InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Sarat

CIVIL.Fond Funciar

(Sentinta civila nr. 1781 din data de 29.04.2011 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Sarat)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Ramnicu Sarat | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Sarat

       

     Pe rol fiind  pronuntarea asupra    actiunii   civile  privind Legea Fondului Funciar, formulata de reclamantii    domiciliat in   in contradictoriu cu  paratii   pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor  .   
      Dezbaterile cauzei au avut loc la data  de   cand s-au pus concluzii pe fond ce s-au consemnat in incheierea din acea zi si care face parte integranta din prezenta.
     In vederea reexaminarii actelor si lucrarilor dosarului instanta a amanat pronuntarea la data de  , cand in urma deliberarii se  pronunta  urmatoarea sentinta civila.
      
                                                  J UDE CA TA
     Asupra actiunii civile de fata.
     Reclamantii    domiciliat in Rm Sarat,   a chemat in judcata pe   paratii   pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor   solicitind ca prin sentinta ce se va da ,  sa se dispuna  modificarea patiala a titlului de proprietate nr.    , in sensul ca  in suprafata  de teren reconstituita sa fie inclusa  si suprafata de 0,5 ha teren  situata in  intravilanul satului   cu cheltuieli de judecata.
     In motivarea de fapt a actiunii reclaamntii arata ca  s-au inscris in CAP  conform   cererii formulate la data de  l6.05.l959  cu suprafata de teren de l,25 ha  in doua puncte  si anume : o,5 ha i vatra  satului    si  o,75 ha  in  satul 
     Prin  titlul de proprietate  a carei modificare o  solicita  le-a   fost reconstituit  dreptul de proprietate  pentru  l,35  ha  din care  in extravilan  suprafata de l,.32 ha  pasuni  si in intravilan arabil in suprafata de 300 mp .
     Arata ca anterior acestui titlul   a eliberat un alt titlul ce a fost anulat in care   suprafata reconstituit in intravilan a fost de l300 mp .
     Terenul in suprafata de 0,50 ha  a fost proprietatea tatalui reclamantilor   dobindit de la    prin testamentul din l9.l2.l935.
     Fara nici o motivare  plauzibila  Comisia locala a  dispus  reconstituirea   unei suprafete de teren  de l,35 ha  in care insa  nu este inclusa  suprafata pe care  a inscris-o in CAP de 0,50 ha in intravilanul localitatii   aceasta regasindu-se in prezent in folosinta  lui   .
     Apreciaza ca in mod nelegal   titlul de proprietate nu cuprinde si terenul d 0,50 ha  pe care l-a inscris in CAP in anul l959 astfel ca  solicita modificarea  titlului  in sensul inscrierii  suprafetei  arate  in cuprinsul actiunii .
     Actiunea  a fost intemiata in drept pe dispozitiile   art. 58 din legea l8/l99l.
     In sprijinul actiunii reclamantii au atasat copii de pe cele doua titluri de proprietate  de pe cererea de inscriere in CAP si de pe cererea de reconstituire a dreptului de proprietate.
     Prin intimpinarea depusa al fial l4 dosar ,Comisia locala   , a  solicitat respingerea ca neintemneiata  a actiunii formulata de reclamanta.
     A aratat ca  reclamantii  au solicitat   reconstituirea dreptului de proprietate pentru l.35 ha  de la  autorul    , suprafata  figurind in registrul agricol in perioada l959-l962.
     Cererea a fost aprobata pentru  suprafata totala de l,35 ha  care include si suprafata de  5000 mp  care face obiectul litigiului de fata , fiind emis   titlul de proprietate nr. 56282/53./2005.
      In urma  unor petitii depuse de reclamantii   comisia locala a  inclus in  titlul de proprietate  si suprafata de  5000 mp pe care o detinea  o alta persoana    si care nu  fusese niciodata inscrisa in CAP.
     Comisia  Locala  a solicitat Comisiei Judetene  modificarea titlului de proprietate nr.   in sensul   radierii numelui de   din titlul de proprietate si  modificarea numelui autorului defunct din    si de asemenea   scnimbarea amplasamentului pentru suprafata de 0,3l ha ( din cea de 0,50 )  intrucat  in schimbul acestei suprafete  care inainte de colectivizare a fost proprietatea reclamantilor    a cedat catre CAP     o alta suprafata  de 0,3l ha  in  punctul "   " astfel ca suprafata de 0,31 ha  din totalul de 0,50 ha ,din intravilanul satului     a ramas  in proprietatea   lui 
     Arata ca  privind   terenul de 0,50 ha  cerut de reclamanti   comisia locala  a inscris  in titlul de proprietate al acestora  in punctul  respectiv  iar  0,l9 ha diferenta de   0,3l ha  fiindu-le reconstituita in punctul "  "  avindu-se in vedere schimbul de terenuri  intervenit anterior.
     La intimpinare , Comisia locala a atasat copii de pe cererea  numitului   de pe  cererea  de reconstituire  a reclamantului    de pe  filele  din registrul agricol  , declaratie   a numitului   , cererea  de intrare in CAP  a numitului    filele l6-2l dosar.
     Avindu-se in vedere  afirmatia  facuta de  reclamanti cu privire la faptul ca  terenul in suprafata de 0,3l ha  se afla in detinerea  numitului   care poseda  si actul de schimb din anul l974 instanta a dispus introducerea in proces a  acestuia in  calitate de parat  pentru ca   hotarirea sa-i fie  opozabila .
     S-a avut in vedere  afirmatia relamantilor cu privire la faptul ca  detine ambele  suprafete de teren si nu este de acord ca Primaria  sa-i reconstituie intreaga suprafata  pe care au adus-o in fostul CAP 
     La termenul din  data de 24.0l.20ll  paratul   prezinta  instantei un  act original intitulat"declaratie de schimb " intre    tata si fiu pe de o parte si   CAP   de  cealalta parte pentru o  suprafata de  teren d 0,3l ha  pe raza comunei sat  
     A precizat ca  in legatura cu acest schimb de terenuri au avut cunostinta si au fost de acord si reclamantii ei fiind   rude apropiate  pe terenul pe care  la  primit la schimb    au construit o locuinta iar reclamantii    sunt de rea  credinta solicitind  dupa o asa  mare  perioada de timp  anularea acestui schimb.
     A precizat ca nu este reala  afirmatia reclamantilor  cu privire la  faptul ca   ar detine  si aceasta suprafata de teren  de 0,3l ha  care a fost reconstituita   in  mod legal  reclamantilor .
Pentru solutionarea actiunii instanta a administrat probe cu inscrisuri si interogatoriu.
S-au solicitat relatii suplimentare  de la Comisia locala  si s-a solicitat ca un  reprezentant al acestuia sa prezinte in  instanta   filele din registrul agricol , in  original cu suprafetele avute la rol ,  de  autorul reclamantilor .
Raspunsurile la interogator au fost  atasate la fila  47 dosar.
Analizind actele  si lucrarile dosarului instanta   retine urmatoarele .
Reclamantilor    i s-au eliberat titlul de proprietate de pe urma   defunctului lor   tata   nr. l0739l/20l0 pentru suprafata de teren de l,35 ha  pe raza comunei   din care in intravilan  300 mp.
Din titlul de proprietate rezulta ca reclamantilor li s-au reconstituit in tarlaua  38 in extravilan  o suprafata de teren de 3l00 mp  pasuni ,  in punctul "   "
Reclamantii au avut calitatea de membrii cooperatori si au adus la  intrarea in CAP   in anul l959  o suprafata de teren  de 0,50 ha .
  si tatal sau   au fost tarani cu  gospodarie individuala  nefiind membrii CAP.
In anul l974 intre    pe  de o parte si CAP    de   cealalta parte a intervenit un schimb de terenuri in sensul ca  primii , au cedat de  buna  voie ,  suprafata de 0,3l ha teren  CAP-ului   in punctul   , pentru care a pirmit la schimb  de la CAP  i o alta suprafata de teren  in  satul 
Aceasta suprafata de 0,3l ha  facea parte din suprafata de 0,50 ha  adusa in CAP  de  autorul reclamantilor 
Pe suprafata  primita in  schimb in intravilanul satului     si-a intemeiat o  gospodarie , construind o casa de locuit  la data respectiva  reclamanti care erau  rude apropiate nu au avut  nici un fel de obiectii .
La data solutionarii actiunii, reprezentul  comisiei locale a precizat ca  reclamantii desi au primit titlul de proprietate cu terenul respectiv de 0,3l ha  in punctul " " acestia refuza sa-l primeasca  solicitind  ca sa le fie atribuit terenul  pe care    si-a construit casa de locuit ceea ce nu este posibil.
Avind in vedere  faptul ca  actul de  schimb incheiat in  anul l974  s-a facut pe baza acordului de vointa  al partilor si pentru faptul ca  terenurile au fost stapinite efectiv de parti  dupa incheierea acestuia  pana la aparitia Legii l8/l99l, fara  a interveni anularea   acestuia  instanta apreciaza ca   actiunea formulata de reclamanti   nu este intemeiata .

Din verificarea actelor depuse de comisia locala   rezulta ca  reclamantilor li  s-au reconstituit in proprietate suprafata de 0,50 ha  pe care  au inscris-o in CAP , in titlul de proprietate aceasta aparind in doua  puncte ,0,l9 ha  in intravilanul satului    iar diferenta de 0,3l ha in  punctul  " ".
Ca urmare suprafata de teren solicitata de reclamanti a fost reconstituita  motiv pentru care nu se impune anularea titlului de proprietate in sensul inscrierii  suprafetei de 0,50 ha  deoarece  daca s-ar procda in acest mod  ar fi   lezat  dreptul de proprietate  al numitului   care  a stapinit terenul pe baza de act de schimb valabil incheiat.
In concluzie instanta va respinge ca neintemiata actiunea formulata de reclamanti .
Pentru aceste motive
In numele legii
     Hotaraste
     Respinge actiunea civila   privind Legea  FF, formulata de reclamantii    domiciliat in   in contradictoriu cu  paratii Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor   ca neintemeiata.
     Cu recurs in termen de  l5  zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica azi  .
         Presedinte                                                     Grefier
      
 
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010