InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

(Sentinta civila nr. 2442 din data de 04.09.2007 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

                                                           R O M A N I A
                                          JUDECATORIA  ONESTI, JUDETUL BACAU
     dosar  nr. 1430/270/2007
     din 8.03.2007                                                                                               fond funciar
     
                                                     SENTINTA  CIVILA  NR. 2442
     
                                                   Sedinta publica din data de 4.09.2007
     
                                        COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
     
                                                PRESEDINTE – LUMINITA  ANGHEL
                                                GREFIER         - MARIANA  GHIHANIS
     
     Astazi  a fost pe rolul instantei solutionarea cauzei civile pentru fond funciar,formulata de reclamanta-parata Mitropolia Moldovei si Bucovinei,impotriva paratei-reclamante Fundatia Epitropia Spitalului Sf.Spiridon Iasi,paratei –interveniente Romsilva Bucuresti-Directia Silvica Bacau si a Comisiilor locale Slanic Moldova,Locale Tg.Ocna si Judetene Bacau, pentru reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra  terenurilor.
     La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: preot-jurist Grigore Constantin pentru reclamanta – parata Mitropolia Moldovei si Bucovinei,avocat Bondoc Giia pentru parata-reclamanta Fundatia Epitropia Spitalului Sf. Spiridon Iasi si c.j. Dudas Carmen pentru Directia Silvica Bacau,lipsa fiind ceilalti parati.
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta,dupa care,nemaifiind cereri noi de formulat,instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in dezbateri pe exceptii si pe fond.
     Preot-jurist Grigore Constantin pentru reclamanta – parata Mitropolia Moldovei si Bucovinei,solicita  admiterea plangerii asa cum a fost formulata,anularea Hotararea  Comisiei Judetene,sa oblige comisiile locale sa preia terenurile de la Romsilva Bacau, sa emita proces verbal de punere in posesie si comisia judeteana sa emita titlul de proprietate pentru aceste terenuri. Epitropia administra aceste terenuri si din veniturile obtinute,intretinea biserica medical-filantrofica a Mitropoliei.Ministerele doar supravegheaza patrimoniu.
     Avocat Bondoc Giia pentru parata-reclamanta Fundatia Epitropia Spitalului Sf.Spiridon Iasi  solicita respingerea cererii reclamantilor ca neantemeiata,admiterea exceptiei  lipsei calitatii procesuale active a paratei Romsilva Bacau,admiterea cererii de interventie in interes propriu a Fundatiei Epitropia Spitalului Sf.Spiridon Iasi. Depune concluzii scrise.
     Avocat Dudas Carmen pentru parata-intervenienta Directia Silvica Bacau  solicita respingerea plangerii reclamantilor ca netemeinica si nefondata si mentinerea Hotararii Comisiei Judetene ca temeinica si legala.
      Dezbaterile fiind terminate,cauza a ramas in pronuntare.
                                                 I N S T A N T A
                                                 Deliberand,
     Asupra cauzei civile de fata,
     Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la nr. 1430 din 8.03.2007,reclamantele      Mitropolia Moldovei si Bucovinei Iasi in numele si pentru Parohia  Sf. Spiridon Iasi si Parohia  Sf. Spiridon Iasi,au formulat plangere impotriva Hotararii Comisiei Judetene nr. 10802/30.01.2007,chemand in judecata pe paratele Comisia Judeteana Bacau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor,Comisia Locala Slanic Moldova pentru stabilirea drepturilor de proprietate privata asupra terenurilor ,Comisia Locala Tg.Ocna pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor,Comisia Locala Cotofanesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si Directia Silvica Bacau solicitand:
     1. Anularea respingerii cererii parohiei Sf.Spiridon Iasi – art. 1 si 2 H.C.J.10802/30.01.2007 si sa se mentina respingerea cererii Fundatiei Epitropia Spitalului „Sf.Spiridon” Iasi.
     2. Obligarea Directiei Silvice Bacau sa puna la dispozitia comisiilor locale Slanic Moldova,Tg.Ocna,Cotofanesti,suprafata de 1958,31 ha teren cu vegetatie forestiera ,situata pe raza acestor localitati,pe vechiul amplasament conform procesului verbal de preluare a padurilor din 31.03.1948,pc. 3 lit. j ,sub sanctiunea platii daunelor cominatorii de 1.000.000 lei vechi pentru fiecare zi de intarziere de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
     3. Obligarea comisiilor locale Slanic Moldova,Tg.Ocna,Cotofanesti,sa puna in posesie Parohia „Sf.Spiridon” Iasi cu suprafata totala de 1958,31 ha teren cu vegetatie forestiera conform procesului verbal din 31.03.1948,sub sanctiunea platii daunelor cominatorii de 1.000.000 lei vechi pentru fiecare zi intarziere de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
     4. Obligarea Comisiei Judetene Bacau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de a emite Parohiei „Sf.Spiridon „ Iasi titlurile de proprietate pentru suprafata de 1958,31 ha teren cu vegetatie forestiera sub sanctiunea daunelor cominatorii de 1.000.000 lei vechi pentru fiecare zi de intarziere de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
     5. Obligarea Directiei Silvice Bacau sa puna la dispozitia comisiilor locale Slanic Moldova ,Tg.Ocna,Cotofanesti,lista cu bunurile inventariate pentru a preda Parohiei „Sf.Spiridon” Iasi toate cantoanele,districtele si brigazile silvice care servesc la administrarea celor 1958,31 ha teren cu vegetatie forestiera.
     6. Obligarea la plata cheltuielilor de judecata si a daunelor cominatorii.
     Potrivit art.42 L.1/2000 introdus prin L.247/2005 plangerea este scutita de taxa judiciara de timbru.
     In motivare se arata ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei Iasi a constituit „fondul bisericesc al cultului ortodox” in fiecare judet,in baza Procesului-verbal de predare-primire din 31.03.1948. Instantele din Iasi,Vaslui,Botosani,prin hotarari irevocabile,au atribuit unui numar de 137 unitati de cult,terenuri cu vegetatie forestiera in suprafata de aproximativ1.500 ha,recunoscand astfel ,ca parohia „Sf.Spiridon” Iasi este continuatoarea in drepturi a fostei Manastiri „Sf.Spiridon” Iasi. A ramas neretrocedata suprafata de 1958,31 ha padure,situata pe raza localitatilor Sl.Moldova, Tg.Ocna,Cotofanesti,suprafata de  padure care este solicitata si de Fundatia Epitropia Spitalului „Sf.Spiridon” Iasi.
     In opinia Mitropoliei Moldovei si Bucovinei ,intre Fundatia privata actuala Epitropia Spital „Sf.Spiridon” Iasi si fosta Epitropie „Sf.Spiridon” Iasi ,structura de cult medical filantrofica a Bisericii Ortodoxe Romane ,care a functionat pana in anul 1948,nu exista nici o legatura, „Fundatia actuala privata nu este continuatoarea in drepturi a fostei Epitropii”.
     In drept,au fost invocate dispozitiile art. 53-58 L.18/1991,art.29 alin. 32  L.1/2000 modificata,L.247/2005,art. 64 alin. 2 H.G. 890/2005.
     Fundatia Epitropia Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi a formulat cerere de interventie in interes propriu - fila 406 –volumul  I – dosar 1430 – solicitand respingerea plangerii reclamantei Mitropolia Moldovei si Bucovinei,ridicand si exceptia lipsei calitatii procesuale a acestei reclamante.
     In motivare se arata ca Parohia „Sf.Spiridon” Iasi are personalitate juridica,iar una din  obligatiile parohului este de a reprezenta parohia in justitie,in fata autoritatilor si fata de terti,personal sau prin delegati legal imputerniciti. Astfel,calitatea Mitropoliei si Bucovinei ca for superior,nu se justifica. Pe fondul cauzei,Fundatia Epitropia Spitalului „Sf.Spiridon” Iasi,considera ca este continuatoarea Epitropiei „Sf.Spiridon” Iasi,continuitate intarita si consfintita de hotarari judecatoresti si ca este indreptatita sa beneficieze de totalitatea drepturilor patrimoniale si nepatrimoniale ale fostei Epitropii.
     Pe rolul acestei instante a fost promovata cererea cu nr. 1455/9.03.2007 de catre reclamanta Fundatia Epitropia Spitalul „Sf.Spiridon” Iasi prin care cheama in judecata pe paratele:
     1. Comisia judeteana Bacau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor;
     2. Comisia locala Blagesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor;
     3. Comisia locala Filipesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor;
     4. Comisia locala Slanic Moldova pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor;
     5. Comisia locala Tg.Ocna pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor;
     6. Comisia locala Cotofanesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor,solicitand anularea Hotararii Comisiei Judetene nr. 10802/30.01.2007.
     Pe temeiul juridic anterior indicat,cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru.
     In motivare se arata ca este continuatoarea si succesoarea in drept a fostei Epitropii a Spitalelor „Sf.Spiridon” Iasi,fiind similitudine intre obiectivele desfasurate de fosta Epitropie si actuala Fundatie. Scopul Fundatiei este acela de a desfasura activitati medicale umanitare si de intrajutorare a celor aflati in suferinta. Astfel,reclamanta este indreptatita sa i se restituie bunurile patrimoniale ce au fost preluate de stat.
     In drept,au fost invocate dispozitiile art. 9 si 112 cod procedura civila;L.18/1991 cu modificarile ulterioare si L.247/2005.
     Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Parohia  „Sf. Spiridon” Iasi a formulat cerere de interventie in interes propriu,solicitand respingerea plangerii formulate de Fundatia Epitropia Spitalului „Sf.Spiridon” Iasi,intrucat terenurile cu vegetatie forestiera pe care le-a solicitat aceeasi Fundatie au fost ale Manastirii „Sf.Spiridon” ,actualmente Parohia „Sf.Spiridon”.
     Conform art. 42 L.1/2000 introdus prin L.247/2005 cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru (fila 169-dosar).
     Cu respectarea dispozitiilor art. 164 cod procedura civila  pricinile au fost intrunite ,dosarul nr. 1455/2007 fiind trimis instantei  mai intai investite,respectiv dosarului nr. 1430/2007.
     Dupa conexare,Directia Silvica Bacau a formulat cerere de interventie in interes propriu(fila 450 vol. II –dosar 1430/2007),legal scutita de taxa judiciara de timbru. In motivare,se arata ca  exista un interes al acesteia de a cenzura cererile de retrocedare care nu indeplinesc conditiile legale,cererea de interventie fiind un act juridic de conservare a patrimoniului statului.
     In conformitate cu dispozitiile art. 165 cod procedura civila si pentru o mai buna infaptuire a actului de justitie s-a dispus prin sentinta civila nr. 772/20.03.2007,disjungerea cauzei privind pe reclamanta Epitropia Spitalului „Sf.Spiridon” Iasi si pe paratele Comisia judeteana Bacau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor;Comisia locala Blagesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor;Comisia locala Filipesti pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor,in favoarea Judecatoriei Buhusi,respectiv a Judecatoriei  Bacau.
     Parata Comisia Locala Tg.Ocna pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a depus intampinare,prin care a formulat doua exceptii: cea a lipsei calitatii procesuale pasive a acestei comisii si cea a tardivitatii plangerii.
     Reclamanta Mitropolia Moldovei si Bucovinei – Parohia „Sf.Spiridon” Iasi a depus la dosar urmatoarele acte:
     1. Hotararea Comisiei Judetene Bacau de fond funciar nr. 10802/13.01.2007;
     2. Titlul de proprietate nr. 19/15.04.2003,eliberat pe numele Parohiei „Sf.Spiridon” Iasi pentru cele 30 ha padure de pe raza comunei Cotnari;
     3. Cererea nr. 9635/17.11.2005 si alte cereri completatoare;
     4. Adeverinta Mitropoliei Moldovei si Bucovinei nr. 2673/17.03.2006 privind faptul ca fosta Manastire „Sf.Spiridon” Iasi a fost transformata in actuala Parohie „Sf.Spiridon” Iasi fiind continuatoarea in drepturi acestei Manastiri;
     5. Certificat nr. 1080/8.03.1991,eliberat de Arhivele  Nationale Iasi,privind dovada dreptului de proprietate;
     6. Procesul verbal de predare-primire al padurilor catre stat din 31 martie 1948 (dovada dreptului de proprietate);
     7. Decizia nr. 202/3.02.1948 a Consiliului de redresare economica privind nationalizarea padurilor;
     8. Referatul Ministerului Agriculturii din 9 iulie 1950;
     9. Memoriul preotului deservent gestionar;
     10. Hotararea Comisiei judetene Vaslui de fond funciar,nr. 1473/5.12.2006 privind respingerea cererii asa-zisei Fundatii Epitropia Spitalului „Sf.Spiridon” Iasi de retrocedare teren in judetul Vaslui;
     11. Privire generala asupra istoricului casei „Sf.Spiridon” cu cateva indicatiuni de ordin juridic;
     12. Adresele Universitatii „Al.Ioan Cuza” – Iasi – Facultatea de Istorie – Decan nr. 646/20.X.2006 si nr. 647/20.X.2006 in care se arata ca mosiile Epitropiei „Sf.Spiridon” Iasi au fost capatate prin danie si cumparari de la fostii proprietari Ioanita Cantacuzino si Safta Ganduleasa de catre M-rea „Sf. Spiridon” din Iasi,intre anii 1760 – 1783;
     13. Legiuirile Bisericii Ortodoxe Romane;
     14. Regulamentul pentru administrarea averilor bisericesti;
     15. Decretul nr. 177/4.08.1948 privind regimul general al cultelor religioase;
     16. Hotararea Comisiei Judetene Iasi de fond funciar nr. 233/21.12.2000 cu 13 anexe 55;
     17. Multiple hotarari judecatoresti irevocabile si puse in executare,care au mentinut Hotararea Comisiei Judetene Iasi de fond funciar nr. 233/21.12.2000 cu 13 anexe 55;
     18. Calendarul crestin – ortodox pe anul 2007 al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei iasi;
     19.Legislatia in baza careia  solicita retrocedarea diferentei de fond bisericesc.
     Parata Fundatia Epitropia Spitalului „Sf.Spiridon” Iasi a depus la dosar urmatoarele acte:
     1. Inventarul bunurilor  nr. 174/1948 preluate de la Epitropia Sf.Spiridon din Iasi(anexa7)
   2. proces verbal nr. 1 din 25 februarie 1948 (anexa 8);
   3. proces verbal din 28 februarie 1948(anexa 9);
   4. proces verbal  din 29 februarie 1948 (anexa 10);
   5. proces verbal nr. 2 din 1-5 februarie 1948 (anexa 11);
   6. proces verbal nr. 4 din 29 februarie 1948 (anexa 12);
   7. proces verbal din 31 martie 1948 (anexa 13).
   Parata Comisia judeteana Bacau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a depus la dosar urmatoarele acte:
   1. Epitropia Spitalului Sf.Spiridon Iasi inregistrata:
   - la Primaria comunei Blagesti sub nr. 3564/14.09.2005;
   - la Primaria orasului Tg.Ocna sub nr. 8563/4.09.2005;
   - la Primaria comunei Cotofanesti sub nr. 79/21.09.2005;
   - la Primaria orasului Slanic Moldova sub nr. 9219/3.XI.2005;
   - la Primaria comunei Filipesti sub nr. 428/30.XI.2005;
   2. Mitropolia Moldovei si Bucovinei inregistrata:
   - la Primaria  orasului Slanic Moldova sub nr. 9709/21.XI.2005;
   - la Comisia judeteana Bacau sub nr. 11744/16.XI.2006;
   - la Primaria comunei Blagesti sub nr. 5627/17.XI.2006
   - „Privire generala asupra istoricului Casei Sf.Spiridon cu cateva indicatiuni de ordin juridic”;
   - Certificatul nr. 1080/8.03.1991 eliberat de Directia generala a Arhivelor Statului Iasi;
   - Legiuirile Bisericii ortodoxe Romane 1948 – 1953;
   - Memoriu de felul si imprejurarile in care a luat fiinta Spitalul Sf.Spiridon in curtea si pe teritoriul Bisericii;
   - Decizia nr. 32324 privind aprobarea regulamentului pentru administrarea averilor bisericii din Patriarhia Romana;
   - Decretul nr. 177/4.08.1948;
   - Hotararea nr. 233/21.12.2000 emisa de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Iasi;
   - Calendarul cu componenta Mitropoliei Moldovei si Bucovinei;
   - Tablou cu proprietatile Epitropiei generale a Spitalelor Sf.Spiridon Iasi (paduri) ramase in patrimoniul Epitropiei pana la trecerea spitalelor la stat,proprietati donate Manastirii Sf.Spiridon,conform actelor de donatie anexate prezentului raport;
   - adresele nr. 1410/13.02.2006,nr. 980/3.01.2006 si nr. 9635/17.XI.2005 ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei catre Comisia locala de aplicarea Legilor fondului funciar de la orasul Slanic Moldova prin care se depun la dosar:
           - Adresa Epitropiei Sf.Spiridon din 18.02.1948;
           - Planul cadastral al Bailor Slanic Moldova;
           - Recensamantul Agricol si al Populatiei din 15.01.1948;
           - Adresa Egumeniei Bisericii Sf.Spiridon din Iasi din 6.XI.1948;
           - Actul de confiscare din 8.03.1948;
           - Declaratia notariala din care rezulta ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu a primit teren agricol si forestier pe raza localitatii Slanic Moldova;
   - Certificate eliberate de catre Judecatoria iasi cu privire la Fundatia Epitropia Spitalului Sf. Spiridon;
   - Cererea de retrocedare nr. 1627/5.03.1998 formulata de catre Epitropia Spitalului Sf.Spiridon Iasi,inregistrata la Primaria comunei Blagesti sub nr. 671/20.03.1998;
   Sentinta civila nr. 2 din 11.01.1993;
- Inventarul patrimoniului Epitropiei Sf.Spiridon Iasi;
- Proces verbal din 28.02.1948;
- Incheierea din sedinta Camerei de Consiliu din data de 31.03.2006 a Judecatoriei
Iasi,prin care se admite cererea Fundatiei „Epitropia Spitalului Sf.Spiridon Iasi si dispune inscrierea modificarilor aduse Statutului  Fundatiei prin Hotararea Adunarii generale a Fundatiei”.
     In conformitate cu dispozitiile art. 167 cod procedura civila proba cu acte a fost incuviintata,instanta considerand-o utila,concludenta si pertinenta.
     Din analiza actelor si lucrarilor dosarului,instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     Fondatorul Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi este Stefan Bosie,crestin ortodox,care a zidit Biserica  „Sf.Spiridon” Iasi  si a facut donatii importante constand in terenuri si cladiri,Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi.
     Incepand cu anul 1752,in cadrul Manastirii „Sf. Spiridon” Iasi ia nastere „Bolnita” care mai tarziu s-a transformat in Spitalul si Epitropia „Sf.Spiridon” Iasi,condusa de mai multi epitropi ai Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi,presedinte fiind egumenul Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi.
     Acesta administra toate mosiile si proprietatile Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi,iar veniturile obtinute erau folosite in scopuri filantropice pentru ingrijirea bolnavilor de la „Bolnita” initiala a Bisericii.
     Donatorii – ctitori ai Manastirii „Sf. Spiridon” Iasi au donat proprietati constand in terenuri si cladiri pe numele „Manastirii „Sf. Spiridon” Iasi  si nu pe numele Epitropiei „Sf.Spiridon” Iasi si ele formau zestrea Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi.
     Potrivit extraselor din Colectia de Manuscrise nr. 68,eliberate de Arhivele nationale ale Statului Iasi,toate proprietatile au fost donate si afierosite Manastirii „Sf.Spiridon” pentru ajutorul Bisericii si a cheltuielilor spitalului „Sf. Spiridon” Iasi ce se fac la Manastirea Sf.Spiridon. Donarea proprietatilor pe numele Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi este mentionata si pe scrisoarea de danie adresata catre Mitropolitul Gavriil la 12.02.1760.
     In Documentul nr. P.L. XXX11/ 21 al Colectiei Documente Spiridonie Iasi se mentioneaza „Inventarul Averii Manastirii Sf.Spiridon Iasi,subscris de egumenul Sofronios”. In acest Inventar,s-a consemnat averea Manastirii „Sf. Spiridon” Iasi,formata atat de obiecte bisericesti cat si din proprietati constand in terenuri si cladiri.
     Inventarul averii Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi era subscris de epitropii acesteia,iar mosiile erau ale Manastirii „Sf.Spiridon” : de exemplu: Mosiile Blagesti la Bacau,Dumesti la Vaslui.
     Din extrasele Documentelor slavo-romane (Ispisoace si Zapise) rezulta ca Epitropia „Sf.Spiridon” era condusa de un consiliu de epitropi ai Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi si nu ai Epitropiei „Sf.Spiridon” Iasi,iar pe toata corespondenta apar semnaturile „epitropilor  Manastirii Sf.Spiridon” Iasi.
     Consiliul epitropilor Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi era condus de Episcopul Vicar al Mitropoliei sau chiar de Mitropolit.
     In anul 1804 Arhiereul epitrop era Sardeon Nictarie,Episcop Vicar,iar in anul 1765 era atestat in functia de epitrop al Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi si nu al Epitropiei – Mitropolitul Ierimupoleos – care administra mosia Dumesti din tinutul Vasluiului,mosie cumparata de Manastirea „Sf. Spiridon” Iasi,de la Safta Ganduleasa.
     Astfel ,conducerea Epitropiei „Sf.Spiridon” Iasi a ramas un atribut al Bisericii prin persoana Arhiereului Vicar al Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi,pana la confiscarea terenurilor Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi de catre statul comunist,asa cum rezulta din adresa nr. 349/4.04.1945 si nr. 738/15.03.1945,unde se precizeaza ca P.S. Arhiereu Valeriu Moglan Botosaneanul,conform Testamentului,se ocupa de administrarea tuturor proprietatilor Manastirii „Sf.Spiridon”.
     Epitropia „Sf.Spiridon” Iasi a luat fiinta pe „bolnita”,pe chiliile si pe baza veniturilor obtinute din administrarea terenurilor agricole si cu vegetatie forestiera – proprietatea Manastirii  „Sf.Spiridon” Iasi.
     In perioada secolului al XX-lea si pana in anul 1945,Epitropia „Sf.Spiridon” Iasi,ca unitate medical-filantropica a Bisericii,era condusa de Episcopul vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In anul 1945 Arhiereul vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei,Prea Sfintitul Valerie Moglan Botosaneanul,era presedintele consiliului de administratie al Epitropiei si responsabil cu  administratia Spiridoniei (epitrop principal).
     Terenurile agricole si cu vegetatie forestiera,proprietatea Manastirii „Sf.Spiridon” Iasi (mosiile de la Tg.Ocna,Magura Ocnei si altele) aveau veniturile gestionate de catre Arhiereul vicar al Mitropoliei Moldovei si Sucevei,pana la desfiintarea Spiridoniei in anul 1948.
     Prin cererea nr. 10968/20.11.2005 inregistrata la Primaria Slanic Moldova,Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Parohia „Sf. Spiridon” iasiau solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru urmatoarele terenuri:
     - 1743,55 ha padure Slanic Moldova;
     - 47,63 ha teren agricol Slanic Moldova;
     - 214,76 ha padure Magura Ocnei.
     Fundatia Epitropia Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi,prin cererile inregistrate la Primaria Tg.Ocna,( nr. 271/26.02.1998 si nr. 8563/14.11.2005) ,la Primaria Cotofanesti (nr. 79/21.09.2005) si la Primaria Slanic Moldova (nr. 7437/14.09.2005 si nr. 10717/27.12.2005) a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru urmatoarele terenuri:
     - 214,8 ha padure Magura Ocnei;
     - 1585,9 ha padure Cotofanesti;
     - 1663,6 ha padure Slanic Moldova.
     Prin Hotararea Comisiei Judetene nr. 10802/30.01.2007,au fost respinse toate cererile cu motivarea ca,solicitantele nu au facut dovada ca sunt succesoarele in drept a fostei Epitropii „Sf. Spiridon” Iasi.
     Prin incheierea de sedinta din data de 19.01.2007 pronuntata de Judecatoria Iasi in dosarul nr. 78/PJ/2006 s-a atestat ca Fundatia Epitropia Spitalului „Sf. Spiridon”Iasi este continuatoarea Epitropiei Spitalelor „Sf.Spiridon” Iasi.
     Dar,asa cum s-a mai aratat,”bolnita” a fost transformata intr-o unitate medical-filantropica mai mare,intitulata „Epitropia Sf. Spiridon”, ca unitate medical-filantropica a „Manastirii Sf. Spiridon” Iasi. Padurile Epitropiei nu au fost niciodata ale statului,iar Epitropia nu a fost o institutie de utilitate publica.
     Insasi denumirea de epitropie este religioasa si nu publica si nici laica,iar conducatorii sai se numesc epitropi. Daca padurile erau ale statului,nu ar mai fi fost necesar sa se emita Decizia nr. 202/1948 a Comisiei de redresare economica prin care a nationalizat toate bunurile Epitropiei „Sf. Spiridon” Iasi. Daca bunurile erau ale statului nu ar mai fi fost necesar sa le treaca inca o data in proprietatea sa.
     Fundatia Epitropia Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi invoca prevederile art. 3 lit. c L.10/2001 ca fiind indreptatita la masuri reparatorii,constand in restituirea in natura,sau dupa caz,prin echivalent.
     Intre Legea nr. 18/1991 cu modificarile ulterioare si Legea nr. 10/2001 exista numai identitate de scop: de a se lua masuri reparatorii,de a inlatura nedreptatile Statului comunist. Fiecare din acest act normativ se adreseaza anumitor categorii de persoane,priveste anumite bunuri si proceduri diferite de reconstituire a dreptului de proprietate.
     Astfel,in conformitate cu dispozitiile art. 29 L.1/2000,Fundatia Elias  dobandeste prin reconstituire pe vechile amplasamente,sau prin comasare,dreptul de proprietate asupra terenurilor forestiere,fiind singura fundatie cu derogare in ce priveste reconstituirea dreptului de proprietate privata pentru terenurile forestiere.
     Drept urmare,vazand si dispozitiile art. 53 L.18/1991 republicata,instanta va admite in parte plangerea formulata de reclamanta Mitropolia Moldovei si Bucovinei Iasi,in numele si pentru Parohia „Sf.Spiridon” Iasi  si Parohia „Sf. Spiridon „ Iasi in nume propriu si va anula in parte hotararea atacata. Va dispune reconstituirea dreptului de proprietate privata pentru suprafata de 1958,31 ha teren cu vegetatie forestiera pe raza localitatilor Slanic Moldova,Tg.Ocna,Cotofanesti,pe numele Parohiei „Sf. Spiridon” Iasi.
     Pe cale de consecinta,va mentine acea  parte din hotararea care a respins cererea de retrocedare formulata de Fundatia Epitropia Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi si va respinge plangerea formulata de Fundatie.
     Fata de rezolvarea ce s-a dat plangerii,va obliga Directia Silvica Bacau sa puna la dispozitia comisiilor locale Slanic  Moldova,Tg. Ocna,Cotofanesti suprafata de 1958,31 ha teren cu vegetatie forestiera pe vechiul amplasament.
     Va obliga pe aceleasi comisii locale sa puna in posesie Parohia „Sf. Spiridon” Iasi pe suprafata de mai sus.
     Va obliga Comisia judeteana Bacau sa emita titlurile de proprietate pentru suprafata de 1958,31 ha terenuri cu vegetatie forestiera.
     Reclamanta Mitropolia Moldovei si Bucovinei a solicitat ca Directia Silvica Bacau ,prin Ocoalele Silvice Caiuti si Tg.Ocna sa puna la dispozitia comisiilor locale de fond funciar, lista cu bunurile inventariate,pentru ca impreuna cu aceasta,sa predea Parohiei „Sf. Spiridon” Iasi toate cladirile,cantoanele,districtele si brigazile silvice care servesc la administrarea celor 1958,31 ha teren cu vegetatie forestiera.
     Acest capat de cerere va fi respins,intrucat,potrivit art. 66 H.G. 890/2005,aceste constructii trec in proprietatea persoanelor carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care se afla imobilele,or,acest drept este inca disputat de parti,problema nefiind definitiv transata.
     Calitatea procesuala activa a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei rezulta din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane aprobat prin Decretul 233 /1949din care rezulta ca episcopul si arhiepiscopul  au jurisdictie totala asupra Eparhiei,Eparhia insemnand totalitatea protopopiatelor, a parohiilor, a filiilor,a manastirilor si schiturilor existente pe raza administrativ – teritoriala a sa,in cazul de fata pe raza judetului Bacau.
     Din aceeasi reglementare,rezulta ca Mitropolia are interes in cauza,deoarece protopopiatele ,parohiile,filiile,manastirile si schiturile sunt supuse jurisdictiei totale a Eparhiei.
     Asa fiind,se va respinge exceptia formulata de Fundatia Epitropia „Sf. Spiridon” Iasi.
     Atat Mitropolia Moldovei si Bucovinei cat si Fundatia Epitropia „Sf. Spiridon” Iasi si Directia Silvica Bacau au formulat cereri de interventie in interes propriu. Prin intrunirea pricinilor,conform art. 164 cod procedura civila ,partile au fost in masura sa-si apere drepturile si interesele lor legitime in calitatea procesuala pe care au avut-o initial :de reclamanta si de parata. Cererile de  interventie nu au mai avut suport juridic,motiv pentru care vor fi respinse.
     Art. 64 L.18/1991 republicata,reglementeaza situatiile in care primarul poate fi obligat la plata daunelor cominatorii: cand acesta refuza inmanarea titlului de proprietate sau punerea efectiva in posesie. Reclamanta Mitropolia  Moldovei si Bucovinei nu se afla in nici una din situatiile de mai sus,drept pentru care acest capat de cerere va fi respins.
     In conformitate cu art. 52 alin. 2 L.18/1991 republicata,comisia locala,are,in limitele competentei si prin derogare de la codul de procedura civila,calitate procesuala activa sau dupa caz,pasiva.
     Plangerile in speta s-au formulat in termenul de 30 de zile de la comunicare,stabilit de dispozitiile art. 53 alin. 2 L.18/1991 republicata.
     In consecinta,ambele exceptii formulate de Comisia locala Tg.Ocna vor fi respinse.
     Va fi  respins ca nedovedit si capatul de cerere privind cheltuielile de judecata formulat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Parohia „Sf. Spiridon” Iasi.
     
                                                  Pentru aceste motive,
                                                  In numele legii,
                                                  H O T A R A S T E         
   
     
     Admite in parte  plangerea  formulata de reclamanta-parata MITROPOLIA MOLDOVEI SI BUCOVINEI, cu sediul in  Iasi, B-dul Stefan cel Mare  nr.16, in numele  si pentru PAROHIA „ SF.SPIRIDON”, cu sediul in  Iasi, B-dul Independentei, nr. 1 si   Parohia „Sf. Spiridon” Iasi  in nume propriu  impotriva paratei reclamante  Fundatia  Epitropia Spitalului „Sf. Spiridon” , cu sediul in Iasi, B-dul Independentei nr. 1, a paratelor Comisia Judeteana Bacau pentru stabilirea dreptului de proprietate  privata asupra terenurilor , Comisia Locala Slanic Moldova pentru stabilirea dreptului de proprietate  privata asupra terenurilor, Comisia  Locala Tg.Ocna pentru stabilirea dreptului de proprietate  privata asupra terenurilor,Comisia  Locala  Cotofanesti pentru stabilirea dreptului de proprietate  privata asupra terenurilor si a paratei interveniente  Directia  Silvica Bacau.
     Anuleaza in parte   Hotararea Comisiei Judetene  Bacau nr. 10802/30.01.2007, art. 1 si 2, in sensul ca:
     Dispune reconstituirea dreptului de proprietate  privata  pentru suprafata de  1958,31 ha  cu vegetatie  forestiera ,  situata pe  raza  localitatilor  Slanic-Moldova, Tg.Ocna ,Cotofanesti  pe numele Parohiei  „Sf. Spiridon „  Iasi.
     Mentine  partea  art. 1 din H.C.J. 10802/30.01.2007 privind  respingerea  cererii de retrocedare  formulata de Fundatia  Epitropia Spitalului „Sf. Spiridon”   Iasi   si partea  art. 2  din  aceeasi  hotarare  privind respingerea contestatiei  formulata de aceeasi  fundatie.
     Obliga  Directia Silvica Bacau  sa  puna  la dispozitia  Comisiilor  Locale  Slanic –Moldova, Tg.Ocna, Cotofanesti, suprafata de 1958,31 ha  teren cu vegetatie  forestiera pe vechiul  amplasament.
     Obliga aceleasi Comisii Locale  sa puna  in posesie  Parohia „Sf. Spiridon” Iasi ,  cu  suprafata de  1958,31  ha  teren   cu   vegetatie   forestiera.
     Obliga  Comisia   Judeteana Bacau    sa  emita   titlurile de proprietate   pentru suprafata  de  1958,31 ha teren   cu  vegetatie  forestiera  pe numele  Parohiei „Sf. Spiridon „  Iasi .
     Respinge   capetele de  cerere   privind  predarea Listei  cu  bunuri inventariate , daunele  cominatorii si cheltuielile de  judecata.
     Respinge  plangerea  formulata de  parata-reclamanta  Fundatia  Epitropia  Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi  .
     Respinge  cererea   de interventie  in  interes  propriu  formulata de parata-reclamanta Fundatia  Epitropia  „Sf. Spiridon” Iasi  .
     Respinge   exceptia  formulata de parata  reclamanta Fundatia  Epitropia  „Sf. Spiridon” Iasi  .
     Respinge  cererea   de  interventie  in  interes  propriu  formulata de parata  Directia  Silvica  Bacau .
     Respinge  cererea   de  interventie  in  interes  propriu  formulata de  Mitropolia  Moldovei si Bucovinei- Parohia” Sf.Spiridon” Iasi.
     Respinge  exceptiile formulate  de parata  Comisia  Locala Tg.Ocna.
     Cu recurs in 15 zile de   la comunicare .
     Pronuntata in sedinta publica azi, 04.09.2007.
     
     PRESEDINTE,                                                                                             GREFIER,
     
     
     
     
     
     
     



6


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010