InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Modificarea locului de munca. Neacordarea indemnizatiei de detasare.

(Decizie nr. 58/CM/ din data de 10.02.2009 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Raporturi de munca | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

Potrivit art.42(1) din Codul Muncii, locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca iar in conformitate cu art. 45 din Codul Muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
In ceea ce priveste drepturile de care beneficiaza salariatii in caz de detasare, art. 46 al.(4) din Codul Muncii prevede ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Art. 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede ca "salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute la art. 45.
 In cazul in care detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta de 30 de zile".
Coroborand dispozitiile redate mai sus, rezulta ca salariatul detasat beneficiaza de cumulul drepturilor prevazute de text, respectiv: cheltuieli de transport, cazare si indemnizatie, ceeace presupune ca salariatul sa fie detasat in alta localitate decat cea de domiciliu, deoarece numai aceasta imprejurare ar putea  determina plata cheltuielilor de “transport" si “cazare".
Dealtfel, art. 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 face in mod expres trimitere la art.45, stabilind ca angajatii trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute de art.45, care, in cazul in care detasarea dureaza mai mult de 30 de zile sunt substituite de indemnizatia pretinsa de recurent.
In conditiile in care art. 45 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 se refera la salariatii trimisi in delegatie in tara sau strainatate, este evident ca si art.46 are in vedere aceleasi imprejurari, respectiv, detasarea salariatului in alta localitate.
Cele doua texte din contractul colectiv de munca se refera la aceleasi drepturi, reglementarea distincta fiind determinata numai de elementele specifice modificarii  contractului individual de munca.
Astfel, diurna prevazuta de art. 45 se justifica prin parasirea localitatii, si este necesara pentru compensarea inconvenientelor determinate de parasirea domiciliului sau resedintei cu toate consecintele care decurg din acest fapt. Aceasta are in vedere in special cheltuielile pentru hrana efectuate in afara localitatii, intrucat cheltuielile de transport si costul cazarii sunt suportate de angajator.

Reclamantul A.F. reprezentat de Sindicatul "PR" Constanta a solicitat obligarea paratei SC G4S C.S. SRL Bucuresti la plata sumei de 421,5 lei reprezentand indemnizatie de detasare aferenta perioadei 14.04.2008 - 14.05.2008.
A aratat ca este angajat al CN P.R. SA si a fost detasat pentru o perioada de un an la societatea parata, astfel ca  parata avea obligatia potrivit art. 46 al.4 din Codul Muncii si art. 46 din contractul colectiv de munca la nivel national sa ii plateasca o indemnizatie de 50% din salariul de baza zilnic.
Aceasta indemnizatie nu i-a fost platita cu motivatia ca s-ar acorda decat in cazul in care angajatii s-ar deplasa in teritoriu din ordinul angajatorului.
In referire la acest argument al paratei, reclamantul a aratat ca este vorba de o interpretare fortata a art. 46 din contractul colectiv de munca, articol care vizeaza numai modul de calcul al indemnizatiei si ca nu are relevanta daca angajatii se deplaseaza sau nu in teritoriu in perioada detasarii.
A mai aratat ca prevederea art. 46 din contractul colectiv de munca la nivel national este clara si singura conditie stabilita este ca detasarea sa dureze mai mult de 30 de zile.
Prin sentinta civila nr. 1275/12.11.2008, Tribunalul Constanta a respins actiunea formulata de reclamantul Sindicatul Pr Constanta in contradictoriu cu parata SC G4S C.S. SRL.
Pentru a dispune astfel, prima instanta a retinut urmatoarele aspecte:
Reclamantul este angajat la CN P.R. si a fost detasat la societatea parata activand in cadrul Diviziei de transporturi rurale - Judetul Constanta din structura societatii parate.
Potrivit art.42 din Codul Muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Art. 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede ca "salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute la art. 45. In cazul in care detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta de 30 de zile.
  Instanta a apreciat ca acest text se refera la salariatii “trimisi in detasare" fiind vorba de salariati trimisi in alta localitate pentru o anumita perioada de timp.
Art.4 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nu se refera la toate cazurile de detasare in sensul art. 45 din Codul Muncii ci numai la anumite cazuri de detasare, respectiv cele care presupun parasirea localitatii in care angajatul activeaza, pentru o perioada neintrerupta de timp care depaseste programul normal de munca.
Indemnizatia de 50% din salariul de baza zilnic se acorda "in locul diurnei zilnice" prin urmare, este vorba de o suma de bani care inlocuieste diurna, motivat de durata detasarii, de peste 30 de zile.
In cazul trimiterii in detasare, in sensul art. 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, angajatul beneficiaza de aceleasi drepturi prevazute la art. 45 pentru delegare, ceea ce presupune si indeplinirea acelorasi conditii.
Cu toate acestea, art.45 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 se refera la salariatii trimisi in delegatie in tara sau strainatate.
Din redactarea art.45, rezulta ca diurna se justifica prin parasirea localitatii, deplasarea la o distanta semnificativa si ca este necesara pentru compensarea inconvenientelor determinate de parasirea domiciliului sau resedintei, cu toate consecintele care decurg din acest fapt. Aceasta are in vedere in special cheltuielile pentru hrana efectuate in afara localitatii, intrucat cheltuielile de transport  si costul cazarii sunt suportate de angajator.
Desi reclamantului i s-a schimbat locul de munca, in sensul ca este vorba de o societate comerciala, acesta isi desfasoara activitatea in Judetul Constanta, realizand activitati de transport in teritoriul judetului.
Din evidenta itinerariilor realizate de reclamant anterior, in timpul activitatii desfasurate in cadrul CN PR - Oficiul judetean de posta Constanta, rezulta ca si in acea perioada, reclamantul participa la activitati de transport pe teritoriul judetului, in afara Municipiului Constanta.
Prin natura activitatii desfasurate de reclamant atat in cadrul CN P.R. cat si in cadrul societatii parate, locul de munca al acestuia nu s-a schimbat decat in privinta locului de plecare si de sosire, activitatea fiind desfasurata in continuare tot pe teritoriul judetului Constanta dar in folosul altui angajator.
Fata de aspectele retinute, instanta de fond a constatat ca reclamantul nu este indreptatit la diurna si nici nu are dreptul la indemnizatia care o inlocuieste in cazul unei detasari mai mari de 30 de zile, astfel ca cererea a fost respinsa ca nefondata.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs recurentul reclamant - prin intermediul Sindicatului Pr Constanta, care a formulat urmatoarele critici:
- Instanta a interpretat gresit dispozitia art. 46  din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, neluand in considerare conditiile diferite de lucru de la societatea unde au fost detasati salariatii de la CN P.R.
Astfel, dupa detasare, acestia trebuiau sa isi desfasoare activitatea in conditii total diferite, respectand o alta procedura de lucru, dupa alt program, parcurgand trasee de 250 km, mult mai lungi, fata de cele efectuate anterior detasarii.
De asemenea, in programul zilnic de lucru sunt cuprinse si perioadele de pregatire a curselor, formalitati care se realizeaza la intoarcerea din cursa si celelalte activitati curente care, toate la un loc conduceau la depasirea programului normal de lucru, fara a beneficia de plata orelor suplimentare.
- Nu exista o norma legala sau conventional care sa stabileasca acordarea indemnizatiei de detasare in scopul acoperirii cheltuielilor suplimentare de hrana si intretinere si nici nu se poate considera ca modificarea traseelor zilnice in interiorul judetului nu se incadreaza in situatia reglementata de art. 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national.
De asemenea, art. 46 alin. 4 din Codul muncii prevede ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si a celor de cazare precum si la o indemnizatie de detasare, reprezentand de fapt o compensatie pentru modificarea unilaterala a contractului individual de munca in masura in care are loc o modificare a conditiilor in care angajatul isi desfasoara activitatea, comparativ cu perioada anterioara.
Pentru aceste motive, recurentul apreciaza ca in cauza sunt indeplinite cerintele art. 304 pct. 9 cod procedura civila, pentru admiterea recursului si modificarea sentintei in sensul admiterii cererii astfel cum a fost formulata.
Prin intampinare, intimata a solicitat respingerea recursului ca nefondat aratand ca in mod corect prima instanta a interpretat textele de lege incidente in cauza, neavand loc o modificare a conditiilor de lucru ale reclamantului cu ocazia detasarii acestuia astfel ca, acesta nu este indreptatit la plata unei indemnizatii de detasare.
Analizand sentinta recurata in raport de probele administrate in cauza si criticile formulate prin prezentul recurs, Curtea constata:
Prin decizia nr. 12263/03.04.2008, emisa de Directia Regionala de Posta -Constanta, reclamantul a fost detasat la SC G4S C.S. SRL in perioada 12.04.2008 - 12.04.2009, specificandu-se ca, functia de baza este de "agent insotire" si ca este detasat "fara a i se modifica felul muncii".
Nu s-a invocat de catre reclamant nerespectarea clauzei inserata in decizia mai sus amintita cu privire la "felul muncii", dar acesta considera ca este indreptatit sa primeasca indemnizatia de detasare, deoarece conditiile de munca s-au modificat dupa detasare, fiind obligat sa efectueze curse mult mai lungi.
Potrivit art.42(1) din Codul Muncii, locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca iar in conformitate cu art. 45 din Codul Muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
In ceea ce priveste drepturile de care beneficiaza salariatii in caz de detasare, art. 46 al.(4) din Codul Muncii prevede ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Art. 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede ca "salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute la art. 45.
 In cazul in care detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta de 30 de zile".
Coroborand dispozitiile redate mai sus, rezulta ca salariatul detasat beneficiaza de cumulul drepturilor prevazute de text, respectiv: cheltuieli de transport, cazare si indemnizatie, ceeace presupune ca salariatul sa fie detasat in alta localitate decat cea de domiciliu, deoarece numai aceasta imprejurare ar putea  determina plata cheltuielilor de “transport" si “cazare".
Dealtfel, art. 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 face in mod expres trimitere la art.45, stabilind ca angajatii trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute de art.45, care, in cazul in care detasarea dureaza mai mult de 30 de zile sunt substituite de indemnizatia pretinsa de recurent.
In conditiile in care art. 45 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 se refera la salariatii trimisi in delegatie in tara sau strainatate, este evident ca si art.46, are in vedere aceleasi imprejurari, respectiv, detasarea salariatului in alta localitate.
Cele doua texte din contractul colectiv de munca se refera la aceleasi drepturi, reglementarea distincta fiind determinata numai de elementele specifice modificarii  contractului individual de munca.
Astfel, diurna prevazuta de art. 45, se justifica prin parasirea localitatii, si este necesara pentru compensarea inconvenientelor determinate de parasirea domiciliului sau resedintei cu toate consecintele care decurg din acest fapt. Aceasta are in vedere in special cheltuielile pentru hrana efectuate in afara localitatii, intrucat cheltuielile de transport si costul cazarii sunt suportate de angajator.
Recurentul sustine ca indemnizatia pretinsa reprezinta o compensatie pentru modificarea conditiilor de munca.
Orice compensatie presupune, insa, existenta unui prejudiciu cum ar fi de pilda, prejudiciul moral determinat de disconfortul produs urmare parasirii localitatii de domiciliu pentru o perioada de timp.
Recurentul nu a facut dovada unui astfel de prejudiciu si nici a imprejurarii ca pe perioada detasarii a fost pus in situatia de a parasi localitatea unde isi are domiciliul, pe o perioada indelungata.
Desi reclamantului i s-a schimbat locul de munca in sensul ca este vorba de o societate comerciala, acesta isi desfasoara activitatea tot in Judetul Constanta, iar  cursele efectuate pe raza judetului se incadrau in programul normal de lucru, neindeplinind alte sarcini decat cele pe care le indeplinea inainte de detasare.
Deplasarea acestuia in timpul programului de munca in afara localitatii, pe teritoriul judetului, in desfasurarea normala si zilnica a atributiilor de serviciu nu poate conferi nici dreptul la diurna si nici dreptul la indemnizatia care o inlocuieste in cazul unei detasari mai mari de 30 de zile.
Recurentul nu a dovedit ca deplasarile efectuate  in afara orasului s-ar fi realizat pe perioade de timp neintrerupte si mai mari decat durata normala a programului de lucru.
Se sustine ca a avut loc o modificare a conditiilor de lucru deoarece se parcurgeau trasee de peste 250 km. dar aceasta imprejurare nu face aplicabil art. 46 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 ci , tine de obligatia recurentului de realizare a atributiilor de serviciu, asumata prin contractul individual de munca.
In cazul in care parcurgerea acestor distante presupunea depasirea orelor de program, reclamantul era indreptatit sa solicite obligarea paratei la plata orelor suplimentare, dar acest aspect nu a facut obiectul cererii la instanta de fond astfel ca nici Curtea nu poate analiza aceste pretentii deoarece contravine disp. art. 294 cod procedura civila.
Pentru toate aceste considerente, in temeiul art. 312 cod procedura civila recursul declarat impotriva sentintei civile nr. 1275/12.11.2008 va fi respins ca nefondat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raporturi de munca

DECIZIE DE IMPUTARE. NELEGALITATEA EMITERII ACTULUI RAPORTAT LA DISP. ART. 169 (164) CODUL MUNCII republicat - Sentinta civila nr. 5773/97/2010 din data de 24.01.2011
NERESPECTAREA CLAUZELOR NEGOCIATE PRIN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA. CONSECINTA OBLIGARII ANGAJATULUI LA PLATA UNOR DESPAGUBIRI. - Sentinta civila nr. 1648/97/2010 din data de 24.02.2011
SANCTIONARE DISCIPLINARA. EXCEPTIA TARDIVITATII EMITERII DECIZIEI - Sentinta civila nr. 680/LM/2011 din data de 21.04.2011
GREVA DE AVERTISMENT. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE LEGEA NR. 62/2011, A DIALOGULUI SOCIAL.NELEGALITATE - Sentinta civila nr. 1189/LM/2011 din data de 26.05.2011
Conflict de munca. Criteriile de acordare ale adaosului pentru sarbatoarea de Pasti prevazut in Contractul colectiv de munca. Functionarea sucursalei in baza delegarilor de competenta. - Sentinta civila nr. 1557/LM/2010 din data de 02.11.2010
Recurs rectificare carnet de munca - Sentinta civila nr. 1719 din data de 25.01.2010
Raspunderea patrimoniala a angajatilor. - Sentinta civila nr. 217 din data de 24.02.2011
Lipsa in gestiune. Raspunderea patrimoniala a mostenitorilor salariatului decedat. - Sentinta civila nr. 835 din data de 16.06.2011
Actiunea in raspundere patrimoniala. Prejudiciul produs de sofer prin depasirea consumului de combustibil. - Sentinta civila nr. 309 din data de 24.03.2011
Drepturi salariale - Sentinta comerciala nr. 472/CA din data de 09.09.2010
LITIGIU DE MUNCA. RASPUNDERE SUBSIDIARA - Decizie nr. 10 din data de 19.01.2010
Functionar public cu statut special. Incetarea raporturilor de serviciu urmare a intervenirii unei hotarari penale definitive de condamnare. Petenta ofiter de politie judiciara. Atacarea ordinului Ministerului Afacerilor de Interne prin care s-a constata - Decizie nr. 62/F din data de 10.04.2014
Acordarea indemnizatiei de dispozitiv - Decizie nr. 488/F din data de 25.04.2008
Spor de confidentialitate solicitat de magistrati – admisibilitate. - Decizie nr. 348/F din data de 16.04.2008
Acordarea pentru anumite categorii de politisti din cadrul structurilor teritoriale ale Politiei Romane, a suplimentelor de hrana M12B, daca acestia desfasoara activitati in ture. Aplicabilitatea HG nr. 65/2003 si Ordinul MAI nr. 440/2003. - Decizie nr. 617/R din data de 30.09.2008
Dreptul functionarilor publici angajati in structuri MIRA de a li se plati prima de concediu si sporul de fidelitate. Admisibilitatea chemarii in garantie a Ministerului Economiei si Finantelor. - Decizie nr. 429/R din data de 01.07.2008
Legalitatea acordarii – pentru politisti a sporului de fidelitate si a primei de concediu. Drepturile salariale suspendate nu au fost anulate prin actele normative care au determinat suspendarea, anume legile bugetului de stat pe anul 2001-2006 - Decizie nr. 434/R din data de 01.07.2008
Reactualizarea debitului principal cu rata inflatiei si acordarea de dobanzi legale pentru neexecutarea la timp a obligatiilor de plata. Regim juridic si temeiuri de drept. - Decizie nr. 146/R din data de 03.04.2007
Contencios administrativ si fiscal - litigiu privind functionarii publici (Legea Nr.188/1999) - Sentinta civila nr. 7/CC din data de 03.02.2010
Sanctiune disciplinara. Vinovatie salariat. - Decizie nr. 1727 din data de 21.10.2013