InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Piatra Neamt

Modificare titlu de proprietate

(Sentinta civila nr. 3066 din data de 27.05.2010 pronuntata de Judecatoria Piatra Neamt)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Piatra Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Piatra Neamt

SENTINTA CIVILA NR. 3066 din  27.05.2010 -modificare titlu de proprietate -

Prin actiunea formulata si inregistrata pe rolul Judecatoriei Piatra Neamt la data de 22.04.2010, sub nr. xx, reclamantul xx a chemat in judecata pe paratele Comisia locala xx pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si Comisia judeteana xx pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, solicitand instantei ca, prin hotararea pe care o va pronunta, sa dispuna modificarea titlului de proprietate nr. 33/511/2.07.1995 in sensul inscrierii corecte la rubrica „cetateanul” a numelui complet si corect a titularului  dreptului de proprietate, respectiv mama sa, xxin loc de xx, precum si mentionarea la rubrica „mostenitorii defunctei” a numelui sau.
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca prin titlul de proprietate contestat i s-a reconstituit mamei sale dreptul de proprietate asupra mai multor terenuri detinute anterior colectivizarii, insa numele autoarei sale este incorect.
La nastere mama sa s-a numit xx, iar dupa casatorie a purtat numele sotului – xx, in registrul de stare civila specificandu-se numele dupa casatorie al ambilor soti ca fiind xx zis si xx. Dupa anul 1950 s-au intocmit acte de stare civila tuturor persoanelor, mamei reclamantului intocmindu-i-se certificatul de nastere nr. 242/1954 si certificatul de casatorie nr. 1616/1960, omitandu-se a se mentiona pe acesta din urma si numele xx alaturi de xx.
Fata de aceasta situatie, la decesul mamei – 10 ianuarie 1994 – s-a intocmit certificatul de deces nr. 68/1994 unde se mentioneaza numele de xx, fara a mai exista nici o legatura cu numele xx.
Reclamantul a mai precizat ca s-a nascut anterior intocmirii certificatelor de nastere, nasterea sa fiind inregistrata sub nr. 18/1929, dar sub numele de xx, fiul lui xx, care sunt unii si aceeasi cu xx si xx, dar cu care pierde scriptic legatura, prin emiterea acestui certificat de stare civila. Si certificatul de nastere al reclamantului este eliberat dupa consemnarile din Registrul de stare civila, dar mult mai tarziu, la data de 29.10.1956.
Datorita diferentelor de nume ce apar in documentele mentionate, reclamantul se afla in imposibilitatea de a proceda la dezbaterea mostenirii, precum si de a face acte de dispozitie asupra terenurilor mostenite de la mama sa.
Totodata, reclamantul a solicitat includerea numelui sau in titlul de proprietate deoarece la data eliberarii acestuia mama sa era deja decedata.
In drept, au fost invocate dispozitiile Legilor nr. 18/1991 si nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.
Actiunea este scutita de plata taxelor de timbru conform prevederilor art. 42 din Legea. nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997.
Parata Comisia locala xx pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a formulat intampinare prin care a aratat ca, in principiu, nu se opune admiterii cererii, subliniind ca pentru a fi putut emite titlul de proprietate in conformitate cu cererile reclamantului acesta ar fi trebuit sa solicite modificarea actelor de stare civila in conditiile in care in acestea nu sunt inscrise si poreclele, comisia de fond funciar neavand asemenea atributii.
In ceea ce priveste inscrierea reclamantului ca mostenitor in titlu de proprietate, comisia locala a apreciat ca aceasta nu este posibila de vreme ce cererea de reconstituire a fost facuta de mama sa.
Parata Comisia judeteana xx pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor cu privire la capatul de cerere prin care reclamantul a solicitat modificarea numelui si prenumelui persoanei inscrise in titlu de proprietate, considera ca aceasta este posibila prin promovarea unei actiuni in modificarea actelor de stare civila care sunt apreciate ca neconforme realitatii.
Referitor la cererea de includere a numelui reclamantului in titlu, parata a precizat ca potrivit prevederilor legale, emiterea titlului de proprietate se efectueaza in nume propriu in favoarea cooperatorilor care au depus cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, imprejurarea ca acestia au decedat ulterior depunerii cererii si pana la emiterea titlului nefiind un motiv de modificare actului respectiv.
In sustinerea actiunii, reclamantul a solicitat proba cu inscrisuri, depunand la dosarul cauzei fotocopii ale urmatoarelor documente: titlul de proprietate nr. 33/511/2.07.1995 emis de Comisia judeteana Neamt pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, acte de stare civila proprii si ale autorilor sai, adeverinta nr. 630/1994 emisa de Consiliul Local al comunei xx, adresa nr. P.L./8/996 din 30.06.2009 comunicata de S.P.C.L.E.P. xx. De asemenea, a solicitat administrarea probei testimoniale, propunand audierea in calitate de martori a numitilor xx si xx.
Parata Comisia locala xx pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a anexat intampinarii documentatia certificata „conform cu originalul”, care a stat la baza eliberarii titlului de proprietate nr. 33/511/2.07.1995.
Instanta a admis probele solicitate de parti, declaratiile martorilor propusi de reclamant, fiind consemnate in procese – verbale atasate la dosar. De asemenea, in considerarea dispozitiilor art. 129 alin. 5 Cod procedura civila, a solicitat Consiliului local xx sa depuna la dosar declaratiile martorilor ce au stat la baza adeverintei de notorietate nr. 630/1994, institutia respectiva dand curs solicitarii.
Analizand si coroborand sustinerile partilor si inscrisurile existente la dosarul cauzei, instanta constata ca actiunea promovata de reclamant este intemeiata in parte din urmatoarele considerente:
La data de 12.07.1995, Comisia judeteana Neamt pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, la propunerea Comisiei locale xx pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, de validare a cererii de reconstituire a dreptului de proprietate, formulata de numita xx zisa xx (mama reclamantului) si inregistrata sub nr. 670/14.03.1991 la primaria comunei, s-a eliberat pe numele persoanei solicitante, titlul de proprietate nr. 33/511/2.07.1995, avand ca obiect o suprafata totala de 2 ha. 0800 m.p. de teren. La data de 10 ianuarie 1994 a intervenit decesul susnumitei, anterior emiterii titlului de proprietate.
In titlul de proprietate mentionat a fost in mod incorect consemnat numele autoarei reclamantului ca fiind xx in loc de xx, identitatea reala a acesteia rezultand din certificatul sau de deces seria D9 nr. 069236, eliberat la data de 12.01.1994 (fila 7 din dosar) si certificatul de casatorie inregistrat sub nr. 1616/1960 in Registrul starii civile al Primariei xx (fila 6), in care se mentioneaza numele de xx.
Neconcordantele referitoare la nume intre titlul de proprietate contestat si actele de stare civila ale autoarei reclamantul se datoreaza imprejurarii ca aceasta era in comunitate cunoscuta si sub numele de xx, fapt confirmat de martorii audiati in cauza si care reiese din continutul adeverintei de notorietate inregistrata sub nr. 630/1994 la Consiliul local xx, precum si din cererea de reconstituire a dreptului de proprietate formulata in temeiul Legii nr. nr. 18/1991 si inregistrata sub nr. 670/14.03.1991 la primaria comunei, in care insasi persoana solicitanta precizeaza atat numele cu care este cunoscuta de consateni si care a devenit uzual (xx), precum si numele de stare civila (xx). De altfel, intrucat, in mod obisnuit, in comunitatile mici persoanele se identifica reciproc si prin porecle se ajunge ca sa nu se mai cunoasca adevarata identitate oficiala a acestora, cum este si cazul in speta. Aceasta confuzie a avut drept consecinta mentionarea in actul de nastere al reclamantului a numelui uzual de xx in loc de numele cu care parintii sai figureaza in actele de stare civila.
Fata de considerentele expuse anterior, instanta va dispune modificarea titlului de proprietate nr. 33/511/1995 emis de Comisia judeteana xx pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor in sensul inscrierii la rubrica "cetateanul" a numelui corect al autoarei reclamantului, respectiv xx  in loc de xx.
In privinta cererii avand ca obiect mentionarea la rubrica „mostenitorii defunctei" din titlul de proprietate nr. 33/511/1995 a numelui reclamantului, instanta urmeaza sa o respinga ca nefondata avand in vedere ca potrivit art. 15 din Hotararea 131/1991, pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, in vigoare la momentul emiterii titlului a carei modificare se solicita, „stabilirea dreptului de proprietate pentru fostii cooperatori, in viata la momentul intrarii in vigoare a legii, se face pe numele persoanelor indreptatite, iar pentru cooperatorii decedati, pe numele mostenitorilor”, cu precizarea ca aceasta prevedere a fost inclusa in toate regulamentele de aplicare a legilor fondului funciar. Din textul normativ enuntat anterior rezulta clar ca legiuitorul a impus, in mod imperativ, regula ca titlurile de proprietate sa fie emise pe numele persoanelor indreptatite si care au formulat cerere de reconstituire in temeiul legilor fondului funciar, iar numai in masura in care persoanele care aveau vocatie de a beneficia de prevederile legale in materie erau decedate in momentul in care exista posibilitatea formularii cererilor de constituire/reconstituire, titlurile de proprietate puteau fi emise pe numele mostenitorilor care au depus astfel de cereri la autoritatile competente. 
 








Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010