InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

Fond funciar.

(Sentinta civila nr. 5254 din data de 10.07.2009 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

Dosar nr. .............. Cod operator 2445
R O M A N I A
JUDECATORIA T.J.
T.J.
Sentinta civila Nr. 5254
Sedinta publica de la 10 Iulie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE ..............
Grefier .................. Pe rol fiind judecarea actiunii formulata de petentii C.L.P.F.F. si Primarul com. P. in calitate de presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar in contradictoriu cu intimatii S V, S P si S I. D  in calitate de mostenitori legali ai autorului S G.I., D Gh. A in calitate de mostenitor legal al autorului S G, intimatele C.J.G.F.F. si D.S.T., judecarea cererii reconventionale formulata de catre paratii-reclamanti S I si D Gh. A in contradictoriu cu paratii C.L.P.F.F., G P in calitate de primar al com. P., presedintele Comisiei Locale P. de fond funciar, I G, P C si S V,  precum si numitii G P, B.V., S.V. si  T.I. in calitate de membrii ai Comisiei Locale P. de fond funciar (G P-Primar, presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar), precum si judecarea cererii formulata de catre paratul-reclamant S V in contradictoriu cu C.L.P.F.F., Primarul com. P. in calitate de presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar,  C.J.G.F.F. si D.S.T..
La apelul nominal facut in sedinta publica petentii C.L.P.F.F. si Primarul com. P. in calitate de presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar au fost reprezentati de consilier juridic B.L., fiind prezenti paratii S V si D Gh. A, lipsa fiind celelalte parti.
Procedura completa.
      S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care paratul D Gh. A depune la dosar un memoriu si constatandu-se procesul in stare de judecata, s-a acordat cuvantul in fond.
      Consilier juridic B.L. pentru petentii C.L.P.F.F. si Primarul com. P. in calitate de presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar a solicitat instantei admiterea actiunii principale asa cum a fost formulata in sensul completarii titlurilor de proprietate nr. 102/17.01.2003; nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006 in sensul includerii in aceste titluri a mostenitorului testamentar D Gh. A (nepot de fiu al autorului S Gh. M), precum si respingerea capatului de cerere din cererea reconventionala formulata de catre paratii-reclamanti S I si D Gh. A privind anularea titlurilor de proprietate nr. 102/17.01.2003, nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006.
      Paratul S V a lasat la aprecierea instantei solutionarea actiunii principale, solicitand si eliberarea titlului de proprietate pentru terenurile agricole si forestiere si daune morale in cuantum de 100.000 lei potrivit cererii formulate de la filele 261-263 (vol.1) din dosarul cauzei.
      Paratul D Gh. A a solicitat instantei respingerea actiunii principale, admiterea capatului de cerere din cererea reconventionala cu privire la anularea titlurilor de proprietate nr. 102/17.01.2003, nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006, precum si admiterea celorlalte capete de cerere din cererea reconventionala completata si precizata pe parcursul cercetarii judecatoresti, respectiv: cererea privind anularea titlului de proprietate eliberat numitului P C; anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre S V si P C; anularea titlului de proprietate eliberat lui P C si eliberarea titlului de proprietate pentru respectivul teren din titlu pentru mostenitorul D A (autorul S M. C); anularea titlului de proprietate eliberat lui I G si eliberarea titlului de proprietate pentru teren pentru mostenitorul D A (autor S M. C); obligarea membrilor Comisiei Locale P. de fond funciar (G P; S.V.; T.I. si B.V.) la plata catre D A a contravalorii lemnelor de foc si constructie de pe suprafetele de teren forestier ce ii apartin si au fost vandute de catre acestia; obligarea acestora la contravaloarea uzufructului de pe terenurile arabile din punctele Iosa, Peretu, Vatra Satului ocupate ilegal de P C si I G; obligarea acelorasi membri ai Comisiei Locale la plata sumei de bani pentru fiecare zi de intarziere de la data sesizarii potrivit legilor fondului funciar pentru refuzul de eliberare a titlului de proprietate si a procesului verbal de punere in posesie, obligarea acestora la plata prejudiciului produs in urma abuzurilor Comisiei Locale; obligarea paratului I G sa le lase in deplina proprietate si linistita posesie terenul ocupat abuziv cu lungimea de 60 m si latimea de 6 m, sa demoleze gardul de pe terenul ocupat si anexele construite fara autorizatie, sa plateasca uzufructul aferent terenului pe perioada 1990-2009, cererea privind obligarea paratului S V sa le lase in deplina proprietate si linistita posesie suprafetele de teren arabil si forestier; cererea privind desfiintarea actelor intocmite de Comisia Locala si I G cu privire la terenul ocupat; cererea privind desfiintarea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre S V si P C, desfiintarea contractului de vanzare-cumparare intre P C si S C, cererea privind obligarea lui P C si a lui S C sa le lase in deplina proprietate si linistita posesie terenul arabil situat in pct. "Peretu", cererea privind obligarea acestora la plata uzufructului de pe acest teren pe perioada 1990-2009, cu cheltuieli de judecata.
      
JUDECATA

      Prin actiunea civila inregistrata pe rolul Judecatoriei T.J sub nr. ..., petentii C.L.P.F.F. si Primarul com. P. in calitate de presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar au solicitat instantei ca in contradictoriu cu intimatii S V, S P si S I. D  in calitate de mostenitori legali ai autorului S G.I., D Gh. A in calitate de mostenitor legal al autorului S G, intimatele C.J.G.F.F. si D.S.T. sa se dispuna completarea titlurilor de proprietate nr. 102/17.01.2003, nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006 in sensul includerii in aceste titluri a mostenitorului testamentar D Gh. A (nepot de fiu al autorului S Gh. M).
      In motivarea actiunii s-a aratat ca potrivit borderoului agricol  din anul 1947, autorul S Gh. M a figurat inscris cu suprafata de 1,40 ha teren cu vegetatie forestiera, iar potrivit L.18/1991 si L.1/2000 au formulat cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate in calitate de mostenitori ai autorului S M numitii S V si S P.
      Potrivit L.247/2005 a depus si cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate si mostenitorul testamentar D Gh. A care solicita reconstituirea dreptului de proprietate in calitate de mostenitor (nepot de fiu) al autorului S Gh. M.
      S-a aratat ca in favoarea autorului S Gh. M au fost eliberate cele trei titluri de proprietate pentru suprafata totala de 1,3794 ha teren cu vegetatie forestiera, dar in aceste titluri nu au fost inscrisi toti mostenitorii autorului S Gh. M, respectiv  mostenitorul testamentar D Gh. A.
      In dovedirea actiunii, s-au depus in copie la dosar HCJ nr. 3103/07.03.2002, titlurile de proprietate nr. 102/17.01.2003, nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006, procesele verbale de punere in posesie aferente, borderoul agricol din anul 1948 in care autorul S M figureaza cu suprafata de 1,40 ha teren cu vegetatie forestiera, cererile de reconstituire a dreptului de proprietate, precum si testamentul din 06.07.1993 prin care autorul S C, fiul autorului S Gh. M, a dispus ca dupa incetarea sa din viata numitul D A sa primeasca si sa stapaneasca in deplina proprietate si linistita posesie intreaga sa avere mobila si imobila oriunde se va gasi aceasta, instituindu-l totodata legatar universal, iar in ceea ce priveste pe sotia lui S C, S I, aceasta va avea pe tot timpul vietii dreptul de uzufruct asupra tuturor bunurilor testate lui D A.
      Prin cererea reconventionala formulata reclamantii S I si D Gh. A au solicitat in principal respingerea actiunii formulata de catre petenti privind completarea celor trei titluri de proprietate solicitand anularea titlurilor de proprietate nr. 102/17.01.2003, nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006 cu motivarea ca mostenitorii autorului S Gh. M sunt numai S I, D Gh. A si S V.
      Prin celelalte capete de cerere din cererea reconventionala reclamantii S I si D Gh. A au solicitat in contradictoriu cu paratii P C, P C, I G, S V si S C, precum si in contradictoriu cu membrii Comisiei Locale P. de fond funciar (primar G P-presedinte, S.V., T.I. si B.V.) anularea titlului de proprietate eliberat numitului P C; anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre S V si P C; anularea titlului de proprietate eliberat lui P C si eliberarea titlului de proprietate pentru respectivul teren din titlu pentru mostenitorul D A (autorul S M. C); anularea titlului de proprietate eliberat lui I G si eliberarea titlului de proprietate pentru teren pentru mostenitorul D A (autor S M. C); obligarea membrilor Comisiei Locale P. de fond funciar (G P; S.V.; T.I. si B.V.) la plata catre D A a contravalorii lemnelor de foc si constructie de pe suprafetele de teren forestier ce ii apartin si au fost vandute de catre acestia; obligarea acestora la contravaloarea uzufructului de pe terenurile arabile din punctele Iosa, Peretu, Vatra Satului ocupate ilegal de P C si I G; obligarea acelorasi membri ai Comisiei Locale la plata sumei de bani pentru fiecare zi de intarziere de la data sesizarii potrivit legilor fondului funciar pentru refuzul de eliberare a titlului de proprietate si a procesului verbal de punere in posesie, obligarea acestora la plata prejudiciului produs in urma abuzurilor Comisiei Locale; obligarea paratului I G sa le lase in deplina proprietate si linistita posesie terenul ocupat abuziv cu lungimea de 60 m si latimea de 6 m, sa demoleze gardul de pe terenul ocupat si anexele construite fara autorizatie, sa plateasca uzufructul aferent terenului pe perioada 1990-2009, cererea privind obligarea paratului S V sa le lase in deplina proprietate si linistita posesie suprafetele de teren arabil si forestier; cererea privind desfiintarea actelor intocmite de Comisia Locala si I G cu privire la terenul ocupat; cererea privind desfiintarea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre S V si P C, desfiintarea contractului de vanzare-cumparare intre P C si S C, cererea privind obligarea lui P C si a lui S C sa le lase in deplina proprietate si linistita posesie terenul arabil situat in pct. "Peretu", cererea privind obligarea acestora la plata uzufructului de pe acest teren pe perioada 1990-2009.
      Si paratul S V prin cererea de filele 261-263 din dosarul cauzei a solicitat instantei in contradictoriu cu C.L.P.F.F., Primarul com. P. in calitate de presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar, C.J.G.F.F. si D.S.T. eliberarea titlului de proprietate pentru terenurile agricole si forestiere si daune morale in cuantum de 100.000 lei.
      Pentru justa solutionare a cauzei s-a numit expert  G.M., urmand sa raspunda la urmatoarele obiective: sa se precizeze in functie de actele depuse la dosarul cauzei daca terenul numitilor S I., S V si S G se afla cuprins in titlurile de proprietate emise paratilor P C si I G, precum si sa se identifice prin schita, dimensiuni si vecini terenurile arabile, cat si terenurile cu vegetatie forestiera ale numitilor S Ion, S V si S G.
      Din concluziile raportului de expertiza nu rezulta existenta unei situatii certe la fata locului, astfel incat instanta nu poate lua in considerare la solutionarea cauzei raportul de expertiza efectuat de expert G.M..
      Sub aspectul actiunii principale, instanta constata ca aceasta este intemeiata cu motivarea ca D Gh. A in calitate de nepot de fiu al autorului S Gh. M (mostenitor testamentar al lui S M. C), fiul autorului S Gh. M, a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza L.247/2005 si avand in vedere ca pana la momentul analizarii cererii de reconstituire  se eliberasera cele trei titluri de proprietate, respectiv nr. 102/17.01.2003, nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006, se impune completarea acestora in sensul inscrierii in aceste titluri a mostenitorului D Gh. A.
      Fata de capatul de cerere din cererea reconventionala a paratilor-reclamanti S I si D Gh. A prin care se solicita anularea celor trei titluri de proprietate si emiterea unor titluri de proprietate pe numele lui S I, D Gh. A si S V, instanta constata ca S I nu este mostenitoare legala a autorului S Gh. M deoarece potrivit testamentului de la fila 13 din dosarul cauzei prin care S C a testat numitului D Gh. A intreaga sa avere mobila si imobila, sotia sa supravietuitoare, S I, a avut numai dreptul de uzufruct asupra bunurilor testate lui D Gh. A de catre S C (fiul autorului S Gh. M).
      In consecinta, instanta urmeaza sa admite actiunea principala formulata de catre petentii C.L.P.F.F. si Primarul com. P. in calitate de presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar si sa dispuna completarea titlurilor de proprietate nr. 102/17.01.2003; nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006 in sensul includerii in aceste titluri a mostenitorului testamentar D Gh. A (nepot de fiu al autorului S Gh. M).
      Astfel, se va respinge capatul de cerere din cererea reconventionala formulata de catre paratii-reclamanti S I si D Gh. A privind anularea titlurilor de proprietate nr. 102/17.01.2003, nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006.
      Cu privire la celelalte capete de cerere din cererea reconventionala formulata de catre paratii-reclamanti S I si D Gh. A instanta urmeaza a le disjunge, urmand a se dispune formarea unui nou dosar cu termen de judecata la data de 18.09.2009, urmand a se disjunge si cererea paratului S V privind eliberarea titlului de proprietate pentru terenurile agricole si forestiere, precum si cererea privind daunele morale in cuantum de 100.000 lei.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

      Admite actiunea principala formulata de petentii C.L.P.F.F. si Primarul com. P. in calitate de presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar in contradictoriu cu intimatii S P si S I. D, in calitate de mostenitori legali ai autorului S G.I., D Gh. A, in calitate de mostenitor legal al autorului S G, S V, intimatele C.J.G.F.F. si D.S.T..
       Dispune completarea titlurilor de proprietate nr. 102/17.01.2003; nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006 in sensul includerii in aceste titluri a mostenitorului testamentar D Gh. A (nepot de fiu al autorului S Gh. M).
      Respinge capatul de cerere din cererea reconventionala formulata de catre paratii-reclamanti S I, si D Gh. A in contradictoriu cu C.L.P.F.F., Primarul G P in calitate de presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar, C.J.G.F.F. si D.S.T. privind anularea titlurilor de proprietate nr. 102/17.01.2003, nr. 697/23.11.2004 si nr. 819/24.08.2006.
      Disjunge capetele de cerere din cererea reconventionala formulata de catre paratii-reclamanti S I si D Gh. A, respectiv cererea privind anularea titlului de proprietate eliberat numitului P C, ; anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre S V si P C; anularea titlului de proprietate eliberat lui P C si eliberarea titlului de proprietate pentru respectivul teren din titlu pentru mostenitorul D A (autorul S M. C); anularea titlului de proprietate eliberat lui I G, domiciliat in com. P., sat Piscuri, jud. Gorj, si eliberarea titlului de proprietate pentru teren pentru mostenitorul D A (autor S M. C); obligarea membrilor Comisiei Locale P. de fond funciar (G P; S.V.; T.I. si B.V.-angajati la Primaria com. P., jud. Gorj) la plata catre D A a contravalorii lemnelor de foc si constructie de pe suprafetele de teren forestier ce ii apartin si au fost vandute de catre acestia; obligarea acestora la contravaloarea uzufructului de pe terenurile arabile din punctele Iosa, Peretu, Vatra Satului ocupate ilegal de P C si I G; obligarea acelorasi membri ai Comisiei Locale la plata sumei de bani pentru fiecare zi de intarziere de la data sesizarii potrivit legilor fondului funciar pentru refuzul de eliberare a titlului de proprietate si a procesului verbal de punere in posesie, obligarea acestora la plata prejudiciului produs in urma abuzurilor Comisiei Locale; obligarea paratului I G sa le lase in deplina proprietate si linistita posesie terenul ocupat abuziv cu lungimea de 60 m si latimea de 6 m, sa demoleze gardul de pe terenul ocupat si anexele construite fara autorizatie, sa plateasca uzufructul aferent terenului pe perioada 1990-2009, cererea privind obligarea paratului S V sa le lase in deplina proprietate si linistita posesie suprafetele de teren arabil si forestier; cererea privind desfiintarea actelor intocmite de Comisia Locala si I G cu privire la terenul ocupat; cererea privind desfiintarea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre S V si P C, desfiintarea contractului de vanzare-cumparare intre P C si S C, cererea privind obligarea lui P C si a lui S C sa le lase in deplina proprietate si linistita posesie terenul arabil situat in pct. "Peretu", cererea privind obligarea acestora la plata uzufructului de pe acest teren pe perioada 1990-2009, precum si cererea paratului S V in contradictoriu cu intimatii C.L.P.F.F., Primarul G P in calitate de presedinte al Comisiei Locale P. de fond funciar, C.J.G.F.F. si D.S.T. privind eliberarea titlului de proprietate pentru terenurile agricole si forestiere si cererea acestuia privind daunele morale, urmand a se dispune formarea unui nou dosar cu termen de judecata la data de 18.09.2009 (C7).
      Cu recurs.
      Pronuntata in sedinta publica din 10.07.2009, la Judecatoria T.J.

PRESEDINTE, GREFIER,
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010