InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

(Sentinta civila nr. 2171 din data de 02.09.2008 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
Dosar nr.  1592 /2008
Inreg. 31.03.2008                                                                                                               
SENTINTA CIVILA NR.2171
SEDINTA PUBLICA DIN 02.09.2008
DESFASURATA LA SEDIUL INSTANTEI
COMPLET FORMAT DIN:
PRESEDINTE – ANGHEL LUMINITA
GREFIER – CARMEN ZBEREANU

    La ordine a venit spre  solutionare actiunea civila avand ca obiect  fond funciar, formulata de  reclamantul N. I., impotriva paratilor C. E., N. Gh. Gh., N. E., Comisia Locala Caiuti   pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, Comisia  Judeteana Bacau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, Unitatea Administrativ Teritoriala Caiuti – prin primar.
    La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamantul asistat de  avocat B. V., lipsa celelalte parti.
     Procedura  completa.
    S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care,
    Avocat B. V. pentru reclamant arata ca nu are obiectiuni la expertiza si solicita cuvintul in fond.
    Nemaifiind alte cereri,instanta declara cauza in stare de judecata si acorda cuvintul in fond.
    Avocat B. V. pentru reclamant solicita  admiterea actiunii in sensul de a se constata nulitatea partiala a Titlului de proprietate nr.82009 din 1995,pentru suprafata de 543 mp.,in sensul de a fi radiata din titlu si a se constata ca reclamantul a construit pe acest teren o casa. Expertul a concluzionat ca terenul este unul si acelasi cu  terenul dat de la C.A.P. Solicita obligarea la cheltuieli de judecata a persoanelor fizice,cu motivarea ca ele s-au opus initial la cererea reclamantului,ulterior fiind de acord.
    Dezbaterile fiind terminate, cauza s-a lasat in pronuntare,
     
      I N S T A N T A
    Asupra cauzei civile de fata :
    
             Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 31.03.2008, sub nr.1592/270, reclamantul N. I., domiciliat in … a chemat in judecata pe paratii C. E., N. Gh. Gh., domiciliati in …, N. E., domiciliata in …, Comisia Locala Caiuti de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, Comisia Judeteana Bacau de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor si Unitatea Administrativ Caiuti, prin primar, solicitand constatarea nulitatii partiale a titlului de proprietate nr. 82009/1995 pentru suprafata de 543 m.p. T.124/6, P-11 si sa se constate ca a construit o casa cu 3 camere, hol, 2 bucatarii, camara, acoperita cu    tigla, gard din lemn, bucatarie de vara, bucatarie de iarna, situate in comuna Caiuti…, jud. Bacau. a solicitat si plata cheltuielilor de judecata.
             In motivare se arata ca reclamantul, necasatorit fiind, a cumparat in anul 1964, de la fostul C. A.P.”30 Decembrie” din comuna Caiuti, suprafata de 500 m.p. teren siliste de casa, pe care a platit-o cu 500 lei. Desi terenul este in proprietatea reclamantului apare mentionat in titlul de proprietate  emis pe numele tatalui acestuia. Pe acest teren a construit, incepand din anul 1967, casa si celelalte acareturi.
             In drept, au fost invocate dispozitiile art. 111 cod procedura civila si legea nr. 18/1991, republicata.
             Potrivit art.42 din Legea nr. 1/2000 introdus prin Legea nr. 247/2005 capatul de cerere privind nulitatea titlului de proprietate este scutit de plata taxei judiciare de timbru.
             Capatul de cerere referitor la  constatarea proprietatii pentru constructii a fost legal timbrat.
             Paratii C. E., N. Gh. Gh., N. E. s-au prezentat in instanta, nu si-au angajat avocat, nu au depus intampinare, nu au formulat probe.
             Parata Comisia Judeteana Bacau nu a formulat intampinare dar a depus la dosar fisa tehnica a T.P.82009/1995 cu documentatia aferenta.
             Parata Comisia Locala Caiuti a depus intampinare prin care mentioneaza ca numitul N. I. Gh. a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafetele de teren cu care a figurat in rolul agricol. I s-a eliberat T.P.82009/1995. A depus la dosar: fotocopii ale rolului agricol, cererea nr. 2610/1991, cererea nr., 2608/1991.
             Reclamantul a depus la dosar: chitanta nr. 850 din 10.07.1964, T.P.82009/31.03.1995, acte de stare civila, adeverinta nr.3052/7.04.2008 eliberata de Primaria comunei Caiuti. A formulat si probele cu martorii B. G. si B. I. si cu expertiza topo.
             In conformitate cu dispozitiile art.167 Cod procedura civila instanta a incuviintat probele cu inscrisuri, martori si expertiza topo ca fiind utile, pertinente si concludente cauzei.
             Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
             Prin procesul verbal nr. 5/6.04.1964 incheiat de adunarea generala a fostului C.A.P.”30 Decembrie” com. Caiuti s-a admis cererea reclamantului si i s-a atribuit suprafata de 500 m.p. teren siliste de casa, in satul Popeni. Prin chitanta nr. 850/10.07.1967 reclamantul a achitat contravaloarea terenului in suma de 500 lei. La vremea aceea, reclamantul  era tanar si nu era casatorit. Aceasta stare de fapt a fost confirmata si de martora Balan Iuliana care a facut parte din consiliul de conducere al CAP - ului si a indeplinit si functia de vicepresedinte al CAP - ului timp de 15 ani.
             Pe acest teren, reclamantul a inceput construirea unei case cu forte proprii si cu ajutorul membrilor familiei. In aceasta casa  a locuit reclamantul si defuncta sotie si acolo locuieste si in prezent. Sustinerile reclamantului au fost intarite si de depozitia martorului.
             Tatal reclamantului, N. I. Gh. a formulat cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile cu care a figurat la rolul agricol si i s-a eliberat T.P.82008/31.03.1995 pentru suprafata de 3 ha si 6954 m.p. teren situat pe raza comunei Caiuti. In acest titlu este inserata si suprafata de 543 m.p. teren curti - constructii cu datele topo T-124/6 P-11. numitul N. I. Gh. a decedat la data de 8.10.1994, drept pentru care au fost chemati in judecata mostenitorii.
             Conform expertizei topo, suprafata de 543 m.p. din T.P.82009/1995 coincide cu terenul de 500 m.p. cumparat de reclamant in anul 1964. Explicatia consta in aceea ca terenul cumparat provine din terenul tatalui reclamantului, ce fusese anterior cooperativizat: casa batraneasca a parintilor reclamantului este situata in satul Blidari, iar reclamantul a cumparat terenul in satul Popeni, ambele sate   fiind parti componente a comunei Caiuti.
             In cauza sunt aplicabile dispozitiile art.24 al.1/1 din legea nr. 18/1991 republicata: suprafata terenurilor aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti nu poate fi mai mare decat cea prevazuta in actul de atribuire  provenit de la cooperativa de productie.
             Textul de lege se coroboreaza cu dispozitiile al.1 al aceluiasi articol: Terenurile situate in intravilanul localitatilor care au fost atribuite de cooperativele agricole de productie, potrivit legii, cooperatorilor sau altor persoane indreptatite, pentru constructia de locuinte si anexe gospodaresti ,pe care le-au edificat, raman si se inscriu in proprietatea actualilor detinatori, chiar daca atribuirea s-a facut din terenurile preluate in orice mod de la fostii proprietari.
             Diferenta dintre 543 m.p. teren, gasiti la masuratoare si 500 m.p. teren mentionat in chitanta se justifica prin faptul ca masurarea terenului, cu ocazia expertizei, s-a facut cu aparatura net superioara anilor 1960.
             Potrivit art.3 al.1  Titlu V din legea 247/2005 care a modificat Legea nr. 169/1997 sunt lovite de nulitate absoluta, urmatoarele acte emise cu incalcarea legilor fondului funciar:
             a) actele de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate in favoarea persoanelor care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt: pct.(ii) actele de reconstituire sau constituire in favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale fostilor proprietari, solicitate de catre acestia, in termen legal,liber la data solicitarii in baza Legii 18/1991 pentru terenurile intravilan.
             Vazand aceste dispozitii legale, instanta va admite actiunea si va constata nulitatea absoluta partiala a titlului atacat pentru suprafata de 543 m.p. teren curti-constructii si va dispune radierea acestei suprafete.
             Constatand interesul legitim , material, nascut, actual si personal       al reclamantului coroborat cu pozitia procesuala a paratilor, instanta va face aplicarea art.111 Cod procedura civila si va constata ca reclamantul a construit pe terenul in suprafata de 543 m.p., urmatoarele:casa cu 3 camere, hol, 2 bucatarii, camara, acoperita cu tigla, gard din lemn, bucatarie de vara, bucatarie de iarna, imobile situate in comuna Caiuti, …,jud. Bacau.
             Fiind cazuti in pretentiuni si in acord cu dispozitiile art.274 Cod procedura civila paratii C. E., N. Gh. Gh., N. E. vor fi obligati la cheltuieli de judecata reprezentand cota-parte din taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat si onorariu expert.
             Pentru aceste motive,
             In numele legii,
             H O T A R A S T E :
             Admite actiunea formulata de reclamantul N. I., domiciliat in …,jud. Bacau impotriva paratilor C. E., N. Gh. Gh., domiciliati in …, N. E., domiciliata in …, Comisia Locala Caiuti de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, Comisia Judeteana Bacau de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor si Unitatea Administrativ Caiuti, prin Primar.
             Constata nulitatea partiala a T.P.nr. 82009/1995,emis pe numele Neagu I. Gheorghe, pentru suprafata de 543 m.p. treren curti-constructiiT-124/6,P-11 , situata in comuna Caiuti, dispunand radierea acestei suprafete.
             Constata ca reclamantul a construit pe terenul de mai sus: casa cu 3 camere, hol, 2 bucatarii, camara, acoperita cu tigla, gard din lemn, bucatarie de vara, bucatarie de iarna, imobile situate in comuna Caiuti, …,jud. Bacau.
             Conform art. 274 Cod procedura civila obliga pe fiecare dintre paratii C. E., N. Gh. Gh., N. E. la cate 372,26 lei cheltuieli de judecata catre reclamant.
             Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
             Pronuntata in sedinta publica, azi 2.09.2008.
Presedinte,                                                                                       Grefier,

Red.L.A. – 04.09.2008
Dact.L.i. – 04.09.2008
Exemplare  - 8(opt)





1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010