InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Anulare titlu de proprietate in conditiile in care legalitatea dreptului partilor a fost cenzurat anterior cu ocazia altor judecati.

(Decizie nr. 179/RC din data de 23.02.2009 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Anulare titlu de proprietate in conditiile in care legalitatea dreptului partilor a fost cenzurat anterior cu ocazia altor judecati.

DECIZIA CIVILA NR. 179/RC/23.02.2009 (dosar nr. 3399/103/2008)    Prin sentinta civila nr. 2821 din 18.06.2008 pronuntata de Judecatoria  Piatra Neamt a fost respinsa ca neintemeiata actiunea avand ca obiect anulare titlu de proprietate formulata de reclamanta OS in contradictoriu cu paratii OV, OE, VD si VM si Comisia Locala Piatra Neamt de aplicare a legii fondului funciar si Comisia Judeteana Neamt pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Totodata a fost respinsa ca neintemeiata si exceptia autoritatii de lucru judecat. Reclamanta a fost obligata sa plateasca paratilor cheltuieli de judecata in suma de 1714 lei.
In motivare, instanta de fond a retinut ca reclamanta OS a solicitat constatarea nulitatii absoluta a titlurilor de proprietate: nr. 1/3134/20.04.1999 emis paratilor OV si OE pentru suprafata de 835mp si, nr. 1/3133/20.04.1999 emis paratilor  VD si VM pentru suprafata de 560 mp teren, ambele terenuri fiind situate in Piatra Neamt, str. Poiana Teiului, nr. 7.
In anul 1979, acesta a instrainat imobilul - casa de locuit, de la adresa mentionata mai inainte, numitilor D. G. si L. F. in baza contractului de vanzare - cumparare autentificat sub nr. 1201/1979, terenul aferent constructiei trecand in proprietatea statului potrivit art. 30 din Legea nr. 58/1974, iar cumparatorilor fiindu-le atribuita doar folosinta acestuia, pe durata existentei constructiei.
Ulterior, in anul 1986, casa de locuit a fost scoasa la licitatie publica in baza unei dispozitii data de instanta, conform sentintei civile nr. 4244/1986, in vederea recuperarii unor despagubiri. Constructia a fost atribuita prin licitatie publica familiilor O. si V., iar terenul, trecut deja in proprietatea statului, le-a fost atribuit in folosinta.
Dupa intrarea in vigoare a Legii nr.18/1991, s-a dat eficienta prevederilor art. 36 alin. 3 din actul normativ mentionat mai inainte, asa incat suprafetele primite in folosinta ca urmare a achizitionarii constructiei prin licitatie publica, au trecut in proprietatea celor doua familii. S-a emis in acest sens, Ordinul nr. 72 din 7.05.1997 de catre Prefectul Judetului Neamt, prin intermediul caruia s-a atribuit initial, in proprietatea paratilor O. V. si O. E., suprafata de 318 mp, iar in proprietate paratilor V. D. si V. M., suprafata de 282 mp teren, ambele situate in Municipiul Piatra Neamt, str. Poiana Teiului, nr.7.
Intrucat, Ordinul mentionat mai inainte a fost contestat de beneficiarii lui, prin sentinta civila nr. 147 din 9.12.1997 pronuntata de Curtea de Apel Bacau - Sectia Comerciala si Contencios Administrativ, in dosarul nr. 1538/1997, a fost admisa in parte actiunea si s-a dispus modificarea acestuia in sensul ca pentru familia O. suprafata de teren constituita ca drept de proprietate a fost majorata de la 318 mp la 835 mp, iar pentru familia V. terenul a fost majorat de la 282 mp la 560mp. Prin aceeasi hotarare a fost respinsa ca nefondata cererea de interventie formulata de O. S.  (reclamanta in cauza de fata) si R. I. M., fiul acesteia.
Impotriva sentintei civile mentionata mai inainte, au declarat recurs cei doi intervenienti, calea de atac fiind respinsa ca nefondata prin decizia civila nr. 2043 din 23.10.1998 de Curtea Suprema de Justitie. In baza solutiei definitiva si irevocabila, paratilor O. V. si E. pe de o parte si, V. D. si V. M. pe de alta parte, le-au fost eliberate titlurile de proprietate ce formeaza obiectul litigiului de fata.
Intrucat suprafetele de teren la care erau indreptatiti paratii au fost stabilite printr-o hotarare intrata in putere de lucru judecat, prima instanta a retinut ca nu mai poate modifica printr-o alta hotarare situatia de fapt si de drept, asupra careia s-au pronuntat deja definitiv si irevocabil instantele. Mai mult decat atat s-a aratat ca suprafetele in litigiu sunt afectate de constructii - (case de locuit) edificate de parati in perfecta legalitate, ori ca acestea sunt strabatute in subteran, de conducte cu apa potabila si menajera, dar si de gaz metan.
Prin sentinta nr. 417/1993 a Judecatoriei Piatra Neamt, reclamantei i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru o suprafata totala de 1200mp teren, situat pe raza municipiului Piatra Neamt, aceasta hotarare reprezentand fundamentul titlului de proprietate eliberat in  anul 2003.
In baza sentintei civile nr. 1186/2004 ramasa definitiva si irevocabila, Judecatoria Piatra Neamt a respins cererea reclamantei, de modificare a titlului sau de proprietate, prin mentionarea  numai a suprafetei de 696mp ca fiind situata pe str. Poiana Teiului, nr.7.
In final, prima instanta a apreciat ca din intregul probatoriu administrat in cauza, a rezultat ca titlurilor de proprietate au fost eliberate paratilor cu respectarea dispozitiilor legale, ca acestia din urma justifica drepturi depline asupra terenurilor recunoscute si confirmate prin hotararile judecatoresti mentionate mai inainte.
Exceptia autoritatii de lucru judecat invocata pe parcursul judecatii in fata instantei de fond, a fost respinsa pe considerentul ca  nu au fost indeplinite cumulativ conditiile de tripla identitate de: parti, cauza si obiect prevazute de dispozitiile legale. De asemenea, s-a dat eficienta prevederilor art. 274 Cod procedura civila, in sensul obligarii reclamantei la plata cheltuielilor de judecata suportate de parati.
Impotriva sentintei civile nr. 2821 din 18.06.2008 pronuntata de Judecatoriei Piatra Neamt, reclamanta O. S. a exercitat calea de atac a recursului, inregistrat pe rolul acestei instante sub nr. 3399/103/2008 fiind indicate ca motive de nelegalitate si netemeinice, in mod ambiguu, urmatoarele:
- In anul 1983 a fost nevoita sa instraineze unul din cele doua imobile intrucat asa prevedeau, la acea data, dispozitiile legale. Desi a instrainat numai suprafata de 100mp, restul de 1100mp era normal sa ramana in proprietate sa, potrivit Legii nr. 58/1974;
- Dupa anul 1990, a solicitat Primariei Piatra Neamt reconstituirea dreptului de proprietate in baza Legii nr. 18/1991, obtinand o hotarare definitiva in anul 1993. Paralel cu aceasta procedura declansata la cererea sa, s-au derulat si actiunile formulate de familiile O. si V., de anulare titlu de proprietate, in fata tuturor instantelor, respectiv: judecatorie, tribunal, curte de apel si instanta suprema;
- In baza Legii nr. 247/2005, a solicitat restituirea in natura a terenurilor ca urmare  a incidentei  art. III, privitor la cazurile de nulitate absoluta. In aceasta imprejurare, actele de reconstituire dispuse in favoarea unor persoane, ce nu au avut niciodata teren in proprietate, sunt nule absolut, exceptia putand fi constatata si de Prefect, Primar si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii.
Intimata - parata Comisia Locala a Municipiului Piatra Neamt si-a fundamentat apararile prin intampinarea depusa pentru termenul de judecata din 03.11.2008 (filele 21 -24), prin intermediul careia a solicitat respingerea caii de atac ca nefondata.
Fara  a imbraca natura unor completari la  motivele de recurs, pentru care de altfel partea nu mai era in termen, prin memoriul aflat la filele 43 -45 dosar, O. S. a prezentat o succesiune a evenimentelor ce sunt, dupa opinia sa, in masura sa-i justifice, in general, nemultumirile legate de pierderea dreptului de proprietate asupra terenurilor, situate in str. Poiana Teiului nr. 7 Piatra Neamt. Dupa solutionarea incidentelor ivite prin formularea de cereri de recuzare a unor membri ai completului de judecata, in mod repetat, de catre recurenta - reclamanta O.S. prin procurator, cauza a ramas in pronuntare la termenul de judecata din data de 23.02.2009 cu motivarea:
   Prin contractul de vanzare - cumparare autentificat sub nr. 3282 la data de 29 iulie 1971, recurenta - reclamanta O. S. a achizitionat de la vanzatoarea H. N., suprafata de 950 mp teren de constructii dar si un  imobil - casa de locuit compus din doua camere, camara si antret situate  in municipiul Piatra Neamt, str. Poiana Teiului, la acea data fara o identificare a bunurilor printr-un numar stradal. Intrucat vanzarea - cumpararea a intervenit in anul 1971, nu erau incidente dispozitiile Legii nr. 58/1974 privind trecerea terenurilor in proprietatea statului. Ulterior, datorita prevederilor legale din acele  timpuri, care statuau ca un cetatean nu putea avea in proprietate doua imobile, recurenta O. S., a depus diligentele necesare pentru a instraina unul dintre imobile, motiv pentru care a hotarat sa-l vanda pe cel situat in str. Poiana Teiului. A formulat in acest sens o cerere pentru eliberarea unui autorizatii de instrainare, inregistrata la fostul Consiliu Popular al Municipiul Piatra Neamt, sub nr. 6303 la data de 30.11.1978 (fila 47 dosar nr. 3399/103/2008). In cuprinsul acestei cereri au fost mentionati drept posibili cumparatori numitii A. N. si A. S..  
    Ulterior, in anul 1979, in baza contractului de vanzare - cumparare autentificat sub nr. 1210 la data de 31 martie 1978 si transcris sub nr. 1304/1979 in Registrul de Transcriptiuni al Notariatului de Stat Judetean Neamt, reclamanta O. S. impreuna cu fiul sau, R. I. M. a vandut imobilul - casa de locuit situat in Piatra Neamt, str. Poiana Teiului, nr.7 catre D. G. si L. F., care sunt alte persoane si nu, cele pentru care, in anul 1978 se solicitase eliberarea unei autorizatii de instrainare potrivit cereri mentionata mai inainte. In cuprinsul acestui ultim contract de vanzare - cumparare s-a inscris ca terenul aferent constructiei, in suprafata totala de 1296 mp, a trecut prin efectul prevederilor art. 30 din Legea nr. 58/1974, in proprietate statului urmand ca pentru cumparatori sa se atribuie in folosinta numai 100 mp.
      Se poate observa astfel, o diferenta intre suprafata achizitionata in anul 1971, care era de numai 950 mp si cea pe care recurenta O. S. a instrainat-o in anul 1979, respectiv de 1296mp. Pe parcursul administrarii probelor recurenta a mai invocat existenta unui schimb de terenuri, in urma caruia a primit in proprietate suprafata de 350 mp, schimb consemnat anterior in procesul verbal nr. 12467 din 15.05.1965 (fila 7 dosar nr. 1704/1006). Din cuprinsul acestui inscris rezulta ca terenul pe care recurenta l-a primit in schimb era situat in cartierul Stramutati, locul "Intre Scoli" fara numar de identificare, loc cunoscut in prezent sub denumirea de str. Poiana Teiului.
 Desi recurenta a sustinut ca  era normal ca diferenta, rezultata dintre cei 1296 mp si 100 mp primiti de cumparatori in anul 1979 in folosinta, sa-i ramana ei in proprietate in baza prevederilor Legii nr. 58/1978 aceasta a omis existenta Deciziei nr. 92 din 20 aprilie 1979 a fostul Consiliu Popular al Municipiului Piatra Neamt, unde la pozitia 9 din tabelul anexa (filele 13- 15 dosar nr. 3399/103/2008)  s-a inscris ca, terenul a fost preluat si trecut in proprietatea statului prin efectul vanzarii. De altfel, dispozitiile a Legii nr. 58/1978 nu au fost in nici un mod in favoarea cetatenilor, reprezentand un temei de trecere, scoatere, a terenurilor din circuitul civil.
 Ca urmare a pronuntarii sentintei civile nr. 4244 din data de 24.09.1986 de catre Judecatoria Piatra Neamt, constructiile situate in str. Poiana Teiului nr. 7, ce apar la acel moment ca avand alti proprietari decat cei impreuna cu care recurenta O. S. a incheiat contractul  de vanzare - cumparare in anul 1979 si anume A. M. si H. M., au fost scoase la licitatie publica si instrainate catre V.D., in vederea recuperarii unui prejudiciu (fila 46 dosar nr. 3399/103/2008).
 Dupa aparitia Legii nr. 18/1991, recurenta O. S. a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul detinut in Municipiul Piatra Neamt, str. Poiana Teiului nr.7. Prin Ordinul nr. 49 din 20.08.1992 emis de Prefectul Judetului Neamt i-a fost atribuita in proprietate initial numai suprafata de 696mp teren situat la adresa mentionata mai inainte. Intrucat a formulat plangere impotriva acestui Ordin, Judecatoria Piatra Neamt a pronuntat sentinta civila nr. 417 din 18.01.1993 prin intermediul careia  a dispus reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea sa pentru o suprafata totala de 1200 mp teren situat pe raza municipiului Piatra Neamt. Fara  a exercita calea de atac a recursului promovat de altfel numai de Comisia Judeteana Neamt si solutionat prin decizia nr. 34 din 3 .01.1994 de Tribunalul Neamt, este evident de inteles ca, la acea data, O. S. a fost de acord cu faptul ca reconstituirea dreptului sau de proprietate, pentru suprafata de 1200mp,s-a realizat generic pe raza municipiului Piatra Neamt si nu in mod concret pe str. Poiana Teiului nr. 7.
Proprietarii imobilului - casa de locuit situat la adresa mentionata mai inainte si anume familiile O. si V. au solicitat la randul lor, in baza legilor fondului funciar, constituirea dreptului de proprietate pentru terenurile pe care se gasesc situate constructiile din str. Poiana Teiului pentru care s-a stabilit ca numerotatie stradala 7b si 7. Prin Ordinul nr. 72 din 7.05.1997, Prefectul Judetului Neamt a dispus , pe de o parte, atribuirea suprafetei de 318 mp in proprietatea paratilor O. V. si O. E., iar pe de alta parte a suprafetei de 282 mp in proprietatea paratilor V.D. si V. M.. Familiile O. si V. au formulat plangere impotriva Ordinului mentionat mai inainte si au solicitat majorarea suprafetelor atribuite in proprietatea lor. In aceste conditii a fost pronuntata sentinta nr. 147 dn9.12.1997 a Curtii de Apel Bacau - Sectia Contencios Administrativ, care admitand in parte actiunea promovata de O.V., O. E., V. D. si V. M. a modificat Ordinul nr. 72dn 7.05.1997, in sensul ca, a dispus majorarea suprafetei de 318 mp la 835 mp pentru familia O. si a suprafetei de 282 mp la 560 mp pentru familia V.
Prin aceiasi hotarare a fost respinsa ca nefondata si cererea de interventie formulata de O.S. si fiul ei, R. I. M.. Curtea Suprema de Justitie - Sectia Contencios Administrativ a respins recursul promovat de cei doi intervenienti mentionati mai inainte prin decizia civila nr. 2043 din 23.10.1998. Intrucat situatia terenurilor atribuite in proprietate familiilor O. si V. a fost irevocabil lamurita s-a procedat la eliberarea titlurilor de proprietate a caror anulare absoluta a solicita-o, prin prezenta cerere de chemare in judecata, recurenta O. S..
Solutia pronuntata de prima instanta - Judecatoria Piatra Neamt - si anume sentinta civila nr. 2821 din  18.06.2008, prin intermediul careia a fost respinsa  actiunea avand ca obiect anularea titlurilor emise in favoarea paratilor este una legala si temeinica, argumentata in mod corespunzator, motiv pentru care aceasta va fi pastrata prin respingerea ca nefondata a caii de atac exercitata de recurenta O. S.. Desi exceptia autoritatii de lucru judecat a fost respinsa ca neintemeiata, in conditiile in care partea care a invocat-o nu a exercitat nicio cale de atac, tribunalul apreciaza ca desi nu exista o tripla identitate de: obiect, cauza si parti, in raport de celelalte solutii pronuntate anterior de instante, in situatia de fata daca s-ar fi primit argumentele recurentei O. S., s-ar fi ajuns pe o cale ocolita tocmai la afectarea autoritatii de lucru judecat de care se bucura hotararile ce au solutionat irevocabil, anterior, litigiul dintre parti. Exista autoritate de lucru judecat chiar si atunci cand, desi nu sunt indeplinite strict formal conditiile prevazute de art. 1201 Cod civil, in realitate se urmareste din nou reluarea unei judecati intrata in putere de lucru judecat deja.
Fara a retine in cauza existenta exceptiei mentionata mai inainte, intrucat partea care  a invocat-o nu a exercitat nicio cale de atac impotriva respingerii acesteia, tribunalul nu poate omite insa ca, tocmai cele stabilite irevocabil in cursul altor judecati, anterior, dau continut legalitatii sentintei civile nr. 2821 din 18.06.2008 a Judecatoriei Piatra Neamt.
Avand in vedere acest considerent, in conformitate cu dispozitiile art. 312 alin. 1 si 2 Cod procedura civila, a respins ca nefondat recursul formulat de reclamanta O. S., obligata sa suporte in consecinta si plata cheltuielilor de judecata reprezentand onorariul de avocat, catre intimatii O.V., O. E., V. D. si V.M., ocazionate de solutionarea prezentei cai de atac.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010