InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Neamt

Instituire tutela

(Sentinta civila nr. Incheiere-2012 din data de 02.07.2014 pronuntata de Judecatoria Targu Neamt)

Domeniu Incheierea de sedinta; Minori | Dosare Judecatoria Targu Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Targu Neamt

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Z., petenta M.L. a solicitat instantei autorizarea incheierii contractului de vanzare-cumparare cu privire la cota de ½ din dreptul de proprietate asupra terenului de 445 m.p., compus din 112 m.p. teren curti-constructii si 333 m.p. teren fanete, situat in intravilanul satului X., jud. Neamt, precum si cota de 1/2 din casa de locuit in suprafata de 78 m.p., construita din lemn, pe fundatie de piatra, compusa din 3 camere, o bucatarie si un hol, situata pe terenul de mai sus, invecinat la N cu V.L. si prund Ozana, la E - prund Ozana si drum satesc, la S - drum satesc, la V - V.L., cu suma de 5.000 lei.
In motivarea in fapt a cererii, petenta a aratat ca este mama minorei I.X., rezultata din casatoria sa cu I.I., casatorie desfacuta prin divort, conform Sentintei civile nr. 365/15.01.2012. Aceasta a mai aratat ca in timpul convietuirii, a dobandit impreuna cu defunctul I.I. suprafata de 445 m.p., din care 112 m.p. teren curti-constructii si 333 m.p. teren fanete si casa de locuit in suprafata de 78 m.p., compusa din 3 camere, o bucatarie si un hol. La scurt timp dupa divort, tatal minorei a decedat, astfel ca la data de 11.09.2013 pe numele fiicei sale Ionita Ioana fiind eliberat certificatul de mostenitor nr. 37, in calitate de unica mostenitoare a defunctului sau tata, pentru cota de 1/2.
Petenta a mai precizat ca, in prezent, minora locuieste impreuna cu ea la domiciliul parintilor sai din com. X., sat X., str. Ion Creanga, nr. xx, jud. Neamt, fiind eleva in clasa a I-a la scoala din centrul comunei X., iar, deoarece in imobilul dobandit de ea impreuna cu defunctul sau sot nu locuieste nimeni, iar ea este obligata sa suporte cheltuielile cu plata impozitului si cu intretinerea, bugetul familiei fiind si asa limitat, a hotarat impreuna cu fiica sa sa-l vanda.
Petenta a mentionat ca, intrucat casa in care locuieste impreuna cu fiica sa este compusa din doua camere si o bucatarie, intentioneaza ca in urma vanzarii pretul obtinut sa fie valorificat partial in renovarea casei, urmand sa construiasca o baie si o camera pentru fetita, iar suma ramasa sa fie depusa intr-un cont pe numele minorei
 In drept, au fost invocate dispozitiile art. 144, 145, 150 si 502 din Codul civil.
In sustinerea cererii, petenta a depus la dosar, in copii certificate pentru conformitate cu originalul, urmatoarele inscrisuri: cartea sa de identitate (f. 6), certificatul de nastere al minorei I.X. (f. 7), certificatul de deces al lui I.I. (f. 8), contract de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 27/09.08.2007 la Notarul Public Y.(f. 9-10), certificatul de mostenitor nr. 37/11.12.2013 eliberat de Notarul Public Z. (f. 11), Sentinta civila nr. 365/15.02.2012, pronuntata in dosarul nr. xx/321/2012  al Judecatoriei Z. (f. 12), certificat fiscal eliberat de Primaria Comunei X. (f. 25-26).
Cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru, conform art. 29 alin. 1 lit. e din O.U.G. nr. 80/2013.
La solicitarea instantei, Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei Comunei X. a efectuat o ancheta sociala la domiciliul petentei, referatul de ancheta sociala fiind depus la dosar (f. 19, 21).
In cauza, instanta a administrat proba cu inscrisurile de la dosar.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Minora I.X., nascuta la data de xx.01.2006, in Z., jud. Neamt, este fiica petentei M.L. si a defunctului I.I., decedat la data de 24.07.2012, conform certificatului de deces depus la dosar (f. 8).
Dupa cum rezulta din contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 27/09.08.2007 la Notarul Public Y.(f. 9-10), din certificatul de mostenitor nr. 37/11.12.2013 eliberat de Notarul Public Z. (f. 11) si din Sentinta civila nr. 365/15.02.2012, pronuntata in dosarul nr. xx/321/2012  al Judecatoriei Z. (f. 12), avand in vedere ca la data decesului defunctului I.I., casatoria acestuia cu petenta I.X. era desfacuta definitiv si irevocabil, petenta minora I.X. este unica mostenitoare a defunctului sau tata, I.I., mostenind dupa acesta cota de ½ din dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 445 m.p., din care suprafata de 112 m.p. teren curti-constructii si suprafata de 333 m.p. teren fanete, situat in intravilanul satului X., comuna X., judetul Neamt, avand numar cadastral 538 si urmatoarele vecinatati: N - V.L. si Prund Ozana, la E - prund Ozana si drum satesc, la S - drum satesc, la V - V.L., precum si cota de ½ din dreptul de proprietate asupra casei de locuit in suprafata de 78 m.p., construita din lemn, pe fundatie de piatra, acoperita cu dranita, compusa din 3 camere, o bucatarie si un hol, restul cotelor de ½ din teren si din casa de locuit fiind proprietatea petentei M.L..
Dupa cum rezulta din sustinerile petentei si din ancheta psihosociala efectuata de catre Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei Comunei X. (f. 19, 21), minora I.X. locuieste impreuna cu petenta la bunica materna, M.L., in satul X., locuinta fiind compusa din 2 camere si o bucatarie.
Potrivit art. 43 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu are capacitate de exercitiu, pentru minor, actele juridice se incheie in numele acestora, de reprezentantii lor legali, in conditiile prevazute de lege.
In conformitate cu dispozitiile art. 144 alin. 2 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, aplicabile in cazul institutiei juridice a tutelei, dar si in cazul in care ocrotirea minorilor se realizeaza prin parinti, potrivit art. 502 alin. 1 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, tutorele nu poate, fara avizul consiliului de familie si autorizarea instantei de tutela, sa faca acte de instrainare, imparteala, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, sa renunte la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum si sa incheie in mod valabil orice alte acte ce depasesc dreptul de administrare.
Totodata, conform art. 145 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, instanta de tutela acorda tutorelui autorizarea numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neindoielnic pentru minor; autorizarea se va da pentru fiecare act in parte, stabilindu-se, cand este cazul, conditiile de incheiere a actului; in caz de vanzare, autorizarea va arata daca vanzarea se va face prin acordul partilor, prin licitatie publica sau in alt mod; in toate cazurile, instanta de tutela poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.
Pentru ca instanta de tutela sa acorde parintelui in viata autorizarea in vederea incheierii in mod valabil, in numele si pentru minorul mai mic de 14 ani, a oricarui act ce depaseste simplul dreptul de administrare, trebuie sa se probeze ca actul ce se solicita a fi incheiat raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neindoielnic pentru minor.
 In acest sens, instanta retine ca de la decesul fostului sau sot si pana in prezent, petenta s-a ocupat in mod responsabil si serios de fiica sa minora si s-a preocupat sa-i protejeze interesele materiale, i-a administrat patrimoniul in mod corespunzator si s-a straduit sa-i asigure conditii de trai decente corespunzatoare nevoilor specifice si varstei minorei. Instanta are in vedere faptul ca toate cheltuielile pe care trebuie sa le suporte petenta pentru intretinerea terenului si casei de locuit ce se doreste a fi instrainate, pe langa cele legate de intretinerea sa si a minorei, nu sunt de neglijat, in conditiile in care petenta nu lucreaza si beneficiaza de un ajutor social in cuantum de 202 lei, iar minora este eleva in clasa I la Scoala din X..
Instanta apreciaza ca este in interesul minorei I.X. ca bunurile mostenite de la defunctul tata sa fie instrainate, avand in vedere ca prin vanzarea acestor bunuri s-ar economisi bani care ar putea fi investiti in intretinerea si educatia minorei, precum si faptul ca locuinta bunicii sale este compusa doar din doua camere si o bucatarie, iar renovarea casei si construirea unei camere pentru minora, precum si a unei bai, prezinta un folos neindoielnic minorei si corespunde chiar unei nevoi personale a acesteia.
De asemenea, avand in vedere imprejurarea ca petenta a invocat existenta unei oferte concrete de cumparare a imobilelor din partea numitului V.A., iar pretul de cumparare oferit (5.000 pentru cota de 1/2 din bunurile mai sus mentionate) este serios, in sensul ca este corespunzator valorii obiective a bunurilor imobile, apreciat de instanta prin raportare la valoarea impozabila prevazuta in certificatul fiscal eliberat de Primaria Comunei X., iar evolutia actuala a pietei imobiliare in evidenta depreciere configureaza premisa devalorizarii bunurilor imobile in discutie, instanta apreciaza intemeiata cererea petentei, sens in care o va admite, in modalitatea in care a fost precizata.
In temeiul art. 145 alin. 2 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, conform caruia autorizarea se va da pentru fiecare act in parte, stabilindu-se, cand este cazul, conditiile de incheiere a actului, instanta va autoriza petenta sa o reprezinte pe minora I.X. la indeplinirea formalitatilor de vanzare a cotei de ½ din imobilele anterior mentionate, vanzare ce se va face prin acordul partilor si totodata sa administreze suma rezultata din instrainare numai in interesul personal si material al minorei, in conformitate cu dispozitiile art. 142 si art. 145 alin. 4 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, urmand ca suma de 4.000 lei sa fie folosita la renovarea casei in care minora locuieste si construirea unei camere pentru minora, precum si a unei bai, iar suma de 1000 lei sa fie depusa la o institutie de credit ale caror depozite sunt garantate, pe numele minorei, in termen de cel mult 5(cinci) zile de la data incasarii. De asemenea, instanta considera necesar a stabili un termen de 6(sase) luni inlauntrul caruia petenta va trebuie sa intreprinda demersuri concrete in vederea vanzarii bunurilor imobile, cu precizarea ca in ipoteza in care demersurile sale nu vor avea finalitatea urmarita in termenul stabilit, prezenta dispozitie de autorizare instrainare isi va pierde valabilitatea.
Cum pana la adoptarea legii de organizare si functionare a instantei de tutela si familie, in vederea indeplinirii atributiilor referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile minorului sau, dupa caz, cu privire la supravegherea modului in care tutorele administreaza bunurile minorului, instanta de tutela poate delega, prin incheiere, indeplinirea unora dintre acestea autoritatii tutelare (art. 229 alin. 3 din Legea nr. 71/2011- legea pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil), instanta va delega Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei Comunei X. atributia de supraveghere si control a modului in care petenta va aduce la indeplinire obligatia stabilita de instanta prin prezenta.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
DISPUNE:

Admite cererea avand ca obiect autorizare act juridic, formulata de petenta M.L., cu domiciliul in satul X. (comuna X.), str. Ion Creanga, nr. xx, judetul Neamt.
Autorizeaza vanzarea cotei de ½ din dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 445 m.p., din care suprafata de 112 m.p. teren curti-constructii si suprafata de 333 m.p. teren fanete, situat in intravilanul satului X., comuna X., judetul Neamt, avand numar cadastral 538 si urmatoarele vecinatati: N - V.L. si Prund Ozana, la E - prund Ozana si drum satesc, la S - drum satesc, la V - V.L., precum si a cotei de ½ din dreptul de proprietate asupra casei de locuit in suprafata de 78 m.p., construita din lemn, pe fundatie de piatra, acoperita cu dranita, compusa din 3 camere, o bucatarie si un hol, proprietatea minorei I.X., pentru suma de 5.000 lei.
Autorizeaza petenta sa o reprezinte pe minora la indeplinirea formalitatilor de vanzare a bunurilor anterior mentionate, vanzare ce se va face prin acordul partilor si sa administreze suma de 4.000 lei rezultata din instrainare numai pentru renovarea casei in care minora locuieste si construirea unei camere pentru minora, precum si a unei bai.
Obliga petenta sa depuna suma de 1.000 lei rezultata din instrainare la o institutie de credit ale caror depozite sunt garantate, pe numele minorei, in termen de cel mult 5 (cinci) zile de la data incasarii.
Stabileste termen limita pentru indeplinirea formalitatilor de vanzare in termen de 6 (sase) luni calculat de la data pronuntarii prezentei.
Deleaga Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei Comunei X. atributia de supraveghere si control a modului in care petenta va aduce la indeplinire obligatia stabilita de instanta.
Executorie.
Cu drept de apel in termen de 30 zile de la pronuntare pentru petenta. Apelul se depune la Judecatorie.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Incheierea de sedinta; Minori

Plangere solu?ie procuror - Hotarare nr. Incheierea de Camera preliminara nr. 42 din data de 08.02.2017
Recunoa?terea hotararilor penale sau a altor acte judiciare straine (Legea 302/2004) - Sentinta penala nr. 197 din data de 26.04.2017
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 1177 din data de 14.10.2014
Preten?ii - Sentinta civila nr. 1463 din data de 10.06.2015
Ac?une in constatare, perfectare vanzare - Sentinta civila nr. 732 din data de 18.03.2015
Ultraj, conducere fara permis, conducere sub influen?a alcoolului - Sentinta penala nr. 177 din data de 27.05.2016
art. 336 alin. 1 Cod penal - Sentinta penala nr. 251 din data de 05.10.2016
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Confirmare renuntare urmarire penala (art. 318 alin. 12 NCPP) - Hotarare nr. Incheierea de camera preliminara nr. 149 din data de 28.04.2017
Evacuare - Sentinta civila nr. 21 din data de 23.02.2017
Actiune in anulare creanta - Sentinta civila nr. 665 din data de 25.03.2016
Taiere ilegala de arbori, furt de arbori - Sentinta penala nr. 78 din data de 30.04.2015
Amenintare,lovire sau alte violente, violenta in familie - Sentinta penala nr. 107 din data de 25.03.2016
Agresiune sexuala, lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 203 din data de 26.11.2015
Contestatie la executare, suspendare executare silita - Sentinta civila nr. 841 din data de 05.06.2014
Inselaciune, art. 215 al 1,2,3 Cod Penal - Sentinta penala nr. 82 din data de 11.05.2015
Ultraj - Sentinta penala nr. 209 din data de 31.10.2014
Plangere contraven?ionala OUG 195/2002R - Sentinta civila nr. 256 din data de 28.01.2016
Constatare nuliate act juridic - Sentinta civila nr. 1084 din data de 09.06.2016
Plangere solu?ie procuror - Hotarare nr. 60/CP din data de 12.02.2015