InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Scopul sanctiunii este de corijare a conduitei subiectului care a incalcat norma juridica astfel incat pe viitor sa fie prevenite fapte similare; in conditiile unui nivel al alcoolemiei si in care pericolul potential s-a concretizat, nu se mai poate...

(Decizie nr. 560/R din data de 04.07.2011 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu Flagrant | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

     Scopul sanctiunii este de corijare a conduitei subiectului care a incalcat norma juridica astfel incat pe viitor sa fie prevenite fapte similare; in conditiile unui nivel al alcoolemiei si in  care pericolul potential s-a concretizat, nu se mai poate pune problema acordarii unei eficiente prevalente circumstantelor personale in detrimentul celor reale ale comiterii faptei.
     
     Prin sentinta penala nr. 91/28 aprilie 2011 pronuntata de Judecatoria Tg. Secuiesc, in baza art.87 al. 1 din OUG nr. 195/2002, cu aplicarea art. 320/1 Cod procedura penala s-a dispus condamnarea inculpatului I.R. la o pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala, cu  aplicarea art. 81 Cod penal.
     Pentru a dispune astfel, instanta de fond a retinut urmatoarele:
     La data de 17 decembrie 2010,  in jurul orelor 17,30, inculpatul I. R., a condus autoturismul cu nr. de inmatriculare intre localitatile Brates-Pachia din judetul Covasna,  dupa ce in prealabil a consumat bauturi alcoolice, conform procesului-verbal depus la dosar la fila 6, ocazie cu care inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, stabilindu-se o concentratie de 0,77 mg/l alcool pur in aerul expirat (fila nr.7).
     Datorita conditiilor meteo nefavorabile si pe fondul consumului de alcool inculpatul a pierdut controlul autoturismului, patrunzand pe sensul invers de deplasare, ocazie cu care s-a tamponat frontal cu autoutilitara DAF cu nr. inmatriculare condus de numitul F.C., din evenimentul rutier rezultand pagube materiale.
     Din Buletinul de analiza toxicologica alcoolemie, intocmit de catre Serviciul de Medicina Legala Covasna (fila 15), rezulta faptul ca inculpatul a avut o imbibatie alcoolica de 1,35 gr%o la ora 19,10, iar la a doua proba biologica la ora 20.10 avand o imbibatie alcoolica de 1,20 gr%o.
     In instanta inculpatul a solicitat aplicarea dispozitiilor art.3201 Cod procedura penala.
     Impotriva acestei sentinte a declarat recurs Parchetul de pe langa Judecatoria Tg. Secuiesc care a criticat sentinta pentru netemeinicie in ce priveste pedeapsa redusa aplicata inculpatului, aratand ca in raport de alcoolemia ridicata si de urmarea produsa se impune majorarea pedepsei.
     Verificand hotararea atacata in raport cu motivele de recurs si sub toate aspectele de fapt si de drept, potrivit art. 385/6 alin. 3 Cod procedura penala, se constata ca recursul promovat de Ministerul Public este fondat pentru urmatoarele considerente:
     Prima instanta a retinut in mod corect starea de fapt, in deplina concordanta cu probele administrate in cauza, a incadrat juridic legal infractiunea comisa, dar in procesul individualizarii judiciare a pedepselor nu a dat eficienta cuvenita criteriilor instituite de art. 72 Cod penal referitoare la gradul de pericol social al faptelor savarsite, modalitatea concreta de comitere precum si circumstantele personale ale inculpatului.
     Astfel se constata ca inculpatul a comis o infractiune impotriva sigurantei pe drumurile publice, dand dovada de nepasare fata de normele legale care reglementeaza acest segment al relatiilor sociale ocrotite prin aceste norme de incriminare, consumand alcool si conducand autoturismul pe drumurile publice, alcoolemia fiind la prima proba de 1,35 gr%o la ora 19,10,  iar la a doua proba biologica la ora 20,10 avand o imbibatie alcoolica de 1,20 gr%o., ceea ce reflecta o alcoolemie  ridicata.
     De altfel, nivelul ridicat al alcoolemie a determinat pierderea controlului volanului si parasirea sensului de mers, alaturi de conditiile meteo, ce impuneau o prudenta crescuta in activitatea de conducere.
     Este de observat in acest context ca instanta de control judiciar constata ca pericolul potential al infractiunii s-a concretizat, datorita alcoolemiei ridicate inculpatul pierzand capacitatea si aptitudinea de a controla vehiculul, ceea ce justifica majorarea pedepsei.
     Referitor la circumstantele personale ale inculpatului, acesta este bine integrat social, nu a avut antecedente penale se bucura de o pozitie pozitiva in colectivitatea in care traieste, a recunoscut comiterea faptei.
     Toate aceste aspecte, pornind de la premisa ca scopul sanctiunii este de corijare a conduitei subiectului care a incalcat norma juridica astfel incat pe viitor sa fie prevenite fapte similare, determina Curtea sa considere ca scopul pedepsei poate fi atins si prin aplicarea inculpatului a unei pedepse orientate spre minimul special prevazut de lege pentru infractiunea retinuta in sarcina sa, constatand ca o pedeapsa situata mult sub limita acestui minim nu este de natura sa conduca la realizarea eficienta a scopului general si special al preventiei penale.
     Este adevarat ca infractiunea este de pericol si exista indiferent daca s-a produs vreo urmare sau nu si nu influenteaza semnificativ asupra gradului de pericol social abstract, dar nici nu poate justifica o pedeapsa atat de redusa, cu atat mai mult cu cat o urmare s-a produs, aceasta a fost generata chiar de consumul de alcool si de nivelul ridicat al alcoolemiei, rezultand avarierea autovehiculelor implicate.
     In consecinta, desi circumstantele personale ale inculpatului ii sunt favorabile, acestea trebuie a fi analizate impreuna cu circumstantele reale ale comiterii faptei, fara a se acorda o pondere mai mare unora dintre ele, asa cum gresit a procedat prima instanta.
     In acord cu practica judiciara a acestei instante, la un asemenea nivel al alcoolemiei si in conditiile in care pericolul potential s-a concretizat, nu se mai poate pune problema acordarii unei eficiente prevalente circumstantelor personale in detrimentul celor reale ale comiterii faptei, astfel ca se impune inlaturarea lor.
     Asa fiind, se constata ca sentinta primei instante nu corespunde procesului de individualizare judiciara a tratamentului sanctionator si potrivit  art. 385/15 pct. 1 lit. b Cod procedura penala se va admite recursul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Tg. Secuiesc, se va casa sentinta primei instante in ce priveste individualizarea judiciara a pedepsei aplicate inculpatului I. R. si rejudecand in aceste limite, se va majora pedeapsa aplicata acestuia pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala prevazuta de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 modificata si republicata, cu aplicarea art. 320/1 Cod procedura penala, cu inlaturarea circumstantelor atenuante prevazute de art. 74 Cod penal, de la pedeapsa de 6 luni inchisoare la pedeapsa de 8 luni inchisoare.
     Se va mentine beneficiul suspendarii conditionate a executarii pedepsei si majoreaza, in mod corespunzator, termenul de incercare de la 2 ani si 6 luni la 2 ani si 8 luni.
     
     
     
      (Decizia penala 560/4 iulie 2011 -  redactor S F)
     
3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Flagrant

Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016
Cerere de restituire formulata in temeiul art. II (1) din Legea nr. 368/2013. Distinctie intre unitate detinatoare si unitate investita cu solutionarea notificarii. Stabilirea valorii imobilelor pentru care se solicita compensarea. - Decizie nr. 647/Ap din data de 03.05.2016
Pierderea calitatii de asociat urmare a executarii silite a partilor sociale. Nulitatea absoluta a hotararilor AGA adoptate dupa transmiterea partilor sociale catre o terta persoana. - Decizie nr. 433/R din data de 25.10.2016
Interpretarea art. 155 din Legea nr. 31/1990. Reprezentarea in instanta a societatii pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Excludere din societate. - Hotarare nr. 882/Ap din data de 21.06.2016
Autoritate de lucru judecat in materie civila invocata in raport de sentinta penala. Nulitate absoluta pentru frauda la lege. - Decizie nr. 1873/Ap din data de 13.12.2016
Inadmisibiliatatea recursului pentru ipoteza retinuta de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia nr. 19/2016 RIL. Exceptarea de la calea de atac a recursului art. 483 alin. 2 Noul Cod de procedura civila. - Decizie nr. 455/R din data de 08.11.2016
Modalitatea in care instanta de fond a interpretat proba intitulata „social report” intocmita de Adoption Center of Illinois al Family Resource Center la cererea D.G.A.S.P.C. B. este corecta. - Decizie nr. 1013/Ap din data de 08.07.2016
Litigii cu profesionisti - necompetenta functionala a sectiei civile - art. 286 si art. 28716 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006 - Decizie nr. 984/Ap din data de 30.06.2016