InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Competenta dupa materie. Obligarea angajatorului de a elibera adeverinta conditii de munca. Conflict negativ de competenta

(Sentinta civila nr. 2/S din data de 28.01.2014 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu Conflict negativ de competenta | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

         Prin sentinta civila  nr.5107 din  22 octombrie 2013 - Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Brasov, a admis exceptia necompetentei functionale a acestei sectii si a declinat competenta de solutionare a actiunii formulata de reclamantul A.I. in contradictoriu cu paratii I.G.I. si cu  D.G.P. in favoarea Sectiei I Civila din cadrul Tribunalului Brasov pentru urmatoareleconsiderente:
  Cererea formulata reclamantului, fost ofiter in cadrul fostului S.P.S.P.M. B, actualmente pensionar, vizeaza stabilirea dreptului la grupa I de munca, pentru activitatea operativa pe care acesta a desfasurat-o in perioadele 01.09.1993-01.07.1995 si, respectiv, 01.10.1998 -01.10.1999 (activitate incadrata in conditii speciale de munca) si eliberarea unor documente din care sa rezulte aceasta imprejurare.
Raportat la obiectul cererii deduse judecatii, instanta a retinut ca in speta sunt incidente dispozitiile art. 52 din OUG nr. 158/2005 potrivit carora ”Litigiile care au ca obiect modul de calcul si de plata a indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se solutioneaza de catre instantele judecatoresti competente, potrivit jurisdictiei asigurarilor sociale”.
De asemenea, instanta a retinut ca, potrivit dispozitiilor art. 152 din Legea nr. 263/2010 jurisdictia asigurarilor sociale se realizeaza prin tribunale si curti de apel, iar potrivit art. 153 lit. g) si f) din acelasi act normativ tribunalele solutioneaza in prima instanta litigiile privind modul de stabilire si de plata a pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale sau privind refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurari sociale.
In speta, instanta judecatoreasca competenta, potrivit jurisdictiei asigurarilor sociale, este Tribunalul Brasov - Sectia I Civila.
Imprejurarea ca reclamantul invoca refuzul paratilor de a-i stabili  dreptul la grupa I de munca nu este de natura sa atraga competenta de solutionare a cererii formulate in favoarea Sectiei a II-a Civile, de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Brasov, in baza Legii nr.554/2004 (pe care, de altfel, nici nu a invocat-o), intrucat in speta, competenta se determina, astfel cum s-a aratat mai sus, raportat la obiectul cererii deduse judecatii. Daca este sau nu  indreptatit reclamantul la constatarea existentei dreptului la grupa I de munca pentru perioada indicata in actiune, urmeaza a se analiza de instanta competenta potrivit jurisdictiei asigurarilor sociale, adica Sectia a I Civila din cadrul Tribunalului Brasov.
           Prin sentinta civila nr.63/MAS din 22 ianuarie 2014 Sectia I civila Tribunalul Brasov a admis exceptia lipsei competentei functionale a acestei  sectii si a declinat competenta de solutionare a aceleiasi cauze in favoarea sectiei II civile – de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Brasov. A constatat ivit conflictul negativ de competenta. A sesizat Curtea de Apel Brasov – sectia civila pentru solutionarea conflictului dintre sectii pentru  urmatoarele considerente:
Obiectul actiunii deduse judecatii il constituie constatarea incadrarii in grupa I de munca a reclamantului, care a avut calitatea de politist, in prezent pensionar, actiunea fiind formulata in contradictoriu cu institutiile angajatoare. Prin cererea introductiva, reclamantul nu a contestat indemnizatia de asigurari sociale de sanatate, pentru a se constata incidenta prevederilor O.U.G. nr. 158/2005, de altfel neinvocata de autorul cererii de chemare in judecata, si nici cuantumul pensiei stabilite, pentru a deveni aplicabile dispozitiile Legii nr. 263/2010.
Reclamantul a invocat doar ca un argument in sustinerea cererii sale faptul ca pensia acordata i s-a calculat fara a se avea in vedere vechimea corespunzatoare acestei grupe de munca, obiectul cererii. Or, acest argument nu poate determina o alta natura a litigiului, in care este supusa cercetarii judecatoresti chestiuni care se refera la raportul de serviciu al unui fost functionar public civil, cu statut special.
Potrivit art. 1 alin. 1 din Legea nr. 360/2002, politistul este functionar public civil, cu statut special. Dispozitiile actului normativ mentionat se completeaza cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici si ale altor acte normative in vigoare, aplicabile functionarilor publici, astfel cum prevede expres art.78.
Conform art.109 din Legea nr.188/1991 privind Statutul functionarilor publici, cauzele care au ca obiect raportul de serviciu al functionarului public sunt de competenta sectiei de contencios administrativ si fiscal a tribunalului, cu exceptia situatiilor pentru care este stabilita expres prin lege competenta altor instante.
Instanta a retinut ca actiunea nu vizeaza domeniul asigurarilor sociale, ci, relativ la motivele de fapt si de drept invocate de reclamant, un raport juridic de drept administrativ referitor la cariera unui functionar public. Faptul ca ulterior solutionarii acestei cauze, in cazul admiterii cererii, reclamantul se poate adresa institutiei competente in vederea recalcularii pensiei deja stabilite, nu schimba natura juridica a litigiului.
Avand in vedere aceste considerente, in temeiul dispozitiilor legale invocate mai sus, instanta a apreciat ca exceptia lipsei competentei functionale a sectiei I civile a Tribunalului Brasov este fondata, a admis-o, iar competenta de solutionare a cererii a fost declinata in favoarea  sectiei II civile – de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Brasov. Instanta a constatat ca s-a ivit conflictul de competenta intre sectiile specializate ale aceleiasi instante de judecata.
Conform art. 135 alin.1 Cod procedura civila, conflictul de competenta ivit intre doua instante judecatoresti se solutioneaza de instanta imediat superioara si comuna instantelor aflate in conflict. Potrivit prevederilor art. 136 alin.1 si 2  din acelasi act normativ, dispozitiile privitoare la exceptia de necompetenta si la conflictul de competenta se aplica prin asemanare si in cazul sectiilor specializate ale aceleiasi instante judecatoresti. Conflictul se solutioneaza de sectia instantei stabilite potrivit art. 135 corespunzatoare sectiei inaintea careia s-a ivit conflictul.
            Prin sentinta civila  nr. 2/S/28.01.2014, Curtea de Apel Brasov, analizand conflictul negativ de competenta astfel invit, conform art. 135 Noul  Cod de procedura civila, a retinut ca instanta competenta sa judece actiunea reclamantului A.D. este sectia  a II-a civila de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Brasov.
            Prin actiunea dedusa judecatii, reclamantul a solicitat, in principal, obligarea paratului, in calitate de fost angajator, la emiterea unei adeverinte care sa ateste incadrarea in conditii speciale intr-o anumita perioada de timp in care a fost angajat al paratului pentru ca, in functie de aceste venituri, sa i se calculeze pensia, fara ca privitor la acest ultim aspect sa fi formulat vreun petit.
            Potrivit art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul Muncii, „Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii: sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;”
            Prin urmare, obligarea paratei la emiterea unei adeverinte din care sa rezulte conditiile de munca este, prin prisma textului legal anterior citat, art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul Muncii, un litigiu rezultat din raporturile de munca, in speta din raporturile de serviciu ale reclamantului in calitatea lui de functionar public, iar nu un litigiu de asigurari sociale.
           Textul legal nu distinge cu privire la modificarea naturii obligatiei angajatorului de a elibera adeverinta daca raportul de munca este in desfasurare ori  daca acesta a  incetat. Or, daca textul nu distinge rezulta ca natura obligatiei este una ce deriva din raportul de munca indiferent de momentul la care se cere eliberarea adeverintei in raport de incetarea raportului de munca, anterior sau ulterior incetarii acestuia.
             Intrucat raportul de munca al reclamantului a fost unul de serviciu al unui fost functionar public, devin aplicabile prevederile art. 109 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici potrivit carora competenta de solutionare a unor cauze care au ca obiect raportul de serviciu al functionarului public sunt de competenta sectiei de contencios administrativ si fiscal a tribunalului.
             Fata de cele mentionate anterior si in temeiul art.135 din noul Cod de procedura civila, Curtea urmeaza sa stabileasca competenta de solutionare a cauzei in favoarea sectiei de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Brasov careia ii va trimite cauza spre competenta judecata
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Conflict negativ de competenta

Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016
Cerere de restituire formulata in temeiul art. II (1) din Legea nr. 368/2013. Distinctie intre unitate detinatoare si unitate investita cu solutionarea notificarii. Stabilirea valorii imobilelor pentru care se solicita compensarea. - Decizie nr. 647/Ap din data de 03.05.2016
Pierderea calitatii de asociat urmare a executarii silite a partilor sociale. Nulitatea absoluta a hotararilor AGA adoptate dupa transmiterea partilor sociale catre o terta persoana. - Decizie nr. 433/R din data de 25.10.2016
Interpretarea art. 155 din Legea nr. 31/1990. Reprezentarea in instanta a societatii pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Excludere din societate. - Hotarare nr. 882/Ap din data de 21.06.2016
Autoritate de lucru judecat in materie civila invocata in raport de sentinta penala. Nulitate absoluta pentru frauda la lege. - Decizie nr. 1873/Ap din data de 13.12.2016
Inadmisibiliatatea recursului pentru ipoteza retinuta de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia nr. 19/2016 RIL. Exceptarea de la calea de atac a recursului art. 483 alin. 2 Noul Cod de procedura civila. - Decizie nr. 455/R din data de 08.11.2016
Modalitatea in care instanta de fond a interpretat proba intitulata „social report” intocmita de Adoption Center of Illinois al Family Resource Center la cererea D.G.A.S.P.C. B. este corecta. - Decizie nr. 1013/Ap din data de 08.07.2016
Litigii cu profesionisti - necompetenta functionala a sectiei civile - art. 286 si art. 28716 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006 - Decizie nr. 984/Ap din data de 30.06.2016