procedura prevazuta de Legea nr.18/1991, cu privire la reconstituirea dreptului sau de proprietate, drept validat prin HCJ Gorj nr........
 In consecinta, avand in vedere ca in prezenta cauza s-a facut dovada validarii dreptului de proprietate, fiind emisa hotararea de validare, respectiv HCJ Gorj nr....... care constituie actul premergator emiterii titlului de proprietate, avand in vedere de asemenea si data emiterii acesteia, 15.10.1991, precum si faptul ca de la aceasta data si nici pana in momentul de fata nu a fost intocmita si inaintata documentatia necesara in vederea emiterii titlului de proprietate conform acestei hotarari, se apreciaza a fi intemeiata actiunea promovata de reclamanta.
Referitor la capatul de cerere privind acordarea daunelor cominatorii solicitate, respectiv 100 lei/zi de intarziere, avand in vedere cuantumul solicitat, ca de altfel si faptul ca  prin ele insele nu au caracter  reparator, ci mai degraba caracterul unei pedepse civile prin amenintarea pe care o reprezinta pentru debitor si totodata avand caracter nedeterminant din punct de vedere al intinderilor, depinzand de timpul  cat debitorul nu-si executa obligatiile, urmeaza a fi admise in parte.
Pentru considerentele expuse, urmeaza a respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei invocata de intimata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei..........., Judetul Gorj.
Urmeaza a se dispune admiterea in parte a prezentei actiuni si a obliga Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei........., Judetul Gorj, sa intocmeasca si sa inainteze Comisiei Judetene Gorj de fond funciar, documentatia necesara in vederea eliberarii titlului de proprietate conform HCJ Gorj nr...........
Urmeaza a obliga intimata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei ........Judetul Gorj, la plata sumei de 30 lei/zi de intarziere, de la ramanerea irevocabila a prezentei sentinte si pana la indeplinirea efectiva a obligatiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei, invocata  de intimata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei .....Judetul Gorj.
Admite in parte actiunea civila pentru obligatia de a face, formulata de reclamanta G M, domiciliata in........., str.16 ......nr.1-....., Judetul Gorj, impotriva paratelor Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei ..........Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar.
Obliga Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei ........Judetul Gorj, sa intocmeasca si sa inainteze Comisiei Judetene Gorj de fond funciar, documentatia necesara in vederea eliberarii titlului de proprietate conform HCJ Gorj nr............ Obliga intimata Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei........, Judetul Gorj, la plata sumei de 30 lei/zi de intarziere, de la ramanerea irevocabila a prezentei sentinte si pana la indeplinirea efectiva a obligatiei.
Cu drept de apel, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din data de 08 Iulie 2013.

 

12 Iulie 2013
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010