InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de protectie a creantei formulata de creditorul garantat, intemeiata pe prevederile art. 39 alin. 1 lit. B din Legea nr. 85/ 2006. Inadmisibilitatea cererii. Posibilitatea formularii doar a unei cereri de ridicare a sus

(Decizie nr. 91/C din data de 25.03.2015 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Faliment; Restructurare, Reorganizare | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

Materie: PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de protectie a creantei formulata de creditorul garantat, intemeiata pe prevederile art. 39 alin. 1 lit. B din Legea nr. 85/ 2006. Inadmisibilitatea cererii. Posibilitatea formularii doar a unei cereri de ridicare a suspendarii.

- art. 39 din Legea nr. 85/ 2006

Decizia nr. 91/C/2015-A din 25.03.2015 a Curtii de Apel Oradea
Dosar nr. 6473/111/C/2013/a26 - A

Prin Sentinta nr. 6028/F/2014 din 03 iulie 2014, Tribunalul B. a admis cererea formulata de creditorul B. T. - Sucursala O. in contradictoriu cu debitorul SC E. O. SA,  si administratorul judiciar CASA DE INSOLVENTA T. SPRL O.
A obligat debitorul la reintregirea garantiilor constituite initial in favoarea creditorului pana la concurenta creantei garantate.
Pentru a hotari astfel, judecatorul sindic a retinut urmatoarele :
In favoarea creditorului au fost constituite de catre debitor garantii reale imobiliare sau mobiliare in vederea garantarii sumelor acordate cu titlu de imprumut.
Instituind o exceptie de la caracterul concursual si egalitar al procedurii insolventei, art. 39 alin. 2 din Legea nr. 85/2006 prevede mentinerea suspendarii actiunilor judiciare si extrajudiciare in ipoteza in care administratorul judiciar sau debitorul propune adoptarea uneia dintre masurile expres si limitativ prevazute de cele trei alineate (lit. a)-c). Admiterea unei asemenea cereri presupune intrunirea calitatii de creditor garantat si existenta unei alternative de protejare a creantei acestuia.
Asa fiind, judecatorul sindic a retinut ca prima conditie este intrunita, calitatea de creditor garantat a petentei neputand fi pusa sub semnul indoielii atata timp cat tabelul preliminar de creante nu a fost contestat in privinta sa. Luarea uneia dintre cele trei masuri (concepute de legiuitor ca o varianta mai convenabila in raport de ridicarea suspendarii si valorificarea de indata a activului) presupune examinarea previziunii fluxului de numerar in perioada de observatie si raportarea lui la obligatiile ce trebuie indeplinite in acest interval.
Prin raportul depus administratorul judiciar nu a indicat modalitatea concreta de reintregire a garantiilor constituite in favoarea creditorului B. T. - Sucursala O. Intrucat luarea masurii concrete in acest sens vizeaza si o chestiune de oportunitate in cadrul procedurii prin prisma situatiei actuale si de perspectiva imediata a patrimoniului debitorului, a considerat ca la acest moment se impune admiterea cererii, urmand ca masura concreta sa fie aleasa de administratorul judiciar.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel creditoarele SC U. T. SA V. si D.G.R.F.P. Cluj Napoca - prin A.J.F.P. B. in reprezentarea STATULUI ROMAN prin MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE, solicitand schimbarea in tot a acesteia in sensul respingerii cererii formulate de creditoare, cu obligarea intimatei si la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea apelurilor se arata ca instanta de fond a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului, in conditiile in care nu retine faptul ca cele doua contracte de vanzare - cumparare incheiate cu E. F. SA aveau scadenta pe data de 31.12.2013, iar debitoarea avea obligatia de a mentine garantiile pana la data de 31.12.2014. De asemenea, judecata cauzei s-a facut in lipsa si fara citarea tuturor creditorilor si a membrilor comitetului creditorilor, carora nu li s-a comunicat cererea formulata de creditoare, cu incalcarea dreptului lor la aparare. Pe fond, cererea creditoarei este inadmisibila, in principal, iar in subsidiar nefondata. Astfel, in baza art. 39 din Legea nr. 85/2006, creditorul garantat nu poate solicita judecatorului - sindic decat ridicarea suspendarii cu privire la creanta sa. Mai mult, judecatorul - sindic a modificat nelegal vointa creditorilor exprimata in adunare, prin care acestia au respins aceeasi cerere a creditoarei, desi hotararea adunarii creditorilor nu a fost atacata cu contestatie, iar conform legii insolventei, judecatorul - sindic este chemat sa se pronunte doar asupra aspectelor de nelegalitate, nu si de oportunitate, asa cum a procedat in prezenta cauza. De asemenea, prin prezenta hotarare, judecatorul - sindic a modificat clauzele contractuale, respectiv perioada pentru care debitoarea avea obligatia sa mentina garantiile. In consecinta, toti creditorii au fost prejudiciati. Cererea creditoarei a dus la o dublare a garantiilor in dauna intereselor celorlalti, iar cererea sa este netemeinica si pentru ca pierderea garantiei prin efectul incetarii duratei contractuale constituie un risc asumat la momentul incheierii contractului. Instanta de judecata nu a tinut cont de raportul de evaluare intocmit in cauza.
In drept, apelantele invoca prevederile art. 466 si urmatoarele Cod de procedura civila, Legea nr. 85/2006, iar in probatiune solicita proba cu inscrisurile de la dosar.
Intimata B. T.  a depus intampinare prin care a invocat exceptia lipsei de interes a apelantilor in formularea apelurilor, iar pe fond a solicitat respingerea apelurilor ca nefondate, aratand ca, apelanta SC U. T. SA V. a lasat la aprecierea instantei, in mod expres, in sedinta publica, solutionarea prezentei cereri, aceeasi atitudine avand-o si apelanta D.G.R.F.P. Cluj Napoca - prin A.J.F.P. B., in reprezentarea STATULUI ROMAN prin MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE, prin neformularea unei pozitii de opunere la aceeasi cerere, ce i-a fost comunicata. Cererea sa a fost comunicata tuturor membrilor comitetului creditorilor, acestia fiind citati la solutionarea ei, la fel ca si ceilalti creditori. Cererea sa este admisibila, fiind de competenta judecatorului - sindic, iar instanta de fond a cercetat cauza in fond, aspect care rezulta din considerentele sentintei.
Apelanta  SC U. T. SA a depus raspuns la intampinare prin care a solicitat respingerea exceptiei invocate de intimata creditoare, aratand ca interesul sau rezulta din calitatea de creditor chirografar si membru al comitetului creditorilor, dar si din efectele negative pe care admiterea cererii creditoarei la are asupra sa. Astfel, admiterea cererii creditoarei a dus la cresterea cuantumului creantelor garantate, astfel ca ponderea votului in clasa garantatilor a fost modificata ilegal.
Intimata C.I.T.R. - fosta Casa de Insolventa T. SPRL -, in calitate de administrator judiciar al debitoarei SC E. O. SA, prin pozitia procesuala depusa la dosar, a solicitat respingerea apelurilor declarate  ca fiind neintemeiate aratand ca, pe de o parte, apelantele nu pot invoca alte mijloace de aparare i nu pot formula alte cereri in afara celor invocate si prezentate in fata instantei de fond, opunandu-se in acest sens dispozitiile art. 478 din Codul de procedura civila, iar pe de alta parte, sustinerile apelantelor cu privire la nelegalitatea si netemeinica sentintei sunt nefondate.
Examinand cu prioritate exceptia lipsei de interes a apelantelor in formularea caii de atac, instanta a constatat ca aceasta nu este fondata, urmand sa fie respinsa.
Astfel, ambele apelante au calitatea de creditori ai debitoarei, inscrisi in tabelul de creanta al acesteia, iar interesul lor, de recuperarea a creantelor pe care le detin impotriva debitoarei, decurge din efectele pe care admiterea cererii creditoarei intimate le are asupra desfasurarii procedurii de insolventa si patrimoniului debitoarei.
Creditoarea intimata a invocat aceasta exceptie strict din perspectiva faptului ca apelantele au lasat la aprecierea instantei, in mod expres sau tacit, modul de solutionare a prezentei cereri, insa, asa cum corect a aratat apelanta SC U. T. SA, daca solutia instantei este nelegala si netemeinica, nu inseamna ca apelantele nu au dreptul si posibilitatea legala de a o ataca cu caile de atac prevazute de lege si nu inseamna nici ca nu mai au interesul sa o faca.
Nu poate fi primit nici argumentul administratorului judiciar in sensul ca apelantele nu mai pot formula calea de atac intrucat sunt aplicabile prevederile art. 478 din Codul de procedura civila. Prin apelul formulat nu s-a schimbat cadrul procesual stabilit in fata primei instante, nu s-au invocat alte motive ale cererii de chemare in judecata, nici mijloace de aparare sau dovezi, nu s-a schimbat calitatea partilor, cauza sau obiectul cererii de chemare in judecata si nici nu s-au formulat pretentii noi. Motivele invocate de apelante privesc nelegalitatea si netemeinicia sentintei.
Verificand sentinta apelata prin prisma motivelor de fapt si de drept invocate, in limitele criticilor formulate, conform art. 480 Cod de procedura civila, Curtea de apel a constatat ca aceasta este netemeinica si nelegala, pentru considerentele ce vor fi aratate in continuare:
Cu privire la lipsa procedurii de citare a creditorilor in fata instantei de fond, Curtea de apel a retinut ca ambele apelante fac parte din comitetul creditorilor, fiindu-le comunicata, din dispozitia judecatorului - sindic, cererea creditoarei, pentru termenul la care s-a acordat cuvantul asupra acesteia, si fiind citate, la fel ca si restul creditorilor. Sustinerea apelantelor cu privire la acest aspect nu este intemeiata si, de altfel, apelantele nici nu pot invoca incalcarea dreptului la aparare al celorlalti creditori, prin necitarea lor, neavand interesul sa o faca, ci doar neindeplinirea procedurii de citare fata de ele insele. Or, asa cum rezulta din cuprinsul Incheierilor de sedinta, apelantelor li s-a comunicat cererea si au fost citate. De altfel, la termenul la care s-a judecat cererea, apelanta SC U. T. SA a fost prezenta si nu a invocat nici o neregularitate sub acest aspect, in conditiile in care lipsa procedurii de citare se sanctioneaza cu nulitatea relativa a actului infaptuit, nulitate ce poate fi invocata cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partea este prezenta.
In ce priveste motivul legat de inadmisibilitatea cererii formulate de creditoare, instanta a constatat ca acesta este fondat.
Astfel, art. 39 din Legea nr. 85/2006 prevede urmatoarele:
"(1) Creditorul titular al unei creante garantate cu ipoteca, gaj sau alta garantie reala mobiliara ori drept de retentie de orice fel poate solicita judecatorului-sindic ridicarea suspendarii prevazute la art. 36 cu privire la creanta sa si valorificarea imediata, in cadrul procedurii, cu aplicarea corespunzatoare a dispozitiilor art. 116 - 118 si cu conditia achitarii din pret a cheltuielilor prevazute la art. 121 alin. (1) pct. 1, a bunului asupra caruia poarta garantia sau dreptul de retentie, in una dintre urmatoarele situatii:
    A. atunci cand valoarea obiectului garantiei, determinata de un evaluator conform standardelor internationale de evaluare, este pe deplin acoperita de valoarea totala a creantelor si a partilor de creante garantate cu acel obiect:
    a) obiectul garantiei nu prezinta o importanta determinanta pentru reusita planului de reorganizare propus;
    b) obiectul garantiei face parte dintr-un ansamblu functional, iar prin desprinderea si vanzarea lui separata, valoarea bunurilor ramase nu se diminueaza;
    B. atunci cand nu exista o protectie corespunzatoare a creantei garantate in raport cu obiectul garantiei, din cauza:
    a) diminuarii valorii obiectului garantiei sau existentei unui pericol real ca aceasta sa sufere o diminuare apreciabila;
    b) diminuarii valorii partii garantate dintr-o creanta cu rang inferior, ca urmare a acumularii dobanzilor, majorarilor si penalitatilor de orice fel la o creanta garantata cu rang superior;
    c) lipsei unei asigurari a obiectului garantiei impotriva riscului pieirii sau deteriorarii.
    (2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. B, judecatorul-sindic va putea respinge cererea de ridicare a suspendarii formulata de creditor, daca administratorul judiciar/debitorul propune in schimb adoptarea uneia sau mai multor masuri menite sa ofere protectie corespunzatoare creantei garantate a creditorului, precum:
    a) efectuarea de plati periodice in favoarea creditorului pentru acoperirea diminuarii valorii obiectului garantiei ori a valorii partii garantate dintr-o creanta cu rang inferior;
    b) efectuarea de plati periodice in favoarea creditorului pentru satisfacerea dobanzilor, majorarilor si penalitatilor de orice fel si, respectiv, pentru reducerea capitalului creantei sub cota de diminuare a valorii obiectului garantiei ori a valorii partii garantate dintr-o creanta cu rang inferior;
    c) novatia obligatiei de garantie prin constituirea unei garantii suplimentare, reale sau personale ori prin substituirea obiectului garantiei cu un alt obiect.
    (3) Reclamantul, intr-o cerere de ridicare a suspendarii, trebuie sa faca dovada faptului prevazut la alin. (1) lit. A.b), ramanand debitorului/administratorului sau altei parti interesate sarcina producerii dovezii contrare si, respectiv, a celorlalte elemente.
Creditoarea B. T.   si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art. 39  alineatul 1 litera B, iar prin cererea astfel formulata s-a solicitat obligarea administratorului judiciar la luarea unor masuri in vederea protejarii creantei sale, respectiv obligarea debitorului la reintregirea garantiilor constituite initial in favoarea sa.
Asadar, creditoarea nu a formulat o cerere de ridicare a suspendarii, asa cum prevad dispozitiile mai sus citate, ci protejarea creantei sale prin reintregirea garantiilor constituite in favoarea sa.
Or, o asemenea cerere, intemeiata pe prevederile art. 39  alineatul 1 litera B din Legea nr. 85/2006, este inadmisibila. Textul de lege prevede in mod clar dreptul creditorului garantat de a solicita ridicarea suspendarii, prevazand doar posibilitatea judecatorului-sindic, investit cu o asemenea cerere, de a o respinge daca administratorul judiciar/debitorul propune in schimb adoptarea uneia sau mai multor masuri menite sa ofere protectie corespunzatoare creantei garantate a creditorului.
O cerere directa de protejare a creantei, ca masura preventiva, formulata de creditorul garantat, nu este admisibila conform legii.
De altfel, cunoscand prevederile legii, creditoarea a incercat mai intai obtinerea unei solutii favorabile in adunarea creditorilor asupra cererii sale, iar in urma respingerii acestei cereri de catre creditori, nu a contestat hotararea adunarii creditorilor, ci a formulat prezenta cerere, inadmisibila, in incercarea de eludare a dispozitiilor legale si de determinare a judecatorului sindic sa se pronunte asupra unor chestiuni de oportunitate, si nu de legalitate, asa cum legea prevede in competenta sa.
Fata de toate aceste considerente, in baza art. 480 din Noul Cod de procedura civila, instanta a admis apelurile formulate, constatand ca acestea sunt intemeiate, si in consecinta, a schimbat in totalitate sentinta atacata in sensul respingerii cererii formulate de creditoarea B. T. - Sucursala O. in contradictoriu cu debitoarea SC E. O. SA si administratorul judiciar C.I.T.R. - Filiala B. SPRL (fosta Casa de Insolventa T. - Filiala B. SPRL), fara cheltuieli de judecata, nefiind solicitate.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment; Restructurare, Reorganizare

124 - Decizie nr. 124 din data de 23.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Actiune introdusa de debitoare, prin administrator special, in cadrul procedurii de insolventa, impotriva uneia din creditoare, prin care solicita deblocarea accesului la bunurile sale, retinute in spatiile creditoarei. Compet - Decizie nr. 123 din data de 23.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Apel. Actiune in anularea certificatului de inmatriculare al societatii parate, intemeiata pe schimbarea destinatiei imobilului in care isi desfasoara activitatea, fara acordul vecinilor, deranjul fonic produs de activitate si pe - Decizie nr. 116 din data de 21.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar. Obligatia judecatorului-sindic de a determina cuantumul creantei contestate, neputand lasa in sarcina administratorului judiciar determinarea cuantumului, cata vreme acesta si-a spus parerea - Decizie nr. 112 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Inscriere provizorie a creantei. Necesitatea administrarii de probe. Momentul in care trebuie incuviintata administrarea de probe, de catre judecatorul sindic. - Decizie nr. 111 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Cerere de sesizare din oficiu a judecatorului sindic privind inlocuirea administratorului judiciar. Posibilitatea creditorilor de a obtine schimbarea administratorului judiciar doar in conditiile prevazu - Decizie nr. 108 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie la tabel preliminar. Necercetarea fondului cauzei. Obligatia judecatorului sindic de a analiza fondul pretentiilor in cazul in care intre debitoare si creditoare a existat un litigiu, suspendat in baza art. 36 di - Decizie nr. 83 din data de 30.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Recurs. Dizolvare societate comerciala. Cerere de repunere in termenul de declarare a recursului, intemeiata pe necomunicarea legala a sentintei atacate cu recurenta parata. Momentul inceperii termenului de recurs. Recurs tardiv - Decizie nr. 77 din data de 24.04.2015
Apel. Procedura insolventei. Confirmare plan de reorganizare. Aprecierea ca si vot pozitiv a votului unui creditor in sensul votarii planului, cu conditia ca toate obligatiile nascute dupa data intrarii in insolventa (necuprinse in graficul de rambursare) - Decizie nr. 152 din data de 21.05.2015
Apel. Actiune in constatarea inexistentei dreptului unei persoane fizice de a reprezenta o societate comerciala, in conditiile in care acest drept i-a fost conferit printr-un contract de munca, contrar prevederilor Actului constitutiv al societatii. Admis - Decizie nr. 150 din data de 20.05.2015
Apel. Actiune in constatarea nulitatii absolute a unor clauze din contractele de credit, introdusa de mai multi reclamanti cu domicilii sau sedii in diferite localitati din tara, impotriva aceleasi banci parate, in temeiul unor contracte de credit diferit - Decizie nr. 146 din data de 14.05.2015
Apel. Procedura insolventei. Contestatie la tabelul preliminar de creante si la tabelul preliminar modificat de creante. Imposibilitatea analizarii, pe calea contestatiei la tabelul preliminar de creante, a incidentei prevederilor art. 117-118 din Legea n - Decizie nr. 142 din data de 07.05.2015
Recurs. Procedura insolventei. Contestatie la planul de distribuire a fondurilor obtinute din vanzarea bunului garantat, formulata de creditori salariati. Distribuirea sumelor obtinute in functie de categoria din care fac parte creditorii contestatori, si - Decizie nr. 94/C din data de 12.05.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de protectie a creantei formulata de creditorul garantat, intemeiata pe prevederile art. 39 alin. 1 lit. B din Legea nr. 85/ 2006. Inadmisibilitatea cererii. Posibilitatea formularii doar a unei cereri de ridicare a sus - Decizie nr. 91/C din data de 25.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabel. Creanta tardiva. Valabilitatea notificarii deschiderii procedurii,comunicata la sediul organului fiscal care administreaza creanta bugetara, chiar daca acesta nu are personalitate juridica. - Decizie nr. 83/C din data de 24.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar de creante formulata impotriva creantei organului fiscal, constatata prin decizie de impunere, contestata pe calea contestatiei administrative, care a fost suspendata pana la solutionarea plan - Decizie nr. 79/C din data de 12.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de deschidere a procedurii formulata de un creditor impotriva unei societati dintr-un grup. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 183 si urmatoarele din Legea nr. 85/ 2014 - Decizie nr. 67/C din data de 10.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de deschidere a procedurii formulata de un creditor si de conexare la cererea similara formulata anterior de debitor, in temeiul Legii nr. 85/ 2014. Judecarea cererii debitorului, la care s-a conexat cererea creditorulu - Decizie nr. 65/C din data de 04.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor. Calculul cvorumului si al majoritatii creantelor facut de administratorul judiciar, raportat la un tabel definitiv rectificat, intocmit si neafisat la usa instantei. Con - Decizie nr. 59/C din data de 31.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Cerere de inscriere creanta nascuta in cursul procedurii in tabelul suplimentar de creante, respinsa de administratorul judiciar. Contestatie la raportul de activitate al administratorului judiciar, admisa de judecatorul sin - Decizie nr. 57/C din data de 24.03.2015