InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Novaci

Nulitate titlu proprietate

(Sentinta civila nr. 548/2013 din data de 01.04.2013 pronuntata de Judecatoria Novaci)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Novaci | Jurisprudenta Judecatoria Novaci

JUDECATORIA NOVACI, JUDETUL GORJ

Sentinta Civila Nr. 548/2013
Sedinta publica de la 01.04.2013

Completul constituit din:
PRESEDINTE:
Grefier: Pe rol fiind judecarea actiunii civile pentru nulitate titlu proprietate, formulata de reclamantii M.G si M. C, cu domiciliul ales la cabinetul de avocat O.N., str........, nr., bl., sc. .., ap...., ........, impotriva paratelor Primaria comunei .........Judetul Gorj, Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei..........., Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar.
 La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile, paratele Primaria comunei.........., Judetul Gorj si Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei................., Judetul Gorj, fiind reprezentate de consilier juridic P.V.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza instantei faptul ca reclamantii au depus la dosar prin fax, o cerere ce se afla atasata la fila nr.35, prin care solicita atasarea la prezenta cauza, a dosarului nr.270/267/2011, solicitand de asemenea judecata cauzei in lipsa.
A fost pusa in discutie cererea formulata.
Consilier juridic P.V, a solicitat respingerea cererii respective, motivat de faptul ca nu are legatura cu cauza dedusa judecatii.
Instanta, analizand cererea formulata de reclamanti, o apreciaza a fi neintemeiata, avand in vedere obiectul cauzei de fata, cat si faptul ca la dosar la fila nr.18, se afla atasata sentinta civila nr.1551/11.10.2011, pronuntata in dosarul civil nr.270/267/2011, ce se solicita a fi atasat la prezenta cauza, astfel ca urmeaza a respinge cererea formulata de reclamanti, de atasare a dosarului nr.270/267/2011 si acorda cuvantul pe fond.
Consilier juridic Popa Vasile pentru paratele Primaria comunei..........., Judetul Gorj, Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei ......., Judetul Gorj, a solicitat respingerea actiunii, aratand ca titlul de proprietate a carui nulitate se solicita de catre reclamanti, a fost emis in baza sentintei civile nr. 1551/11.10.2011, pronuntata in dosarul civil nr.270/267/2011.

INSTANTA: Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 18/02/2013, sub nr. dosar 386/267/2013, reclamantii  M.G si M.C, au chemat in judecata paratele Primaria comunei..........., Judetul Gorj, Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei............, Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar, solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta, sa se constate nulitatea absoluta a titlului de proprietate nr.1500421/19.11.2012, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii, reclamantii au aratat ca titlul de proprietate nr. 1500421/19.11.2012, priveste reconstituirea suprafetei de 279 ha 900 mp., compusa din pasuni si alte terenuri neagricole situate in extravilanul comunei..........., Judetul Gorj, proprietari fiind toti cei inscrisi in titlul de proprietate.
Ca in acest titlu nu sunt trecuti autorii mostenitorilor, ceea ce a dus la situatia eliberarii unui singur titlu de proprietate, in conditiile in care exista 4 autori diferiti, printre care se afla si autorul reclamantilor, A.F.
Au mai aratat reclamantii ca ceilalti 3 autori nu au fost rude intre ei si pe cale de consecinta au mostenitori diferiti si suprafetele de teren la care au dreptul fiind diferite, fara a putea fi improprietariti in indiviziune, fiind necesar eliberarea a 4 titluri de proprietate cu autori mostenitori si suprafete de teren diferite.
Astfel, titlul de proprietate a carui nulitate absoluta se solicita, urmeaza a fi anulat ,pentru a fi eliberate 4 titluri de proprietate cu titluri diferite pentru fiecare autor in parte, cu mostenitorii  lor, conform tuturor actelor depuse la dosarele intocmite in baza legilor proprietatii.
Situatia creata prin eliberarea acestui titlu ii prejudiciaza grav, deoarece nu au posibilitatea sa procedeze la partajarea acestor terenuri, deoarece titlul de proprietate nu este intocmit cu respectarea legilor fondului funciar, urmand ca Institutia Prefectului sa procedeze la promovarea unei actiuni de constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate in vederea eliberarii altor 4 titluri.
In concluzie, reclamantii au solicitat eliberarea titlului de proprietate  pe autori cu mostenitorii lor si suprafetele de teren detinute de fiecare autor, in muntele........., conform actelor de proprietate, pentru autorul A.F.
 In dovedirea actiunii formulate, reclamantii au inteles sa se foloseasca  de proba cu inscrisuri si interogatoriu paratilor.
Au solicitat judecata cauzei in lipsa.
Reclamantii au depus la dosar in copie, titlul de proprietate nr. 1500421/19.11.2012, a carui nulitate o solicita.
In cauza a fost formulata intampinare de catre parata Primaria comunei ........Judetul Gorj, ce se afla atasata la dosar la fila nr.12, prin care a solicitat respingerea actiunii reclamantilor ca neintemeiata.
Sub aspect de intampinare, parata Primaria comunei........., Judetul Gorj, a aratat ca titlul de proprietate a carui nulitate se solicita a fost eliberat ca urmare a sentintei civile nr.1551 din data de 11.10.2011, irevocabila, prin care instanta de judecata a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru petentii din titlu, cu privire la suprafata de 279,90 ha gol alpin situat in muntele........., identificat prin expertiza intocmita in cauza.
Ca urmare, comisia locala de fond funciar a dus la  indeplinire hotararea instantei de judecata.
Parata a depus la dosar copie de pe sentinta civila nr. 1551 din data de 11.10.2011, a Judecatoriei Novaci,Judetul Gorj.
In raport de sustinerile reclamantilor, s-au solicitat de la Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei..........., Judetul Gorj, actele care au stat la baza emiterii titlului de proprietate, a carui nulitate se solicita de catre reclamanti.
Cu adresa nr.2455/20.03.2013, ce se afla atasata la dosar la fila nr.17, s-a  raspuns la cele solicitate, fiind inaintate in copie, urmatoarele acte: sentinta civila nr. 1551 din data de 11.10.2011, a Judecatoriei Novaci, Judetul Gorj, adresa nr.7763/20.09.2012, inaintata Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara Gorj, tabelul 1, procesul-verbal de punere in posesie nr. 7749 si anexa la acesta, o schita, raportul de expertiza intocmit in dosarul nr.270/267/2011.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine si constata urmatoarele:
Prin prezenta actiune, reclamantii M. G. si M. C, au chemat in judecata paratele Primaria comunei........., Judetul Gorj, Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei..........., Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar, solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta, sa se constate nulitatea absoluta a titlului de proprietate nr.1500421/19.11.2012, cu cheltuieli de judecata.
In raport de terminologia juridica folosita de reclamanti, de cuprinsul cererii de chemare in judecata, starea de fapt si de drept descrisa, de scopul urmarit prin promovarea actiunii, actiunea de fata este una prin care reclamantii solicita constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate nr.1500421/19.11.2012, motivul invocat constand in lipsa mentiunii autorilor fiecarui mostenitor si a suprafetelor detinute de fiecare autor, in muntele ..........
Potrivit art. III din Legea nr.169/1997, cu modificarile intervenite prin Legea nr.247/2005, "sunt lovite de nulitate absoluta, potrivit dispozitiilor legislatiei civile aplicabile la data incheierii actului juridic, actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea persoanelor care nu erau indreptatite potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri".
Prin art. III din  legea mentionata, s-a instituit o aplicare concreta a principiului neretroactivitatii legii civile noi, urmarindu-se asigurarea stabilitatii circuitului civil.
Asadar, in cauza dedusa judecatii, pentru a fi aplicabile disp. art. III alin.1lit. a din Legea nr.169/1997, ar trebui ca actele de reconstituire realizate in favoarea reclamantilor, sa se fi facut cu incalcarea dispozitiilor legii civile aplicabila la data incheierii actului juridic, in cazul de fata, al Legii nr. 18/1991, modificata si completata prin Legea nr. 247/2005.
Astfel, in temeiul Legii nr.18/1991, se naste beneficiul persoanelor indreptatite, nu direct un drept de proprietate privata, ci un alt drept, tot de natura patrimoniala, de reconstituire sau constituire, dupa caz, a proprietatii private asupra terenurilor, in limitele si conditiile prevazute de lege.
In raport de actele existente la dosar, instanta constata ca reclamantii au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenul cuprins in titlul a carui nulitate absoluta se solicita, contestand hotararea Comisiei judetene Gorj de fond funciar, nr.5493/2010, prin care le-a fost invalidata cererea privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 279,90 ha teren in muntele............., aspect ce rezulta din cuprinsul sentintei civile nr.1551/2011, a Judecatoriei Novaci, Judetul Gorj, ce se afla atasata la dosar la fila nr.18.
Rezulta din considerentele sentintei mentionate si actele dosarului, ca autorii reclamantilor, ca de altfel si al celorlalte persoane trecute in titlul de proprietate, respectiv F.I, F.A, S.I si B. D, impreuna cu sotia B. R, in baza unui contract de vanzare-cumparare incheiat la data de 10.11.1926, au cumparat suprafata de teren reprezentand ? din muntele .........
Ca atare, reclamantii, care au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, au avut la dispozitie actiunile de care putea  beneficia si autorul lor, in temeiul reglementarilor legislatiei privind reconstituirea dreptului de proprietate.
Persoana indreptatita la reconstituire s-a stabilit prin sentinta civila nr.1551/2011.
In masura in care persoana ce a formulat cererea de reconstituire este nemultumita, reclamantii formuland o astfel de cerere, asa cum rezulta din cuprinsul sentintei civile nr.1551/2011, a Judecatoriei Novaci, Judetul Gorj, ce se afla atasata la prezenta cauza, are la dispozitie conform art.53 alin.2 din Legea nr.18/1991, procedura plangerii impotriva hotararii comisiei judetene, procedura obligatorie pentru a inlatura eventualele nemultumiri in legatura cu cererea de reconstituire.
In consecinta, persoana care a uzat  de procedura reconstituirii dreptului de proprietate, nu poate uza de calea actiunii in constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate.
In acest sens, in practica judiciara s-a decis ca legile adoptate in materia fondului funciar, au instituit o procedura speciala de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere, finalizata cu emiterea titlului de proprietate.
Fiind o procedura speciala, persoanele indreptatite la reconstituire trebuie sa respecte intocmai succesiunea etapelor ei si sa conteste in conditiile precis determinate de lege.
Orice nemultumire a solicitantilor legata de reconstituire sau punere in posesie, trebuie adusa la cunostinta comisiilor de aplicare a legii fondului funciar, care rezolva acest gen de  contestatii, anterior emiterii titlului  de proprietate.
Dupa eliberarea titlului de proprietate, asemenea contestatii nu mai sunt posibile, intrucat acceptarea lor ar presupune o eludare si o nesocotire a dispozitiilor legale ce reglementeaza expres procedurile cu caracter prealabil in reconstituirea proprietatii.
Desigur, in eventualitatea in care titlul de proprietate sau procesul-verbal de punere in posesie nu au respectat validarea dreptului de proprietate, atunci pe calea actiunii in constatarea nulitatii absolute se poate cere desfiintarea unor asemenea acte si emiterea unui proces-verbal sau titlu de proprietate care sa respecte validarea dreptului de proprietate si amplasamentul stabilit prin validare.
In prezenta cauza, se constata ca titlul de proprietate a carui nulitate se solicita, a fost emis in baza sentintei civile nr.1551/2011, a Judecatoriei Novaci, Judetul Gorj, ce se afla atasata la dosar la fila nr.18.
Se constata asadar, ca titlul de proprietate emis reclamantilor, are la baza derularea procedurii speciale de reconstituire a dreptului de proprietate prevazuta de legea fondului funciar, procedura care confirma existenta in patrimoniul autorului reclamantilor a terenului in litigiu, aspect pe care nici reclamantii nu l-au contestat, acestia referindu-se doar la faptul ca titlul de proprietate se impune a fi eliberat pe autori cu mostenitorii lor.
In concluzie, se apreciaza ca  motivul invocat de reclamanti nu se incadreaza in nici una din cerintele  prevazute de art. III din Legea nr.169/1997, motiv pentru care urmeaza a se dispune respingerea prezentei actiuni.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Respinge actiunea civila pentru nulitate titlu proprietate, formulata de reclamantii M. G si M.C, cu domiciliul ales la cabinetul de avocat O. N, ...., nr.., bl...., sc. .., ap...., .....impotriva paratelor Primaria comunei.........., Judetul Gorj, Comisia locala de fond funciar de pe langa Primaria comunei......., Judetul Gorj si Comisia Judeteana Gorj de fond funciar.
Cu drept de apel, in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din data de 01 Aprilie 2013.

 

Red.tehnored.DE/UAM
ex.7
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010