InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

Desemnare lichidator judiciar de catre creditorul majoritar. Admisibilitatea emiterii celei de-a doua decizii de desemnare, urmare a anularii primei decizii pentru motive de nelegalitate. - art. 19 si 22 din Legea nr. 85/ 2006

(Decizie nr. 180/C din data de 06.05.2014 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Faliment; Restructurare, Reorganizare | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

SECTIA A II - A CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL.

Materie: Recurs litigii cu profesionisti.

Desemnare lichidator judiciar de catre creditorul majoritar. Admisibilitatea emiterii celei de-a doua decizii de desemnare, urmare a anularii primei decizii pentru motive de nelegalitate.
- art. 19 si 22 din Legea nr. 85/ 2006

Decizia nr. 180/ C/ 6. 05. 2014 a Sectiei a II -a civila, de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Oradea.
Dosar 7681/ 111/ 2009/ a6

Prin sentinta nr. 2530/F/2014 Tribunalul Bihor a respins ca nefondata contestatia formulata de creditorul S.M..
A fost numit in calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. M.S. S.R.L. practicianul in insolventa C.I.T. SPRL care va indeplini atributiile stabilite de art. 25 din Legea nr. 85/2006.
S-a dispus incetarea atributiilor din calitatea de lichidator judiciar al debitorului S.C. M.S. S.R.L. a practicianului in insolventa E. IPURL.
Analizand actele si lucrarile dosarului judecatorul sindic a retinut in fapt ca la data de 24 ianuarie 2014 creditorul B.I.R.S. Sucursala Bucuresti prin Agentia Oradea a publicat in Buletinul Procedurilor de Insolventa nr. 1551 decizia de desemnare in calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. M.S. S.R.L. a practicianului in insolventa C.I.T. SPRL in locul E. IPURL. Anterior creditorul a publicat o alta decizie prin care a fost desemnat un alt practician in insolventa, decizie anulata prin sentinta comerciala nr. 4119/F/11.12.2013 ramasa irevocabila prin respingerea recursului de catre Curtea de Apel Oradea.
Referitor la confirmarea sau infirmarea deciziei luate retine, dupa cum s-a aratat in considerentele hotararii amintite, lichidatorul judiciar desemnat provizoriu isi pastreaza aceasta calitate pana in momentul in care judecatorul sindic, in baza hotararii luate de creditori in adunarea generala sau de creditorul care detine peste 50 % din cuantumul creantelor, confirma administratorul judiciar (art. 11 lit. d din Legea nr. 85/2006 ).
Stabilirea distincta a celor doua calitati conduce la concluzia ca cele doua momente pot fi separate in timp mai mult sau mai putin in functie de realizarea conditiei prealabile impuse de ultimul text legal amintit - hotararea creditorilor sau a creditorului majoritar. Nici o dispozitie legala nu interzice ca respectiva confirmare sa intervina intr-un stadiu avansat al procedurii atata timp cat judecatorului sindic nu ii este prezentata hotararea respectiva.
In absenta unei convocari a adunarii creditorilor in care sa fie pusa in discutie in mod expres confirmarea lichidatorului judiciar sau a unei hotarari a creditorilor nimic nu exclude ca pana la inchiderea procedurii insolventei sa nu se realizeze confirmarea lichidatorului judiciar desemnat initial, acesta pastrandu-si calitatea de lichidator judiciar provizoriu. Tocmai de aceea, sub acest aspect apararile invocate de catre creditor nu pot fi primite.
Concluzia se impune si prin raportare la dispozitiile art. 22 din Legea nr. 85/2006 care instituie sanctiunile ce pot fi aplicate lichidatorului judiciar. Admiterea unei cereri de inlocuire a acestuia presupune potrivit prevederilor alineatului 2 retinerea unor motive temeinice. Analiza facuta de judecatorul sindic cu acest prilej priveste neindoielnic modul de exercitare a atributiilor stabilite in sarcina lichidatorului judiciar si nu indeplinirea unei simple conditii ce vizeaza vointa colectiva a creditorilor sau cea individuala a creditorului majoritar. Ipotezele diferite avute in vedere de legiuitor impune si aplicarea unor solutii diferite, nefiind posibila justificarea deciziei de infirmare a lichidatorului judiciar pe dispozitiile art. 22 din Legea nr. 85/2006.
In plus, nu trebuie omis ca in conceptia legiuitorului decizia creditorului majoritar nu se impune a fi motivata, ea putand fi luata ad nutuum. Singura conditie formala impusa este publicarea in Buletinul Procedurilor de Insolventa pentru a o face opozabila celorlalti creditori care au posibilitatea de a o ataca exclusiv prin prisma unor motive de nelegalitate. Stadiul procedurii si motivele reale care au stat la baza luarii decizie scapa controlului exercitat de catre judecatorul sindic.
Faptul ca initial acelasi practician in insolventa a fost confirmat ca si administrator judiciar nu poate inlatura aplicabilitatea prevederilor legale amintite atata timp cat de lege lata confirmarea tacita nu este prevazuta. Tocmai de aceea, nici aceste motive nu pot fi primite.
Pe de alta parte, nu trebuie omis ca anularea oricarui act de procedura, indiferent ca el emana de la parte sau de la instanta de judecata, impune refacerea lui (art. 106 alin. 2 Vechiul Cod de procedura civila). Refacerea poate surveni atata timp cat o dispozitie expresa a legii nu impiedica efectuarea lui, interdictia impunandu-se a fi expres stabilita.
Examinarea in ansamblu a dispozitiilor Legii nr. 85/2006 nu permit retinerea unei atari interdictii, existand posibilitatea ca un creditor majoritar sa emita o decizie in conditiile art. 19 alin. 2 1 din Legea nr. 85/2006 atata timp cat nu a fost confirmat in mod definitiv lichidatorul judiciar desemnat provizoriu de catre judecatorul sindic.
Fata de toate acestea, s-a respins ca nefondata contestatia, s-a numit in calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. M.S. S.R.L practicianul in insolventa C.I.T. SPRL si s-a dispus incetarea atributiilor din calitatea de lichidator judiciar al debitorului a practicianului in insolventa E. IPURL.
Impotriva acestei sentinte, a formulat recurs, creditorul S.M., solicitand modificarea ei in sensul admiterii contestatiei formulate de el, cu consecinta anularii deciziei creditoarei B.I.R.S.I.V.d.M. - Sucursala Bucuresti, Agentia Oradea.
In motivarea recursului, creditorul arata ca in opinia sa dispozitiile art.19 alin.2 din Legea nr. 85/2006 nu pot fi interpretate in sensul acordarii posibilitatii creditorului majoritar sa decida in orice etapa a procedurii, inlocuirea lichidatorului judiciar.
Apreciaza ca singura situatie in care in aceasta etapa a procedurii, se poate gasi, este doar cea prevazuta de art.22 alin.2 din Legea nr. 85/2006, cand judecatorul sindic, din oficiu sau la cererea Comitetului Creditorilor, il poate inlocui pe administratorul/lichidatorul judiciar.
Literatura de specialitate sustine teza ca motivele temeinice invocate pentru inlocuire trebuie sa vizeze grave incalcari de catre lichidatorul judiciar a atributiilor sale si nu motive subiective, cum este cazul in speta, unde decizia creditorului este expresia abuzului de majoritate in detrimentul interesului colectiv al creditorilor.
Recurentul mai invedereaza faptul ca instanta de fond, in mod eronat a omis sa se pronunte pe exceptia inadmisibilitatii invocata de lichidatorul judiciar la termenul din 26.02.2014, unita cu fondul, cu privire la care reitereaza sustinerile ce fac parte integranta din Incheierea de sedinta din 26.02.2014, solicitand admiterea exceptiei inadmisibilitatii publicarii celei de-a doua decizii de inlocuire, intrucat art.19 din Legea nr. 85/2006 ofera posibilitatea creditorului care detine cel putin 50% din valoarea creantelor sa decida desemnarea unui administrator sau lichidator ori sa confirme administratorul/ lichidatorul judiciar provizoriu.
Faptul ca, initial, acelasi creditor B.I.R.S. a publicat, in baza art.19 alin.2 din Legea nr. 85/2006 o decizie de desemnare a unui alt lichidator judiciar, decizie anulata pe motiv de nelegalitate de catre judecatorul sindic, demonstreaza ca in spiritul art.19, B.I.R.S. a uzat de acest drept legal si ca revenind asupra aceluiasi aspect, ar reatribui caracter provizoriu unui lichidator, care este provizoriu pana la numirea altuia sau pana la solutionarea contestatiilor depuse la o asemenea decizie de inlocuire.
In aceasta faza procesuala, apreciaza ca nu se afla in prezenta unui lichidator provizoriu, nu mai poate fi pusa in discutie o noua decizie de inlocuire a lichidatorului judiciar in temeiul art.19 alin.2 din Legea nr. 85/2006, decat abuzand de dreptul conferit de lege creditorului majoritar.
Pe fondul cauzei arata ca din conduita creditorului nu rezulta decat intentia evidenta de sicana la adresa lichidatorului judiciar, care nu isi poate desfasura nici o activitate pentru derularea procedurii, intrucat vor aparea astfel de decizii de inlocuire, ignorandu-se interesul concursual al creditorilor.
Daca initial, au solicitat inlocuirea cu un reprezentant - practician in insolventa si avocat al creditorului, fara a tine cont de vreo incompatibilitate, este evident interesul acestora in prezenta cauza de influentare a procedurii dupa propriile interese.
Intimata creditoare B.I.R.S. - I. Sucursala Bucuresti, prin intampinarea depusa la dosar a solicitat respingerea recursului ca nefondat, cu motivarea ca detine peste 50% din valoarea totala a creantelor si ca din februarie 2012 cand s-a deschis procedura falimentului impotriva debitoarei, nu s-a convocat nici o Adunare a creditorilor avand ca punct pe ordinea de zi, confirmarea lichidatorului judiciar, situatie in care decizia de desemnare a lichidatorului judiciar este legala, aducandu-se critici doar in ce priveste oportunitatea luarii deciziei, aspecte ce nu pot fi analizate potrivit art.19 alin.2 indice 1, iar dispozitiile art.22 din Legea nr. 85/2006 nu sunt aplicabile in speta.
Verificand sentinta recurata prin prisma motivelor de recurs invocate si din oficiu, conform art. 304 raportat la art.204 ind.1 si 306 Cod procedura civila pe baza actelor si lucrarilor dosarului s-a constatat ca aceasta este temeinica si legala.
Sustinerea recurentului, in sensul ca dispozitiile art.19 alin.2 din Legea nr. 85/2006 nu pot fi interpretate in sensul acordarii posibilitatii creditorului majoritar sa decida in orice etapa a procedurii, inlocuirea lichidatorului judiciar, nu a fost primita, legea neprevazand o astfel de interdictie, daca lichidatorul judiciar provizoriu cum este cazul in speta, nu a fost confirmat, situatie in care nu sunt incidente prev.art.22 din Legea nr. 85/2006, cum gresit apreciaza recurentul.
Referitor la inadmisibilitatea emiterii unei alte decizii de desemnare a lichidatorului judiciar de catre creditorul majoritar in situatia in care o decizie similara i-a fost anulata pentru motive de nelegalitate de catre judecatorul sindic, din considerentele hotararii a rezultat ca instanta s-a pronuntat asupra acestei exceptii, motivand corect ca nu poate fi acceptata, de vreme ce Legea nr. 85/2006 art.19 alin.21 da posibilitate creditorului majoritar sa emita o astfel de decizie pana la confirmarea definitiva a lichidatorului judiciar provizoriu. Dimpotriva, din continutul art.19 alin.21 rezulta ca judecatorul sindic are obligatia sa solicite creditorului majoritar desemnarea altui lichidator judiciar, in conditiile in care a anulat prima decizie de desemnare pentru motive de nelegalitate, nefiind vorba de un abuz de drept cum gresit sustine recurentul.
Neintemeiata si lipsita de orice suport legal si probator este si sustinerea recurentului in sensul ca creditorul majoritar prin conduita sa intentioneaza sa-l sicaneze pe lichidatorul judiciar provizoriu si sa influenteze procedura dupa propriile interese, considerente pentru care a fost inlaturata.
Fata de toate aceste considerente, in baza art.312 raportat la art.316 Cod procedura civila curtea a respins ca nefondat recursul declarat de creditor, toate motivele invocate fiind neintemeiate.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment; Restructurare, Reorganizare

124 - Decizie nr. 124 din data de 23.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Actiune introdusa de debitoare, prin administrator special, in cadrul procedurii de insolventa, impotriva uneia din creditoare, prin care solicita deblocarea accesului la bunurile sale, retinute in spatiile creditoarei. Compet - Decizie nr. 123 din data de 23.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Apel. Actiune in anularea certificatului de inmatriculare al societatii parate, intemeiata pe schimbarea destinatiei imobilului in care isi desfasoara activitatea, fara acordul vecinilor, deranjul fonic produs de activitate si pe - Decizie nr. 116 din data de 21.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar. Obligatia judecatorului-sindic de a determina cuantumul creantei contestate, neputand lasa in sarcina administratorului judiciar determinarea cuantumului, cata vreme acesta si-a spus parerea - Decizie nr. 112 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Inscriere provizorie a creantei. Necesitatea administrarii de probe. Momentul in care trebuie incuviintata administrarea de probe, de catre judecatorul sindic. - Decizie nr. 111 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Cerere de sesizare din oficiu a judecatorului sindic privind inlocuirea administratorului judiciar. Posibilitatea creditorilor de a obtine schimbarea administratorului judiciar doar in conditiile prevazu - Decizie nr. 108 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie la tabel preliminar. Necercetarea fondului cauzei. Obligatia judecatorului sindic de a analiza fondul pretentiilor in cazul in care intre debitoare si creditoare a existat un litigiu, suspendat in baza art. 36 di - Decizie nr. 83 din data de 30.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Recurs. Dizolvare societate comerciala. Cerere de repunere in termenul de declarare a recursului, intemeiata pe necomunicarea legala a sentintei atacate cu recurenta parata. Momentul inceperii termenului de recurs. Recurs tardiv - Decizie nr. 77 din data de 24.04.2015
Apel. Procedura insolventei. Confirmare plan de reorganizare. Aprecierea ca si vot pozitiv a votului unui creditor in sensul votarii planului, cu conditia ca toate obligatiile nascute dupa data intrarii in insolventa (necuprinse in graficul de rambursare) - Decizie nr. 152 din data de 21.05.2015
Apel. Actiune in constatarea inexistentei dreptului unei persoane fizice de a reprezenta o societate comerciala, in conditiile in care acest drept i-a fost conferit printr-un contract de munca, contrar prevederilor Actului constitutiv al societatii. Admis - Decizie nr. 150 din data de 20.05.2015
Apel. Actiune in constatarea nulitatii absolute a unor clauze din contractele de credit, introdusa de mai multi reclamanti cu domicilii sau sedii in diferite localitati din tara, impotriva aceleasi banci parate, in temeiul unor contracte de credit diferit - Decizie nr. 146 din data de 14.05.2015
Apel. Procedura insolventei. Contestatie la tabelul preliminar de creante si la tabelul preliminar modificat de creante. Imposibilitatea analizarii, pe calea contestatiei la tabelul preliminar de creante, a incidentei prevederilor art. 117-118 din Legea n - Decizie nr. 142 din data de 07.05.2015
Recurs. Procedura insolventei. Contestatie la planul de distribuire a fondurilor obtinute din vanzarea bunului garantat, formulata de creditori salariati. Distribuirea sumelor obtinute in functie de categoria din care fac parte creditorii contestatori, si - Decizie nr. 94/C din data de 12.05.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de protectie a creantei formulata de creditorul garantat, intemeiata pe prevederile art. 39 alin. 1 lit. B din Legea nr. 85/ 2006. Inadmisibilitatea cererii. Posibilitatea formularii doar a unei cereri de ridicare a sus - Decizie nr. 91/C din data de 25.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabel. Creanta tardiva. Valabilitatea notificarii deschiderii procedurii,comunicata la sediul organului fiscal care administreaza creanta bugetara, chiar daca acesta nu are personalitate juridica. - Decizie nr. 83/C din data de 24.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar de creante formulata impotriva creantei organului fiscal, constatata prin decizie de impunere, contestata pe calea contestatiei administrative, care a fost suspendata pana la solutionarea plan - Decizie nr. 79/C din data de 12.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de deschidere a procedurii formulata de un creditor impotriva unei societati dintr-un grup. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 183 si urmatoarele din Legea nr. 85/ 2014 - Decizie nr. 67/C din data de 10.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de deschidere a procedurii formulata de un creditor si de conexare la cererea similara formulata anterior de debitor, in temeiul Legii nr. 85/ 2014. Judecarea cererii debitorului, la care s-a conexat cererea creditorulu - Decizie nr. 65/C din data de 04.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor. Calculul cvorumului si al majoritatii creantelor facut de administratorul judiciar, raportat la un tabel definitiv rectificat, intocmit si neafisat la usa instantei. Con - Decizie nr. 59/C din data de 31.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Cerere de inscriere creanta nascuta in cursul procedurii in tabelul suplimentar de creante, respinsa de administratorul judiciar. Contestatie la raportul de activitate al administratorului judiciar, admisa de judecatorul sin - Decizie nr. 57/C din data de 24.03.2015