Actiune in constatare a incetarii de drept a mandatului de viceprimar - inadmisibilitate. Obligare prefect la emitere ordin prevazut de art.91 al.4 din Legea nr.161/2003.
(Decizie nr. 587/CA/ din data de 22.09.2010 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)Art.87 lit."d", art.88 lit."d", art.91 - Legea nr.161/2003 privind masuri pentru asigurarea transparentei in executarea functiilor publice si in mediul de afaceri
Art.8, art.18 - Legea nr.554/2004
Art.63, art.80, art.110 - Legea nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea
si functionarea Agentiei Nationale de Integritate
Prin cererea formulata la data de 3.02.2010 si inregistrata pe rolul Tribunalului Constanta sub nr.1253/118/2010, reclamantii Orasul C. si Primarul Orasului C. au chemat in judecata pe paratii Prefectul Judetului Constanta si H.F. solicitand, in principal, constatarea incetarii de drept a mandatului de viceprimar al paratului H.F. pentru cauze de incompatibilitate, in temeiul disp. art.87 lit.d din Legea nr.161/2003, iar, in subsidiar, obligarea Prefectului Judetului Constanta la emiterea ordinului prin care sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar al numitului H.F., cu cheltuieli de judecata.
Prin sentinta civila nr.395/01.04.2010 pronuntata de Tribunalul Constanta s-a admis exceptia inadmisibilitatii pentru cererea principala avand ca obiect constatarea incetarii de drept a mandatului de viceprimar al paratului H.F. si s-a respins ca inadmisibila aceasta cerere.
De asemenea, a fost respinsa exceptia inadmisibilitatii pentru cererea subsidiara avand ca obiect obligarea Prefectului Judetului Constanta la emiterea ordinului prevazut de art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003 si a fost respinsa cererea subsidiara ca nefondata. Instanta a obligat reclamantii catre paratul H.F. la plata sumei de 10.000 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut ca legea este aplicata de instanta de contencios administrativ pentru anularea unui act administrativ sau pentru sanctionarea refuzului nejustificat al unei autoritati de a recunoaste partii un drept prevazut de lege, astfel ca instanta de contencios administrativ nu poate pronunta hotarari prin care sa interpreteze exclusiv normele legale, in speta, dispozitiile Legii nr.161/2003.
Actiunea in constatare prevazuta de art.111 Cod procedura civila nu este admisibila in contencios administrativ in masura in care partea poate cere realizarea dreptului. Reclamantul avea la indemana o astfel de actiune reglementata de Legea nr.544/2004, respectiv putea sa conteste actul prin care Institutia Prefectului a raspuns la adresa nr.32710/2009 a reclamantilor, respectiv la actul nr.1/21.01.2010 care considera ca ii vatama un drept prevazut de lege.
Astfel, actiunea reclamantilor prin care solicita instantei de contencios administrativ sa interpreteze legea in sensul constatarii incetarii de drept a mandatului de viceprimar a lui H.F. pentru cauze de incompatibilitate in temeiul art.87 lit.d din Legea nr.161/2003 este inadmisibila atat pentru considerentele aratate mai sus, dar si fata de disp. Legii nr.144/2003 din cuprinsul careia rezulta atributul exclusiv al ANI de a stabili starea de incompatibilitate.
In ceea ce priveste cererea reclamantilor prin care solicita obligarea Prefectului Judetului Constanta la emiterea ordinului prin care sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar a lui H.F. in temeiul Legii nr.161/2003, instanta a apreciat ca actiunea este admisibila fata de disp. Legii nr.554/2004.
Conform art.18 din Legea nr.554/2004 instanta de contencios administrativ poate anula un act sau sa oblige autoritatea publica sa emita un act administrativ, sa elibereze un inscris sau sa efectueze o anumita operatiune administrativa.
In speta, reclamantii au solicitat Prefectului Judetului Constanta sa emita un ordin prin care sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar, iar Prefectul Judetului Constanta prin adresa nr.1/2010 a raspuns motivat reclamantilor ca viceprimarul nu se afla in stare de incompatibilitate sens in care nu se impune aplicarea prevederilor art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003.
Pe fond, instanta a retinut ca actul nr.1/21.01.2010 prin care Prefectul Judetului Constanta a constatat ca viceprimarul Orasului C. nu se afla in stare de incompatibilitate conform Legii nr.161/2003, sens in care nu se impune aplicarea art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003, nu a fost atacat la instanta de contencios administrativ conform Legii nr.554/2004.
In conditiile in care reclamantul nu a formulat actiune privind anularea actului nr.1/2010, nu se poate aprecia ca acest act reprezinta un refuz nejustificat de a solutiona cererea.
Paratul nu a refuzat nejustificat solutionarea cererii, ci a emis un act administrativ in intelesul Legii nr.554/2004 prin care a respins cererea reclamantilor.
Fata de disp. Legii nr.144/2007 ce a intrat in vigoare ulterior Legii nr.161/2003, se retine ca institutia competenta sa cerceteze si sa constate existenta starii de incompatibilitate este Agentia Nationala de Integritate care emite actul de constatare a incompatibilitatii si il comunica organelor care dispun revocarea, destituirea ori eliberarea din functie.
Astfel, instanta apreciaza ca refuzul Prefectului Judetului Constanta de a emite un ordin prin care sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar al lui H.F. nu reprezinta un refuz nejustificat in intelesul Legii nr.554/2004.
In conformitate cu art.274 Cod procedura civila a obligat pe reclamanti catre paratul H.F. la plata sumei de 10.000 lei reprezentand cheltuieli de judecata (onorariu avocat).
Impotriva sentintei mentionate au declarat recurs reclamantii Orasul C. prin Primar si Primarul Orasului C. care au criticat solutia instantei de fond ca fiind nelegala si netemeinica.
Au sustinut recurentii ca in mod eronat instanta de fond a retinut ca cererea principala formulata se intemeiaza pe art.111 Cod procedura civila, facand astfel o confuzie grava intre doua institutii de procedura diferite: actiunea in constatare reglementata de codul de procedura civila si actiunea in realizare prevazuta de art. 18 alin.4 lit.d din Legea nr.554/2004 prin care se acorda posibilitatea instantei de a suplini consimtamantul autoritatii publice, cand interesul public o cere.
Sustin recurentii ca in prezenta cauza au solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar, prin raportare la dispozitiile speciale ale Legii nr.554/2004. A solicitat constatarea incetarii mandatului, raportat la suplinirea consimtamantului autoritatii publice in a emite ordinul de constatare a incetarii mandatului.
In ceea ce priveste al doilea argument, potrivit cu care singura institutie in masura sa se pronunte asupra starii de incompatibilitate este ANI potrivit Legii nr.144/2003, arata ca si acest argument al instantei de respingere a cererii principale ca inadmisibila nu are niciun fundament juridic. In primul rand, legea la care face trimitere instanta nu stabileste "atributul exclusiv" al acesteia in constatarea starilor de incompatibilitate. Mai mult, la momentul la care aceasta lege era in fiinta, prevedea completarea ei cu legislatia in vigoare, ea neintrand in conflict cu Legea nr.161/2003, pe care si-au intemeiat actiunea.
Pentru aceste considerente, solicita sa se constate ca nelegala si netemeinica hotararea instantei de fond in ceea ce priveste modul de solutionare a cererii principale si sa se dispuna, in principal casarea, in subsidiar modificarea in tot a sentintei recurate si admiterea cererii principale.
In ce priveste cererea secundara, de obligare a Prefectului Judetului Constanta la emiterea Ordinului prin care sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar al coparatului H.F., instanta a respins-o ca nefondata, apreciind ca in cauza nu sunt incidente dispozitiile art. 2 alin.1 lit.j din Legea nr.554/2004, intrucat, in opinia instantei, refuzul prefectului in a da curs solicitarii de a constata incetat de drept mandatul de viceprimar al numitului H.F. nu este un refuz nejustificat. Mai mult, apreciaza aceasta ca, atat timp cat nu s-a solicitat nelegalitatea ordinului nr.1/21.01.2010 emis de Prefectul Judetului Constanta, nu ne aflam in cazul unui refuz nejustificat, iar actiunea este nefondata.
Arata recurentii ca in prezenta cauza instanta face confuzie intre constatarea starii de incompatibilitate si constatarea incetarii mandatului de viceprimar, in ceea ce priveste cererea cu care a fost investita instanta. Atitudinea Prefectului in a declina solutionarea favorabila a cererii prin invocarea necompetentei sale nu face altceva decat sa justifice ca raspunsul sau este o manifestare explicita a vointei de a nu solutiona cererea. Prin urmare, acest refuz se circumscrie dispozitiilor art.2 alin.1 lit.i din Legea nr.554/2004, constituind refuz nejustificat. In opinia recurentilor, refuzul autoritatii publice in prezenta cauza constituie refuz nejustificat, iar acest raspuns nu este act administrativ.
Arata ca numitul H.F. are calitatea de administrator la SC H. Galati SRL - Filiala C. SRL, ce are sediul in orasul C., si totodata indeplineste si functia publica de consilier local si viceprimar al orasului C.. Din coroborarea dispozitiilor Legii nr. 161/2003 cu datele reale certificate de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Constanta, apreciaza ca numitul H.F. indeplineste conditiile cerute de lege pentru incompatibilitatea alesilor locali, avand dubla calitate, atat de administrator al SC H. Galati SRL - Filiala C., cat si de viceprimar al Orasului C.
In urma acestor constatari, recurentii au luat masurile necesare in sensul ca au sesizat de indata aceste aspecte Institutiei Prefectului Judetului Constanta. Apreciaza raspunsul Institutiei Prefectului Judetului Constanta ca fiind nelegal, avand in vedere ca toate aspectele sesizate sunt reale si certificate, motiv pentru care apreciaza ca singura masura necesara si legala totodata este aceea a constatarii incetarii mandatului de viceprimar al numitului H.F., asa cum prevad dispozitiile art.87 lit.d din Legea nr.161/2003.
In drept, au fost invocate dispozitiile art.87 lit.d si art.91 din Legea nr.161/2003, Legea nr.554/2004, art.2 alin.1, art.18 alin.4 lit.c, d si art.20.
Intimatul parat Prefectul Judetului Constanta, prin reprezentant, a depus la dosar intampinare prin care a solicitat respingerea recursului declarat de reclamanti ca nefondat si mentinerea sentintei pronuntate de instanta de fond ca fiind legala si temeinica.
Cu privire la primul capat de cerere, respectiv constatarea unei stari de incompatibilitate, arata ca instanta de contencios administrativ nu este competenta a constata si interpreta normele legale, respectiv prevederile Legii nr.161/2003. Totodata, instanta, in mod corect a retinut faptul ca potrivit art. 111 din Codul de procedura civila, actiunea in constatare, astfel cum este solicitata in primul capat de cerere, nu este admisibila in contencios administrativ.
In ce priveste al doilea capat de cerere, respectiv obligarea prefectului la emiterea ordinului de incetare a mandatului de viceprimar al numitului H.F., instanta a apreciat ca prin adresa nr.1/2010 s-a dat curs solicitarilor reclamantului in sensul ca nu se impune emiterea unui astfel de ordin intrucat, in speta, nu exista o stare de incompatibilitate.
Totodata, potrivit Legii nr.144/2007, autoritatea competenta a constata o stare de incompatibilitate este ANI astfel cum este definita de acest act normativ. In acest sens a fost depusa la dosarul cauzei practica judiciara a instantelor constantene.
Pe fondul cauzei, arata ca prin adresa nr.1/2010, urmare a sesizarii formulate de Primarul Orasului Cernavoda prin care se aduce la cunostinta faptul ca viceprimarul orasului Cernavoda se afla in stare de incompatibilitate, Prefectul a precizat ca nu se impune emiterea unui ordin in temeiul art.91 din Legea nr.161/2003, intrucat nu se face dovada existentei unei astfel de situatii.
Intimatul parat H.F., prin aparatorul ales, solicita respingerea recursului declarat de reclamant ca nefondat si mentinerea sentintei pronuntate de instanta de fond ca fiind legala si temeinica.
Analizand cauza sub aspectul motivelor invocate, Curtea constata ca recursul este fondat in parte.
Astfel, prin adresa nr.32710/30.12.2009 Secretarul Orasului C. a adresat Institutiei Prefectului Judetului Constanta propunerea de revocare din functie si incetarea de drept a mandatelor de consilier local si viceprimar pentru paratul H.F. pentru cauzele de incompatibilitate prevazute de art.87 lit.d si 88 lit.d din Legea nr.161/2003 privind masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea functiilor publice si in mediul de afaceri prin care se prevede ca atat functia de viceprimar cat si functia de consilier local sunt incompatibile cu functia de administrator la societatile comerciale.
Prin adresa nr.1/21.01.2010, Prefectul Judetului Constanta a raspuns propunerii mentionate in sensul ca nu se impune aplicarea prevederilor art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003 deoarece viceprimarul Orasului C. nu se afla in stare de incompatibilitate intrucat, pe de o parte, prin Decizia nr.05/27.06.2008 emisa de SC H. SRL Galati, Punct de lucru Galati, calitatea de asociat/administrator a acestuia s-a suspendat in temeiul art.50 lit.e din Codul muncii, astfel ca optiunea de a renunta la functia ce atrage starea de incompatibilitate s-a realizat in termenul prevazut de lege, iar, pe de alta parte, art.57 alin.7 din Legea nr.215/2001 permite ca, pe durata exercitarii mandatului, viceprimarul sa isi pastreze statutul de consilier local, fara a beneficia de indemnizatia aferenta acestui statut.
Este adevarat ca, astfel cum a retinut si prima instanta, actiunea in constatare este admisibila doar atunci cand partea nu are la dispozitie o actiune in realizare, iar in prezenta cauza reclamantii au posibilitatea de a formula o actiune in realizare.
Cu toate acestea, Curtea apreciaza ca actiunea in realizare aflata la indemana reclamantilor nu este actiunea in anularea adresei nr.1/21.01.2010, deoarece aceasta adresa nu reprezinta un act administrativ propriu-zis care sa dea nastere, sa modifice sau sa stinga raporturi juridice. Adresa invocata nu face altceva decat sa materializeze refuzul paratului de a emite un act administrativ, iar acest refuz trebuie analizat de instanta pentru a se stabili daca este sau nu justificat.
Prin urmare, calea legala aflata la dispozitia partii pentru a-si valorifica dreptul sau interesul legitim este o actiune intemeiata pe disp. art.8 alin.1 teza a II-a potrivit cu care "se poate adresa instantei de contencios administrativ si cel care se considera vatamat intr-un drept sau interes legitim al sau prin nesolutionarea in termen sau prin refuzul nejustificat de solutionare a unei cereri, precum si prin refuzul de efectuare a unei anumite operatiuni administrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim."
In atare situatie, instanta de contencios va putea, potrivit disp. art.18 alin.1, "dupa caz, sa anuleze, in tot sau in parte, actul administrativ, sa oblige autoritatea publica sa emita un act administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze o anumita operatiune administrativa."
Fata de cele aratate, Curtea constata ca solutia primei instante de respingere a cererii principale ca inadmisibila este corecta, urmand a fi mentinuta ca atare pentru motivele mai sus expuse.
Instanta de recurs retine totodata ca temeiul juridic invocat in recurs pentru cererea principala, respectiv disp. art.18 alin.4 lit.d din Legea nr.554/2004, nu este incident in cauza deoarece se refera strict la situatiile in care obiectul actiunii il formeaza un contract administrativ.
In ceea ce priveste cererea subsidiara, prin care reclamantii solicita obligarea Prefectului Judetului Constanta la emiterea ordinului prin care sa se constate incetat de drept mandatul de viceprimar al paratului H.F., cerere perfect admisibila, se retine ca, desi instanta a respins cererea ca nefondata, solutia s-a intemeiat pe argumente ce nu tin de fondul problemei ci pe aspecte de ordin procedural.
Astfel, instanta a apreciat ca refuzul paratului de a emite ordinul este justificat intrucat, fata de dispozitiile Legii nr.144/2007, ce a intrat in vigoare ulterior Legii nr.163/2003, institutia competenta sa cerceteze si sa constate existenta starii de incompatibilitate este Agentia Nationala de Integritate care emite actul de constatare a incompatibilitatii si il comunica organelor care dispun revocarea, destituirea ori eliberarea din functie.
Curtea constata ca motivul astfel retinut nu a fost avut in vedere de paratul Prefectul Judetului Constanta la momentul manifestarii refuzului de a emite ordinul, fiind invocat pentru prima data in fata instantei de judecata.
De asemenea, Curtea considera ca un astfel de motiv este nefondat fata de disp. art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003 potrivit cu care �In situatia in care alesul local aflat in stare de incompatibilitate nu renunta la una dintre cele doua functii incompatibile in termenul prevazut la alin. (3), prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 15 zile sau, dupa caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale. Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale.
(5) Ordinul emis de prefect potrivit alin. (4) poate fi atacat la instanta de contencios administrativ competenta."
Imprejurarea ca, ulterior, prin Legea nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate s-a prevazut ca activitatea de verificare a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor se efectueaza de catre Agentia Nationala de Integritate nu este de natura a inlatura competenta prefectului de a emite ordinul prin care se constata incetarea de drept a mandatului de ales local.
Aceasta, deoarece art.63 alin.1 lit.b din Legea nr.144/2007 stabileste in mod clar ce dispozitii din Legea nr.161/2003 se abroga prin intrarea in vigoare a noii legi, iar la art.63 alin.2 se prevede in mod expres ca "Dispozitiile privind incompatibilitatile prevazute la art. 80 - 110 din cap. III, titlul IV, cartea I, precum si cele prevazute la art. 115 - 117 din cap. VII, titlul IV, cartea I din Legea nr.161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt si raman in vigoare."
Rezulta ca inclusiv dispozitiile art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003 privind competenta prefectului de a constata incompatibilitatea si de a emite un ordin privind constatarea incetarii de drept a mandatului de ales local au ramas in vigoare dupa aparitia Legii nr.144/2007.
Mai mult, ulterior pronuntarii instantei de fond, prin Decizia nr.415 din 14 aprilie 2010, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor cap. I "Dispozitii generale" (art. 1 - 9) din Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, constatand ca acestea sunt neconstitutionale in masura in care prevad competenta Agentiei Nationale de Integritate de a efectua si intocmi acte de cercetare si de constatare referitoare la verificarea averilor, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor.
Prin urmare, la acest moment, Agentia Nationala de Integritate nu are competenta de a efectua si intocmi acte de cercetare si de constatare referitoare la verificarea incompatibilitatilor, o atare competenta revenind pentru viceprimar exclusiv prefectului.
Curtea constata ca instanta de fond, retinand ca refuzul paratului este unul justificat doar pe motiv ca acesta nu avea competenta in solutionarea propunerii formulate de secretarul Orasului C., nu a intrat in cercetarea fondului cauzei si nu a analizat daca, intr-adevar, refuzul manifestat de prefect este intemeiat sau nu raportat la situatia de fapt expusa si la dispozitiile legale incidente.
Pentru aceste considerente, instanta va admite recursul in temeiul disp. art.312 alin.1, 2, 3 si 5 Cod procedura civila si va casa in parte hotararea cu trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante pentru solutionarea pe fond a cererii subsidiare.
Se vor mentine celelalte dispozitii ale sentintei atacate.
Art.8, art.18 - Legea nr.554/2004
Art.63, art.80, art.110 - Legea nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea
si functionarea Agentiei Nationale de Integritate
Prin cererea formulata la data de 3.02.2010 si inregistrata pe rolul Tribunalului Constanta sub nr.1253/118/2010, reclamantii Orasul C. si Primarul Orasului C. au chemat in judecata pe paratii Prefectul Judetului Constanta si H.F. solicitand, in principal, constatarea incetarii de drept a mandatului de viceprimar al paratului H.F. pentru cauze de incompatibilitate, in temeiul disp. art.87 lit.d din Legea nr.161/2003, iar, in subsidiar, obligarea Prefectului Judetului Constanta la emiterea ordinului prin care sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar al numitului H.F., cu cheltuieli de judecata.
Prin sentinta civila nr.395/01.04.2010 pronuntata de Tribunalul Constanta s-a admis exceptia inadmisibilitatii pentru cererea principala avand ca obiect constatarea incetarii de drept a mandatului de viceprimar al paratului H.F. si s-a respins ca inadmisibila aceasta cerere.
De asemenea, a fost respinsa exceptia inadmisibilitatii pentru cererea subsidiara avand ca obiect obligarea Prefectului Judetului Constanta la emiterea ordinului prevazut de art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003 si a fost respinsa cererea subsidiara ca nefondata. Instanta a obligat reclamantii catre paratul H.F. la plata sumei de 10.000 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut ca legea este aplicata de instanta de contencios administrativ pentru anularea unui act administrativ sau pentru sanctionarea refuzului nejustificat al unei autoritati de a recunoaste partii un drept prevazut de lege, astfel ca instanta de contencios administrativ nu poate pronunta hotarari prin care sa interpreteze exclusiv normele legale, in speta, dispozitiile Legii nr.161/2003.
Actiunea in constatare prevazuta de art.111 Cod procedura civila nu este admisibila in contencios administrativ in masura in care partea poate cere realizarea dreptului. Reclamantul avea la indemana o astfel de actiune reglementata de Legea nr.544/2004, respectiv putea sa conteste actul prin care Institutia Prefectului a raspuns la adresa nr.32710/2009 a reclamantilor, respectiv la actul nr.1/21.01.2010 care considera ca ii vatama un drept prevazut de lege.
Astfel, actiunea reclamantilor prin care solicita instantei de contencios administrativ sa interpreteze legea in sensul constatarii incetarii de drept a mandatului de viceprimar a lui H.F. pentru cauze de incompatibilitate in temeiul art.87 lit.d din Legea nr.161/2003 este inadmisibila atat pentru considerentele aratate mai sus, dar si fata de disp. Legii nr.144/2003 din cuprinsul careia rezulta atributul exclusiv al ANI de a stabili starea de incompatibilitate.
In ceea ce priveste cererea reclamantilor prin care solicita obligarea Prefectului Judetului Constanta la emiterea ordinului prin care sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar a lui H.F. in temeiul Legii nr.161/2003, instanta a apreciat ca actiunea este admisibila fata de disp. Legii nr.554/2004.
Conform art.18 din Legea nr.554/2004 instanta de contencios administrativ poate anula un act sau sa oblige autoritatea publica sa emita un act administrativ, sa elibereze un inscris sau sa efectueze o anumita operatiune administrativa.
In speta, reclamantii au solicitat Prefectului Judetului Constanta sa emita un ordin prin care sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar, iar Prefectul Judetului Constanta prin adresa nr.1/2010 a raspuns motivat reclamantilor ca viceprimarul nu se afla in stare de incompatibilitate sens in care nu se impune aplicarea prevederilor art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003.
Pe fond, instanta a retinut ca actul nr.1/21.01.2010 prin care Prefectul Judetului Constanta a constatat ca viceprimarul Orasului C. nu se afla in stare de incompatibilitate conform Legii nr.161/2003, sens in care nu se impune aplicarea art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003, nu a fost atacat la instanta de contencios administrativ conform Legii nr.554/2004.
In conditiile in care reclamantul nu a formulat actiune privind anularea actului nr.1/2010, nu se poate aprecia ca acest act reprezinta un refuz nejustificat de a solutiona cererea.
Paratul nu a refuzat nejustificat solutionarea cererii, ci a emis un act administrativ in intelesul Legii nr.554/2004 prin care a respins cererea reclamantilor.
Fata de disp. Legii nr.144/2007 ce a intrat in vigoare ulterior Legii nr.161/2003, se retine ca institutia competenta sa cerceteze si sa constate existenta starii de incompatibilitate este Agentia Nationala de Integritate care emite actul de constatare a incompatibilitatii si il comunica organelor care dispun revocarea, destituirea ori eliberarea din functie.
Astfel, instanta apreciaza ca refuzul Prefectului Judetului Constanta de a emite un ordin prin care sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar al lui H.F. nu reprezinta un refuz nejustificat in intelesul Legii nr.554/2004.
In conformitate cu art.274 Cod procedura civila a obligat pe reclamanti catre paratul H.F. la plata sumei de 10.000 lei reprezentand cheltuieli de judecata (onorariu avocat).
Impotriva sentintei mentionate au declarat recurs reclamantii Orasul C. prin Primar si Primarul Orasului C. care au criticat solutia instantei de fond ca fiind nelegala si netemeinica.
Au sustinut recurentii ca in mod eronat instanta de fond a retinut ca cererea principala formulata se intemeiaza pe art.111 Cod procedura civila, facand astfel o confuzie grava intre doua institutii de procedura diferite: actiunea in constatare reglementata de codul de procedura civila si actiunea in realizare prevazuta de art. 18 alin.4 lit.d din Legea nr.554/2004 prin care se acorda posibilitatea instantei de a suplini consimtamantul autoritatii publice, cand interesul public o cere.
Sustin recurentii ca in prezenta cauza au solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar, prin raportare la dispozitiile speciale ale Legii nr.554/2004. A solicitat constatarea incetarii mandatului, raportat la suplinirea consimtamantului autoritatii publice in a emite ordinul de constatare a incetarii mandatului.
In ceea ce priveste al doilea argument, potrivit cu care singura institutie in masura sa se pronunte asupra starii de incompatibilitate este ANI potrivit Legii nr.144/2003, arata ca si acest argument al instantei de respingere a cererii principale ca inadmisibila nu are niciun fundament juridic. In primul rand, legea la care face trimitere instanta nu stabileste "atributul exclusiv" al acesteia in constatarea starilor de incompatibilitate. Mai mult, la momentul la care aceasta lege era in fiinta, prevedea completarea ei cu legislatia in vigoare, ea neintrand in conflict cu Legea nr.161/2003, pe care si-au intemeiat actiunea.
Pentru aceste considerente, solicita sa se constate ca nelegala si netemeinica hotararea instantei de fond in ceea ce priveste modul de solutionare a cererii principale si sa se dispuna, in principal casarea, in subsidiar modificarea in tot a sentintei recurate si admiterea cererii principale.
In ce priveste cererea secundara, de obligare a Prefectului Judetului Constanta la emiterea Ordinului prin care sa constate incetat de drept mandatul de viceprimar al coparatului H.F., instanta a respins-o ca nefondata, apreciind ca in cauza nu sunt incidente dispozitiile art. 2 alin.1 lit.j din Legea nr.554/2004, intrucat, in opinia instantei, refuzul prefectului in a da curs solicitarii de a constata incetat de drept mandatul de viceprimar al numitului H.F. nu este un refuz nejustificat. Mai mult, apreciaza aceasta ca, atat timp cat nu s-a solicitat nelegalitatea ordinului nr.1/21.01.2010 emis de Prefectul Judetului Constanta, nu ne aflam in cazul unui refuz nejustificat, iar actiunea este nefondata.
Arata recurentii ca in prezenta cauza instanta face confuzie intre constatarea starii de incompatibilitate si constatarea incetarii mandatului de viceprimar, in ceea ce priveste cererea cu care a fost investita instanta. Atitudinea Prefectului in a declina solutionarea favorabila a cererii prin invocarea necompetentei sale nu face altceva decat sa justifice ca raspunsul sau este o manifestare explicita a vointei de a nu solutiona cererea. Prin urmare, acest refuz se circumscrie dispozitiilor art.2 alin.1 lit.i din Legea nr.554/2004, constituind refuz nejustificat. In opinia recurentilor, refuzul autoritatii publice in prezenta cauza constituie refuz nejustificat, iar acest raspuns nu este act administrativ.
Arata ca numitul H.F. are calitatea de administrator la SC H. Galati SRL - Filiala C. SRL, ce are sediul in orasul C., si totodata indeplineste si functia publica de consilier local si viceprimar al orasului C.. Din coroborarea dispozitiilor Legii nr. 161/2003 cu datele reale certificate de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Constanta, apreciaza ca numitul H.F. indeplineste conditiile cerute de lege pentru incompatibilitatea alesilor locali, avand dubla calitate, atat de administrator al SC H. Galati SRL - Filiala C., cat si de viceprimar al Orasului C.
In urma acestor constatari, recurentii au luat masurile necesare in sensul ca au sesizat de indata aceste aspecte Institutiei Prefectului Judetului Constanta. Apreciaza raspunsul Institutiei Prefectului Judetului Constanta ca fiind nelegal, avand in vedere ca toate aspectele sesizate sunt reale si certificate, motiv pentru care apreciaza ca singura masura necesara si legala totodata este aceea a constatarii incetarii mandatului de viceprimar al numitului H.F., asa cum prevad dispozitiile art.87 lit.d din Legea nr.161/2003.
In drept, au fost invocate dispozitiile art.87 lit.d si art.91 din Legea nr.161/2003, Legea nr.554/2004, art.2 alin.1, art.18 alin.4 lit.c, d si art.20.
Intimatul parat Prefectul Judetului Constanta, prin reprezentant, a depus la dosar intampinare prin care a solicitat respingerea recursului declarat de reclamanti ca nefondat si mentinerea sentintei pronuntate de instanta de fond ca fiind legala si temeinica.
Cu privire la primul capat de cerere, respectiv constatarea unei stari de incompatibilitate, arata ca instanta de contencios administrativ nu este competenta a constata si interpreta normele legale, respectiv prevederile Legii nr.161/2003. Totodata, instanta, in mod corect a retinut faptul ca potrivit art. 111 din Codul de procedura civila, actiunea in constatare, astfel cum este solicitata in primul capat de cerere, nu este admisibila in contencios administrativ.
In ce priveste al doilea capat de cerere, respectiv obligarea prefectului la emiterea ordinului de incetare a mandatului de viceprimar al numitului H.F., instanta a apreciat ca prin adresa nr.1/2010 s-a dat curs solicitarilor reclamantului in sensul ca nu se impune emiterea unui astfel de ordin intrucat, in speta, nu exista o stare de incompatibilitate.
Totodata, potrivit Legii nr.144/2007, autoritatea competenta a constata o stare de incompatibilitate este ANI astfel cum este definita de acest act normativ. In acest sens a fost depusa la dosarul cauzei practica judiciara a instantelor constantene.
Pe fondul cauzei, arata ca prin adresa nr.1/2010, urmare a sesizarii formulate de Primarul Orasului Cernavoda prin care se aduce la cunostinta faptul ca viceprimarul orasului Cernavoda se afla in stare de incompatibilitate, Prefectul a precizat ca nu se impune emiterea unui ordin in temeiul art.91 din Legea nr.161/2003, intrucat nu se face dovada existentei unei astfel de situatii.
Intimatul parat H.F., prin aparatorul ales, solicita respingerea recursului declarat de reclamant ca nefondat si mentinerea sentintei pronuntate de instanta de fond ca fiind legala si temeinica.
Analizand cauza sub aspectul motivelor invocate, Curtea constata ca recursul este fondat in parte.
Astfel, prin adresa nr.32710/30.12.2009 Secretarul Orasului C. a adresat Institutiei Prefectului Judetului Constanta propunerea de revocare din functie si incetarea de drept a mandatelor de consilier local si viceprimar pentru paratul H.F. pentru cauzele de incompatibilitate prevazute de art.87 lit.d si 88 lit.d din Legea nr.161/2003 privind masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea functiilor publice si in mediul de afaceri prin care se prevede ca atat functia de viceprimar cat si functia de consilier local sunt incompatibile cu functia de administrator la societatile comerciale.
Prin adresa nr.1/21.01.2010, Prefectul Judetului Constanta a raspuns propunerii mentionate in sensul ca nu se impune aplicarea prevederilor art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003 deoarece viceprimarul Orasului C. nu se afla in stare de incompatibilitate intrucat, pe de o parte, prin Decizia nr.05/27.06.2008 emisa de SC H. SRL Galati, Punct de lucru Galati, calitatea de asociat/administrator a acestuia s-a suspendat in temeiul art.50 lit.e din Codul muncii, astfel ca optiunea de a renunta la functia ce atrage starea de incompatibilitate s-a realizat in termenul prevazut de lege, iar, pe de alta parte, art.57 alin.7 din Legea nr.215/2001 permite ca, pe durata exercitarii mandatului, viceprimarul sa isi pastreze statutul de consilier local, fara a beneficia de indemnizatia aferenta acestui statut.
Este adevarat ca, astfel cum a retinut si prima instanta, actiunea in constatare este admisibila doar atunci cand partea nu are la dispozitie o actiune in realizare, iar in prezenta cauza reclamantii au posibilitatea de a formula o actiune in realizare.
Cu toate acestea, Curtea apreciaza ca actiunea in realizare aflata la indemana reclamantilor nu este actiunea in anularea adresei nr.1/21.01.2010, deoarece aceasta adresa nu reprezinta un act administrativ propriu-zis care sa dea nastere, sa modifice sau sa stinga raporturi juridice. Adresa invocata nu face altceva decat sa materializeze refuzul paratului de a emite un act administrativ, iar acest refuz trebuie analizat de instanta pentru a se stabili daca este sau nu justificat.
Prin urmare, calea legala aflata la dispozitia partii pentru a-si valorifica dreptul sau interesul legitim este o actiune intemeiata pe disp. art.8 alin.1 teza a II-a potrivit cu care "se poate adresa instantei de contencios administrativ si cel care se considera vatamat intr-un drept sau interes legitim al sau prin nesolutionarea in termen sau prin refuzul nejustificat de solutionare a unei cereri, precum si prin refuzul de efectuare a unei anumite operatiuni administrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim."
In atare situatie, instanta de contencios va putea, potrivit disp. art.18 alin.1, "dupa caz, sa anuleze, in tot sau in parte, actul administrativ, sa oblige autoritatea publica sa emita un act administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze o anumita operatiune administrativa."
Fata de cele aratate, Curtea constata ca solutia primei instante de respingere a cererii principale ca inadmisibila este corecta, urmand a fi mentinuta ca atare pentru motivele mai sus expuse.
Instanta de recurs retine totodata ca temeiul juridic invocat in recurs pentru cererea principala, respectiv disp. art.18 alin.4 lit.d din Legea nr.554/2004, nu este incident in cauza deoarece se refera strict la situatiile in care obiectul actiunii il formeaza un contract administrativ.
In ceea ce priveste cererea subsidiara, prin care reclamantii solicita obligarea Prefectului Judetului Constanta la emiterea ordinului prin care sa se constate incetat de drept mandatul de viceprimar al paratului H.F., cerere perfect admisibila, se retine ca, desi instanta a respins cererea ca nefondata, solutia s-a intemeiat pe argumente ce nu tin de fondul problemei ci pe aspecte de ordin procedural.
Astfel, instanta a apreciat ca refuzul paratului de a emite ordinul este justificat intrucat, fata de dispozitiile Legii nr.144/2007, ce a intrat in vigoare ulterior Legii nr.163/2003, institutia competenta sa cerceteze si sa constate existenta starii de incompatibilitate este Agentia Nationala de Integritate care emite actul de constatare a incompatibilitatii si il comunica organelor care dispun revocarea, destituirea ori eliberarea din functie.
Curtea constata ca motivul astfel retinut nu a fost avut in vedere de paratul Prefectul Judetului Constanta la momentul manifestarii refuzului de a emite ordinul, fiind invocat pentru prima data in fata instantei de judecata.
De asemenea, Curtea considera ca un astfel de motiv este nefondat fata de disp. art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003 potrivit cu care �In situatia in care alesul local aflat in stare de incompatibilitate nu renunta la una dintre cele doua functii incompatibile in termenul prevazut la alin. (3), prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 15 zile sau, dupa caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale. Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale.
(5) Ordinul emis de prefect potrivit alin. (4) poate fi atacat la instanta de contencios administrativ competenta."
Imprejurarea ca, ulterior, prin Legea nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate s-a prevazut ca activitatea de verificare a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor se efectueaza de catre Agentia Nationala de Integritate nu este de natura a inlatura competenta prefectului de a emite ordinul prin care se constata incetarea de drept a mandatului de ales local.
Aceasta, deoarece art.63 alin.1 lit.b din Legea nr.144/2007 stabileste in mod clar ce dispozitii din Legea nr.161/2003 se abroga prin intrarea in vigoare a noii legi, iar la art.63 alin.2 se prevede in mod expres ca "Dispozitiile privind incompatibilitatile prevazute la art. 80 - 110 din cap. III, titlul IV, cartea I, precum si cele prevazute la art. 115 - 117 din cap. VII, titlul IV, cartea I din Legea nr.161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt si raman in vigoare."
Rezulta ca inclusiv dispozitiile art.91 alin.4 din Legea nr.161/2003 privind competenta prefectului de a constata incompatibilitatea si de a emite un ordin privind constatarea incetarii de drept a mandatului de ales local au ramas in vigoare dupa aparitia Legii nr.144/2007.
Mai mult, ulterior pronuntarii instantei de fond, prin Decizia nr.415 din 14 aprilie 2010, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor cap. I "Dispozitii generale" (art. 1 - 9) din Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, constatand ca acestea sunt neconstitutionale in masura in care prevad competenta Agentiei Nationale de Integritate de a efectua si intocmi acte de cercetare si de constatare referitoare la verificarea averilor, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor.
Prin urmare, la acest moment, Agentia Nationala de Integritate nu are competenta de a efectua si intocmi acte de cercetare si de constatare referitoare la verificarea incompatibilitatilor, o atare competenta revenind pentru viceprimar exclusiv prefectului.
Curtea constata ca instanta de fond, retinand ca refuzul paratului este unul justificat doar pe motiv ca acesta nu avea competenta in solutionarea propunerii formulate de secretarul Orasului C., nu a intrat in cercetarea fondului cauzei si nu a analizat daca, intr-adevar, refuzul manifestat de prefect este intemeiat sau nu raportat la situatia de fapt expusa si la dispozitiile legale incidente.
Pentru aceste considerente, instanta va admite recursul in temeiul disp. art.312 alin.1, 2, 3 si 5 Cod procedura civila si va casa in parte hotararea cu trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante pentru solutionarea pe fond a cererii subsidiare.
Se vor mentine celelalte dispozitii ale sentintei atacate.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Actiuni (in): anulare; posesorie; regres; pauliana etc.; Mandat; mandatari; Prefecturi; prefecti; Pr
Contestatie formulata impotriva unei hotarari emise in procedura administrativa de contestare a deciziilor de pensie. Obligatia instantei de a proceda la un examen efectiv al sustinerilor reclamantului. - Hotarare nr. 70/AS din data de 08.04.2014Contestatie decizie de pensionare. Interzicerea cumulului pensiei de stat cu veniturile de natura salariala provenite de la bugetul de stat daca nivelul acesteia depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie. - Hotarare nr. 113/AS din data de 30.09.2014
Contestatie decizie de pensionare. Recuperarea debitului rezultat in urma recalcularii drepturilor de pensie cuvenite reclamantei prin revizuirea stagiului de cotizare realizat de aceasta. - Hotarare nr. 128/AS din data de 10.06.2014
Conditionarea dreptului de a obtine recalcularea sau revizuirea pensiei de efectuarea unui demers administrativ: contestatie, cerere de revizuire sau de recalculare. - Hotarare nr. 13/AS din data de 04.02.2014
Aplicarea indicelui de corectie prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010 si art. IV alin. 1 din OUG nr. 1/2014 persoanelor pensionate pentru limita de varsta in perioada 1 ianuarie 2011 - 22 ianuarie 2013, care anterior anului 2011 au beneficiat de pen - Hotarare nr. 179/AS din data de 12.11.2014
Aplicabilitatea art. 149 - 151 din Legea nr. 263/2010 numai in cazul contestatiilor impotriva deciziilor caselor teritoriale si sectoriale de pensii - Hotarare nr. 17/AS din data de 24.02.2014
Raspunderea patrimoniala a salariatilor. Incasarea unor drepturi salariale necuvenite raportat la criteriile stabilite in contractul colectiv de munca pentru acordarea lor. - Decizie nr. 262/CM din data de 24.06.2014
Protectia drepturilor salariatelor care efectueaza concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. Situatia gradatiei de merit acordate in invatamantul preuniversitar. - Decizie nr. 203/CM din data de 27.05.2014
Necesitatea reinfiintarii postului desfiintat in cazul unei concedieri efectuate in baza art. 65 Codul muncii, care a fost anulata. - Decizie nr. 386/CM din data de 14.10.2014
Inlocuirea sanctiunii desfacerii disciplinare a contractului individual de munca cu alta sanctiune. Prerogativa disciplinara a angajatorului de a aplica sanctiunea in temeiul art. 247 Codul muncii, dar cu respectarea criteriilor prevazute de art. 250 - Decizie nr. 286/CM din data de 09.09.2014
Incetare contract de munca. Contestatie decizie de concediere. Reorganizare activitate societate. - Decizie nr. 234/CM din data de 17.06.2014
Imposibilitatea reintegrarii in postul detinut anterior concedierii, cand intre timp a intervenit un caz de incetare de drept a contractului individual de munca. - Decizie nr. 97/CM din data de 18.03.2014
Descrierea faptei care constituie abatere disciplinara. - Decizie nr. 280/CM din data de 20.08.2014
Contestatie in anulare formulata pentru motivul incalcarii normelor referitoare la alcatuirea instantei. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 188/CM din data de 13.05.2014
Contestatie decizie de concediere. Reintegrarea contestatorilor pe posturile de?inute anterior. Plata de despagubiri pana la reintegrarea efectiva. Stabilirea criteriilor de individualizare. - Decizie nr. 144/CM din data de 09.04.2014
Concediere disciplinara. Director de agentie al unei societati de asigurari. - Decizie nr. 282/CM din data de 02.09.2014
Concediere colectiva. Modul de indeplinire a procedurii de informare si consultare prealabila in cazul existentei unor organizatii sindicale nereprezentative. - Decizie nr. 260/CM din data de 24.06.2014
Concediere pentru desfiintarea locului de munca. Conditii. Inexistenta unei cauze reale si serioase. - Decizie nr. 19/CM din data de 21.01.2014
Competenta generala a instantelor romane. Termenul de recurs. Identificarea, in cazul muncii pe platforme petroliere mobile, a locului "in care angajatul isi desfasoara in mod obisnuit activitatea", la care se refera art. 19 pct. 2 lit. a) din Regulamentu - Decizie nr. 181/CM din data de 10.06.2014
Competenta generala a instantelor romane in contractele de munca incheiate cu un angajator dintr-un stat membru UE. Incidenta art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001. - Decizie nr. 182/CM din data de 10.06.2014