InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

- plangere HCJ

(Sentinta civila nr. 3509 din data de 07.11.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

Dosar nr.                                                        
                                                                                                                Cod operator _.
                                                                          - Plangere HCJ -
    R O M A N I A                       

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta civila nr. 3509
Sedinta publica de la 07 Noiembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE C.V.
Grefier M.N.M.

     
Pe rol fiind judecarea plangerii formulata de petenta M.M., domiciliata in _. , contradictoriu cu intimatele CLFF B, cu sediul in _ , CJFF cu sediul in _..,  Directia Silvica G cu sediul in _.., si a cererii de interventie in nume propriu formulata de intervenienta N.N.domiciliata in _..
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns martorul P.D. lipsa partile, petenta M.M. fiind reprezentata de  procurator N.V.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta care a invederat instantei ca s-a depus la dosar de catre CLFF Badresa nr.5503 din data de 05.11.2012, procuratorul petentei a  depus la dosar copie de pe  certificatul  de  infiere a  lui T.D. a fost audiat martorul prezent, depozitie  consemnata si atasata la dosar, dupa care, nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat,  instanata a constatat cauza in stare de judecata si a retinut dosarul in pronuntare.

I N S T A N T A
                             
Prin actiunea adresata Judecatoriei Tg.Carbunesti  la data de 29.08.2012 si inregistrata sub nr. 3357/317/2012, petenta M.M. le-a chemat in judecata pe intimatele CLFF B, CJFF, Directia Silvica G, solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna anularea HCJ nr.4524/9.02.2007 in ceea ce priveste pozitia autorului sau M.C.P. si  reconstituirea  dreptului de proprietate  in favoarea sa ca mostenitoare  a autorului  M.C.P.,  pentru suprafata de teren cu vegetatie forestiera de  2,5 ha  de  pe raza comunei B, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii a aratat ca in termenul legal prevazut de Legea 247/2005 a formulat cerere de reconstituire pentru terenurile cu vegetatie forestiera ce provin de la autorul  sau M.C.P, sotul sau, in prezent decedat, terenuri  ce insumau  suprafata de  2,5 ha, aflate  pe raza comunei B, cerere ce  i-a fost  invalidata total nelegal conform  HCJ 4524/9.02.2007.
A mai aratat ca a facut dovada in fata celor doua  intimate ca este indreptatita la terenul  de 2,5 ha  cu vegetatie forestiera, teren ce a apartinut  autorului sau M.C.P, dovada dreptului de proprietate si a indreptatirii sale facand-o cu declaratiile martorilor vecini  cu terenurile proprietatea sa, proba ce este prevazuta in mod expres de art.6 din Legea  1/2000.
In drept, a invocat  dispozitiile Legii 18/1991, Legii 1/2000, Legii 247/2005, art. 274 Cod procedura civila.
In dovedirea actiunii procuratorul  petentei a depus la dosar in copie: procura generala, adresa nr. 4236 din 28.08.2012 emisa de Primaria comunei B., HCJ _nr.4524 din data  de  09.02.2007, tabel nominal, titlul de proprietate nr.1484355 din data de 13.09.2002,  procesul verbal  de punere in posesie din data  05.05.2005 si a solicitat incuviintarea probei testimoniale, proba incuviintata de instanta.
Intimatele nu au formulat intampinare in cauza.
La solicitarea instantei, cu adresa nr.5377 din data de 09.10.2012, Comisia locala de fond funciar B a comunicat ca nu au mai fost emise acte de proprietate pe terenul cu vegetatie  forestiera anterior aparitiei Legii nr.247/2005, amplasamentul  indicat  de  petenta corespunde  realitatii din teren  si este liber, iar  HCJ Gorj, a fost  inmanata cetatenilor din comuna  B, prin intermediul unui delegat din partea Primariei B pe baza de  tabel, dar numita M.M. fiind  in varsta  si bolnava a  fost  plecata din localitate. A depus copie de pe: HCJ  nr.4524 din data de 09.02.2007, tabel nominal, cererea de  reconstituire a dreptului de proprietate nr.34/29.08.2005  formulata de numita M.M. declaratii de recunoastere reciproca a vechilor amplasamente ce privesc terenurile situate in comuna B date de T.M., M.V. si M.C.M.
Cu adresa nr.5618 din data de 23.10.2012 Comisia locala de fond funciar B a inaintat schita de identificare  a terenului  cu vegetatie forestiera.
La data de 24.10.2012 procuratorul petentei a depus la dosar cerere de  interventie  in nume propriu  formulata de  numita N.N., prin care a solicitat  anularea HCJ  nr.4524/9.02.2007 si reconstituirea  dreptului de proprietate in favoarea sa si a reclamantei,  in indiviziune, ca mostenitoare a autorului  M.C.P. pentru suprafata de 2,5 ha cu vegetatie forestiera pe raza comunei B.
In motivarea cererii a aratat ca si ea este mostenitor,  in calitate de  fiica a autorului M.C.P., astfel incat  este indreptatita la reconstituirea acestui teren.
La cererea de interventie a anexat in copie certificat de nastere, certificat de deces, certificat de casatorie si carte de identitate.
Cererea de interventie a fost pusa in discutie si incuviintata in principiu la termenul de judecata din data de 24.10.2012 cand s-a dispus comunicarea acesteia partilor si emiterea unei adrese catre Comisia locala _. pentru a comunica daca intervenienta a formulat cerere de reconstituire.
In cauza au fost audiati martorii M.I. si P.D., propusi de reprezentantul petentei.
Cu adresa nr.5503 din data de 05.11.2012 Comisia locala de fond B a  comunicat ca numita N.N. este unul din mostenitorii legali ai defunctului M.P., iar cererea de reconstituire a fost depusa de acesta.
  Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca prin cererea formulata de petenta si inregistrata sub nr.34/29.08.2005, aceasta a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul cu vegetatie forestiera in suprafata de  2,5 ha provenita de la autorul  M.P., cererea fiind propusa spre invalidare de catre Comisia Locala B de Fond Funciar.
   Prin Hotararea Comisiei Judetene nr.4524/09.02.2007 s-a aprobat propunerea Comisiei Locale B de Fond Funciar privind invalidarea reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafata de 2,50 ha  teren cu vegetatie forestiera.
    Potrivit art. 6 alin. l din Legea nr. 1/2000 modificata si completata prin Legea nr. 247/2005, la stabilirea prin reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile agricole si forestiere comisiile comunale, orasenesti, municipale si comisiile judetene vor verifica in mod riguros existenta actelor doveditoare, iar in situatia in care nu mai exista inscrisuri doveditoare, proba cu martori este suficienta in reconstituirea dreptului de proprietate cand aceasta se face pe vechile amplasamente si cand martorii ce le recunosc sunt proprietarii vecini sau mostenitorii lor pe toate laturile terenului pentru care s-a cerut reconstituirea (art. 6 alin. 13 din Legea nr. 1/2000).
Petenta a depus in sustinerea cererii de reconstituire declaratii de recunoastere reciproca a vechilor amplasamente ale vecinilor proprietari, iar in instanta a prezentat martorii M.I. si P.D.care au  declarat ca se invecineaza cu terenul solicitat de petenta si a depus copia procesului verbal de punere in posesie emis in favoarea numitei M.V. pentru terenuri cu vegetatie forestiera invecinate cu mostenitorii autorului M.P.
Prin schita intocmita de Comisia locala B, in baza atributiilor sale stabilite prin Regulamentul privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea in posesie a proprietarilor, aprobat prin HG nr. 890/2005, a fost identificata suprafata de 2,9161 ha teren cu vegetatie.
Se retine astfel ca dovada dreptului de proprietate a fost facuta in conformitate cu dispozitiile art. 6 din Legea nr.1/2000, cu declaratiile martorilor vecini si, fata de dispozitiile prevazute de art.6 alin.14 din Legea nr.1/2000 potrivit caruia orice proba dovedind dreptul de proprietate al fostilor proprietari poate fi inlaturata numai printr-o proba de aceeasi forta produsa de catre detinatorul actual al terenului sau de catre terti, tagaduind dreptul de proprietate si ca in cauza nu s-a facut o astfel de proba, instanta retine ca petenta este  indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul cu vegetatie forestiera solicitat in suprafata de 2,5 ha.
In ce priveste cererea de interventie formulata de N.N., instanta retine ca intervenienta este fiica autorului M.P. de la care provine terenul cu vegetatie forestiera solicitat de petenta, in prezenta cauza solicitand reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul cu vegetatie forestiera provenita de la autor, in indiviziune cu petenta.
Conform raspunsului comunicat de Comisia locala de fond funciar B cu adresa nr.5503/05.11.2012 intervenienta nu a formulat cerere de reconstituire in baza Legii nr.247/2005, situatie in care nu poate solicita reconstituirea dreptului de proprietate in indiviziune.
Astfel, potrivit art.8 alin.3 din Legea nr.18/1991 si art.11 din H.G. nr.890/2005 stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere.
Sustinerea Comisiei locale de fond funciar in sensul ca autorul a fost cel care a depus cererea de reconstituire este nereala, avand in vedere ca autorul M.P. a decedat la data de 04.02.2001, conform certificatului de deces depus in copie la dosar, iar cererea de reconstituire, solutionata prin hotararea Comisiei judetene Gorj contestata in cauza, a fost formulata de petenta M.M.
Cum probele administrate in cauza au relevat ca intervenienta nu a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza Legii nr.247/2005, pentru suprafata de 2,50 ha teren cu vegetatie forestiera ce a apartinut autorului M.P., instanta constata ca neintemeiata cererea acesteia de anulare a hotararii Comisiei judetene Gorj si reconstituire a dreptului de proprietate pentru acest teren in indiviziune cu petenta.  
Pentru considerentele expuse, in temeiul art.53 din Legea nr.18/1991, instanta urmeaza sa admita plangerea formulata de petenta M.M., sa anuleze partial HCJ  nr. 4524/09.02.2007 cu privire la petenta, dispunand reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea petentei pentru suprafata de 2,5 ha, teren cu vegetatie forestiera situat pe raza comunei  B si sa respinga cererea de interventie in interes propriu.
  PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

Admite plangerea formulata de petenta M.M., in contradictoriu cu intimatele CLFF B, CJFF si Directia Silvica Gorj cu sediul in _,  si a cererii de interventie in nume propriu formulata de intervenienta N.N.
Anuleaza partial HCJ Gorj nr. 4524/09.02.2007 cu privire la petenta.
Dispune reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea petentei pentru suprafata de 2,5 ha, teren cu vegetatie forestiera situat pe raza comunei B.
Respinge cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenienta N.N. ,  domiciliata in ..
Respinge cererea petentei privind acordarea cheltuielilor de judecata
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 07.11.2012.
Presedinte,
CV

Grefier,
MNM Red.C.V.tehn.D.A.
7 ex/ 13.11.2012
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010