InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

fond funciar

(Sentinta civila nr. 5322 din data de 04.07.2013 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

Dosar nr. 2909/318/2012
R O M A N I A
Cod operator 2445
JUDECATORIA TARGU JIU
JUDETUL GORJ
SECTIA CIVILA
SENTINTA CIVILA Nr. 5322
Sedinta publica din 04 Iulie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE PARASCHIVA CATRINOIU
Grefier ALINA MEZDREA Pe rol judecarea cauzei Civile privind pe reclamantii G. I si B. R. si pe intimatii  COMISIA LOCALA ............ DE FOND FUNCIAR, Primarul comunei ....................., in calitate de presedinte al comisiei locale  si COMISIA JUDETEANA ................ DE FOND FUNCIAR, avand ca obiect fond funciar.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile, reclamantii fiind reprezentati de avocat S. S. in substituire pentru avocat M. D.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, reprezentanta reclamantilor invedereaza ca nu are obiectiuni cu privire la raportul de expertiza.
Nemaifiind alte cereri de formulat, exceptii de invocat sau probe de administrat, instanta a constatat cauza in stare de judecata si a acordat cuvantul pe fond.
Avocat S. S. pentru reclamanti a solicitat admiterea actiunii asa cum a fost formulata, cu cheltuieli de judecata.

INSTANTA

Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr. 2909/318/2012, reclamantii G. I si B. R. in contradictoriu cu intimatii  COMISIA LOCALA ................ DE FOND FUNCIAR, Primarul comunei ................., in calitate de presedinte al comisiei locale  si COMISIA JUDETEANA .............. DE FOND FUNCIAR, au solicitat instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna anularea HCJ nr. 5834/03.02.2012 si a actelor premergatoare eliberarii acesteia si reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata de teren agricol de 0,0906 ha, precum si obligarea celor doua comisii la plata daunelor de intarziere pentru fiecare zi de intarziere in validarea dreptului de proprietate, cu cheltuieli de judecata.
In motivare, reclamantii au aratat ca sunt proprietarii terenului agricol in suprafata de 0,0906 ha situat in intravilanul localitatii Lelesti si ca, desi au depus acte doveditoare pentru emiterea titlului de proprietate, cele doua comisii refuza nejustificat sa procedeze la validarea dreptului de proprietate.
Reclamantii au mai aratat ca detin acte de proprietate care dovedesc ca sunt indreptatiti la reconstituirea dreptului de proprietate pentru acest teren si ca in mod nelegal Comisia Locala Lelesti a propus invalidarea dreptului lor de proprietate  pentru terenul de 0,0906 ha.
In drept, au fost invocate disp. Legii 18/1991, ale Legii 247/2005, ale Legii nr. 1/2000, precum si ale Legii 169/1997.
Pentru dovedire, reclamantii au depus la dosar, in copie, adresa nr. 521/14.02.2012, HCJ nr. 5834/03.02.2012.
Legal citata, intimata Comisia Locala ..............de Fond Funciar a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca nelegala si netemeinica, aratand ca terenul in litigiu este ocupat in prezent de cladirea Scolii Generale ........... si de cladirea Gradinitei nr. 1 .............. A atasat intampinarii actele care au stat la baza emiterii HCJ nr. 5834/03.02.2012.
La data de 05.04.2012, cauza a fost suspendata in temeiul art. 242 alin. 1 pct. 1 C.pr.civ. , fiind repusa pe rol, la solicitarea reclamantilor, fiind stabilit termen de judecata la 25.04.2013.
In cauza a fost intocmita expertiza topografica de catre expertul L. I. G., fiind stabilite urmatoarele obiective: sa se identifice terenul din titlul de proprietate nr. 1516484/22.02.2010; sa se verifice daca prin titlul de proprietate nr. 1516484/22.02.2010 s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru intreaga suprafata din punctul "Silistea Casei" mentionata in Registrul Agricol, teren avand ca vecini: la MN-G. N.I., la Mzi-P. V., la rasarit-paratul lui Gheorghe si la Apus-linia satului.
Raportul de expertiza a fost depus la dosar la data de 19.06.2013, partile neformuland obiectiuni cu privire la acesta.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:
Prin HCJ nr. 5834 din 02.02.2012 s-a  respins  contestatia  formulata  de   reclamantii B. R. si G. I.  si s-a  invalidat  dreptul  de proprietate pentru suprafata  de 0,0906  ha teren agricol cu motivarea  ca nu a  fost  indeplinite  disp. art. 9  din  Legea 18/1991 si art. 6  din legea  1/2000.
Considerand ca in mod nelegal li s-a invalidat  dreptul de proprietate cu  privire  la  acest teren, care  in prezent  este ocupat  de  Scoala  Generala ..........., reclamantii au  formulat plangere  impotriva  hotararii de invalidare.
Din probele  administrate  in  cauza, instanta  constata ca  reclamantii sunt  persoane indreptatite  la  reconstituirea  dreptului de  proprietate asupra  terenului  in litigiu  situat in Silistea  Casei.
In procesul verbal din data  de  13.12.2011, incheiat   de  Primaria  Comunei ............ s-a  retinut  ca " in urma   sedintei  din data  de 09.06.2010 s-a inaintat documentatia  Scolii Generale pentru ca mostenitorilor  autorului de  drept  sa  le  fie  atribuita in compensare  o  suprafata de  teren  din terenul reconstituit  in proprietatea  Scolii generale ..............".
Astfel , instanta  constata ca se recunoaste  de catre  Comisia Locala dreptul de proprietate  al  reclamantilor, contrar motivarii  din  hotararea  de invalidare in care  se  precizeaza ca nu  au  fost indeplinite  dispozitiile  art. 9  din legea  18/1991 si art. 6  din Legea  1/2000, adica  reclamantii nu si-ar fi dovedit  proprietatea.
Din registrul agricol al  autorului  reclamantilor  reiese  ca acesta  avea inscrisa suprafata  de  9,07  ha , din care 0,62  ha  teren intravilan . Prin cererea  de  reconstituire  inregistrata sub nr. 642 din 07.03.1991 (fila  38) autorul reclamantilor  a  solicitat  reconstituirea  dreptului de proprietate pentru suprafata  totala de  11  ha  din care  0,62  ha  silistii in intravilan.
Din raportul de  expertiza  intocmit in cauza  de  expert L. G.  reiese  ca  prin titlul de proprietate  nr. 1516484  din 22.02.2010, s-a  reconstituit  dreptul de proprietate pentru terenul din  Silistea Casei, inscris in  registrul agricol, insa pentru terenul de  1500 mp., pe  care  a  existat  un grajd  al  bunicului  reclamantilor, teren identificat  de  Comisia Locala  cu  suprafata  de 906  mp., nu  a  fost  reconstituit  dreptul de proprietate desi  a  fost  solicitat prin cererea  nr. 45/2005.
De  asemenea, expertul concluzioneaza ca  terenul in litigiu  in suprafata de 906  mp., nu  a  facut obiectul  reconstituirii dreptului de proprietate si ca pentru acest  teren nu  a  fost  atribuit  prin compensare  un alt  teren.
Fata de  starea  de  fapt  constatata, instanta  retine urmatoarele:
Potrivit  art. 2 alin. 1 din legea  1/2000, reconstituirea  dreptului de proprietate  se face  pe  vechile  amplasamente, iar potrivit  alin. 3 al  art. 2 cand  reconstituirea  pe  vechile  amplasamente  nu mai  este posibila, aceasta  se  face prin compensare  cu un alt  teren  sau prin despagubiri.
Intrucat  reclamantilor nu  li s-a sat prin  compensare  un alt  teren  echivaland  cu  terenul in litigiu, instanta  considera ca  HCJ de invalidare este nelegala, deoarece   reclamantii si-au  dovedit  dreptul de proprietate, drept  recunoscut si  de  Comisia Locala , insa  aceasta  invoca faptul ca prin titlul de proprietate nr. 1516484/2010  s-a  reconstituit  intreaga  suprafata avuta in proprietate  de  autorul reclamantilor si ca nu  se mai impune reconstituirea  dreptului de proprietate pentru   suprafata  de 906 mp.
Nu  se  va  retine  aceasta sustinere pentru mai multe  motive. In primul rand, acest  titlul de  proprietate  s-a  eliberat  in  2010, iar in  2011, prin procesul verbal nr. 4259 din 13.12.2011 s-a  recunoscut  de  catre  Primaria Comunei ..............  faptul ca  reclamantilor  nu li  se  atribuise  prin compensare  terenul ocupat  de  Scoala Generala. Deci in titlul de proprietate  au fost inscrise  doar terenuri pe care  le  detinea  efectiv  proprietarul  si  nu  teren in compensare  pentru  terenul in litigiu.  Daca in titlul de proprietate  s-ar fi inclus   si  terenul dat in compensare pentru acest  teren, nu  s-ar  mai  fi inaintat  documentatia la  Scoala  Generala pentru compensarea  terenului in litigiu. Ca, nu s-a putut  realiza  un  schimb de terenuri intre Scoala Generala ...........si  reclamantii (asa  cum  se  mentioneaza in procesul verbal nr. 4259/2011) nu  este culpa reclamantilor  ci  a  Comisiei Locale care nu si-a indeplinit  obligatiile prevazute  de  Legea  18/1991.
De  asemenea, nu se  va  retine  sustinerea  Comisiei Locale mentionate  mai sus  deoarece  exista contradictie  intre  motivarea  din hotararea  de  validare  si motivarea  din intampinare. In  hotararea  de  invalidare  se  mentioneaza ca  reclamantii nu si-au  dovedit  proprietatea , iar in intampinare  Comisia  Locala precizeaza ca pentru terenul in litigiu  s-a  reconstituit   dreptul de proprietate  prin titlul  de  proprietate  nr. 1416484/2011.
Sustinerea  Comisiei Locale  este  nefondata si pentru  faptul ca desi in  titlul de proprietate  este inscrisa suprafata  de  6247 mp., instanta  constata ca in  speta sunt  aplicabile  prevederile  art. 6 alin. 2 2  din legea  1/2000, potrivit  carora "diferentele  intre  suprafetele  inscrise  in titlurile  de  proprietate, in  registrele  agricole, in  cererile  de inscriere in cooperativa, in  actele  de  donatie catre  stat, in Arhivele Statului  din perioada 1945 -1990 si situatia  de  fapt la  data  punerii in posesie  se  corecteaza in favoarea  fostilor proprietari". Astfel, instanta  constata ca suprafata  din titlul de proprietate din  Silistea casei   este  terenul inscris in  registrul agricol , iar  suprafata  de 906 mp., teren in litigiu excede  asupra  acestei  suprafete  si  diferenta  se va  corecta  in favoarea proprietarului, fiind cunoscut  faptul ca registrul agricol fiind declarativ, proprietari nu declarau intreaga suprafata  pe  care  o  aveau  in proprietate.
Astfel, instanta  considera  ca  reclamantii si-au   dovedit  dreptul de proprietate, motiv  pentru care  va  anula HCJ nr. 5834/2012 si va  reconstitui drept  de proprietate  pentru suprafata  de 906 mp., prin compensare.
Referitor  la  capatul de  cerere privind  obligarea  la  daune  cominatorii , instanta il  considera  neintemeiat pentru ca potrivit  art. 64  alin. 1 din legea  18/1991 " in  cazul in  care  Comisia  Locala refuza inmanarea  titlului de proprietate  emis  de  Comisia  Judeteana  sau  punerea  efectiva in posesie , persoanele  nemultumite  pot  face plangere  la instanta", iar potrivit  alin. 2  al  aceluiasi  articol " daca instanta  admite  plangerea , Primarul va  fi  obligat sa  execute  de indata inmanarea titlului de proprietate  sau  dupa caz  punerea  efectiva in posesie, sub  sanctiunea  daunelor  cominatorii pentru fiecare  zi  de intarziere".
In  speta, reclamantii solicita reconstituirea  dreptului de proprietate si nu  eliberarea  titlului de proprietate  sau punerea in posesie, reconstituirea  fiind  etapa premergatoare punerii in posesie  si  eliberarii  titlului de proprietate.
Cu  aceste  considerente  va  admite in parte  actiunea, va  anula HCJ nr. 5834/02.02.2012 si va reconstitui dreptul de proprietate in favoarea reclamantilor pentru suprafata de 0,0906 ha prin compensare cu teren din rezerva Comisiei Locale de fond funciar, va  respinge  capatul de cerere privind obligarea la plata daunelor de intarziere.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte actiunea formulata de reclamantii G. I si B. R. domiciliati in ......................... in contradictoriu cu intimatii  COMISIA LOCALA ............... DE FOND FUNCIAR, Primarul comunei ..............., in calitate de presedinte al comisiei locale  si COMISIA JUDETEANA .............. DE FOND FUNCIAR.
Anuleaza HCJ nr. 5834/02.02.2012 si reconstituie dreptul de proprietate in favoarea reclamantilor pentru suprafata de 0,0906 ha prin compensare cu teren din rezerva Comisiei Locale de fond funciar.
Respinge capatul de cerere privind obligarea la plata daunelor de intarziere.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 04 Iulie 2013, la  Judecatoria Targu-Jiu. 
Presedinte,
PARASCHIVA CATRINOIU
Grefier,
ALINA MEZDREA
   

Red. Jud. P.C. 09 Iulie 2013
Tehn . AB/ex.5.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010