InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Beclean

Anulare titlu de proprietate, teren constituit altei persoane

(Sentinta civila nr. 659/2010 din data de 09.12.2010 pronuntata de Judecatoria Beclean)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Beclean | Jurisprudenta Judecatoria Beclean

Anulare titlu de proprietate, teren constituit altei persoane        I. Expunerea cererii de chemare in judecata
Prin cererea inregistrata sub numarul de mai sus petentii A. P. si A. I. au chemat in judecata pe intimatii T. P., Comisia locala Uriu pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si Comisia judeteana Bistrita-Nasaud pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor solicitand instantei sa constate nulitatea absoluta a titlului de proprietate nr. 27890/08.10.2001 eliberat pe numele intimatului  T. P. cu privire la terenul inscris in tarlaua 38, parcela 32/15 in suprafata de 1.000 mp.
In fapt, petentii arata ca terenul mentionat in petitul actiunii a apartinut antecesorilor lor si au facut obiectul cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate formulate la toate legile fondului funciar. Arata ca dovada dreptului de proprietate cu privire la aceste terenuri s-a facut cu extrase de carte funciara, registru agricol, iar cu privire la calitatea de persoana indreptatita la reconstituire dovada s-a facut cu acte de stare civila. Arata ca in ciuda acestor dovezi incontestabile dreptul de proprietate a fost reconstituit intimatului T. P. si mai arata ca terenul in cauza este situat in ridul "B".
In drept, petentii invoca prevederile art. 3 al. 1 lit. a din L 169/1997.

       II. Expunerea pozitiei intimatilor fata de actiune
Prin intampinare intimata comisia judeteana a solicitat respingerea actiunii petentilor aratand ca intimatul T. P. a solicitat comisiei locale constituirea dreptului de proprietate pentru suprafata prevazuta de legea fondului funciar intrucat a lucrat in fostul CAP Uriu timp de 9 ani conditii in care cerea sa a fost gasita ca intemeiata si admisa in conditiile art. 20 alin. 1 din HG 131/1991. Cu privire la stabilirea amplasamentului, intimata comisia judeteana arata ca acesta este atributul exclusiv al comisiei locale. In drept intimata comisia judeteana invoca prevederile art. 115, 116 si 117 C. pr. civ.., art. 5, 8, 11, 48, 51 si 53 din L 18/1991, art. 5, 6 si 36 din HG 890/2005.
Intimata comisia locala prin reprezentantul desemnat in instanta si-a exprimat pozitia in sensul respingerii actiunii, solicitand la termenul din 16 martie 2010 amanarea judecarii cauzei pentru studierea inscrisurilor depuse de petenti la dosar si pentru a se pronunta la termenul urmator, 18.06.2010, daca intelege sa solicite intocmirea unei noi expertize in cauza, termen la care insa reprezentantul comisiei locale nu s-a prezentat in instanta.
Legal citat, intimatul T. P. nu s-a prezentat in instanta si nu a formulat aparari in scris.

       III. Referiri la circuitul dosarului
Cauza a fost initial inregistrata la Judecatoria Beclean sub numarul 1360/2003 unde s-a formulat o completare a actiunii prin care s-a cerut instantei sa constate nulitatea absoluta a unui numar de 23 de titluri de proprietate, printre care si cel cu numarul 27890/08.10.2001 eliberat pe numele intimatului  din prezenta cauza, T. P. La termenul de judecata din 23. 06.2009 instanta a dispus disjungerea completarii de actiune si judecarea ei separata cu privire la fiecare titlu de proprietate prin formarea dosarelor de la numarul 1139/186/2009 la 1161/186/2009 din care face parte si prezentul, cauza 1360/186/2003 fiind suspendata in temeiul art. 244 alin. 1 pct. 1 C. pr. civ..
       IV. Situatia de fapt retinuta de instanta
Prin cererea din 19.03.1991 adresata comisiei locale (f. 38) petentul A. I. si defuncta A. S., mama petentului A. P., au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate cu privire la suprafete de teren insumand 10 ha, situate pe teritoriul localitatii Uriu, judetul Bistrita-Nasaud, in mai multe riduri printre care si cea de 2,90 ha (5 iugare) din ridul "B", suprafete preluate abuziv in fostul CAP de la A. P., tatal petentului A. I., respectiv bunicul petentului A. P. Petentului A. I. si defunctei A. S. le-a fost validata cererea privind reconstituirea dreptului de proprietate cu privire la suprafata solicitata de 10 ha, fiind inscrisi in anexa 3 Uriu la pozitia 43 (f. 40). Ulterior celor doi le-a fost validata si cererea formulata potrivit L 1/2000 cu privire la diferenta de 3 ha teren, fiind inscrisi in anexa 28 Uriu la pozitia 2 (f. 41). La dosarul cauzei au fost depuse extrase de carte funciara (f. 47-52) care atesta dreptul de proprietate al defunctului A. P., antecesorul petentilor, cu privire la terenul pentru care acestia au formulat cereri de reconstituire.
In ce-l priveste pe intimatul T. P., acestuia i-a fost constituit dreptul de proprietate cu privire la terenul in suprafata de 1.000 mp din ridul "B", eliberandu-i-se titlul de proprietate (f. 8-9) a carui nulitate se cere a fi constatata in prezenta cauza.
In cauza a fost efectuata o expertiza tehnica judiciara topografica (f. 42-46) care atesta ca intimatului T. P. i-a fost eliberat titlu de proprietate pentru suprafata de 0,10 ha situata in ridul "B", pe amplasamentul cuvenit petentilor carora le fusese validata cererea de reconstituire a dreptului de proprietate.
Instanta retine de asemenea ca titlul de proprietate al intimatului T. P. a fost eliberat in anul 2001 (f. 8-9), ulterior validarii cererilor petentilor privind reconstituirea dreptului de proprietate (f. 40-41).

       V. Motivarea solutiei in drept
Conform art. 8 din L 18/1991, stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor care se gasesc in patrimoniul cooperativelor agricole de productie se face in conditiile prezentei legi, prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept. De prevederile legii beneficiaza membrii cooperatori care au adus pamant in cooperativa agricola de productie sau carora li s-a preluat in orice mod teren de catre aceasta, precum si, in conditiile legii civile, mostenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pamant in cooperativa si alte persoane anume stabilite. Conform art. 11 din L 18/1991, suprafata adusa in cooperativa agricola de productie este cea care rezulta din: actele de proprietate, cartea funciara, cadastru, cererile de inscriere in cooperativa, registrul agricol de la data intrarii in cooperativa, evidentele cooperativei sau, in lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaratii de martori.
Conform art. 19 din L 18/1991, membrilor cooperatori activi care nu au adus teren in cooperativa agricola de productie sau au adus teren mai putin de 5.000 mp, precum si celor care, neavand calitatea de cooperatori, au lucrat in orice mod, ca angajati in ultimii 3 ani in cooperativa sau in asociatii cooperatiste, li se pot atribui in proprietate loturi din terenurile prevazute la art. 18 (terenurile preluate in patrimoniul CAP de la persoanele care au decedat si nu au mostenitori, cele pentru care nu s-au formulat cereri de reconstituire, precum si terenurile extravilane proprietatea statului aflate in folosinta CAP), daca sunt stabiliti sau urmeaza sa se stabileasca in localitate si nu detin teren in proprietate in alte localitati. Suprafata atribuita in proprietate se va determina tinand seama de suprafata terenurilor, numarul solicitantilor si de suprafata atribuita celor care au adus pamant in cooperativa agricola de productie.
Conform art. 3 din L 169/1997, sunt lovite de nulitate absoluta, potrivit dispozitiilor legislatiei civile aplicabile la data incheierii actului juridic, urmatoarele acte emise cu incalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991: a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea persoanelor fizice care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri; b) actele de constituire a dreptului de proprietate pe terenurile agricole aflate in domeniul public sau privat al statului, ori in domeniul public al comunelor, oraselor sau municipiilor; c) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate in intravilanul localitatilor, pe terenurile revendicate de fostii proprietari, cu exceptia celor atribuite conform art. 23 din lege; d) actele de constituire a dreptului de proprietate pe terenurile agricole constituite ca izlaz comunal; e) actele de constituire a dreptului de proprietate, in conditiile art. 20, in localitatile in care s-a aplicat cota de reducere prevazuta de lege; f) actele de constituire a dreptului de proprietate, in conditiile art. 20 si in cazul in care in localitatea respectiva nu s-a constituit dreptul de proprietate persoanelor indreptatite de lege; g) transferurile de terenuri dintr-o localitate in alta, efectuate cu incalcarea conditiilor prevazute de lege, in scopul ilicit de a spori prin aceasta valoarea terenului primit ca urmare a transferului; h) actele de vanzare-cumparare privind constructiile afectate unei utilizari sociale sau culturale - case de locuit, crese, gradinite, cantine, camine culturale, sedii si altele asemenea - ce au apartinut cooperativelor agricole de productie, cu incalcarea dispozitiilor imperative prevazute la ultimul alineat al art. 28 din lege. Nulitatea poate fi invocata de primar, prefect, procuror si de alte persoane care justifica un interes legitim, iar solutionarea cererilor este de competenta instantelor judecatoresti de drept comun, care au plenitudine de jurisdictie. In situatia in care, pe terenurile care au facut obiectul unor acte juridice, constatate nule potrivit alin. (1), s-au edificat constructii de orice fel, sunt aplicabile dispozitiile art. 494 din Codul civil.

Avand in vedere starea de fapt prezentata si dispozitiile legale pertinente instanta retine ca intimatului T. P. i-a fost constituit dreptul de proprietate si i-a fost eliberat titlu in acest sens cu privire la o suprafata de teren situata pe amplasamentul cuvenit petentilor, dupa ce acestora le fusese validata cererea privind reconstituirea dreptului de proprietate. Or, asa cum s-a aratat, constituirea dreptului de proprietate nu se poate face cu privire la terenuri pentru care s-au formulat cereri de reconstituire, cu atat mai putin, cu cat aceste cereri de reconstituire fusesera validate. Iata motivele pentru care instanta va admite actiunea si va constata nulitatea absoluta a titlului eliberat intimatului T. P. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

       Admite actiunea formulata de petentii A. I. A. P., impotriva intimatilor T. P., COMISIA LOCALA URIU PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR si  COMISIA JUDETEANA BISTRITA-NASAUD PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR.
       Constata nulitatea absoluta partiala a titlului de proprietate nr. 27890/08.10.2001 eliberat de intimata COMISIA JUDETEANA BISTRITA-NASAUD PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR pe numele intimatului T. P., cu privire la terenul  in suprafata de 1.000 mp situat pe teritoriul localitatii Uriu, judetul Bistrita-Nasaud, in ridul "B", identificat prin tarlaua 38, parcela 32/15.
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010